با آغاز انتفاضه مبارک الاقصی نام شیخ مجاهد “عبدالکریم القوقا” ملقب به ابو یوسف به یکی از مشهورترین نام های فلسطینی در این دوره تبدیل شده است.
خبرگزاری “رامتان” در گزارشی آورده است که به رغم آنکه مبارزات این فرمانده شهید فلسطینی که در سال 1962 از یک خانواده آواره از اهالی شهرک حمامه در فلسطین اشغالی 1948 به دنیا آمد، در میان مبارزان جنبش فتح و انقلاب فلسطین آغاز شد، اما آوازه شهرت وی پس از آنکه به عنوان فرمانده نظامی کمیته های مقاومت مردمی برای آزادی فلسطین انتخاب شد، در فلسطین بالا گرفت. ایشان یکی از مهم ترین بینانگذاران و مرد شماره دو پس از جمال ابو سمهدانه ملقب به ابو عطایا دبیر کل و بنیانگذار اول این کمیته ها، به شمار می آید.
شهید “القوقا” با تأسیس تشکیلات خودگردان در فلسطین به همراه اعضای جنبش فتح و انقلاب فلسطین که در چندین کشور عربی از جمله لیبی به سر می بردند، به نوار غزه بازگشت و فعالیت خود را در آنجا ادامه داد. ایشان متأهل و دارای 8 فرزند است.
ابو یوسف پس از بازگشت به وطن به عضویت سازمان حفاظت اطلاعات تشکیلات خودگردان در آمد. این سازمان اصلی ترین بازوی امنیتی تشکیلات خودگردان محسوب می شود، اما رابطه اش با فرماندهی این سازمان امنیتی همیشه با تنش همراه بود. در همین راستا یکی از نزدیکان شهید ابو یوسف می گوید: مخالفت وی با سیاست های این سازمان به ویژه در زمینه دستگیری و حملات گسترده علیه گروه های اسلامی به ویژه جنبش های حماس و جهاد اسلامی، به بحرانی میان او و رهبری سازمان حفاظت اطلاعات تبدیل شد و یک سال بعد از آغاز فعالیت تشکیلات خودگردان، وی به همین سبب به زندان افتاد.
به گفته یکی از بستگان شهید، ایشان در حدود 7 بار از سوی تشکیلات خودگردان بازداشت و زندانی شد.
شاید همین رابطه اصلی ترین انگیزه ای بود که عبدالکریم القوقا را که استعداد فراوانی در مسائل نظامی داشت، وادار کرد تا در اولین فرصت، شخصیت خود را تغییر دهد و به عنوان فدایی و مجاهدی که جان خود را آماده تقدیم در راه آزادی وطنش و بیرون راندن اشغالگران از آن کرده است، مطرح گردد. با آغاز انتفاضه الاقصی ابویوسف وارد مرحله تازه ای از زندگی و مبارزات خود شد. در آن هنگام به همراه گروهی از فرماندهان نظامی که بیشتر آنان عضو سازمان های امنیتی وابسته به جنبش فتح بودند، تشکلی نظامی به نام “کمیته های مقاومت مردمی” تشکیل داد.
کمیته های مقاومت مردمی که بعدها شاخه نظامی خود را به نام “تیپ های ناصر صلاح الدین” تشکیل داد، شماری از اعضا و فعالان گروه های مختلف را که به مبارزه مسلحانه علیه اشغالگران و تنها راه حل قضیه فلسطین اعتقاد داشتند، به عضویت درآورد.
کمیته های مقاومت مردمی پس از شکل گیری، مسئولیت و فرماندهی شاخه نظامی خود را به “ابویوسف” سپرد.
