چهارشنبه 30/آوریل/2025

گفتگوی ويژه خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطين با استاد اسماعيل هنيه

سه‌شنبه 20-فوریه-2007

با تمامی مصوبات مربوط به مسئله فلسطین بر اساس اصل پایبندی به حقوق ثابت ملت و حفظ منافع عالی برخورد خواهیم کرد

 به سند وفاق ملی اسرا به خاطر امضا کنندگان آن احترام می گذاریم… مسائل مشترک بسیاری در سند وفاق ملی وجود دارد و علاوه بر آن، برخی مسائل موجود در سند مذکور نیاز به یک بازنگری سیاسی دارد

 اگر حاضران در کنفرانس گفتگوی ملی بر اساس این قاعده عمل کنند که ریشه مشکلات و تنگناها فلسطینی است، گفتگو به نتیجه ای نخواهد رسید

 از برخی وزرا خواستم تا در دیدارها و سفرهای ریاست تشکیلات خودگردان به کشورهای مختلف، وی را همراهی کنند

  نخست وزیر فلسطین در تازه ترین اظهارات خود، از سفرش به کشورهای عربی خبر داد. این سفر به منظور جلب حمایت های سیاسی، مالی و در راستای تلاش برای شکستن سد محاصره ملت و دولت فلسطین انجام می گیرد. وی تاکید کرد: “ما به خاطر حمایت و پشتیبانی دولت ها و ملت های عرب و مسلمان از ملت و دولت فلسطین به خود می بالیم.”

هنیه در گفتگویی ویژه با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطرنشان ساخت: “در حال حاضر جایگزین مناسب را برای کمک های اروپایی یافته ایم و می توانم بگویم که موفق به دست یابی به منابع دائم حمایت مالی شده ایم. از اتحادیه اروپا می خواهیم که در مواضع و تصمیمات خود تجدید نظر کند و به هیچ وجه نمی پذیریم که جامعه بین الملل در انجام وظیفه ای که در قبال ملت فلسطین دارد و همچنین تقدیم کمک های مادی و سیاسی برای پایان دادن به اشغالگری های دشمن و عبور از محاصره اقتصادی کوتاهی کند.”

این مقام فلسطینی همچنین خاطرنشان ساخت: “طرح ابتکاری امیر عبدالله متضمن یک سری نقاط مثبت است، ولی در مورد برخی بندهای آن ملاحظاتی وجود دارد. نکته ای که در این میان نباید از یاد برد، آن است که رژیم صهیونیستی از همان آغاز، مخالفت خود را با طرح امیر عبدالله اعلام کرده است تا جایی که شارون، نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در واکنش عملی خود به طرح یادشده، به اشغال مجدد کرانه باختری و محاصره مقر یاسر عرفات، رئیس پیشین تشکیلات خودگردان دست زد.”

نخست وزیر فلسطین ضمن اشاره به اهمیت گفتگوی ملی، تاکید کرد: “ما نیازی به اجرای همه پرسی نداریم. باید به توافق نظر برسیم. ملت فلسطین در انتخابات اخیر حرف آخر خود را زد، انتخاباتی که بیانگر خواست دموکراتیک ملت بود.”

استاد هنیه با تاکید بر اینکه سند وفاق ملی اسرا فقط توسط اسرای فلسطینی بند 3 زندان صهیونیستی هداریم تنظیم شده است، اظهار داشت: “ما به رای و دیدگاه اسرای عزیز و رهبران فلسطینی که در بند مذکور به سر می برند، احترام می گذاریم و بر این باوریم که آنها نیز جایگاه ویژه خود را در مقاومت و تعیین خط مشی سیاسی کشور دارند، ولی تصمیم در مورد مسائل استراتژیک نباید از یک زاویه دید واحد بررسی شود. در حال حاضر در کشور مراجع مختلف دیگری نیز در داخل، خارج و در زندان های مختلف وجود دارند که در تصمیم گیری ها شریک هستند.”

 متن کامل مصاحبه خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین به شرح ذیل است:

 * آیا برنامه ای در مورد سفر به کشورهای عربی و اروپایی دارید؟

** بله، برنامه سفر به کشورهای عربی را در پیش داریم. سفر به اروپا نیز به هماهنگی نیاز دارد و انجام آن به موضع اروپا و میزان تعاملاتش با دولت فلسطین بستگی دارد.

