چهارشنبه 30/آوریل/2025

دولت حماس فروبپاشد توفان می شود

چهارشنبه 23-می-2007

  گروه بین الملل،برمک بهره مند؛ در ماه های اخیر شاهد درگیری میان نیروهای فتح و حماس بوده ایم که از یک سال و نیم پیش به رای مردم اما تحت تحریم های بین المللی هدایت تشکیلات خودگردان فلسطین را برعهده گرفته است. دکتر ابواسامه عبدالمعطی که در چهار سال گذشته حماس را در جمهوری اسلامی ایران نمایندگی کرده در گفت وگو با شرق گفت؛ «ما به شما اطمینان می دهیم که نزاع و درگیری میان دو جنبش حماس و فتح وجود ندارد.» و این را هم اضافه کرد که «به خدا سوگند اگر 50 نفر از ما به دست صهیونیست ها شهید شوند برای ما آسان تر از آن است که یک نفر چه از ما یا از فتح در جریان درگیری های داخلی کشته شود.»حماس برای بقای خود به پول و امنیت نیاز دارد. دو عنصری که این روزها در فلسطین کمتر پیدا می شود. تا آنجا که به امنیت بازمی گردد دکتر عبدالمعطی امنیت را در گرو پاکسازی سران نیروهای امنیتی فلسطین می داند که «حتی از محمود عباس هم حرف شنوی ندارند». تا آنجا که به تحریم ها مربوط می شود مذاکرات با اروپایی ها، لااقل با نروژی ها در جریان بوده، اما فشار هنوز پابرجا است.حماس که در سال های اخیر در کنار سلاح رای مردم را هم با خود همراه کرده هنوز اعتقاد دارد، «این رژیم غرژیم اسرائیلف فقط زبان زور را می فهمد و تنها مقاومت است که آن را وادار به تسلیم می دارد.»

ایرانی ها تاکنون دشمن اصلی فلسطین را اسرائیل می دانستند. اما در چند ماه اخیر در خبرها می خواندیم فلسطینی ها دارند خودشان را می کشند. چرا شاهد چنین تراژدی غم انگیزی بوده ایم؟

بسم الله الرحمن الرحیم. همان طور که شما هم در سوالتان اشاره کردید دشمن حقیقی و راستین ملت فلسطین اسرائیلی های صهیونیست هستند که زمین ما را غصب و ما را آواره کردند و دست به کشتار ملت فلسطین زدند. همین افراد امروزه دست به تحریک می زنند و در امور داخلی ما دخالت می کنند تا گروهی را از درون سرویس های امنیتی تحریک کنند تا چنین حوادثی رخ دهد.ما به شما اطمینان می دهیم که نزاع و درگیری میان دو جنبش حماس و فتح وجود ندارد و این مطلب از سوی آقای فاروق قدومی که رئیس جنبش فتح است و آقای احمد حلس دبیرکل فتح در نوار غزه مورد تاکید قرار گفته است. لیکن درگیری اصلی با جریانی در درون سرویس های امنیتی است.همان طور که می دانید سرویس های امنیتی در سال 1994 و بر اساس توافقات قرارداد اسلو به وجود آمدند و فلسفه وجودی شان هم تامین امنیت اسرائیل و حذف مقاومت بود. بسیاری از روسا و رهبران این دستگاه ها به نوعی با محافل اطلاعاتی اسرائیل و منطقه در ارتباط هستند. حتی چند هفته قبل شنیدید که امریکا یک کمک مالی 63 میلیون دلاری در اختیار این سرویس ها قرار داده و خود افسران امریکایی شخصاً بر امر آموزش عناصر این سرویس ها چه در داخل و چه در خارج فلسطین نظارت دارند. طرح اخیر امریکا یک خط صرفاً امنیتی است که هدفش توقف شلیک موشک های مقاومت از غزه به سرزمین های اشغالی است. علاوه بر این، سران این سرویس ها که توافق مکه و ثمره آن یعنی تشکیل دولت وحدت ملی به مذاقشان خوش نیامده و مراکز و پست های خود را در حال خطر و تهدید دیدند درصدد متشنج کردن فضا در غزه برآمدند تا از این رهگذر علیه دولت کودتا کنند و به توافق و انسجام اخیر میان جنبش های فتح و حماس پایان دهند. اما به طور کلی، حماس و فتح توانستند به این درگیری ها خاتمه دهند و با همکاری یکدیگر تلاش خواهند کرد تمام موضوعات لاینحل باقی مانده را – و در راس آنها بازسازی ساف و سرویس های امنیتی – حل و فصل کنند، به گونه ای که این سرویس ها، سرویس های ملی مدافع ملت فلسطین شوند و به مصوبات سیاسی دولت پایبند باشند. 

