بازداشت و اسارت از جمله مشکلات و رنج هایی است که ملت فلسطین از دیرباز تاکنون با آن دست و پنجه نرم می کنند و در واقع بخشی از زندگی آن ها شده است.
سید عبدالناصر فروانه مدیر دایره آمار وزارت امور اسیران و آوارگان فلسطین بر لروم فعالیت ملی و فوری همگان برای احیای جایگاه مسئله اسیران و تبدیل آن به مسئله هر فلسطینی و امت عربی و اسلامی تاکید کرد.
وی افزود که احیای جایگاه مسئله اسیران فلسطین در تاثیر گذاری بر افکار عمومی بین المللی در عرصه های ملی و رسمی و جلب حمایت آنان از خواسته های عادلانه اسیران در زمینه آزادیشان از زندان های صهیونیستی؛ به ویژه اسیران قدیمی به عنوان یگانه شرط اساسی برای برقراری ثبات در منطقه و پیشبرد روند سازش در منطقه نقش عمده ای دارد.
در این گزارش آمده است که نظامیان صهیونیست از سال 1967 تاکنون نزدیک به 700 هزار فلسطینی را بازداشت کرده اند که این تعداد 25 درصد مجموع ساکنان قدس و کرانه باختری و نوار غزه را تشکیل می دهند.
این گزارش می افزاید که نزدیک به 60 هزار فلسطینی در جریان انتفاضه الاقصی بازداشت شده اند و اکنون تعداد اسیران فلسطینی در زندان های صهیونیستی به 10500 نفر می رسد که 8938 تن آنان از ساکنان کرانه باختری هستند که این تعداد 1/85 تن درصد مجموع اسیران کرانه باختری را تشکیل می دهند و 840 تن از نوار غزه می باشند که این تعداد 8 درصد مجموع اسیران را شامل می شود و 520 تن اسیران هم از شهر بیت المقدس اشغالی هستند که این تعداد 5 درصد مجموع اسیران را تشکیل می دهند و 140 اسیر از فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی 48 هستند که این تعداد 3/1 مجموع اسیران را تشکیل می دهند و نزدیک به 62 اسیر هم از دیگر کشورهای عربی می باشد که در میان 30 زندان و بازداشتگاه تقسیم شده اند.
این گزارش خاطر نشان می سازد که 365 فلسطینی از زمان امضای توافقنامه اسلو بازداشت شده اند و همچنان در بازداشت به سر می برند که 144 تن آنان از کرانه باختری هستند که این تعداد 5/39 درصد اسیران را تشکیل می دهد و قدیمی ترین آنها سعید العتبه 56 ساله است که از تاریخ 29/7/1977 تاکنون در بازداشت به سر می برد و 139 تن بازداشت شدگان از زمان اسلو از نوار غزه می باشند که این تعداد 1/38 درصد اسیران را شامل می شود که سلیم الکیال 55 ساله قدیمی ترین آنان است که از تاریخ 30/5/1983 در بازداشت به سر می برد.
در بخش دیگر این گزارش آمده است که 51 تن از اسیران قدیمی از شهر بیت المقدس می باشند که این تعداد 14 درصد اسیران را تشکیل می دهد و قدیمی ترین آنان فواد الرازم است که از تاریخ 30/1/1981 تاکنون در بازداشت به سر می برد و 22 تن اسیران از اراضی اشغالی 48 هستند که این تعداد 6 درصد اسیران را تشکیل می دهد که قدیمی ترین و مسن ترین آنان سامی خالد یونس است که صاحب زن و فرزند می باشد و از تاریخ 5/1/1983 در بازداشت به سر می برد و عمرش متجاوز از 70 سال است و 9 تن از اسیران از عرب های دیگر کشورها می باشند که این تعداد 4/2 درصد کل اسیران را تشکیل می دهد که قدیمی ترین آنان سمیر القنطار است که از تاریخ 22/4/1979 در بازداشت به سر می برد.
در بخش دیگر این گزارش آمده است که تمامی این اسیران به جزء 155 تن در جریان انتفاضه الاقصی بازداشت شده اند و این 155 نفر قبل از انتفاضه بازداشت شده بودند و همچنان در اسارت به سر می برند و بیش از 600 کودک فلسطینی از آغاز انتفاضه الاقصی در بیست و هشتم سپتامبر سال 2000 و هنوز هم 310 آنان در بازداشت به سر می برند و این افراد 3 درصد مجموع اسیران را تشکیل می دهند.
این گزارش خاطر نشان می سازد که 4 تن از کودکان اسیران بدون اینکه اتهامی علیه آنان مطرح شده باشند در بازداشت موقت به سر می برند و 168 تن دیگر منتظر صدور حکم هستند و 138 تن دیگر هم به مدت های مختلفی به حبس محکوم شده اند و 98 تن از کودکان اسیر بیمارند و نیاز به مراقبت های ویژه دارند که این تعداد 6/31 درصد کودکان اسیر را تشکیل می دهد.
در بخش دیگر این گزارش آمده است که زندانبانان صهیونیست این کودکان اسیر را شکنجه می کنند و نزدیک به 500 اسیر وجود دارد که در دوره کودکی بازداشت شده اند و اکنون 18 سالگی خود را پشت سر گذاشته اند، اما همچنان در اسارت به سر می برند.
اما این گزارش درباره زنان اسیر فلسطینی می گوید که بیش از 600 تن زن فلسطینی در دوره انتفاضه الاقصی بازداشت شده اند که 116 تن آنان همچنان در بازداشت به سر می برند که این تعداد 1/1 درصد مجموع اسیران فلسطینی را تشکیل می دهد که 4 تن زنان اسیر هنوز زیر 18 سال است.
در بخش دیگر این گزارش آمده است که 3 تن از این زنان اسیر در دوره انتفاضه الاقصی در زندان صهیونیستی زایمان کرده اند که اسامی آنان به شرح زیر است: میرفت طه و منال غانم (هر دو آنان آزاد شده اند) و سمیر صبیح که همچنان با نوزادش براء در اسارت به سر می برند که خردسال ترین اسیر فلسطینی به شمار می رود.
گفتنی است که مسئولان زندان صهیونیستی تلموند در فوریه گذشته با انتقال غاده جاسر زیتاوی نوزاد 7 ماهه اسیر به سلول انفرادی مادرش خوله محمد زیتاوی که خردسال ترین اسیر جهان به شمار می رود موافقت کردند،زیرا که قانون “اسرائیل” به مادر اسیر اجازه می دهد از فرزندش نگهداری کند و آن را با خودش نگه دارد.
در خصوص شهدای جنبش ملی اسیران فلسطینی در داخل زندان و بازداشتگاه های رژیم صهیونیستی، در این گزارش آمده است که 188 اسیر فلسطینی در اثر شکنجه و عدم ارائه خدمات درمانی به شهادت رسیده اند که 46 تن آنان در اثر عدم ارائه خدمات درمانی شهید شده اند که این تعداد 9/22 درصد اسیران شهید را تشکیل می دهد و 70 تن دیگر هم در اثر شکنجه به شهادت رسیده اند که این تعداد 2/37 درصد اسیران را تشکیل می دهند و
75 درصد آنان هم پس از بازداشت به صورت عامدانه به شهادت رسیده اند که این تعداد 9/39 درصد اسیران را تشکیل می دهد.