چهارشنبه 30/آوریل/2025

آينده توافق مكه از نگاه حماس

سه‌شنبه 6-مارس-2007

رايزنى چند روزه دو جناح بزرگ فلسطينى براى تشكيل يك كابينه مشترك پايان گرفت؛ كابينه اى كه شالوده آن در اجلاس ويژه رهبران فتح و حماس در مكه نهاده شد.
تشكيل دولت وحدت ملى، از نگاه همه ناظران رويدادى منحصر به فرد است. از يك سو اين اقدام از بلندترين گام هاى محمود عباس و هنيه براى پايان اختلاف و كشمكش خانگى فلسطينيان است و از طرف ديگر تغيير بنيادين در معادلات سياسى خاورميانه است. از همين روست كه اين طرح به اندازه حاميان اش، رقيبانى سرسخت در خاورميانه و غرب دارد. آخرين وضع بحث تشكيل دولت وحدت ملى را در گفت وگو با دكتر ابواسامه المعطى نماينده حماس در تهران به بحث گذاشتيم.

تا چه ميزان به آينده توافق مكه اميدواريد؟ آيا اين توافق ظرفيت حل و فصل اختلاف ۲ جناح بزرگ فلسطين را دارد؟
ما نسبت به توافق مكه خوش بين هستيم، زيرا از خونريزى و جنگ ودرگيرى ميان فلسطينيان جلوگيرى كرد و همچنين موجب وحدت ۲ گروه عمده ملت فلسطين براى تشكيل دولت وحدت ملى شد كه برچيدن تحريم ها و موانع از پيش روى ملت فلسطين و حركت به سمت تحقق خواست ها و آرزوهاى اين ملت را بدون اين كه از مواضع برحق و ارزش هاى ملى چشم بپوشد، وجهه همت خويش قرار داده است. خوشبين هستيم چراكه اين توافق از حمايت آحاد ملت برخوردار است واين خود موجب تقويت وتثبيت آن مى شود. علاوه بر اين از حمايت و تأييد امت عربى و اسلامى نيز برخوردار است و به تعبيرى همه جهان از اين توافق استقبال كردند و فقط آمريكا و رژيم صهيونيستى با توافق مكه مخالفت كرده و در صدد شكست آن برآمده اند.

پيمان مكه در نگاه شما چه تفاوتى با پيمان هاى منعقده قبلى ميان فتح و حماس دارد؟
بى شك اين توافق با توافق هاى پيشين اختلاف اساسى دارد، بخصوص اين كه اين توافقى سراسرى پيرامون مسائل عديده اى است كه به حال و آينده ملت فلسطين بستگى دارد. اين توافق بر ۳ محور اساسى زير پى ريزى شده است:
۱) تشكيل دولت وحدت ملى
۲) بررسى وضع ساف و اصلاح و بازسازى آن
۳) مشاركت سياسى مبتنى بر اصول و مبانى جديد به گونه اى كه مشاركت همگان را در تشكيلات خودگردان ممكن ساخته و از انحصار در دست يك گروه جلوگيرى خواهد كرد.
اين توافق درحالى به دست آمد كه ده ها تن از مردم شهيد و مجروح شدند و اين كه همه به اين نتيجه رسيدند كه وجود چنين توافقى الزامى است. از طرفى محل امضاى اين توافق حائز اهميت است، زيرا در مكان مقدسى چون مكه از تأييد كشورهاى عربى واسلامى برخوردار شد كه اين خود عامل محرك خوبى براى آن محسوب مى شود. جنبش حماس نيز به نوبه خودش، خود را ملزم به پايبندى به اجراى مفاد كامل اين توافق مى داند.

در آستانه تشكيل دولت وحدت ملى موضع كشورهاى عربى را چطور مى بينيد. آيا فكر مى كنيد همه اعراب پشت اين توافقنامه اجماع خواهند داشت؟
اتحاديه عرب و همه كشورهاى عربى از اين توافق استقبال كرده و آن را تبريك گفتند. در پايان ماه جارى( مارس) سران عرب در رياض گردهم خواهند آمد و انتظار مى رود اين توافق ( مكه) در رأس برنامه هاى اين اجلاس باشد واميدواريم كه اين توافق از حمايت مالى همه جانبه سران اتحاديه عرب برخوردار باشد.