 *در سفر خود، از چه کشورهای عربی دیدن خواهید کرد؟

 **مسئولان قطری رسما از ما برای سفر به این کشور دعوت به عمل آوردند که بالطبع دعوت شان را پاسخ می گوییم و انتظار می رود که به شماری دیگر از کشورهای عربی نیز سفر کنیم که در حال حاضر هماهنگی لازم در حال انجام شدن است. اخیرا نیز وزیر محترم مخابرات کویت نامه ای دوستانه برای وزیر ارتباطات فلسطین فرستاد و احتمالا به کویت نیز سفر خواهیم کرد.

 *این درست است که شما می خواهید به طور جزئی با طرح ابتکاری امیر عبدالله موافقت کنید و چه وقت موضع رسمی خودتان را در این زمینه اعلام خواهید کرد؟

 **واقعیت این است که طرح ابتکاری امیر عبدالله (طرح صلح بیروت) متضمن یک سری نکات مثبت است، ولی یک سری نکات منفی و ایراداتی نیز به آن وارد است. به هر رو، مشکل در موضع فلسطینی ها و عرب ها نسبت به این طرح نیست؛ بلکه مشکل در این میان موضع اشغالگران قدس در قبال طرح ابتکاری امیر عبدالله است. صهیونیست ها تا این لحظه موافقت خود را با طرح صلح بیروت اعلام نکردند و حتی شارون، نخست وزیر پیشین دولت عبری در آن باره گفت که این طرح ارزش مرکب قلمی را که با آن نوشته شده است، ندارد و در زمانی که کنفرانس بیروت کار خود را ادامه می داد، شارون در واکنش عملی به طرح ابتکاری امیر عبدالله به اشغال کرانه باختری اقدام کرد و مقر یاسر عرفات، رئیس پیشین تشکیلات خودگردان را به محاصره خود درآورد. از این رو، باید گفت که مشکل اصلی از طرف ما فلسطینی ها و عرب ها نیست، بلکه از جانب اشغالگرانی است که همچنان بر انکار حقوق حقه ملت فلسطین پافشاری می کنند.

 *در حال حاضر جهان عرب، منطقه و جامعه بین الملل منتظر هستند تا شما موضع خود را در قبال مصوبات بین المللی مربوط به مسئله فلسطین بیان کنید.

 ** ما در مراسم اخذ رای اعتماد از مجلس و در توضیحات خود درباره برنامه های سیاسی دولت، مواضع خود را در قبال تمامی مسائلی که بحث و گفتگویی در مورد آن جاری است، اعلام کردیم. در مورد موضع دولت نسبت به مصوبات بین المللی در مورد مسئله فلسطین، اعلام کردیم که برخوردی مسئولانه با این مصوبات خواهیم داشت و بر اساس اصل پایبندی نسبت به حقوق ثابت ملت فلسطین و حفظ منافع عالی عمل خواهیم کرد و همچنین موضع خود را در قبال توافقات به عمل آمده بیان کردیم و به باور بنده مواضع سیاسی دولت کاملا شفاف و جامع بود و در آن به تمامی مسائل پرداخته شده بود.

 *آیا با توجه به وضعیت کنونی و محاصره ملت فلسطین درصدد تغییر استراتژیکی خود هستید و می خواهید که به خواسته های کمیته چهار جانبه پاسخ مثبت دهید؟ آیا این خواسته ها را عادلانه بر می شمارید تا بخواهید با آنها همسویی داشته باشد؟

شروطی را که کمیته جانبه تعیین کرده و خواسته هایی را که این کمیته مطرح کرده است غیر عادلانه است و ظلمی در حق ملت فلسطین و حقوق آنان به شمار می رود.

دوست داشتیم تا کمیته چهارجانبه از مقامات رژیم اشغالگر قدس بخواهد تا حقوق ما را به رسمیت بشناسد و به اشغالگری، توسعه شهرک های یهودی نشین، تهاجمات خود به مناطق فلسطینی نشین، ترور رهبران، فرماندهان و مبارزان فلسطینی پایان بخشد و دست از غصب و غارت زمین های ما بردارد.