این سرویس های امنیتی که اشاره داشتید آیا اشاره به سرویس های امنیتی تحت رهبری محمود عباس است؟

علی القاعده باید بخشی از این سرویس ها زیر نظر وزارت کشور باشند و بخشی دیگر زیر نظر آقای محمود عباس. اما حتی آن بخشی که علی القاعده باید زیر نظر وزارت کشور و شخص وزیر کشور باشد هم تابع اوامر وزارت کشور نیست. البته منظور بنده افراد و عناصر سرویس های امنیتی نیست بلکه سران و روسای این سازمان ها هستند. 

که تحت رهبری عباس فعالیت می کنند…

بله اما همین سران این سرویس ها اخیراً حتی از فرمان محمود عباس هم سرپیچی می کنند. 

به این ترتیب یکی از مطالبات حماس این است که فتح در انتخاب سران نیروهای امنیتی تجدید نظر کند.

بله البته این موارد در مفاد توافق مکه درج شده است.

جز مداخله سران سرویس های امنیتی آیا ناآرامی های اخیر علت دیگری هم داشته است؟

بله. دلیل دیگرش نارضایتی داخلی و ناخرسندی مردم از تحریم هایی است که علیه این ملت تحمیل شده و به نوعی موجب تشنج اجتماعی شده و در پخته شدن این حوادث نقش داشته است. اما همان طور که گفتم دلیل اصلی و عمده این درگیری ها خود سران سرویس های امنیتی هستند که با محافل اطلاعاتی بیگانه ارتباط دارند. فساد آنها برای همگان روشن و مشخص است.ببینید، حتی وزیر کشور سابق در دولت فتح – ایشان یک روز در برابر پارلمان عنوان کرد در رابطه با نابسامانی امنیتی استیضاح شده بود – گفت؛ «من سرویس هایی که در خدمت ملت باشند را رهبری نمی کنم.

من در راس چنین سرویس هایی حضور ندارم. بلکه اینها عبارت از مجموع باندهایی هستند که همه کار می کنند. از ترویج و قاچاق مواد مخدر، تا فروختن خون انسان ها و ارتکاب قتل. و دیدیم که حتی وزیر فعلی که الان استعفا داده اند که یک وزیر مستقل هم هست ایشان هم نتوانستند کاری کنند که سرویس های امنیتی تحت امر و مطیعش باشند. آنها حتی با ایشان هم همکاری نکردند.

 آخرین توافق آتش بس بر چه پایه ای صورت گرفته است؟

ما حقیقتاً آرزومندیم که این حوادث اخیر آخرین آنها باشد و دیگر تکرار نشود و برای این منظور به سختی تلاش خواهیم کرد. ما معتقدیم هرگونه درگیری داخلی نه به ضرر حماس بلکه به ضرر کل آرمان فلسطین است. خدا را شکر ما در جنبش حماس توانستیم مسیر درگیری داخلی را تغییر داده و آن را به سمت رژیم صهیونیستی هدایت کنیم. درست است که در دو روز اخیر بیش از 24 نفر از فرماندهان و مسوولان حماس به دست رژیم صهیونیستی شهید شده اند. ولی دیدیم که خون مطهر این شهیدان باعث توقف این درگیری داخلی شد و شرافتمندان فتح را مجاب کرد که به تخلفات و نافرمانی سران سرویس های امنیتی پایان دهد. به خدا سوگند اگر 50 نفر از ما به دست صهیونیست ها شهید شوند برای ما یعنی حماس آسان تر از آن است که یک نفر چه از ما یا از فتح در جریان درگیری های داخلی کشته شود.

از این رو، ما بسیار امیدواریم که دیگر شاهد چنین حوادث تاسف باری نباشیم و توافق فعلی میان فتح و حماس توافقی باشد که مایه تحکیم وحدت ملی فلسطین شود. ما نزد برادرانمان در جنبش فتح روحیه ملی بسیار خوبی یافتیم که ان شاءالله شاهد بازگشت به چنین حوادثی نباشیم و بتوانیم با تلاش و همکاری همدیگر نبردمان را فقط و فقط به سمت دشمن صهیونیستی هدایت کنیم و پیش ببریم. 

