چهارشنبه 30/آوریل/2025

آمریكا و اسرائیل در پی شكست پیمان مكه هستند

چهارشنبه 7-مارس-2007

  اسامه حمدان نماینده جنبش مقاومت اسلامی حماس در لبنان اظهار داشت كه ما دیگر شاهد جنگ داخلی در فلسطین نخواهیم بود.

حمدان در گفت‌وگو با پایگاه اینترنتی الجزیره نت تصریح كرد كه تاخیر در اعلام كابینه جدید امری طبیعی است و هیچ مانع اصلی وجود ندارد و مهلت‌ تعیین شده در قانون اساسی برای تشكیل كابینه هم هنوز تمام نشده است.

وی خاطر نشان ساخت كه حملات اخیر رژیم صهیونیستی به دنبال عصبانیت این رژیم از پیمان مكه صورت گرفته و نشست آینده سران عرب باید ضمن اعلام حمایت خود از این پیمان، به فشارهای آمریكا تن ندهد.

 

اعلام تشكیل كابینه دولت وحدت ملی هر روز به تعویق می‌افتد، آیا مشكلی اساسی وجود دارد؟

نمی‌توان گفت كه زمان تشكیل كابینه (بیش‌ از مهلت تعیین شده در قانون اساسی) به تعویق افتاده است. بر حسب قانون اساسی كسی كه مكلف به تشكیل دولت می‌شود سه هفته مهلت دارد كه آن را تشكیل دهد و حتی می‌توان این مهلت را دو هفته دیگر هم تمدید كرد.

آقای اسماعیل هنیه رایزنی‌های لازم را انجام داده و امروز دوشنبه هم مجددا با محمود عباس دیدار خواهد كرد و اسامی نامزدهای پیشنهادی حماس را ارائه می‌دهد.

 

نه وزیر پیشنهادی حماس چه كسانی هستند، آیا چهره‌های جدیدی را در كابینه خواهیم دید؟

افراد جدیدی برای اولین بار وارد كابینه می‌شوند. ما 12 شخص را برای 9 وزارتخانه پیشنهاد كرده‌ایم و نهایتا نخست‌وزیر این نه نفر را از میان آن‌ها بر می‌گزیند. به همین خاطر نمی‌خواهم قبل از انتخاب نخست‌وزیر به اسامی آن‌ها اشاره كنم.

 
آیا از آن بیم‌ ندارید كه مسأله‌ای غیر قابل پیش‌بینی اتفاق بیافتد و روند تشكیل دولت وحدت ملی را مختل كند و مجددا معادلات را بر هم زند؟

نباید این را دور از انتظار دانست، دولت آمریكا و طرف صهیونیستی از پیمان مكه عصبانی و در پی شكست آن هستند و در این راستا تلاش‌های زیادی می‌كنند. بنابراین نباید دور از انتظار بدانیم كه برخی افراد ضعیف النفس به این تلاش‌ها و درخواست‌ها تن دهند. اما تا این لحظه می‌توانم بگویم كه ما شاهد اراده‌ای واقعی از سوی ابوامازن و رهبری فتح برای اجرای پیمان مكه هستیم و این برای ما كافی است .

 

آیا می‌توان گفت كه جنگ داخلی میان طرف‌های فلسطینی راه غیر قابل بازگشتی را طی می‌كند؟

بنده معتقدم كه برهه قبل از امضای پیمان مكه مرحله بدی بود و هیچ كس از آن راضی نبود. نمی‌توانم بگویم كه این برهه جنگ داخلی بود، درگیری‌ها و مشكلاتی روی داد و توانستیم مانع گسترش آن‌ها شویم و آن‌ها را محدود سازیم. این در حالی است كه صهیونیست‌ها در پی گسترش این درگیری‌ها به همه مناطق بودند.

همه، اظهارات وزرای رژیم صهیونیستی پس از عملیات شهادت‌طلبانه “ایلات” را به خاطر دارند. وقتی برخی مقامات صهیونیست‌ خواستار پاسخ به این عملیات شدند، شیمون پرز (معاون نخست‌وزیری) آشكارا گفت كه “اسرائیل” نباید به این عملیات پاسخ دهد و باید فلسطینیان را به حال خود بگذارد تا با هم بجنگند.

