استاد سامی ابوزهری سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی حماس تاکید کرد که این جنبش خواهان به نتیجه رسیدن تلاش ها و مذاکراتی است که اخیرا برای تشکیل حکومت وحدت ملی به عنوان راه حل کنونی خروج از محاصره و فشار بین المللی بر ملت فلسطین آغاز کرده است. ابوزهری برخی شخصیت ها و مسئولان گروه های دیگر را به مانع تراشی در راه تشکیل دولت وحدت ملی متهم کرد. وی اظهار داشت که این افراد با اظهارات زهرآلود خود فضای گفت و گو و وفاق ملی را مسموم می کنند. سخنگوی حماس از همه خواست که به وظایف تاریخی خود در برابر ملت و آرمان شان عمل کنند.
ابوزهری خاطر نشان ساخت که پایداری دولت فلسطین در چند ماه گذشته بر این نکته تاکید دارد که مردم حامی این دولت هستند.
ابوزهری در مصاحبه اختصاصی خود با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تاکید کرد که ربودن نمایندگان فراکسیون «اصلاح و تغییر» و وزرای دولت فلسطین با هدف ساقط کردن نظام سیاسی فلسطین و گرفتن اکثریت پارلمان از حماس و ایجاد اختلال در ترکیب گروه ها در مجلس قانونگذاری صورت می گیرد. وی همچنین از همه خواست که بر اشغالگران صهیونیست برای آزادی وزرا و نمایندگان پارلمان فشار آورند.
خبرنگار ما در این گفت و گو سوالاتی را از استاد ابوزهری مطرح کرده که در واقع برای خوانندگان و کارشناسان مسائل سیاسی مهم است. اکنون متن این گفت و گو از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
ربودن نمایندگان فراکسیون اصلاح و تغییر و وزرای دولت فلسطین را چگونه ارزیابی می کنید؟
ربوده شدن نمایندگان عضو فراکسیون تغییر و اصلاح و وزرا با هدف ساقط کردن نظام سیاسی فلسطین و دور زدن اکثریت پارلمانی حماس و ایجاد اختلال در ترکیب پارلمان صورت می گیرد.
ما در حماس سکوت مجامع بین المللی درباره سیاست زورگویی و کشتار رژیم صهیونیستی را لکه ننگی بر پیشانی جامعه بین الملل می دانیم که با این اعمال و سیاست های مخالف قوانین بین المللی مقابله نمی کند. متاسفانه ما می بینیم که جامعه بین الملل در توطئه ها و دسیسه چینی علیه ملت فلسطین مشارکت دارد.
باید گفت که تلاش برای گرفتن اکثریت پارلمانی از حماس هدفمند است و هدف از آن مانع تراشی در برابر تشکیل دولت وحدت ملی و برداشتن چتر حمایتی از دولت فلسطین از طریق بازداشت بیش تر نمایندگان آن در زندان های صهیونیستی است.
به نظر شما دولت جدید طی پنج ماه گذشته به چه دستاوردها و موفقیت هایی دست یافته است؟
دولت فلسطین بر اساس برنامه اصلاح و تغییر شکل گرفت اما محاصره شدیدی چه از طریق تشدید حملات چه از طریق محاصره بین المللی و سیاسی که از پنج ماه پیش شروع شده، بر این دولت تحمیل شد. در کنار همه این ها هم یک سری مشکلات در داخل وجود دارد که به کندی در انتقال اختیارات به دولت و جلوگیری از عزل و نصب ها در دولت مربوط می شود که علاوه بر این ها هم فشارهایی در عرصه ها و زمینه های مختلف وجود دارد و سازمان های موازی هم در بخش های مختلف دولت حضور دارند که همین امر مانع بزرگی در اجرای برنامه های وزراست و فعالیت های آن ها را تحت الشعاع خود قرار داده است.
پایداری دولت در این چند ماه گذشته نشان از حمایت گسترده مردمی از آن است و هر حکومتی در هر کشور دیگری که در معرض این محاصره ها قرار گیرد، نخواهد توانست این مدت دوام بیاورد.
