بسم الله الرحمن الرحیم
با نظارت کریمانه آقای محمود عباس رئیس کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین و رئیس تشکیلات خودگردان و در پاسخ به درخواست مجلس قانونگذاری فلسطین و با مشارکت نخست وزیر و نمایندگان مجلس های ملی و قانونگذاری و نمایندگان گروه های ملی و اسلامی و فعالان و شخصیت های ملی و نمایندگان همه نهادهای مدنی، کنفرانس مذاکرات ملی فلسطین در روزهای 25 و 26/ 5/ 2006 میلادی به صورت همزمان در شهرهای رام الله و غزه برگزار شد و در بیانیه پایانی این کنفرانس تاکید شده است که سند وفاق تدوین شدن از جانب اسیران فلسطینی مبنای ادامه مذاکرات فراگیر ملی قرار گیرد، نیز تصمیم گرفته شد که کمیته مذاکرات ملی به ریاست ابومازن رئیس تشکیلات خودگردان تشکیل شود. این کمیته با پیگیری مذاکرات ملی در رام الله و غزه بر سر سند وفاق ملی که در پی می آید و به امضای گروه های فلسطینی رسیده است، به توافق رسید.
بسم الله الرحمن الرحیم
” و اعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا”
“سند وفاق ملی فلسطین”
مقدمه
به سبب احساس مسئولیت ملی و تاریخی خود و با توجه به خطرات زیادی که ملت ما را تهدید می کند و با در نظر گرفتن این مسأله که حقوق با گذشت زمان از بین نمی رود و بر اساس قاعده عدم پذیرش رسمیت اشغالگران و برای تقویت جبهه داخلی فلسطیین و حفظ و حراست از وحدت ملی و وحدت مردمی فلسطینیان در داخل این سرزمین و در تبعیدگاه ها و به منظور مقابله با پروژه “اسرائیل” برای تحمیل راه حل یکجانبه این رژیم به فلسطینیان و نابودی آرزو و حق ملت فلسطین برای تشکیل دولت مستقل فلسطین ـ برنامه ای که رژیم صهیونیستی قصد دارد در آینده و طی چند مرحله با ساخت و تکمیل دیوار نژادپرستانه حایل و یهودی سازی قدس و توسعه شهرک های اشغالی و سیطره بر منطقه الاغوار و الحاق بخش وسیعی از زمین های کرانه باختری رود اردن به اراضی اشغالی 1948م. فلسطین و جلوگیری از عملی شدن حق بازگشت آوارگان فلسطینی به اجرا بگذارد ـ و برای حفظ دستاوردهای ملت فلسطین در مدت طولانی مبارزات ملی اش و جهت اثبات وفاداری به شهدای بزرگ ملت فلسطین و رنج های اسیران و ناله های مجروحان این مرز و بوم و از آنجا که ما همچنان در مرحله آزادسازی سرزمین هستیم و ویژگی اصلی این مرحله ملی و دمکراتیک بودن آن است و به همین سبب راهبرد سیاسی مبارزه متناسب با این ویژگی باید تدوین شود و برای موفقیت آمیز بودن مذاکرات فراگیر ملی در فلسطین و با استناد به اعلامیه قاهره و نیاز شدید به وحدت و یکپارچگی، ما این سند (سند وفاق ملی) را به ملت بزرگ و مقاوم و مجاهد فلسطین و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان و رهبری سازمان آزادیبخش و اسماعیل هنیه نخست وزیر فلسطین و شورای وزیران و رئیس و اعضای مجلس ملی و رئیس و اعضای مجلس قانونگذاری فلسطین و همه گروه ها و جریان های فلسطینی و همه مؤسسات و نهادهای مدنی و مردمی و رهبران افکار عمومی فلسطین در داخل و در تبعیدگاه ها تقدیم می کنیم.
سند وفاق ملی یک سند یکپارچه است و مقدمه نیز بخشی از آن به شمار می آید:
ملت فلسطین در داخل این سرزمین و در نقاطی که در آن پناهنده شده است برای آزادی سرزمین و از بین بردن شهرک های اشغالی و کوچاندن شهرک نشینان صهیونیست و برچیدن دیوار نژادپرستانه حایل مبارزه می کند و تلاش دارد تا به حق خود در آزادی و بازگشت آوارگان و کسب استقلال دست یابد و در راه تحقق این هدف برای تعیین سرنوشت خود از جمله برای تأسیس و تشکیل دولت مستقل فلسطین در همه اراضی اشغالی 1967م. به پایتختی قدس شریف و تضمین حق بازگشت آوارگان فلسطینی به دیار و کاشانه ای که از آن رانده شده اند و نیز اعطای غرامت به آنان و آزادی همه اسیران و زندانیان بدون قید و شرط و استثنا، به حق تاریخی این ملت در سرزمین آبا و اجدادی خود و به منشور سازمان ملل متحد و قوانین بین المللی و ضمانت های بین المللی (بدون حذف حقوق ملت فلسطین) استناد می کند.
