چهارشنبه 30/آوریل/2025

المنار نمونه ای مترقی از يک رسانه

پنج‌شنبه 28-دسامبر-2006

در کنار نبردهای شدیدی که هم اکنون در شمال فلسطین و جنوب لبنان میان نظامیان اشغالگر صهیونیست و جنبش مقاومت حزب الله در جریان است، نبرد دیگری که شدت آن کمتر از نبردهای نخست نیست میان دو دسته از رسانه ها که یکی حقایق را به مردم انتقال می دهند و دیگری افکار عمومی را گمراه و منحرف می کند و اطلاعاتی نادرست و هدفدار را به صورتی کاملا منفور و مخدوش به جامعه منتقل می کند، برقرار است. اگر رسانه های مقاومت نمونه دسته اول باشد، بیگمان رسانه های صهیونیستی و غربی در گروه دوم جای می گیرند.

به همین سبب شگفت آور نیست که جنگنده ها و بمب افکن های ارتش رژیم صهیونیستی دفتر تلویزیون المنار را در بیروت پایتخت لبنان هدف قرار دهد و ساختمان آن را با خاک یکسان کند. اما مدیریت این شبکه تلویزیونی که احتمال چنین حمله ای تروریستی را از سوی “اسرائیل” می داد استودیوها و ایستگاه های دیگری را که برای پخش برنامه های خود به صورت احتیاط نگه داشته بود، وارد فعالیت کرد تا به رسالت خود به عنوان یکی از رکن های اساسی مقاومت، عمل کند.

تلویزیون المنار که یکی از مراکز اصلی رسانه ای مقاومت اسلامی لبنان است پس از آنکه حزب الله دو نظامی صهیونیست را در عملیات “الوعد الصادق” به اسارت در آورد، به اصلی ترین کانال تلویزیونی مورد توجه مردم منطقه تبدیل شد و جایگاه مترقی خود را در میان عموم عرب ها و فلسطینیان باز یافت و حتی صهیونیست ها نیز بار دیگر به پیگیری اخبار آن برخاستند، همان گونه که در پایان ماه مه سال 2000 میلادی و در اثنای عقب نشینی نیروهای رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان وضع چنین بود. علت این توجه نیز دقت اطلاعات و اسنادی است که نشان می دهد این شبکه تلویزیونی در ارائه اخبار به آن توجه دارد.

 مرکز اطلاعات

بسیاری از فلسطینی ها شبکه المنار را در شرایط فعلی مرکز اصلی آگاهی و خبرگیری خود می دانند و از این راه آخرین اخبار مربوط به تحولات منطقه را کسب می کنند.

سلیمان بشارات از پژوهشگران امور رسانه ای دفتر رسانه ای و روزنامه نگاری النجاح در شهر نابلس می گوید: تمایل مردم به پیگیری اخبار از طریق تلویزیون المنار در منطقه به شدت افزایش یافته است. وی این تحول را به چند دلیل می داند و می گوید: این تلویزیون به مقاومت تعلق دارد که یکی از طرف های درگیری است و این طرف (یعنی مقاومت) واکنش های غیر منتظره ای دارد که در گذشته به ویژه روزهای اخیر شاهد آن بوده ایم.

 کاملا حرفه ای

تمایل گسترده مردم به پیگیری اخبار از طریق این شبکه تلویزیونی نشان می دهد که مردم تمایل زیادی به کسب آگاهی هایی دارند که هم روحیه را تقویت می کند و هم به علمی و حرفه ای بودن کار توجه دارد. زیرا به نظر می رسد که شهروندان عرب از رسانه هایی است که مرزهای واقع گرایی آنان را به شدت مقید کرده است و در حمایت از حقیقت تلخ افراط می کند و در مقابل انتظارات و آرمان ها و آرزوهای مردم را نادیده می گیرد. بشارات تاکید می کند که شبکه تلویزیونی المنار از محبوبیت و احترام خاصی در میان روزنامه نگاران و اصحاب رسانه در فلسطین برخوردار است و این نیز یکی دیگر از علت های توجه عموم به این شبکه تلویزیونی است. او می افزاید، دلیل دیگر افزایش تمایل به دیدن این شبکه، حرفه ای بودن آن است، زیرا تمایل به همراهی با این شبکه را در انسان بیشتر می کند و حال آنکه برخی از تلویزیون های رسمی و حکومتی از چنین ویژگی برخوردار نیستند.