باید خاطر نشان کرد که این دولت موفقیت های متعددی هم داشته است، درست است که در سطح مورد نظر نبوده است که این امر به وضع موجود و برخی مسائل داخلی باز می گردد. به خصوص این که وضعیت اقتصادی بسیار بدی داریم و نیازمند مخرجی است که مقتضی همکاری همه گروه های فلسطینی در مقابله با محاصره و تجاوزات است. از این جا بود که اندیشه تشکیل دولت وحدت ملی شکل گرفت و همه گروه های فلسطینی با امضای سند وفاق ملی موافقت خود را با آن اعلام کردند. جنبش حماس نیز در این خصوص با تشکیل کمیته عالی تلاش های خود را آغاز کرده است.
اما اوضاع اقتصادی روز به روز بدتر می شود و مردم در وضعیت وخیمی به سر می برند؟
شهروند فلسطینی به دنبال این محاصره کشنده اقتصادی به شدت رنج می برد. ما این را می دانیم و از سوی دیگر، شهروندان می دانند که دولت از هیچ تلاشی برای کاستن از بار مشکلاتشان دریغ نمی کند. در این خصوص تنها دولت مسئول نیست بلکه ریاست جمهوری هم مسئول است و مسئولیت این امر بر گردن این دو نهاد است.
هنوز چند صباحی از تشکیل دولت نگذشته و فشارهای سهمگینی هم بر آن وارد می شود. این دولت در حال نبرد بر سر پاسداری از حقوق و اصول و آرمان هاست و این امر بر مشکلات مردم می افزاید. در اینجا تاکید می کنم که باید همه تلاش بزرگی برای رفع مشکلات مردم از خود نشان دهند.
حماس هر کاری که به نفع ملت فلسطین باشد، انجام می دهد. این جنبش با توجه به مصلحت مردم در انتخابات پارلمان شرکت کرد و جنبش حماس نیز همه راه ها و وسایل را برای پایان دادن به فشارهای مستمر مورد بررسی قرار می دهد.
سیاست حماس در مورد تشکیل حکومت وحدت ملی چیست، و چه نگاهی به ترکیب این دولت دارد؟
ما در باره حکومت آینده معتقدیم که باید حکومت وحدت ملی از همه گروه های سیاسی و با مشارکت متفاوت آن ها تشکیل شود. این دولت باید بر اساس سند وفاق ملی که اخیرا همه آن را امضا کردند، تشکیل شود. طبیعی است که حماس به خاطر داشتن اکثریت در پارلمان این دولت را رهبری کند و ملاک دیگر تشکیل این دولت باید نتایج انتخابات اخیر مجلس قانونگذاری باشد.
حکومت وحدت ملی به معنای حکومت مقابله با چالش ها به صورت یکپارچه و دسته جمعی است تا این بحران حل شود و محاصره بین المللی بر ملت فلسطین شکسته شود.
ساختار دولت و تقسیم وزارتخانه ها میان احزاب و گرو ها مسأله مهمی است که مذاکرات سرنوشت آن را مشخص می کند. حماس با فتح در خصوص تشکیل حکومت وحدت ملی اختلافی ندارد، علت آن هم این است که مذاکرات در این خصوص هنوز شروع نشده است. بنده از اظهارات برخی رهبران فتح تعجب می کنم. این اظهارات بیانگر موضع رسمی این جنبش نیست و در دیدارهای رسمی خود با مسئولان فتح و ابومازن این گونه اظهارات را می شنویم.
چه ضمانتی وجود دارد که مذاکرات مربوط به تشکیل حکومت وحدت ملی موفقیت آمیز باشد؟
دلیلی که در گذشته گروه های سیاسی برای عدم مشارکت خود در دولت بهانه قرار می دادند، نبود یک برنامه مورد توافق همه بود، اما اکنون پس از امضای سند وفاق ملی این بهانه دیگر قابل قبول نیست و جنبش حماس نیز با فراخوان دیگران برای مشارکت در حکومت وحدت ملی بر اساس برنامه مورد توافق همه پیشقدم شد. البته برخی افراد خواهان تشکیل این دولت نیستند و اظهاراتی خارج از چارچوب اجماع ملی و فضای وفاق ملی بر زبان جاری می سازند.