تسریع در اجرای توافقات ماه مارس سال 2005 میلادی در قاهره درباره توسعه و فعال سازی سازمان آزادیبخش و پیوستن کلیه گروه ها و جریان های فلسطینی به آن بر مبنای اصول دمکراتیکی که جایگاه این سازمان را تضمین می کند. سازمان آزادیبخش تنها نماینده قانونی ملت فلسطین در تمام نقاطی است که این ملت در آن حضور دارد و هدف فوق باید با تحولات عرصه فلسطین هماهنگ باشد و توان سازمان آزادیبخش را برای انجام مسئولیت های محول شده به این سازمان در رهبری ملت فلسطین و بسیج و دفاع از حقوق ملی و سیاسی و انسانی این ملت در ادارات و محافل و عرصه های بین المللی و منطقه ای، ارتقا بخشد. مصلحت ملی ایجاد می کند که یک شورای ملی جدید پیش از پایان سال 2006م. تشکیل شود تا نمایندگی گروه ها و جریان ها و احزاب ملی و اسلامی فلسطین و همه فلسطینیان حاضر در نقاط مختلف و بخش ها و نهادها و مؤسسات در آن تضمین شود و شخصیت های بزرگ فلسطینی نیز در آن حضور یابند. این کار نیز در نقاطی که اجرای انتخابات در آن میسر است باید بر اساس اصل آرای نسبی مردم و در مناطقی که برگزاری انتخابات در آنها امکان ندارد باید بر اساس ابزارهایی که کمیته عالی منشعب از مذاکرات قاهره تعیین می کند، انجام گیرد. همچنین سازمان آزادیبخش فلسطین باید چارچوب جریانی گسترده و ائتلاف ملی فراگیر و چارچوب جامع و مرجع سیاسی عالی فلسطینیان همه نقاط جهان باشد.
حق مقاومت ملت فلسطین و پایبندی به گزینه مبارزه علیه اشغالگران با وسایل مختلف و تمرکز بر مقاومت در اراضی اشغالی 1967م. در کنار مبارزه سیاسی و مذاکره و دیپلماتیک و ادامه مقاومت مردمی علیه اشغالگران به اشکال و سیاست ها و راهبردهای متنوع و توجه به توسعه مشارکت همه گروه ها و اقشار و جریان ها و عموم مردم در این مقاومت مردمی باید مورد تاکید قرار گیرد.
باید طرحی جامع و گسترده برای فعالیت های سیاسی و یکپارچه سازی آن بر اساس اهداف ملی فلسطینی تعیین شده در این سند و بر مبنای مشروعیت عربی و قوانین مشروع بین المللی که در آنها حقوق و مبادی ملت فلسطین تدوین شود و رهبری سازمان آزادیبخش فلسطین و نهادهای وابسته به آن و نیز کلیه نهادهای تشکیلات خودگردان و گروه های ملی و اسلامی و سازمان های مدنی و شخصیت ها و فعالان عمومی باید این طرح را به اجرا گذارند تا زمینه تقویت حمایت ها و همبستگی جهان عرب و اسلام و مجامع بین المللی در عرصه های سیاسی و مالی و اقتصادی و انسانی برای حمایت از ملت فلسطین و تشکیلات ملی آن و برای پشتیبانی از حق ملت فلسطین در تعیین سرنوشت خود و کسب آزادی و استقلال و تحقق اصل بازگشت آوارگان و مقابله با طرح های “اسرائیل” جهت تحمیل راه حل های خود به ملت فلسطین و مقابله با محاصره ظالمانه ای که علیه ملت فلسطین ایجاد شده است، فراهم شود.