بشارات می افزاید، بیننده تلویزیون المنار با آنکه از ماهیت حزبی این شبکه به خوبی آگاه است، اما من فکر می کنم که این شبکه کار حرفه ای رسانه ای و توجه به فناوری را بر ماهیت حزبی خود ترجیح می دهد و به گونه ای نشان می دهد که گرایش های حزبی، ویژگی اصلی این رسانه عمومی نباشد.

 جایگاه والا

محبوبیتی که المنار به ویژه در برهه اخیر کسب کرده است با محبوبیتی که جنبش حزب الله به ویژه در میان فلسطینیان دارد، تطابق می یابد. حزب الله بارها عملا این مصداقیت خود را به نمایش گذاشته است که تکذیب خبر حمله موشکی به حیفا (در آغاز تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان) از آن جمله است و این امر احترام مردم به ویژه فلسطینیان را به این جنبش افزایش داد، زیرا فلسطینیان بیشتر به دنبال پیروزی واقعی و توجه به واقعیت ها و به دور از خیال پردازی و تزریق توهم هستند. تکذیب خبر حمله به حیفا از طریق تلویزیون المنار، جایگاه این حزب و نیز شبکه تلویزیونی وابسته به آن را افزایش و نشان داد که این شبکه عملا به حرفه ای بودن خود پایبند است.

 الگوی ممتاز

شبکه المنار به رغم وابستگی خود به یک جنبش ایدئولوژیک، اما نمونه ای از یک رسانه جامع است که هم به انسجام صفوف و تعریف هدف و عملکرد حرفه ای پایبند است و هم به علمی بودن کار و انتشار حقیقت بدور از بازی با احساسات و تلاش برای گدایی جلب حمایت جامعه جهانی، توجه دارد.

حضور سید حسن نصر الله دبیر کل جنبش حزب الله در المنار برای اعلام حمله مبارزان این جنبش به یک کشتی پیشرفته صهیونیستی در نزدیکی سواحل بیروت و انهدام آن، ضربه ای مهلک شمرده می شود که تاثیرات بسیار مثبتی بر عموم فلسطینیان و لبنانی ها داشت. در مقابل صهیونیست ها و سازمان ها و دستگاه های سیاسی و نظامی این رژیم به شدت از این خبر شوکه و وحشت زده شدند. حزب الله از طریق اعلام این خبر فوری از طریق المنار، پیروزی بزرگی در این جنگ نابرابر برای مقاومت کسب کرد.

بشارات تاکید می کند که شبکه ماهواره ای “المنار” نمونه ای زیبا از رسانه های وابسته به مقاومت به ویژه در وضعیت فعلی را به نمایش گذاشته است که در افزایش اعتماد مردم عرب به ویژه فلسطینیان به این شبکه تاثیر بسزایی داشته است و حال آنکه بقیه رسانه های رسمی جهان عرب، ارزش و اعتبار رسانه ای خود را به سبب تمایل به انتشار خواسته های هیأت حاکمه کشورشان، از دست داده اند.

این پژوهشگر امور رسانه ای و مطبوعاتی فلسطین بر این باور است که “المنار” با عملکرد فعلی خود به یکی از رسانه های برتر جهان عرب تبدیل شده و آن را جزو 10 رسانه برتر در تمام جهان عرب می داند.

 بمباران دیداری و شنیداری!