موضع گيرى دوپهلوى اروپا و آمريكا درباره تشكيل دولت وحدت ملى به كجا انجاميد؟
مواضع متفاوت است، موضع آمريكا براى ما شناخته شده است كه همواره با هر تلاش و گامى كه براى وحدت ملت فلسطين انجام شود به مخالفت مى پردازد، مانند آن چه كه اكنون در قبال توافق مكه اختيار كرده است و درصدد به شكست كشاندن آن و يا دست كم بى محتوا ساختن آن برمى آيد. اما اتحاديه اروپا از اين توافق استقبال كرد و خواستار تعاملى مناسب با دولت آينده فلسطين شد علاوه بر اين بسيارى از كشورهاى اتحاديه اروپا مانند فرانسه، نروژ و سوئد اين توافق را مورد تأييد قرار دادند.

محمود عباس بتازگى مذاكرات فراوانى را با طرف هاى آمريكايى و اروپايى انجام داد. مذاكرات او چه مقدار نتيجه بخش بوده است؟
ما مى دانيم كه اين مذاكرات نتيجه ثمر بخشى داشته و آن همان چيزى است كه اعلام شده و آقاى محمود عباس عنوان كرده است كه توافق مكه را بر كشورهايى كه از آن ديدار كرده، عرضه داشته است و بيش تر اين كشورها از اين توافق حمايت كردند.
 
چالش هاى درونى و بيرونى بحران مكه چه نكاتى هستند؟
چالش هايى درونى وجود دارد كه از سوى گروهى اندك و مطرود صورت مى گيرد، اين افراد گروه تلاش دارند توافق مكه را به شكست بكشانند. البته اين عده منافعشان تا سرحد مزدورى و نوكرى به رژيم صهيونيستى گره خورده است. بايد يادآور شوم كه اين شامل آن دسته از كسانى كه نسبت به توافق ملاحظاتى سياسى دارند، شامل نمى شود. ما براى نظر آنها احترام قائليم اما منظور بنده آن كسانى است كه مزدور رژيم صهيونيستى شده و خواهان هيچ خيرى را براى اين ملت نيستند، اما چالش داخلى با توجه به حسن نيتى كه از جانب دو جنبش فتح و حماس و ديگر گروه هاى فلسطينى شاهد آن هستيم، نمى تواند تهديدى براى آينده اين توافق محسوب شود. چالش عمده خطرهاى خارجى است كه نماد آن رژيم صهيونيستى و آمريكاست.

اگر آمريكا و اسرائيل حاضر به همكارى با دولت وحدت ملى نشوند، چه مى كنيد؟
اين نخستين دولت وحدت ملى است كه مردم فلسطين از زمان روى كار آمدن تشكيلات خودگردان به وجود مى آورد اين دولتى است كه فقط براساس معيارها و برنامه هاى فلسطينى و به دور از هرگونه ديكته، فشار و يا شرطى از جانب رژيم صهيونيستى، شكل مى گيرد. قدر مسلم با چنين دولت يكپارچه و منسجمى مى توان در برابر تجاوزات صهيونيستى – آمريكايى بر ضد ملت فلسطين ايستادگى كرد.

پس از تشكيل دولت وحدت ملى سرنوشت گردان ها و هسته هاى مسلح چه مى شود؟ آيا در ارتش فلسطين ادغام مى شوند و يا…؟
ما اين دولت را نماينده و حامى مقاومت و گروه هاى جهادى مى دانيم. شاخه هاى نظامى به عنوان بازوى مقاومت در برابر تجاوزات مستمر دشمن برضد ملت فلسطين عمل خواهند كرد، شاخه هاى نظامى مورد احترام دولت بوده و دولت حامى آنها خواهد بود. با پيروزى حماس در انتخابات ديگر دوره تعقيب گروه هاى جهادى از سوى تشكيلات خودگردان و سرويس هاى امنيتى سپرى شده است و برگشتى براى آن متصور نيستيم.

بر سر پست هاى كليدى مانند دفاع، كشور و… به كجا انجاميد؟
اين مسائل مشخص شده و منتظر اعلام تشكيل نهايى كابينه ظرف يكى دو روز آينده هستيم. بر همين اساس آقاى دكتر زياد عمر (مستقل) تصدى وزارت خارجه و آقاى دكتر سلام فياض (مستقل) تصدى وزارت دارايى را بر عهده خواهند داشت و تصدى وزارت كشور به عهده شخصيت مستقلى كه از جانب جنبش حماس معرفى خواهد شد، ترجيحاً سرلشكر حموده جروان خواهد بود. همچنين وزارت فرهنگ و تبليغات به يكى ديگر از گروه هاى سهيم در دولت واگذار خواهد شد.

لینک کوتاه:

کپی شد