تقویت و حمایت از تشکیلات ملی فلسطین به عنوان هسته دولت آینده فلسطین باید مد نظر قرار گیرد، زیرا این تشکیلات با مبارزات و جانفشانی و ایثار ملت و تحمل رنج فرزندان این ملت ایجاد شده است و مصلحت عالی ملی ایجاد می کند که به قانون اساسی تشکیلات خودگردان و قوانین اجرایی آن احترام گذاشته شود و به مسئولیت ها و اختیارات رئیس منتخب و کابینه ای که هر دو از جانب ملت فلسطین و در انتخاباتی آزاد و سالم و شفاف انتخاب شده اند، ارج نهاده شود. همچنین باید همکاری خلاق و مؤثری میان ریاست تشکیلات خودگردان و کابینه این تشکیلات شکل گیرد و اقدامات مشترکی انجام و نشست های دوره ای میان آنها برگزار شود تا همکاری و تکامل کارها بر مبنای قانون اساسی و به سبب مصلحت عالی ملی محقق و تقویت شود. همچنین لازم است اصلاحاتی فراگیر در مؤسسات تشکیلات ملی به ویژه دستگاه قضائی آن انجام گیرد و همزمان به قوانین قضائی احترام گذاشته شود و تصمیمات و احکام صادره از دستگاه قضائی به اجرا درآید و حاکمیت قانون تقویت گردد.
تلاش برای تشکیل حکومت وحدت ملی بر اساس مشارکت همه فراکسیون های پارلمانی و گروه های سیاسی علاقه مند بر مبنای این سند و برنامه مشترک جهت ایجاد تحول در وضع داخلی و خارجی فلسطین و مقابله با چالش ها به وسیله ایجاد یک وحدت ملی مستحکم با استفاده از حمایت های مردمی و سیاسی همه فلسطینیان و گروه های ملی و با کسب حمایت های منطقه ای و بین المللی. چالش های فرا روی چنین دولتی باید با اجرای برنامه اصلاحات و توسعه اقتصاد ملی و تشویق سرمایه گذاری و مبارزه با فقر و بیکاری و ارائه بهترین راه حمایت از اقشاری که مشکلات پایداری و مقاومت انتفاضه را به جان خریده اند و قربانی تجاوزات ددمنشانه اشغالگران صهیونیست شده اند، بر طرف شود. در این زمینه باید خانواده های شهیدان و اسیران و مجروحان و صاحبان خانه ها و املاکی که اشغالگران تخریب کرده اند و نیز بیکاران و فارغ التحصیلان مورد توجه و عنایت بیشتر قرار گیرند.
اداره مذاکرات از اختیارات سازمان آزادیبخش فلسطین و رئیس تشکیلات است و این کار باید بر اساس پایبندی و توجه به اهداف ملی فلسطین آن گونه که در این سند آمده است، انجام شود و نیز هر توافقی باید به شورای ملی جدید فلسطین ارجاع شود تا این شورا درباره آن تصمیم بگیرد یا آنکه به همه پرسی عموم فلسطینیان داخل و خارج گذاشته شود و این کار نیز باید طبق قانون مصوب انجام پذیرد.
آزادی اسیران و زندانیان یک مسئولیت و وظیفه ملی و مقدس است و این امر باید با تمام امکانات و با استفاده از هر راه و روشی که این هدف را میسر می سازد، صورت پذیرد و همه گروه های ملی و اسلامی و سازمان آزادیبخش و تشکیلات خودگردان با همه نهادهای زیر مجموعه اش مسئول این کار هستند.
تلاش برای حمایت و پشتیبانی و نگهداری از آوارگان فلسطینی و دفاع از حقوق آنان و تلاش برای برگزاری یک کنگره مردمی ویژه آوارگان و تشکیل نهادهای زیر مجموعه جهت پیگیری تاکید بر حق بازگشت و پایبندی به این حق و درخواست از جامعه جهانی برای اجرای آنچه در قطعنامه 194 شورای امنیت سازمان ملل درباره حق بازگشت آوارگان فلسطینی به دیار و کاشانه خود و نیز پرداخت غرامت به آنان آمده است.
تلاش برای تشکیل جبهه ای متحد به نام جبهه مقاومت فلسطین به منظور رهبری و انجام مبارزه و مقاومت علیه اشغالگران صهیونیست و یکپارچه سازی و متحد کردن فعالیت ها و عملیات مقاومت در جهت تعیین مرجعیت سیاسی یکپارچه و متحد برای رهبری مقاومت.
پایبندی به روش دمکراتیک و انجام انتخابات عمومی دوره ای و آزاد و شفاف وسالم و دمکراتیک و بر اساس قانون برای ریاست تشکیلات خودگردان، مجلس قانونگذاری و شوراهای محلی و منطقه ای و شهرداری ها و اتحادیه ها و اصناف و جمعیت ها و احترام به اصل دست به دست شدن مسالمت آمیز قدرت و تاکید بر اصل استقلال قوا و پایبندی به حمایت از تجربه دمکراتیک فلسطین و احترام به دمکراسی و نتایج آن و احترام به حاکمیت قانون و آزادی های فردی و عمومی و حقوق بشر و آزادی مطبوعات و برابری میان شهروندان در حقوق و وظایف و حمایت از دستاوردهای زنان و توسعه و تقویت این دستاوردها.