 * آیا امکان دارد که کابینه جدید با تشکیل دولت فلسطینی در مرزهای چهارم ژوئن سال 1967 موافقت کند آیا مردم فلسطین به این اقدام روی خوش نشان می دهند؟ یا مقبول طبع آنان می افتد؟

ما از تشکیل دولت فلسطینی در مرزهای 1967 در ازای آتش بس هیچ ممانعتی به عمل نمی آوریم، اما این امر را در ازای به رسمیت شناختن رژیم اشغالگر قدس هرگز نخواهیم پذیرفت. آتش بس یک اجماع است.

 * یا به اعتقاد شما، اتخاذ چنین موضعی و آتش بس ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی را به اجرای طرح الحاق غور اردن و یهودی سازی قدس شرقی تشویق می کند؟

قطعا نه، چرا که برپایی دولت فلسطینی در مرزهای 1967 در این مرحله مورد اجماع ملی است و ما به عنوان یک دولت فلسطینی چتر حمایتی خود را بر سر این اجماع می گسترانیم. با عنایت به این مسئله طرح های یکجانبه تل آویو از سوی رهبران و ملت فلسطین مردود است.

 *اظهارات تخست وزیر جدید ایتالیا را چگونه ارزیابی می کنید؟

ما ضمن تجلیل از موضع نخست وزیر جدید ایتالیا  آن را زمینه ای برای ایجاد تغییر در موضع اتحادیه اروپا بر می شماریم و با ایشان نیز تماسی برقرار کردم و شاید از اولین کسانی بودم که به خاطر این اقدام از او تقدیر و تشکر کردم. وی در جریان گفت و گوهایی که با همدیگر داشتیم از حق و ملت فلسطین حمایت کرد.

*آیا اعتقاد دارید که ایتالیا موضع مغایر با موضع اروپا اتخاذ کند و کمک های مالی به مردم فلسطین ارائه دهد؟

آری! ما از ایتالیا می خواهیم تا از ملت فلسطین حمایت مالی به عمل آورد و در راستای تغییر موضع نادرست و غلط اتحادیه اروپا بکوشد و در راستای پایان بخشیدن به تجاوزات و جنایات نظامیان صهیونیست علیه ملت فلسطین و احقاق حقوق این ملت نقش آفرینی کند.

 * انتظار شما از مسلمانان اروپا چیست؟

ما از مسلمانان اروپا انتظار داریم تا از رهگذر برگزاری جشن ها و کنفرانس ها و تحصن در مقابل سفارتخانه های اروپایی و صهیونیستی اعتراض خود به تحریم اقتصادی ملت فلسطین را نشان دهند و از این طریق به حمایت مالی و سیاسی خود شکل عملی ببخشند.

ما از مسلمانان اروپا می خواهیم تا با ما همصدا باشند و با ارائه تجربیات، دیدگاه، نقطه نظرات و ایده های خود ما را یاری رسانند و این امر مایه افتخار ما خواهد بود، چرا که همه مسلمانان را در هر جای دنیا برادر و حامی خود قلمداد می کنیم.

 * گفتمان ملی به کجا انجامیده است؟

بسیاری از جلسات گفتمان ملی در غزه و قاهره برگزار شده است و یکی از این جلسات هفته گذشته در رام الله برگزار شد و قرار است طی چند روز آتی دور دیگری از این گفتمان انجام گیرد؟ انتظار شما از این گفتمان چیست؟ چه اهدافی را دنبال می کنید؟

این گفتمان برای اولین و آخرین بار صورت نمی گیرد؛ بلکه ادامه خواهد داشت و این مسئله مهمی به شمار می رود، چرا که در بحبوحه محاصره ملت فلسطین انجام می شود، اما به نظر می رسد که یک نارسایی و خللی در اصل شروع این گفتمان صورت گرفته است. دیگران اعلام می کنند که منشا این بحران و تنگناها نتایج انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین است. انگار که ملت فلسطین در اثر ارتکاب یک اشتباه و خطا در این بحران گرفتار آمده اند و آن زمانی بود که افسار حکومت را به دست جنبش حماس دادند. به نظر می رسد که برخی گروه ها از این زاویه به این گفتمان می نگرند. بنابراین می خواهند تا برنامه های سیاسی خود را گفتمان مورد بحث تحمیل کنند.