در سال های اول و دوم انتفاضه الاقصی نام کمیته های مقاومت مردمی در عرصه مقاومت و جهاد درخشیدن گرفت. این نام به ویژه پس از آن شهرت گرفت که شاخه نظامی کمیته های مقاومت مردمی در چهار عملیات چند دستگاه از تانک های مشهور “میرکاوای” رژیم صهیونیستی را در نوار غزه منهدم کرد. این عملیات ها که به هلاکت شمار زیادی از نظامیان صهیونیست انجامید، نام فرماندهان کمیته های مقاومت مردمی را در لیست ترورهای اشغالگران قرار داد.
بنابر گفته منابع آگاه از داخل کمیته های مقاومت مردمی، “ابو یوسف” یکی از اصلی ترین طراحان عملیات انهدام میرکاواها بود و خود شخصا بر اجرای آنها نظارت داشت.
با توسعه فعالیت نظامی مقاومت فلسطین، گروه های فلسطینی وارد مرحله تولید موشک شدند. در این میان کمیته های مقاومت مردمی نیز تلاش های خود را در این راستا آغاز و سه نوع از موشک های موسوم به “ناصر” را تولید کرد. فرماندهان کمیته های مقاومت مردمی تاکید می کنند که ابو یوسف که همیشه به پوشش نظامی خود افتخار می کرد، در ساخت موشک “ناصر 3” نقش مهمی داشت و این موشک ها هنوز از سوی کمیته های مقاومت برای هدف قرار دادن اهداف و مواضع دشمن صهیونیستی و شهرک های اشغالی مورد استفاده قرار می گیرد.
به رغم آنکه ابو یوسف در گذشته عضو جنبش فتح بود، اما در طول انتفاضه الاقصی به صورت گسترده ای به جنبش مقاومت اسلامی حماس بزرگ ترین گروه و سازمان فلسطینی تمایل پیدا کرد تا آنکه به عنوان یکی از مهم ترین همپیمانان این جنبش و شاخه نظامی آن یعنی گردان های شهید عزالدین قسام شناخه شد.
این نزدیکی از خلال روابط نزدیک و هماهنگی کامل و مواضع آشکار وی در حمایت از حماس و شاخه نظامی اش مشهود بود. نزدیکان ابو یوسف می گویند که او با عدنان الغول از مهم ترین طراحان و مهندسان عملیاتی گردان های قسام که دو سال پیش در جنایت ترور اشغالگران صهیونیست در نوار غزه هدف قرار گرفت، ارتباطی بسیار نزدیک و عاطفی داشت.
ابو یوسف القوقا همچنین در اردوگاه آوارگان فلسطینی “الشاطی” در غرب شهر غزه زندگی می کند، همان جایی که منزل شیخ اسماعیل هنیه نخست وزیر جدید فلسطین و رهبر برجسته جنبش حماس در آن قرار دارد.
القوقا در طول انتفاضه الاقصی سه بار از سوی اشغالگران هدف حمله تروریستی قرار گرفت، اما هر بار از این عملیات نجات یافته است. اشغالگران ابتدا خودرو ابویوسف را در محله الزیتون در شرق غزه هدف قرار دادند و سپس دو بار پی در پی خانه اش به وسیله بالگردهای آپاچی و ناوچه های جنگی هدف قرار گرفت، اما از همه آنها جان سالم به در برد و نجات یافت. نام ایو یوسف همچنان در فهرست افرادی قرار داشت که سازمان های صهیونیستی تلاش بسیاری برای ترور آنان انجام می دادند.
همه این تلاش های اشغالگران برای ترور او انگیزه وی برای تشدید تدابیر امنیتی در اطرافش را بیشتر می کرد، اما نیروهای اشغالگر از طریق مزدوران خود، روز جمعه گذشته (31 مارس) ایشان را با انفجار خودرو بمبگذاری شده در فاصله 50 متری خانه اش ترور کردند. ابو یوسف در آن زمان به سوی مسجد مرج الزهور در محله النصر شهر غزه می رفت تا نماز جمعه اش را در آنجا اقامه کند و هنگامی که از نزدیک خودرو بمبگذاری شده عبور می کرد، اشغالگران خودرو را از راه دور منفجر کردند و او را به شهادت رساندند.