چهارشنبه 30/آوریل/2025

رئیس موسسه فلسطینی بازگشت: مشارکت سیاسی خواستی همگانی است

پنج‌شنبه 10-می-2007

در حاشیه پنجمین کنفرانس اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا که در شهر روتردام هلند برگزار شد، خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین گفت و گویی را با مدیر موسسه “بازگشت” انجام داد و پرسش هایی را در زمینه وضعیت کنونی فلسطینیان، به ویژه فعالیت های اقلیت فلسطینی ساکن اروپا، مسئله حق بازگشت در مرحله کنونی، پرونده مشارکت سیاسی و سازمان آزادیبخش مطرح کرد.

ماجد الزیر نیز در مورد تجربه کنفرانس های اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا سخن گفت که موسسه “بازگشت” در لندن متولی برپایی و نظارت بر اجرای آن است.

الزیر به خبرنگار ما گفت: “مشارکت سیاسی یک مسئله ساده نیست ؛ بلکه یک خواست ملی است که غیر قابل چشم پوشی می باشد. تحقق مشارکت سیاسی مستلزم تلاش تمامی فلسطینیان در همه جای دنیا است ؛ ضمن آنکه این مشارکت باید فعال باشد.”

متن مصاحبه در ذیل می آید:

فعالیتی ممتد و پیام هایی رسا

س: مطمئنا برگزاری کنفرانس سالیانه “اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا” یک حادثه ساده نیست، به ویژه آنکه برای پنجمین سال متوالی برگزار می شود. آیا می توان گفت که این کنفرانس ها نتایج مثبتی با خود به همراه داشته است؟

ج: مطمئنا این طور است. ما با یک تجربه موفقیت آمیز در این زمینه رو به رو هستیم که بررسی روند دستاوردهای پنج کنفرانس متوالی اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا بیانگر این مطلب است. کنفرانس اول “فلسطینیان مقیم اروپا” در سال 2003 در لندن، کنفرانس دوم در سال 2004 در برلین، کنفرانس سوم در سال 2005 در وین، کنفرانس چهارم در سال 2006 در مالمو سوئد و کنفرانس پنجم نیز در سال جاری در شهر روتردام هلند برگزار شد.

شاید این نکته دیگر برای همگان ثابت شده است که اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا توانایی آن را دارند تا از قدرت و نیروی خود برای دست یابی به مطالبات مشخص در چارچوب برنامه های ملی شان استفاده کنند.

می توانم بگویم بزرگ ترین دستاوردی که برگزاری کنفرانس اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا با خود به دنبال داشته، در پیامی نهفته است که در این کنفرانس ها بر آن تاکید داشته است ؛ پیامی با این مضمون که فلسطینیان در هر جا که باشند ـ در داخل یا خارج میهن ـ یک ملت واحد و تفکیک ناپذیر هستند و این سرنوشت مشترک است که آنها را به هم پیوند می دهد.

برگزاری کنفرانس های متوالی “اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا” پاسخی محکم به تمامی کسانی است که امید به چشم پوشی فلسطینیان ساکن خارج از حقوق ملی خود دارند.

اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا در کنفرانس های خود همچون دیگر فرزندان ملت بر حمایت از آرمان عادلانه فلسطین و پایبندی به حقوق ملی شان تاکید و تصریح کردند که حقوق ملی از جمله حق بازگشت غیر قابل چشم پوشی است و چانه زنی در مورد آن هیچ جایی ندارد.

حق بازگشت … و تلاش برای تضییع این حق

س: با وجود این کنفرانس ها، می بینیم که جامعه بین الملل با اتخاذ مواضع و ابراز نظرهای خود، در راستای تضییع حق بازگشت می کوشد. ارزیابی شما از این مسئله چیست؟

ج: اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا و ملت فلسطین به شدت این موضعگیری ها و اظهار نظرها در خصوص حق بازگشت را محکوم می کند. ضمنا پیام های هشدار متعددی در خصوص عواقب هر گونه تضییع یا چانه زنی در خصوص این حق ثابت (حق بازگشت) صادر شده است.

فکر می کنم که دیگر این مسئله برای تمامی طرف ها مشخص و مبرهن گشته است که کنفرانس اقلیت فلسطینی مقیم اروپا پیام های شفافی را در خصوص حق بازگشت با خود به همراه داشته است و تنها به مخالفت با چانه زنی در خصوص این حق مسلم و جلوگیری از هر گونه تلاش برای تضییع آن بسنده نکرده و پا را از این حد فراتر گذاشته و بر ضرورت پیگیری حق بازگشت تاکید کرده است.

موسسه فلسطینی “بازگشت” همچنین بر بسترسازی جهت بازگشت فلسطینیان به سرزمینی که به زور از آن بیرون رانده شده اند، تاکید دارد و خواستار آن است که تمامی ضررهای مادی و معنوی که آوارگان فلسطینی از راهگذار حضور اشغالگران در کشورشان متحمل شده اند، پرداخت شود.