ما بر این باوریم که علت بحران کنونی فلسطین به قدرت رسیدن حماس نیست، بلکه علت آن در تمامی گروه هایی نهفته است که علیه حماس جبهه جهانی تشکیل دادند و برای شکست آن کمر همت بستند. از این رو آنان برای تحقق بخشیدن به اهداف شوم و برنامه های خود، محاصره اقتصادی ملت فلسطین و بلوکه کردن منابع مالی این ملت را در پیش گرفتند.

به تمامی برادرانی که در این گفتمان شرکت دارند می گوئیم که اگر از این منظر به این گفتمان نگاه کنند که بحران کنونی ریشه فلسطینی دارد در آن وقت این گفتمان بی ثمر خواهد ماند. معتقدم که این گفتمان باید بر این اصل استوار باشد که باید ملت فلسطین یکصدا و هم آوا شوند باید از امکانات کافی برای رویارویی با گروه های خارجی که ملت فلسطین را تحت محاصره سیاسی و اقتصادی قرار داده اند، داشته باشند.

 *قبل از تشکیل دولت و پس از آن گفتمانی را انجام دادید کدام یک از گروه ها و جنبش های فلسطینی با شما همسویی بیشتر داشت؟

موضع بیشتر گروه های فلسطینی درباره مسائل مطرح شده و جاری همسویی دارد و مشترکات زیادی میان آنان وجود دارد. اما برادران جنبش جهاد اسلامی درباره مسائل راهبردی با ما هسمویی بیشتری دارند.  

* نظر شما درباره همه پرسی و سند وفاق ملی اسیران هداریم چیست؟  و آن را چگونه ارزیابی می کنید؟

اولا ما نیازی به همه پرسی نداریم و باید با یکدیگر به تفاهم برسیم و ثانیا انتخاباتی که ملت فلسطین در آن شرکت کردند 4 ماه نمی گذرد و این انتخابات خواست، دیدگاه ها، برنامه های ملت و افراد مورد علاقه آنان در راس قدرت را نشان داد. ملت ما انتخاب خود را انجام داد. لذا وارد شدن مجدد در این مسائل از نظر سیاسی و قانونی کار ساده و آسانی نیست.

ما به سند وفاق ملی اسیران به خاطر امضا کنندگان آن احترام می گذاریم. ما به این برادران و رهبران احترام می نهیم. اما آنچه که در این سند آمده مورد اجماع گسترده است و حاوی نکاتی می باشد که نیازمند یک کار کارشناسی سیاسی است. از منظر بنده این سند تلفیقی از سیاست و استراتژی است. یک سری نقاط مربوط به آوارگان فلسطینی، مشروعیت بین المللی، توافقات و وسعت سرزمین در آن مطرح گشته است. این مسائل، راهبردی تلقی می شود و اعتقاد بنده بر این است که این سند را تغییر دهیم تا مورد اجماع ملی قرار بگیرد. این مهم تحقق نخواهد یافت مگر اینکه تمامی گروه های فلسطینی دیدگاه خود را مطرح کنند و به یک برنامه مشترکی دست یابند تا این سند مورد اجماع ملی قرار گیرد.

از سوی دیگر، بیشتر اسیران فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی از این سند اطلاعی ندارند، زیرا این سند را فقط اسیران فلسطینی بند 3 زندان صهیونیستی “هداریم” تدوین کرده اند. ما به بازداشت شدگان و رهبران خود احترام می گذاریم و بر این باوریم که این اسیران در تصمیم گیری های سیاسی و مقاومت فلسطین جایگاه خاصی دارند، ولی تصمیمات سیاسی درباره مسائل استراتژی از یک موضع اتخاد نمی شود؟ مراجع و مواضع دیگری وجود دارد که در تصمیم گیری ها در داخل و خارج و زندان ها مشارکت دارند.