این برهه عبرت‌ها و درس‌های زیادی داشت كه مهم‌ترین آن‌ها این بود كه جنگ داخلی پیروز ندارد و همه بازنده خواهند بود و ملت فلسطین هرگز این جنگ را نخواهد پذیرفت. به همین خاطر من بیش از هر وقت دیگری مطمئن هستم كه این جنگ را پشت سر گذاشته‌ایم و فرصتی برای بازگشت مجدد آن وجود ندارد.

 

آیا تضمینی وجود دارد كه تكرار نشود؟

تنها تضمین موجود موضع خود ملت فلسطین است. معتقدم كه بیش‌تر طرف‌های خارجی درصدد بروز اختلاف و جنگ داخلی در فلسطین هستند. (این هم دو علت دارد) یا این مسأله طرف‌های خارجی را از بار تعهدات و مسئولیت‌های خود آسوده می‌كند و یا این كه راه برای شكست هر چه بیش‌تر فلسطینیان هموار خواهد شد. (كه هر دو به نفع طرف‌های خارجی و رژیم صهیونیستی است)

 

پس از پیمان مكه میزان دخالت‌های خارجی در امور فلسطین را چگونه ارزیابی می‌كنید؟‌

بدون شك توافق فلسطینیان در مكه مكرمه از فرصت‌های تحقق نتایج مداخله بیگانگان كاست اما تلاش‌ها برای مداخله در امور داخلی فلسطین پایان نیافته است.

 

خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس در راس هیأتی از این جنبش در حال دیدار از چند كشور عربی و اسلامی و حتی غیر اسلامی است، این سفر چه اهدافی را دنبال می‌كند؟‌

اولین هدف این سفر برادر خالد مشعل و هیأت همراه ایشان، مطرح كردن پیمان مكه و جلب موافقت كشورها با آن و تشریح موضع حماس نسبت به آن و تاكید بر پایبندی این جنبش به اين پيمان است.

دومین هدف قرار دادن این طرف‌ها در برابر مسئولیت‌های خود و هدف سوم هم تلاش برای رفع محاصره ملت و دولت فلسطین است.

 

در سفر هیأت حماس به روسیه شما عضو این هیأت بودید، این دیدار را به خصوص با وزیر امور خارجه این كشور چگونه ارزیابی می‌كنید؟

در كل دیدار با وزیر امور خارجه روسیه مثبت بود. درباره پیمان مكه و نتايج مثبت آن برای ملت فلسطین صحبت كردیم. موضع موسكو روشن بود و از این پیمان حمایت می‌كند و مستقیما با دولت جدید فلسطین همكاری خواهد داشت و در كمیته چهارجانبه بین‌الملل نیز سعی خواهد كرد كه از فشارها بر این دولت جلوگیری كند و فرصت بیش‌تری به آن داده شود.

 

توافق میان دو طرف متنازع مقتضی دادن امتیازاتی از سوی طرفين است، حماس چه امتیازی برای رسیدن به این پیمان داده است؟

باید گفت امتیازی كه به نفع داخل فلسطین است، آن نوع امتیازدهی منفی نیست، بلكه از نظر راهبردی یك نوع دستاورد محسوب می‌شود. بدون شك ما به عنوان جنبش صاحب اكثریت پارلمان از تعدادی از وزارتخانه‌ها كوتاه آمدیم و امتیاز دادیم، پذیرفتیم كه افراد مستقل وزراتخانه‌های حساس را بر عهده بگیرند، چه در وزارت‌ خارجه و چه در وزارت دارایی و وزارت كشور

ما از این مسأله ناراحت نیستیم و احساس پشیمانی هم نمی‌كنیم بلكه احساس می‌كنیم كه راه را برای رسیدن به توافق هموار و به آرمان ملی فلسطین خدمت كردیم.

