جمعه 02/می/2025

دولت وحدت ملی پیروزی اراده ملی بر چالش های داخلی و خارجی

سه‌شنبه 20-مارس-2007

  تشكیل یازدهمین دولت فلسطین و اخذ رای اعتماد این دولت از مجلس قانونگذاری فلسطین از نتایج اصلی و ثمر بخش پیمان مكه و گامی مهم در راستای وحدت ملت فلسطین و پیروزی اراده ملت بر چالش های داخلی و خارجی به شمار می آید.

ناظران سیاسی بر این عقیده اند كه توافق محمود عباس رئیس تشكیلات خودگردان با اسماعیل هنیه نخست وزیر فلسطین درباره برنامه دولت وحدت ملی راه را به روی تمامی كسانی كه به شكست این توافق ملی دل بسته بودند بست، البته پایه های این توافق می بایست به تدریج و از طریق تفاهم محكم و استوار گردد.

 

تركیب و برنامه دولت وحدت ملی

ناظران بر این عقیده اند كه برنامه دولت وحدت ملی كه پس از فراز و نشیب های زیاد سرانجام متولد شد برنامه ای كاملا فلسطینی است نه آمریكایی و صهیونیستی چه در زمینه انتخاب وزیران یا در زمینه مفاد آن كه از مجلس رای اعتماد گرفت. در پیش نویس برنامه دولت جدید تاكید شده است كه مقاومت به منظور استیفای حقوق حقه فلسطینیان حق مشروع ملت است و این دولت با تشكیل دولت موقت فلسطینی مخالف و بر بازگشت آوارگان به خانه و كاشانه شان پایبند است.

 

پاسخ دندان شكن توافق ملی به ائتلاف شوم دشمنان

با این كه ائتلاف آمریكا و رژیم صهیونیستی با همكاری با كمیته چهارجانبه باعث شد تا ملت فلسطین به مدت یك سال به خاطر انتخاب دمكراتیك اخیر خود مورد مجازات و محاصره ظالمانه ای قرار گیرند اما توافق ملی كنونی پاسخی دندان شكن به این ائتلاف شوم بوده و به واسطه آن كلیه تلاش های آمریكا و رژیم صهیونیستی برای فتنه انگیزی در میان گروه های فسطینی به شكست انجامیده است. رژیم صهیونیستی حتی پس از تشكیل دولت وحدت ملی باز هم به توطئه ها و دسیسه های خود ادامه می دهد، به طوری كه مقامات صهیونیستی اخیرا از دولت خود خواسته اند كه با محمود عباس به مذاكره بنشینند و حتی المقدور حماس را شكست دهند. مقامات صهیونیستی بر این باورند كه تشكیل دولت وحدت ملی به مثابه یك پیروزی بزرگ برای حماس به شمار می آید.

اكنون و بر اساس آن چه كه گفته شد می توان مضمون اظهارات اخیر اسماعیل هنیه نخست وزیر فلسطین را بهتر فهمید و درك كرد؛ ایشان گفته بودند كه«دولت جدید دستاوردی ملی برای آحاد فلسطینیان و پیامی آشكار به جهانیان است مبنی بر این كه ملت فلسطین با طیف های مختلف خود متحد و یكپارچه در برابر جنایت های اشغالگران ایستاده اند و برای دستیابی به حقوق حقه خود بی وقفه تلاش می كنند.»

 

در تنگنا قرار گرفتن جامعه بین الملل

اگر جامعه بین المللی با دولت جدید فلسطین همكاری نكند مساله بنا به دلایل زیر بسیار بغرنج تر از عدم همكاری آن با دولت پیشین خواهد شد:

1ـ این نخستین دولت وحدت ملی در طول تاریخ فلسطین بوده و این بدان معناست كه این دولت از حمایت كامل فلسطینیان برخوردار است و نمی توان مساله ای به این مهمی را نادیده گرفت. حتی برخی گروه های فلسطینی نظیر جنبش جهاد اسلامی كه در دولت وحدت ملی شركت نكرده حمایت خود را از این دولت اعلام كرده است و یا این كه مانند جبهه خلق برای ازادی فلسطین خواستار ادامه رایزنی های ملی برای ساماندهی به سازمان آزادی بخش فلسطین شده است.

2ـ در دولت جدید گروه های فلسطینی بیشتری حضور دارند و همین مساله از توسعه دمكراسی در جامعه فلسطین حكایت می كند و نادیده گرفتن آن از سوی آمریكا با ادعاهای این كشور برای حمایت از اصلاحات و دمكراسی در خاورمیانه در تضاد است.

3ـ استقبال گسترده كشورهای عربی از تشكیل دولت وحدت ملی به معنای آن است كه این دولت مورد حمایت عرب هاست.

4ـ آن دسته از وزارت خانه های كلیدی كه به نوعی با طرف های منطقه ای و بین المللی در ارتباط است به شخصیت های مستقل و اصلاح طلب واگذار شده و این مهم خط بطلانی كشیده است بر تمامی ادعاهای پوچ و دروغینی كه حاضر به همكاری با وزیران وابسته به یك گروه مشخص نیست.

 

تحولات احتمالی

در موضع گیری رژیم صهیونیستی و آمریكا در قبال دولت وحدت ملی هیچ تغییر و تحولی رخ نداده است. “اسرائیل” از سویی اعلام كرده كه دولت وحدت ملی را به رسمیت نخواهد شناخت و از سوی دیگر آمریكا نیز تاكید كرده است كه به شروط كمیته چهارجانبه كاملا پایبند است. می توان گفت كه تغییر و تحول احتمالی و مورد نظر تنها در مواضع طرف های زیر حاصل خواهد شد:

ـ كشورهای عربی و اسلامی كه تشكیل دولت جدید را تبریك گفتند و به تنهایی یا از طریق اتحادیه عرب و سازمان كنفرانس اسلامی خواستار رفع محاصره كنونی ملت فلسطین شدند.

ـ تحول در مواضع برخی كشورهای عضو كمیته چهارجانبه بین المللی نظیر روسیه. روسیه از آمریكا و اتحادیه اروپا خواسته است تا واقعیت موجود را بپذیرند و با دولت وحدت ملی همكاری كنند. در این رابطه برخی دیپلمات های اروپایی در “بروكسل” نیز خبر داده اند كه اتحادیه اروپا خواستار رفع تدریجی محاصره ملت فلسطین شده اند.

ـ برخی كشورهای اروپایی نظیر فرانسه كه اعلام كردند كه از دولت وحدت ملی حمایت خواهند كرد. دولت فرانسه ابراز امیدواری كرد كه صفحه جدیدی در تعامل با جامعه جهانی گشوده شود. در این میان دوست پلازی وزیر خارجه فرانسه به زیاد ابو عمرو همتای فلسطینی اش پیشنهاد دیدار را داد.

شواهد و قراین موجود حاكی از آن است كه دولت وحدت ملی  به رفع محاصره كنونی ملت قادر می باشد و این مساله رژیم صهیونیستی را بسیار نگران كرده است. رژیم صهیونیستی از آن بیم دارد كه اتحادیه اروپا دولت وحدت ملی را به رسمیت بشناسد و كمك های خود به دولت فلسطین را بی آن كه “اسرائیل” را به رسمیت بشناسد، از سر بگیرد.

در این جا باید این مهم را متذكر شویم كه دولت جدید فلسطین به منظور پیشبرد اهداف خود می بایست منافع عمومی فلسطینیان را بر منافع تنگ حزبی و فردی ترجیح دهد.      

لینک کوتاه:

کپی شد