مخالفت با محاصره ظالمانه ای که ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی به ملت ما تحمیل کرده اند و محکوم کردن این اقدام آنها و دعوت از برادران عرب در عرصه های مردمی و رسمی برای حمایت و پشتیبانی از ملت فلسطین و سازمان آزادیبخش و تشکیلات ملی فلسطین و درخواست از حکومت های عربی برای اجرای تصمیمات و مصوبات سیاسی و مالی و اقتصادی و خبری کنفرانس های سران عرب در حمایت از ملت فلسطین و پایداری این ملت و آرمان فلسطین و تاکید بر این مسأله که تشکیلات خودگردان ملزم به اجرای تصمیمات عربی است که به اتفاق نظر در حمایت از ملت فلسطین و آرمان عدالتخواهانه این ملت و مصالح عالی جهان عرب به تصویب رسیده است.
تلاش برای اتحاد و انسجام و تقویت صفوف فلسطینیان و پشتیبانی و حمایت از سازمان آزادیبخش فلسطین و تشکیلات ملی آن و تقویت پایداری و مقاومت در برابر تجاوزات و محاصره و مخالفت با دخالت های خارجی در امور داخلی فلسطین.
کنار گذاشتن مظاهر تفرقه و اختلاف و همه چیزهایی که به آشوب و هرج و مرج می انجامد و نیز تحریم استفاده از سلاح در اختلافات داخلی جهت دوری از درگیری میان فرزندان ملت و تاکید بر حرمت خون فلسطینیان و التزام به اصل مذاکره و گفت وگو به عنوان تنها راه حل اختلافات و اعلام نظر در همه مسائل از جمله مخالفت با حکومت و تصمیمات آن بر اساس آنچه قانون معین کرده است و تاکید بر حق اعتراض مسالمت آمیز و برگزاری تظاهرات و تحصن مشروط به آنکه مسالمت آمیز باشد و در آن سلاح بکار گرفته نشود و به شهروندان و اموال آنان و اموال عمومی آسیبی وارد نیاید.
مصلحت ملی ایجاب می کند که همه در جست و جوی بهترین راه ها و روش ها برای ادامه مشارکت مردم و گروه های ملی و سیاسی و اجتماعی در همه اماکن محل حضور فلسطینیان در نبرد رهایی بخش و بازگشت و کسب استقلال، بر آییم و همزمان وضعیت جدید نوار غزه را در نظر بگیریم، زیرا این منطقه می تواند قدرتی واقعی برای ادامه پایداری ملت فلسطین باشد و روش ها و ابزارهای مبارزاتی بهتری را در اختیار مقاومت در برابر اشغالگران قرار می دهد.
لزوم اصلاح و توسعه دستگاه امنیتی فلسطین بر اساس قوانین پیشرفته و مترقی جهت افزایش توانایی این دستگاه برای انجام وظایف و مأموریت هایش در دفاع از میهن و ملت و مقابله بهتر با تجاوزات و اشغالگری و حفظ امنیت و نظم عمومی و اجرای قوانین و پایان دادن به هرج و مرج و متوقف کردن تظاهرات مسلحانه و نمایش نظامی و خلع سلاح عاملان آشوب ها و هرج و مرج هایی که زیان فراوانی به مقاومت وارد کرده و وجهه آن را مخدوش ساخته و وحدت جامعه فلسطین را با خطر مواجه ساخته است. همچنین هماهنگی و سازماندهی به روابط با گروه ها و تشکیلات مقاومت و ساماندهی به آن و حمایت از سلاح مقاومت از وظایف دستگاه امنیتی فلسطین است.
درخواست از مجلس قانونگذاری برای ادامه صدور قوانین جهت تنظیم فعالیت مؤسسات و سازمان های امنیتی و تلاش برای تصویب قانونی که فعالیت سیاسی و حزبی اعضای سازمان های امنیتی را ممنوع می کند و آنها را به اطاعت از مراجع سیاسی منتخب در چارچوب قانون ملزم می کند.
تلاش برای توسعه نقش و حضور کمیته های همبستگی بین المللی و گروه های حامی صلح جهت حمایت از پایداری ملت فلسطین و مبارزات عادلانه این ملت در برابر اشغالگران و تجاوزات و شهرک سازی و دیوار نژادپرستانه این رژیم و جهت اجرای قوانین و مصوبات دادگاه بین المللی لاهه درباره برچیدن دیوار حایل و توقف شهرک سازی و غیر قانونی بودن این اقدامات اشغالگران.