چهارشنبه 30/آوریل/2025

دلتنگی برای يافا در سالروز سقوط آن

چهارشنبه 20-دسامبر-2006

نوشته: غسان مصطفی الشامی

این روزها خاطرات جانکاهی در اندرونم تداعی می شود. این خاطرات به اشغال شهر تاریخی و کهن ما به دست گروهک های صهیونیست، کوچاندن و در به در کردن پدران و نیاکان از موطن و زادگاهشان مربوط می شود. این سالروز در حالی فرا می رسد که ما روزگار سخت و دشواری را سپری می کنیم. جهانیان ما را از هر سو به محاصره خود درآورده اند و ما بحرانی ترین دوران زندگی خود را پشت سر می گذاریم و با چالش های عمده ای روبرو هستیم که موجب گشته تا بسیاری از درد و رنج خود را به فراموشی بسپاریم.

در سیزدهم مه سال 1948 عروس دریای فلسطین ” یافای کهن” به محاصره درآمد. این شهر تاریخی مشرف به دریای مدیترانه است. شهری است که تصویری زنده از تاریخ فلسطین در گذر عصرها را به انسان ارائه می دهد. قدمت تاریخ یافا به سال 4000 قبل از میلاد بر می گردد؛ به نحوی که اجداد ما کنعانیان آن را بنا نهادند و با فراعنه، آشوری ها، بابلی ها، پارسیان، یونانی ها و رومی جنگیدند. سپس عمرو بن عاص فرمانده نیروهای مسلمان آن را فتح کرد و این شهر جز ممالک اسلامی شد تا اینکه ترک ها بر آن سلطه یافتند. پس از آن دوره قیمومت انگلیسی ها فرا رسید و پس از آن فاجعه سال 1948 رخ داد و در جریان آن صهیونیست ها آن را به تصرف خود درآوردند و بیشتر ساکنان آن را آواره و بی خانمان گشتند.

شهرهای فلسطینی در اثر یک گناه تاریخی نابخشودنی (کوتاهی عرب ها و مسلمانان در حمایت از آن) به محاصره درآمدند ؛ اما انسان فلسطینی خود را نباخت همچنان به اصالت و هویت ملی خود پایبند ماند و پرچم سر به افلاک کشیده فلسطینی هماره بر فراز معراجگاه حضرت ختمی مرتبت در اهتزار است. آری این محاصره و فاجعه باور و عقیده فلسطینی را متزلزل نساخت.

سالروز این فاجعه غمبار ما و همگان را وادار می سازد تا درباره این حوادث تاریخی که همچنان از آثار و تبعات آن رنج می بریم، احساس مسئولیت کنیم. حیفا، اللد، الرمله و دیگر شهرها و روستاهای کوچک فلسطینی به محاصره درآمد و پدران و نیاکان ما از آن تبعید شدند و سازمان های ملل متحد قطعنامه های ظالمانه ای را علیه ما و آوارگان ما و همچنین در زمینه بازگشت به آغوش دیارشان صادر کردند ؛ دیاری که 58 سال پیش ساکنانش از آن تبعید شدند و دسیسه چینی ها علیه آوارگان شروع شد تا از این رهگذر حق بازگشت از حافظه انسان فلسطینی پاک و به ورطه فراموشی سپرده شود.

سالروز سقوط شهرهای فلسطینی و تضییع حقوق فلسطینیان ما را بر آن می دارد تا در راستای حفظ و حراست از این حقوق در مقابل تضییع و پاک شدن آن از حافظه فلسطینی تلاش کنیم و گام های جدی برداریم.

شهر زیبای یافا در رهبری نهضت ملی و مقاومت در برابر انگلیس ها از یک طرف و در مقابل صهیونیست ها از سوی دیگر نقش محوری را ایفا کرد و تا به امروز این نقش برجسته خود را حفظ کرده است. شهر دلربای یافا خاستگاه قیام سال 1920 به شمار می رود و در سال 1936 اعتصاب تاریخی از این شهر نشات گرفت و سراسر کشور را فراگرفت. این شهر کهن صحنه کشمکش های خونینی میان مبارزان و صهیونیست ها بود.  

سالروز سقوط شهر یافا روحیه مبارزاتی و عزم و اراده ما برای پیشبرد اهداف آزادیخواهی و عدم عقب نشینی از خواسته ها و مواضع اصولی خود را تقویت می بخشد. همین فلسطین بار دیگر پرچم پرافتخار را در عرصه هماورد مقدس برافراشته می کند و مجدد تاریخ را پی ریزی می کند، اما عرب ها از ملت فلسطین و رخدادهای آن غافلند. آری! برای مرگ با عزت بشتابید و در گرداب ها و بحبوحه ها همچو شیران بیشه های نبرد گام بردارید.

 ما فلسطینیان کسانی هستیم که در رزمگاه ها حماسه ها آفریدیم و می آفرینیم و جانمان را برای پاسداری از میهن عزیزیمان در طبق اخلاص می گذاریم. باید کشورهای عربی و اسلامی از این خواب غفلت عمیق خود برخیزند و بار دیگر برای آزادی فلسطین در بند کشیده قیام کنند. در سالروز فاجعه سقوط یافا و دیگر شهرهای تاریخی فلسطین از یافا و نسیم دل انگیزاش جهت تداوم روند مبارزات تاریخی خود الهام می گیریم.

لینک کوتاه:

کپی شد