در صورت شکست این مذاکرات چه اتفاقی می افتد؟
حماس خواهان تشکیل دولت وحدت ملی است و آرزو دارد که این امر محقق شود، اما اگر خدای ناکرده این تلاش ها به نتیجه نرسد، وضعیت کنونی همین طور باقی خواهد ماند.
اما اظهارات و سخنانی که گاه گاهی از این و آن در مورد مانع تراشی در برابر دولت می شنویم، زیان بار است و باید از چنین اظهارنظرهایی دوری کرد. حماس به زودی مذاکرات جدی و مثمری را آغاز خواهد کرد، به خصوص این که این امر به نفع همه است. در مورد مواضع و اصول آرمان ملی هم باید بگوییم که در این خصوص حاضر به معامله نیستیم، اما ترکیب دولت وحدت ملی به گونه ای خواهد بود که مصلحت ملت در آن مراعات شود.
آیا شروط مشخصی برای تشکیل این دولت دارید؟
ما برای کسی شرط و شروطی وضع نمی کنیم. اما مسائل و مشکلاتی وجود دارد که قبل از تشکیل دولت باید حل و فصل شود، مهم ترین این مسائل آزادی نمایندگان است. اینجا سؤالی بدیهی مطرح می شود و آن این که در صورت آزاد نشدن این نمایندگان چه کسی به دولت رای اعتماد می دهد؟ ما معتقدیم که اخلاق و حس میهن دوستی اقتضا می کند که همه بر تمامی طرف ها فشار آورند تا وزرا و نمایندگان ربوده شده آزاد شوند. ما معتقدیم که آزادی نمایندگان و وزرا امری ضروری است و دولت فلسطین هم تماس های گسترده ای در این خصوص داشته و امیدواریم که این تماس ها و ارتباط ها با آزادی نمایندگان و وزرای ربوده شده به نتیجه برسد.
از تحولات مربوط به قضیه نظامی اسیر صهیونیستی چه خبر؟
اخیرا پیشنهاداتی مطرح شده که پیشنهاد مصر از آن جمله است، اما همه این پیشنهادات شروط تعیین شده را برآورد نمی کند. مهم ترین این شروط همزمان بودن تبادل اسرا و در نظر گرفتن معیارهای تعیین شده در مورد آزادی اسرای بیمار، زنان و دختران و کودکان اسیر و اسرای محکوم به احکام سنگین است. ما تمام تلاش خود را برای تحقق این شروط مبذول می داریم.
پر واضح است که اشغالگران صهیونیست آماده اند که بر اساس شروط خود اسرا را آزاد کنند، اما ما سعی می کنیم که اسرا بر اساس شروط ما آزاد شوند. ما در پی حل مشکلات انسانی اسرای زن، دختر، کودک، بیمار و اسرای محکوم به احکام سنگین هستیم.
موضع شما در خصوص گذرگاه رفح که عامل خیلی از مشکلات و گرفتاری های فلسطینیان در نوار غزه است، چیست؟
گذرگاه رفح یکی از جلوه های مشکلات و رنج های ملت فلسطین است. معتقدم که ناظران بین المللی از عوامل این مشکلات هستند. آن ها باید امور را تسهیل کنند. اتحادیه اروپا باید در نقش و اعمال این ناظران بازنگری کند و باید در توافق نامه گذرگاه رفح بازنگری صورت گیرد.
ملت فلسطین مشکلات زیادی داشته و جانفشانی های بسیاری نموده است. ما به این ملت افتخار می کنیم ؛ ملتی که بهترین مثال ها را در زمینه پایداری و مقاومت زده است و این ما را بر آن می دارد که هر آنچه را در اختیار داریم برای این ملت بزرگوار در طبق اخلاص بگذاریم