 

آیا در داخل خود جنبش با مخالفت‌هايی نسبت این پیمان مواجه شديد؟

همه اعضای حماس این آگاهی و درك را دارند كه تنها نبرد واقعی و حقیقی و مشروع ما با اشغالگران است در نتیجه هر نبرد دیگری گذراست و نباید ادامه یابد و باید بدون ضرر رساندن به آرمان ملی فلسطین آن (درگیری‌های گذرا) را متوقف ساخت. به همین خاطر حماس برای پایان دادن به این معضل آماده بود، معضلی كه از توانایی فلسطینیان در مقابله با اشغالگران می‌كاست.

در داخل حماس هیچ مشكلی در رسیدن به این توافق نداشتیم، بلكه همه فرزندان حماس از رهبران خود در مكه این انتظار را داشتند كه پس از رسیدن به توافق، این شهر مقدس را ترك كنند.

 

به نظر شما رژیم صهیونیستی از حملات اخیر خود چه هدفی را دنبال می‌كند؟

بنده معتقدم كه این حملات بیانگر چند مسأله هستند. اولین مسأله عصبانیت رژیم صهیونیستی از پیمان مكه است و تشدید حملات بخشی از تلاش دشمن برای شكست این پیمان به شمار می‌رود. به این شیوه كه طرف فلسطینی پاسخ دهد و دشمن نیز با پاسخ وسیع‌تری این پیمان را به شكست بكشاند.

مسأله دیگر این است كه ارتش صهیونیستی به خاطر گذشته ناموفق خود بحران‌زده است چه پس از عقب‌نشینی از غزه و حتی پس از شكست در جنگ لبنان

این ارتش به دنبال اعاده حیثیت و اعتبار از دست‌رفته‌اش است و می خواهد از طریق برخی عملیات‌ها كه گمان می‌كند موفقیت آمیز است، این اعتبارش را به دست آورد.

مسأله سوم این است كه اشغالگران صهیونیست به شدت نگران این هستند كه برخی جنبش‌ها و سازمان‌ها در مناطق كرانه باختری زیربنای نظامی و عملیاتی خود را بازیابند، به همین خاطر سعی می‌كنند با این حملات خود ساكنان این منطقه را نسبت به احتمال یورش و ترور و اسارت فلسطینیان مرعوب كنند و از فرصت‌های ایجاد مقاومت جدیدی در این منطقه كه شكست‌ خفت‌باری را به رژیم صهیونیستی وارد ساخته، بكاهد.

 

به زودی نشست سران عرب برگزار می‌شود، چه درخواستی از رهبرن عرب دارید؟

اولین خواست ما كه امیدواریم این نشست آن را محقق گرداند، این است كه تسلیم فشارهای آمریكا در زمینه تصمیمات این نشست درباره فلسطین نشود. علت آن هم مشخص و روشن است، تمامی تلاش‌های آمریكا در دهه اخیر در منطقه بی‌نتیجه بوده و به نفعش نبوده و عراق هم بهترین نمونه ناكامی آمریكاست.

خواست دوم ما این است كه این نشست از پیمان مكه مكرمه حمایت كند. كشورهای عربی در گذشته همیشه می‌گفتند به توافق فلسطینیان احترام می‌گذارند و نسبت به آن اظهار رضایت می‌كردند، بنابراین ما می‌گوییم كه فلسطینیان با سند وفاق ملی و پیمان مكه موافقت كردند، پس شما هم بدون هیچ ملاحظه و قید و شرطی از این پیمان و توافق حمایت كنید.

خواست دیگر ما این است كه از نشست سران عرب می‌خواهیم كه بر جامعه بین‌الملل برای تعامل مثبت و صحیح با موضع فلسطینیان فشار آورد. باید در این خصوص از اهرم قطع روابط با رژیم صهیونیستی و قطع روابط اقتصادی با برخی كشورها كه می‌توانند بر طرف صهیونیستی جهت تحقق آرمان ملی فلسطین تاثیر بگذارند، استفاده كنند.

لینک کوتاه:

کپی شد