س: بار دیگر ما شاهد طرح مواضع و ابراز نظرهایی هستیم که با هدف تضییع حق بازگشت صورت می گیرد. فکر می کنید که چرا ـ و به طور مشخص ـ در حال حاضر شاهد چنین تحرکات و موضع گیری هایی هستیم؟

ج: دیگر این نتکه برای همگان روشن شده است که دولت اولمرت و مسئولان سیاسی و نظامی دولت اشغالگر قدس در یک بحران و تنگنای هولناک به سر می برند و استراتژی آمریکا در خصوص منطقه نیز در حال تغییر است. روزها نیز آبستن حوادثی جدید می باشد و در این میان برخی افراد نیز در پی یافتن راهکاری برای تضییع حق پناهندگان در بازگشت به میهن و سرزمین پدری شان هستند ؛ ولی جواب این افراد کاملا روشن است و از پیرمرد کهن سال فلسطینی ساکن اردوگاه های آوارگان گرفته تا کوچک ترین کودک فلسطینی مقیم اروپا همه و همه یک جواب را می دهند: «هرگز از حق بازگشت چشم نخواهیم پوشید.»

متاسفانه برخی سیاستمداران فلسطینی هستند که پرونده بازگشت را به طور کلی به فراموشی سپرده اند و هیچ تاکیدی بر آن ندارند.

واقعا باعث تاثر است که می بینیم برخی سیاستمداران هیچ تاکیدی بر حرمت این حق مقدس ندارند و حال آنکه بخش اعظم مسئولیت در این خصوص به عهده آنان است ؛ زیرا آنان در مقابل اظهار نظرها و موضعگیری هایی که در خصوص تضییع حق بازگشت آوارگان فلسطینس صورت می گیرد، سکوت اختیار کرده اند.

مشارکت سیاسی، خواست و ضرورتی ملی    

س: “مشارکت سیاسی” اصطلاحی است که این روزها، به ویژه بعد از امضای توافق نامه مکه در عرصه سیاسی فلسطین زیاد به گوش می خورد. موضع اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا در مورد طرح مشارکت چیست؟

ج: فلسطینیان مقیم قاره اروپا همچون دیگر برادران شان توجه خاصی به طرح مشارکت سیاسی دارند که دلیل آن را باید در تمایل فراوان آنان برای مشارکت فعال جهت خدمت به آرمان فلسطین جستجو کرد.

بنده به ضرس قاطع عرض می کنم که فلسطینیان مقیم اروپا به همکاری در هر کاری که در خدمت مسئله فلسطین باشد و باعث تحقق نمونه عالی مشارکت سیاسی شود، تمایل فراوان دارند.

س: آیا معتقدید که فلسطینیان مقیم خارج نیز از وضعیت “عدم مشارکت سیاسی” کنونی ناراضی هستند؟

ج: ارزیابی بنده از این مسئله آن است که تمامی فلسطینیان مقیم داخل و خارج کشور بسیار از بن بست مزمن سیاسی که ما در داخل شاهد آن هستیم، ناراضی و خشمگین هستند.

به هیچ وجه این نکته قابل قبول نیست که از تلاش های گروه های مختلف برای خدمت به مسئله فلسطین جلوگیری شود و این مسئله نیز صحیح نیست که از مشارکت فلسطینیان مقیم خارج در فعالیت های ملی خودداری کنیم.

موضع زنان و مردان فلسطینی مقیم خارج از هر طیف یا رده سنی که باشند، باید در چارچوب بوتیقای فداکاری و ایثار جای گیرد و در ارتباط با فداکارهای شهدا، جانبازان و اسرایی باشد که نقشی مهم را در تاریخ میهن ایفا کردند.

به نظر من، مشارکت سیاسی یک مسئله ساده نیست، بلکه یک خواست گریزناپذیر ملی است و تحقق آن نیز مستلزم تلاش تمامی فلسطینیان می باشد.

ضمنا اهمیت مسئله فلسطین و گذاری که از مراحل حساس تاریخی دارد، می طلبد که مشارکت سیاسی از نوع فعال باشد و به روزهای بن بست سیاسی خاتمه دهد و در همکاری را به روی همگان باز کند.

شعار تنها یا مطالبات مشخص

س: آیا فلسطینیان مقیم اروپا به طور مشخص نظر و برنامه ای در رابطه با مشارکت در مرحله کنونی دارند یا آنکه تمامی مسائل در حد یک رویا و شعارهایی دور از واقعیت باقی می ماند؟

ج: طرح مشارکت سیاسی در کنفرانس های پیشین اقلیت های فلسطینی مقیم اروپا نیز مورد بررسی قرار گرفت ؛ ولی نکته تازه تاکید مجددی است که آنها بر اجرای این طرح و تلفیق آن با برخی مطالبات مشخص داشتند.

ما عملا با برخی مطالبات مشخص، واضح و عملی رو به رو هستیم که در حد یک شعار نیست. در این مطالبات بحث هایی همچون بازسازی سازمان آزادیبخش فلسطین، اصلاح آن بر اساس اصولی دموکراتیک و فعال سازی نقش این سازمان به عنوان نماینده ملت فلسطین در جهان وجود دارد.       

لینک کوتاه:

کپی شد