یک مرکز تحقیقاتی رژیم صهیونیستی که به مطالعات سیاسی و راهبردی می پردازد، اخیرا در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده است که تلاش های رژیم صهیونیستی برای اسقاط کابینه منتخب فلسطین از طریق تقویت جنبش فتح، ممکن است به تغییراتی راهبردی بینجامد که مسئولیت دولت اشغالگر در قبال فلسطینیان را افزایش می دهد و اشغالگری به وضعیت سابق خود باز می گردد.
در گزارش مرکز صهیونیستی ریئوت (نگرش) ـ که مسئول تهیه گزارش هایی برای کابینه رژیم صهیونیستی است و دفتر آن در تل آویو قرار دارد ـ آمده است که سیاست های رژیم صهیونیستی در قبال تقویت جنبش فتح در مقابل جنبش حماس و اسقاط کابینه فلسطین ممکن است به افزایش مسئولیت های رژیم صهیونیستی در قبال فلسطینیان بینجامد و کرانه باختری و نوار غزه مجددا به اشغال در آید.
تقویت فتح و تلاش برای اسقاط کابینه
این گزارش به بررسی ماهیت تلاش ها و سیاست های آمریکا و رژیم صهیونیستی از زمان پیروزی گسترده جنبش حماس در انتخابات و زیر فشار گذاشتن دولت منتخب فلسطین جهت تقویت آنچه آن را جریان های میانه رو فلسطینی (به ویژه گروه فتح) می نامند تا راه برای سقوط کابینه باز شود، پرداخته است.
در سایه هدف کنونی سیاست های رژیم صهیونیستی که در گزارش به “نابودی دولت منتخب فلسطین و جنبش حماس” تعبیر شده است، فشارهای کابینه اشغالگران و نیروهای نظامی اش در این راستا در دو مسیر ادامه دارد. راه اول که گزارش آن را “سیاست خواسته های سه گانه” می نامد، رژیم اشغالگر صهیونیستی سه شرط را برای پایان دادن به محاصره و تحریم ملت فلسطین و دولتش مطرح کرده است که عبارتند از: به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی، پذیرش توافقات سیاسی سازش و پایان دادن به مقاومت.
راه دوم، گسترش عملیات نظامی و بازداشت و دستگیری فلسطینیان. رژیم صهیونیستی در این راستا وزیران و نمایندگان عضو جنبش حماس در دولت و پارلمان فلسطین را به اسارت گرفته و فشارهای نظامی علیه جنبش را در کرانه باختری و نوار غزه افزایش داده است.
دلایل شکست محاصره
مرکز ریئوت در گزارش خود متذکر شده است که سیاست تحریم و محاصره دولت منتخب فلسطین از سوی رژیم اشغالگر صهیونیستی به هدف زیر فشار گذاشتن جنبش حماس در ابعاد اقتصادی، سیاسی و مردمی بود تا آنکه این جنبش به پذیرش سه شرط رژیم صهیونیستی ناچار و وادار شود یا آنکه گروه های میانه رو (طبق تعریف رژیم صهیونیستی) برای اسقاط کابینه فلسطین به رهبری جنبش حماس وارد عمل شوند.
تهیه کنندگان گزارش به این نتیجه رسیده اند که این سیاست رژیم صهیونیستی به چندین دلیل موفق نبوده است، زیرا ـ همان گونه که در پی می آید ـ جنبش حماس تسلیم خواسته های صهیونیست ها نشده است و موافقت صریح جنبش حماس با خواسته های رژیم صهیونیستی با مبانی فکری و اصول مورد پذیرش جنبش در تضاد است و از این رو، اصلا حاضر به پذیرش این شروط نیست.
یکی دیگر از علت های ناکامی سیاست های رژیم صهیونیستی در این راستا (به اعتراف گزارش گران مرکز ریئوت) فراهم نشدن ابزار قانونی برای اسقاط کابینه حماس است، زیرا به سبب آنکه جنبش حماس در مجلس قانونگذاری فلسطین اکثریت را در اختیار دارد، هیچ ابزار قانونی یا راهی برای جنبش فتح وجود ندارد که بتواند بدون حمایت و پشتیبانی جنبش حماس کابینه تشکیل دهد و حتی در صورت پیروزی در انتخابات آینده نیز نمی تواند بدون جنبش حماس کابینه ای ائتلافی تشکیل دهد.
گرایش فتح به کودتای نظامی علیه کابینه به سبب ناکامی محاصره
در گزارش مرکز صهیونیستی تحقیقات سیاسی ریئوت آمده است که ” به سبب فقدان ابزارها و راه های قانونی و سیاسی مناسب برای انحلال کابینه حماس، نشانه هایی وجود دارد که برخی گروه های فلسطینی و به ویژه جنبش فتح درصدد اسقاط و انحلال کابینه فلسطین به رهبری حماس از طریق نظامی و کودتا هستند.