در حالی که ارتش رژیم صهیونیستی و نیروهای حزب الله به جنگ موشکی و خمپاره ای و توپخانه ای علیه یکدیگر مشغول بودند، المنار جبهه ویژه رسانه ای خود را با بمباران دیداری و شنیداری و جنگ اعصاب گشود.

المنار تلاش کرده است که مفاهیمی را که حزب الله به آن اعتقاد دارد حتی در میان صهیونیست ها تبلیغ کند. از جمله این مفاهیم موضوع “توازن وحشت” است که موشک ها و عملیات حزب الله در برابر زرادخانه و قدرت نظامی گسترده ای که ارتش “اسرائیل” دارد، به وجود آورده است. این شبکه همچنین ضربه مهلکی را که حزب الله با به اسارت گرفتن دو نظامی صهیونیست به رژیم صهیونیستی وارد کرد، به خوبی آشکار ساخت. تشریح روند اخراج بزرگ ترین قدرت نظامی منطقه خاورمیانه از جنوب لبنان به وسیله نیروهای حزب الله و اعلام دستاوردها و موفقیت های زیاد حزب الله در ابعاد نظامی از دیگر فعالیت های این شبکه تلویزیونی در جریان جنگ رسانه ای و تبلیغاتی جاری است. این شبکه با نشان دادن “فلاش بک ها” و قطعات طنزی که نظامیان صهیونیست را مغمون و در حالی که در دام افتاده اند نشان می دهد و همزمان عقب نشینی مذبوحانه و فرار بزدلانه آنها را به نمایش می گذارد و در بخش دیگری فریاد تکبیر و شعارهای مبارزان را نشان می دهد، بعد جدیدی در تبلیغات و جنگ رسانه ای و روانی خود علیه صهیونیست ها ایجاد کرده است.

“المنار” روان توده صهیونیست ها را نیز هدف قرار داده و تلاش کرده است که از طریق انتشار خبرهای کوتاه و چند زبانه خود، ضربات سنگینی بر جامعه صهیونیستی وارد کند. برای نمونه از جملاتی مانند “نیم ملیون اسرائیلی شب را در پناهگاه سپری کرده اند” یا ” موشک های حزب الله قادر است حیفا و دورتر و دورتر از آن را نیز هدف قرار دهد” یا “تهدید جدید حزب الله برای نشان دادن اقدامات غیر منتظره جدید علیه اشغالگران”،استفاده کرده است.

مهارت در بازی رسانه ای

در این راستا، بشارات می گوید: المنار با مهارت بازی رسانه ای خود را در پیش گرفته است. او می افزاید، من فکر می کنم که توصیف “جنگ رسانه ای میان رسانه های صهیونیستی و رسانه های مقاومت” توصیف بسیار دقیقی است و بر المنار نیز انطباق دارد و این امر از ابتدای این بحران نبوده، بلکه از زمان آغاز فعالیت این شبکه تلویزیونی، شروع شده است.

بشارات می گوید: از آنجا که ما امروز در عصر ارتباطات و راسانه ها و فناوری های پیشرفته قرار داریم، جنگ رسانه ای نیز جایگاه ویژه ای در این میان و در هر بحرانی که در هر منطقه ای رخ دهد، دارد و من تکرار می کنم که المنار این جنگ را با دقت و به خوبی آغاز کرده است.

این پژوهشگر امور رسانه ای فلسطین می گوید: هنوز ارزیابی میزان موفقیت این شبکه در تحقق اهدافی که در سیاستگذاری رسانه ای خود دنبال می کند، زود است، اما بدون تردید این جنگ تاثیر بسیار بدی بر اشغالگران و تاثیر بسیار خوبی بر مقاومت و مبارزان دارد.

تا زمان کسب پیروزی توسط مقاومت در لبنان و فلسطین، چشمان توده فلسطینیان و لبنانی ها همچنان متوجه رسانه های مقاومت خواهد بود تا همت های خود را تقویت کنند و از این راه، به حرکت خود در مسیر تحقق آزادی و پیروزی ادامه می دهند. 
 

لینک کوتاه:

کپی شد