جنگ روانی میان رهبران احزاب صهیونیستی درباره ائتلاف ها جهت تشکیل کابینه آینده رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد، اما به نظر می رسد که عامیر پرتز رئیس حزب کار رژیم صهیونیستی کلیدهای تشکیل کابینه آینده را در دست داشته باشد.
تحلیلگران صهیونیست در حالی این موضوع را اعلام کرده اند که ایهود اولمرت رئیس حزب کادیما تهدید کرده است که از مشارکت دادن حزب کار در کابینه، خودداری می کند. اولمرت روز پنجشنبه گذشته به کنایه اظهار داشت که تمایل دارد حزب “اسرائیل خانه ما” به رهبری افیگدور لیبرمن را به رغم مخالفتش با طرح “تجمیع” ـ که اولمرت در شعارهای انتخاباتی اش مطرح کرده بود، برای شرکت در کابینه دعوت کند.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص به نقل از اولمرت نوشت که وی در گفت وگوهای محرمانه با رهبران حزب کادیما گفته است که به رغم مخالفت لیبرمن با طرح تجمیع، اما وی در مقایسه با دیگر گروه های راستگرا یک شریک مناسب در کابینه است و تعامل با وی آسان تر از تعامل با ایلی یشای (رئیس حزب شاس) است.
این روزنامه می افزاید که نزدیکان اولمرت از ملاقات پرتز با یشای که در آن طرح مطالبات اجتماعی دو حزب تدوین شد و خواسته هایی مرتبط با مسائل اجتماعی و اقتصادی در آن آمده است تا به عنوان مبنای مذاکرات تشکیل کابینه ائتلافی میان حزب کار و حزب شاس از یک سو و حزب کادیما از سوی دیگر قرار گیرد، به شدت عصبانی اند.
از سوی دیگر روزنامه صهیونیستی یدیوت آهارانوت گذشته به نقل از سران حزب کادیما نوشته است که پرتز تلاش می کند تا اکثریتی در میان فراکسیون های پارلمانی تشکیل دهد تا این گروه از موشه کتساف رئیس رژیم صهیونیستی بخواهد تا رئیس حزب کار را به عنوان مأمور تشکیل کابینه معرفی کند.
اویرما گولان از روزنامه نگاران صهیونیست در مقاله ای در روزنامه هاآرتص نوشته است که احزاب راستگرای صهیونیست تماس هایی با پرتز برقرار کرده و از وی خواسته اند تا کابینه ای خارج از کادیما تشکیل دهد.
گولان می افزاید که روند تشکیل کابینه به ریاست پرتز و مشارکت احزاب راستگرای صهیونیستی آسان به نظر می رسد و ممکن است همه احزاب صهیونیستی به جز کادیما و احزاب عربی به آن بپیوندند و از حمایت بیش از دو سوم نمایندگان کنست نیز برخوردار گردد.
اما پرتز مطالبات راستگرایان صهیونیست را به سبب اختلاف مواضع با آنان بر سر مسائل سیاسی و اقتصادی رد کرده است و تشکیل چنین کابینه ای دوام چندانی نخواهد داشت.
پرتز عمدا موضوع تماس احزاب راستگرا با وی را به رسانه ها منتقل کرده است تا نگرانی اولمرت و حزب کادیما بیشتر شود.
از سوی دیگر، اولمرت نمی تواند کابینه ای با حضور احزاب راستگرا و از جمله حزب “اسرائیل خانه ما” تشکیل دهد، زیرا همه آنان با طرح تجمیع وی که اصلی ترین هدف آن تخلیه شهرک های اشغالی در کرانه باختری و تعیین مرزهای جدید اسرائیل است، مخالفند. در مقابل احزاب کار و میرتز نیز با حضور در کابینه ای که حزب “اسرائیل خانه ما” در آن شرکت داشته باشد به سبب آنکه این حزب تفکرات افراطی شدیدی دارد، مخالفت می کنند.
خاطر نشان می شود که احزاب راستگرای صهیونیست از جمله حزب لیکود کنونی در گذشته با اجرای طرح عقب نشینی یکجانبه که طی آن شهرک های اشغالی در نوار غزه تخلیه شد و ارتش رژیم صهیونیستی از این منطقه عقب نشینی کرد، به شدت مخالفت کرده بودند.
اکنون اولمرت چاره ای جز آن ندارد که احزاب حامی روند سازش با فلسطینیان از جمله حزب کار و میرتز و حزب تازه تاسیس “بازنشستگان” را در کابینه خود بپذیرد، زیرا این احزاب با طرح تجمیع اولمرت موافقند. اولمرت همچنین می تواند یک حزب مذهبی دیگر مانند شاس یا یهود هتورات را با خود همراه سازد و به این ترتیب اولمرت خواهد توانست ائتلاف ثابتی تشکیل دهد.
خاطر نشان می شود که حزب بازنشستگان با کسب 7 کرسی، پدیده این انتخابات بود و این حزب با پیوستن به هر کابینه صهیونیستی موافقت خواهد کرد، زیرا خواهان کسب منافع مرتبط با بازنشستگان است و به همین سبب کابینه ای به رهبری اولمرت این حزب را نیز همراه خود خواهد داشت.
از سوی دیگر اولمرت متعهد شده است که طرح تجمیع را اجرا کند. وی اعلام کرده است که همچنان به سیاست آریل شارون نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی ادامه خواهد داد. منظور وی اجرای طرح جدایی یکجانبه است که آمریکا و کشورهای بزرگ اروپایی از این طرح استقبال کرده اند.
اولمرت بارها در رقابت های انتخاباتی اعلام کرده است که امیدوار است طرح جدایی یکجانبه از حمایت بین المللی به ویژه از پشتیبانی آمریکا برخودار شود، زیرا به ادعای وی جنبش حماس در فلسطین به قدرت رسیده است و این جنبش نمی تواند شریک مذاکرات ـ منطبق با خواست “اسرائیل” ـ باشد.
احزاب کار و شاس و میرتز و بازنشستگان نیز با این نگرش علیه حماس موافقند و مدعی اند که در چنین وضعی راهی جز اجرای طرح های یکجانبه وجود ندارد.
اولمرت در گفت و گوی تلفنی با جورج بوش رئیس جمهور آمریکا پس از پیروزی در انتخابات بر ادامه سیاست یکجانبه گرایانه با فلسطینیان تاکید کرده است.
اظهارات کوندالیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر احتمال تایید طرح یکجانبه “اسرائیل” از سوی آمریکا، کمک دیگری به اولمرت در داخل جامعه صهیونیستی به شمار می آید تا به این وسیله احزاب کار و شاس و میرتز را به پیوستن به کابینه کادیما ترغیب کند.
ناظران سیاسی یادآور شده اند که پرتز در برابر مخالفت کادیما با اعطای وزارت دارایی به این حزب تسلیم خوهد شد و به جای آن وزارت جنگ رژیم صهیونیستی را به دست خواهد گرفت تا اتهامات مربوط به ناتوانی وی در حل و فصل مسائل امنیتی را بر طرف کند، خاصه آنکه منصب وزیر جنگ دومین پست مهم در “اسرائیل” پس از نخست وزیر تلقی می شود.
ناظران سیاسی بر این باورند که در وضعیت فعلی احتمال تشکیل کابینه ای بر این اساس محتمل تر است به ویژه که طرح عقب نشینی (محدود) از کرانه باختری با موافقت 61 تن از اعضای کنست قابل اجراست و اولمرت برای اجرای آن به آرای احزاب عرب پارلمان “اسرائیل” نیز ندارد.