 *ارزیابی شما از رابطه میان نهاد نخست وزیری و نهاد ریاست تشکیلات خودگردان چیست؟ چرا وزیران فلسطینی در سفرهای خارجی رئیس تشکیلات خودگردان شرکت ندارند؛ به ویژه وزیر امور خارجه؟  

رابطه میان نهاد نخست وزیری و نهاد ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در سطح مطلوب و مورد انتظار ما نیست، اما پیرامون موضوع عدم مشارکت وزیران دولت جدید در سفرهای خارجی محمود عباس باید بگوئیم که بنده نیز خواهان این مسئله هستم که باید وزیران دولت جدید در سفرهای خارجی رئیس این تشکیلات شرکت داشته باشند.

 *توان ملت را برای مقاومت در برابر محاصره شدید چگونه ارزیابی می کنید؟ تا چه حدی مردم می توانند در مقابل محاصره سیاسی و تحریم اقتصادی که از سوی رژیم صهیونیستی و آمریکا اعمال شده است مقاومت کنند؟

ملت و دولت منتخب فلسطین با مشکل عظیمی مواجه هستند، اما در برابر آن صبر پیشه کرده اند و ما از تصمیم اتحادیه اروپا در خصوص قطع کمک های مالی خود به ملت فلسطین اظهار تاسف کردیم. این اقدام با ابتدایی ترین حقوق بشر در تضاد است و با ساده ترین مبانی دمکراسی تناقض دارد. ما انتخابات دمکراتیک، آزاد و سالمی را برگزار کردیم و نتیجه آن این شد و این خواست مردم بود. اروپایی ها وظیفه داشتند به خواست مردم فلسطین احترام بگذارند و با دولت منتخب فلسطین مستقیما در تعامل باشند و کمک هایی را که به مردم فلسطین ارائه می دهند ابزاری برای باج خواهی مبدل نسازند و از این طریق بر سر حقوق ما سازش و چانه زنی نکنند؛ حقوقی که تمامی قوانین بین المللی آن را به رسمیت شناخته است و آنها را به تایید رسانده است.

ما به همگان تاکید می کنیم که ما از قدرت بالای مقاومت برخورداریم این اقدام در حالی صورت می گیرد که جایگزین کمک های مالی آمریکا و اروپا شبه ثابت و غیر موجود است. البته این اقدام به این معنا نیست که ما مسئولیت جامعه بین الملل در قبال ملت فلسطین، رنج و محنت های آنان را از آن ساقط می کنیم.

 *شما درباره کدام جایگزین مالی و حمایت از دولت فلسطین سخن می گویید؟   

ما جایگزین های عربی و اسلامی داریم و می توانم بگویم که ما موفق شدیم تا منابع ثابتی را برای حمایت از دولت خود ایجاد کنیم.

 *آیا به بازگرداندن این امانت به ملت فلسطین اندیشیده اید؟ و در صورت تداوم محاصره سیاسی و اقتصادی نمی خواهید واقعیت را به ملتی که شما را انتخاب کرده است، تشریح کنید؟

ما از امانتی که به عهده ما گذاشته شده است، اصول آرمان ملی، وحدت ملی و حق ملت فلسطین در مقاومت در برابر اشغالگران صهیونیست پاسداری خواهیم کرد و در جهت تغییر و اصلاح گام برخواهیم داشت و پیوندهای عربی و اسلامی را تعمیق خواهیم بخشید و با جهانیان در تماس خواهیم بود و از این امانت صیانت خواهیم کرد.

 *آیا معتقدید که قدرت گیری حماس در یک شرایط و وقت نامناسبی صورت گرفت؟

نگاه ما به مسائل سیاسی تهی از ابعاد اعتقادی نیست. پروردگار بلندمرتبه اینگونه مقدر فرمودند که با اراده و خواست مردم فلسطین قدرت را به دست بگیریم و ما زمام امور خود را به حضرت حق واگذار کرده ایم و برای عهده دار شدن این امانت خود را مهیا کرده ایم.