علاوه بر آن، گزارش مذکور به بررسی برخی دلایل و نشانه های می پردازد که در آن رژیم صهیونیستی و آمریکا نیز از آماده شدن فتح برای درگیری مسلحانه احتمالی با جنبش حماس حمایت و پشتیبانی می کنند.
مرکز ریئوت تاکید می کند که تلاش های فتح برای اسقاط کابینه حماس در مسیر خواسته های رژیم صهیونیستی است، زیرا به درگیری با دولت حماس می انجامد و ممکن است که فتح بتواند تشکیلات خودگردان را به جریان آنچه در گزارش “جناح مخالف تروریسم” (منظور مقاومت فلسطین است) نامیده شده است، بازگرداند که ممکن است این گروه را به شریکی در روند سیاسی سازش با اسرائیل تبدیل کند، اما این سیاست رژیم صهیونیستی در مسیر تقویت جنبش فتح می تواند نتایج دیگری هم داشته باشد و به همین سبب می تواند سیاست شمشیر دو لبه باشد.
سیاست شمشیر دو لبه
مرکز صهیونیستی ریئوت با تشریح سیاست شمشیر دو لبه می افزاید: جنبش فتح نمی تواند پیروزی قاطعی در تحولات آینده داشته باشد، زیرا نمی تواند در نبرد نظامی علیه جنبش حماس پیروزی قاطعی به دست آورد. به همین سبب ممکن است که درگیری هایی بروز کند که در نهایت به درگیری داخلی می انجامد و به این ترتیب قدرت فزاینده جنبش حماس در نوار غزه، تقویت می شود.
گزارش مذکور با اشاره به افزایش درخواست فلسطینیان جهت انحلال تشکیلات خودگردان در ادامه آورده است که جنگ داخلی می تواند به انحلال تشکیلات خودگردان بینجامد.
در مقابل، بر اساس قوانین بین المللی، کرانه باختری رود اردن منطقه ای اشغال شده به شمار می آید و به همین سبب مسئولیت قانونی و حقوقی اداره این منطقه به عهده رژیم صهیونیستی خواهد بود که تأمین خدمات عمومی شهروندان و ساکنان محلی این منطقه از آن جمله است و حال آنکه خدماتی که جامعه جهانی در اختیار تشکیلات خودگردان قرار می داد، مسئولیت رژیم صهیونیستی در قبال ساکنان منطقه کرانه باختری و نوار غزه را کاهش داده بود.
در ادامه گزارش مرکز صهیونیستی ریئوت آمده است که، اما یک جنگ داخلی میان فلسطینیان جامعه جهانی را بر آن خواهد داشت که از مسئولیت خود فرار و شانه خالی کند و نیز به کاهش شدید سیطره و فعالیت تشکیلات خودگردان در اراضی فلسطینی می انجامد و این امر اشغالگران را به اشغال مجدد کرانه باختری و نوار غزه وادار و مسئولیت این مناطق را به گردن اشغالگران خواهد انداخت.
خطرات امید صهیونیست ها به فتح
این گزارش نسبت به خطراتی که امیدواری صهیونیست ها و آمریکا به فعالیت ها و تلاش های فتح در بر دارد، هشدار می دهد و یادآور می شود که این خطرات به سبب عدم انسجام درونی جنبش فتح و تشدید بحران داخلی این جنبش، وجود دارد، زیرا “فتح از اختلافات و شکاف داخلی زیاد و بحران شدید و عمیقی رنج می برد و به همین سبب نمی تواند جایگزین مناسبی برای دولت حماس باشد، مضاف بر آنکه قیام جنبش فتح و به دست گرفتن قدرت با حمایت رژیم صهیونیستی، مشروعیت این جنبش را در میان فلسطینیان به زیر سوال خواهد برد.
تهیه کنندگان گزارش بر این باورند که اگر حماس مسئولیت دولتی خود را کنار بگذارد، این امر به افزایش فعالیت های عملیاتی این جنبش در مقابل اشغالگران خواهد انجامید.
در خلاصه این گزارش نیز آمده است که،” سیاست رژیم صهیونیستی در حمایت و تقویت جنبش فتح برای مقابله با جنبش حماس ممکن است به تغییراتی راهبردی در وضع موجود بینجامد و در نتیجه به انحلال تشکیلات خودگردان و اشغال مجدد مناطق کرانه باختری و نوار غزه به وسیله رژیم صهیونیستی می انجامد و مسئولیت اداره این مناطق به گردن این رژیم خواهد افتاد.