 *نگاه شما به قدس و خطراتی نظیر محاصره، احداث دیوار حایل و توسعه شهرک های یهودی نشین در اطراف و اکناف آن که این مکان مقدس را تهدید می کند، چیست؟

ما در راه قدس جان و مال خود را فدا می کنیم و هرگز از آن نمی گذریم. قدس در نزد ما از جایگاه ویژه ای برخوردار است. چیزی به عنوان جنگ داخلی در ایده و اندیشه فلسطینیان وجود ندارد.

 *نابسامانی امنیتی در  اراضی فلسطینی و درگیری و کشاکش میان اعضای فتح و حماس تقریبا به صورت روزمره رخ می دهد، چگونه این چالش را از میان برخواهید داشت؟ آیا این وضعیت، عملکرد شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟ 

گرفتار آمدن در دام درگیری ها و کشمکش های داخلی هیچ سودی به حال مردم فلسطین ندارد و این امر به ضرر ملت فلسطین و به نفع دشمن صهیونیستی تمام می شود؟

ما بر اساس ایمانی که به وحدت ملت فلسطین و پاسداری از حرمت خون آنان داریم با تمامی گروه های فلسطینی؛ به ویژه با برادران در جنبش حماس و فتح به منظور پایان بخشیدن به این درگیری ها و کشمکش ها گفت و گو کردیم و موفق شدیم در سایه عنایت الهی و تلاش همگان بخشی از این معضل را از میان برداریم و بخش اعظمی از این درگیری ها را مهار سازیم، اما همواره این درگیری ها در گوشه و کنار فلسطین ادامه دارد. ما برای پیاده کردن تمامی قوانین و مقررات عزم راسخی داریم و تدبیری را برای برچیدن بساط این کشمکش های داخلی اندیشیده ایم، چرا که این درگیری ها نه به نفع ملت ما است و نه به نفع مسئله عادلانه ما. این اقدامات فقط به نفع رژیم اشغالگر قدس تمام می شود. ما بر این باوریم که خطر امنیتی در داخل فلسطین همواره از ناحیه رژیم اشغالگر قدس و دار و دسته آن ما را تهدید می کند، چرا که تصور بنده این است که فلسطینی مخلص و شریف هرگز خطری برای امنیت جامعه و ملت و امت خود نمی باشد و هر کس چنین کاری را انجام دهد در واقع از فرهنگ ملی که ما خواهان تقویت آن هستیم، خارج شده است.

 *برخی ها اشاره های به جنگ داخلی دارند و مدام در سخنرانی ها و اظهارات خود به آن می پردازند پاسخ شما به این دسته چیست؟

اولا: اصطلاح جنگ داخلی برای ملت فلسطین واژه ای بیگانه است. ثانیا: نه فرهنگ ما و نه فرهنگ سیاسی ما اجازه سقوط در این دام را می دهد و بی شک یک سری چالش هایی وجود دارد که به قربانی شدن برخی ها می انجامد.؟ اما در حد یک حادثه باقی خواهد ماند و به میان مردم کشیده نخواهد شد تلاش ما این است تا با بذل تلاش خود از این مرحله گذر کنیم و در راستای تحکیم وحدت داخلی خود بکوشیم.  

 *تلاش شما در مبارزه با فساد به کجا انجامیده است؟

اقدامات و برنامه زیادی وجود دارد که وزارتخانه های ذیربط در دست تهیه دارند و ما درصدد عملی ساختن برنامه ها و طرح های هیات دولت هستیم و به دنبال تدوین یک سری برنامه جامع و مناسبی هستیم که در مرحله آتی ان شاء الله آنها را اجرایی خواهیم کرد.

 *پیرامون مناسبات میان فلسطین و کشورهای عربی و اسلامی

رابطه میان شما و سوریه و ایران چگونه است؟ سوریه و ایران از دولت و ملت فلسطین چه حمایت هایی می کنند؟ آیا کمک 50 میلیون دلاری ایران به دست شما رسید؟

بر اساس نقشه قدیم ما بخشی از سرزمین شامات به حساب می آئیم و به رابطه و پیوند خود با سوریه و لبنان و اردن می بالیم و از سوریه نیز تقدیر و تشکر می کنیم، چرا که همواره از ملت فلسطین حمایت کرده است و سفر آقای محمود الزهار به سوریه یک سفر موفقیت آمیزی بود چرا که در جریان این سفر توانست تعداد رایزنی ها و نمایندگان فلسطینی در سوریه را ارتقا دهد و موافقت مقامات سوریه را برای سفر فلسطینی ها به سوریه بدون داشتن گذرنامه فلسطینی جلب کرد و همچنین موفق شد موافقت مقامات سوریه را برای پناه دادن به آوارگان فلسطینی در خاک این کشور که در مرزهای اردن سرگردان بودند، جلب کند. گذشته از آن مردم سوریه همبستگی گسترده خود با ملت فلسطین و حمایت از آنان را اعلام کرده اند و رهبران سوریه نیز پشیبانی خود را از این ملت بارها اعلام کرده اند و همین موضع شامل ایران نیز می شود و میزان حمایت مالی و سیاسی آنان روند فزاینده ای داشته است.

 آیا کمک 50 میلیون دلاری ایران به دست شما رسید؟

این کمک ها در اختیار ماست در اندیشه ایم که آنها را چگونه وارد فلسطین کنیم؟

چه دیدگاهی نسبت به دو همسایه مهم خود یعنی اردن و مصر دارید؟

آیا آنها از فلسطین حمایت می کنند یا اینکه با یکدیگر اختلاف دارند؟

رابطه میان فلسطین و مصر و اردن یک رابطه استراتژیکی و منحصر به فردی است و باید همین طور باقی بماند.  مصر و اردن همسایگان مهمی به شمار می روند و هر دوی آنها دروازه فلسطین به جهان خارج از کرانه باختری و نوار غزه به شمار می روند.

 صرفنظر از وجود اختلافات سیاسی درباره پاره ای از مسائل مربوط به درگیری روابط گرم و صمیمی میان ما و آنها حکمفرماست.

ما این شعار را سر دادیم که جهان عرب و اسلامی یک عمق استراتژیکی برای ما به شمار می رود؛ بلکه جایگزینی در مقابله با محاصره ای که علیه ملت و دولت فلسطین اعمال شده است، قلمداد می شود. به همین خاطر  ما در تلاشیم تا روابط قوی و مستحکمی با مصر، اردن و تمامی برادران در کشورهای خلیج، جهان های عربی و اسلامی برقرار کنیم، چرا که ما جزئی از پیکره دنیای عرب و اسلام به شمار می رویم.

 مناسبات شما با اردن چه وضعیتی پیدا کرده است؟

 ما موضع راهبردی خود را در خصوص رابطه با اردن در سه مسأله توضیح دادیم:

اولا: حماس به برنامه خود پایبند است و دولت جدید فلسطین چیزی به عنوان وطن جایگزین را قبول ندارد و این امر یک مسئله راهبردی به شمار می رود.

ثانیا: ما بر حق بازگشت آوارگان به سرزمینشان تاکید می کنیم و هرگز قبول نخواهیم کرد تا فلسطینی در خارج از سرزمین خود از جمله آوارگان در اردن به سر برد.

ثالثا: همکاری گسترده اقتصادی و سیاسی با اردن

اینها مسائل راهبردی و مهمی به شمار می رود و این موضع طی پیام های اطمینان بخش به اردن اعلام گشته است. مسائل درجه دومی در گوشه و کنار وجود دارد که نباید بر موضع راهبردی ما در قبال تاثیر بگذارد.

به مسئله اسلحه و بحث اعترافات (چند نفر درباره تلاش حماس برای وارد کردن سلاح به اردن) بپردازیم. چرا یک هیاتی امنیتی را برای بررسی این مسئله و آگاهی از ابعاد ناشناخته آن به این کشور اعزام نکردید؟ 

اکنون تحرکات عربی برای مهار این بحران در جریان است و ما نمی خواهیم بار دیگر به این مسئله دامن بزنیم و امیدواریم که میانجیگری ها در پایان بخشیدن به این بحران مثمر ثمر واقع گردد و ما معتقدیم که باید غائله پایان یابد.

میانجیگری مصر یا قطر به کجا انجامید؟

برخی برادران از مصر و سودان به عنوان رئیس نشت سران عرب  و برخی برادران قطر نیز نقش عمده ای در این زمینه ایفا می کنند.     

لینک کوتاه:

کپی شد