آیا می توان چنین استنباط کرد که هدف حملات اخیر موشکی حماس به شهرک های اسرائیلی ترغیب اسرائیل به یک واکنش متقابل بوده تا فتح و حماس برای مبارزه با یک دشمن مشترک متحد شوند؟

تهاجم موشکی که شاخه عزالدین قسام غشاخه نظامی حماسف انجام داد در واقع استمرار همان مشی و برنامه مقاومت حماس است. شکی نیست که این تهاجم موشکی موجب شد به جنگ داخلی پایان داده شود و همه شامل حماس، فتح و سایر گروه های فلسطینی را متحد و یکپارچه کرد و آنها را به سمت نبرد با دشمن صهیونیستی اشغالگر سرزمین و آواره کننده ملت فلسطین هدایت کند و به پیش ببرد. به هر حال این حکمت و تدبیری است که از جانب جنبش حماس برای مدیریت درگیری به کار گرفته شد تا فرصت را از دست تفرقه افکنان اسرائیل، امریکا و برخی از کشورهای منطقه ای که درصدد برافروختن جنگ داخلی بودند بگیرد و آنها را خلع سلاح کند. ما به واسطه این موشک ها پیامی را برای صهیونیست ها ارسال کردیم بدین مضمون که هر گونه تلاش شما برای برافروختن جنگ داخلی پاسخش مستقیماً متوجه شما خواهد بود. ما در جنبش حماس در مقام رهبران مقاومت و دولت منتخب اجازه نخواهیم داد که جهت و سمت و سوی حرکت ملت فلسطین به سمت جنگ داخلی منحرف بشود و ضربات کوبنده ما همچنان متوجه رژیم اشغالگر صهیونیستی خواهد بود.

 آیا به پایداری دولت آشتی ملی خوشبین هستید؟

خوشبینی در مورد فعالیت و بقای دولت وحدت ملی از احساس ما سرچشمه می گیرد و آن اینکه برادران ما در جنبش فتح و نیروهای تاثیرگذار منطقه ای در امور فلسطین به این درک رسیده اند که این دولت آخرین فرصت است و چنانچه فرو بپاشد توفان در راه خواهد بود که سرتاسر منطقه را در هم خواهد نوردید و در آن صورت آنان مسوول اتفاقات خواهند بود. از طرفی، تداوم تحریم های مالی و سیاسی دولت از سوی اسرائیل، امریکا و اروپا و همچنین استمرار تحریک طرف های داخلی در ایجاد آشوب و نا امنی نه تنها به انحلال دولت خواهد انجامید که به انحلال کل تشکیلات خودگردان فلسطین منجر خواهد شد. تشکیلاتی که تا این لحظه بیش از 18 میلیارد دلار برایش هزینه شده است. آنان که آن را به وجود آوردند می خواستند که این تشکیلات حامی رژیم صهیونیستی باشد. پیروزی حماس همه معادلات را بر هم زد و این آقایان را دچار سردرگمی کرد. حماس به راه خود ادامه می دهد و در عین پایبندی به ارزش ها و برنامه و مشی که ملت بر اساس آن به حماس رای داد، ان شاءالله ملت را ناامید نخواهد کرد و به مقاومت ضد اشغالگری ادامه خواهد داد. حضور ما در راس دولت در واقع تحکیم برنامه و مشی مقاومت است.

 همان طور که در گفته هایتان هم اشاره کردید تحریم ها دارد به ملت فلسطین و دولت حماس فشار می آورد. حماس با دنیای خارج چطور می خواهد ارتباط برقرار کند؟ راه رسیدن به آینده بهتر چیست؟

شکی نیست که تحریم ها آزار دهنده است و این یک مجازات جمعی ملت فلسطین به حساب می آید. چون این ملت در کمال دموکراسی و در انتخاباتی شفاف و سالم حماس را برگزید. امریکا و اروپا به جای اینکه به ملت ما به خاطر عمل به قواعد دموکراتیک پاداش بدهد امروز متاسفانه درصدد مجازات این ملت برآمده اند و ملت ما را در معرض تحریم های اقتصادی، سیاسی و تبلیغاتی قرار داده اند و به موازات آن سعی کرده اند جنگ داخلی به وجود بیاورند. از طرفی رژیم صهیونیستی فکر می کند مبادرت به توقیف 700 میلیون دلار از اموال فلسطین غبازگشت مالیات هاف به تدریج دولت حماس را مجبور به امتیازدهی می کند. لیکن شاهدیم پس از یک سال و نیم از پیروزی حماس چنین امری هنوز اتفاق نیفتاده است و به یاری خداوند فشارها هرچه باشد این امر اتفاق نمی افتد و ما همچنان به ارزش های ملی و به آرمان فلسطین و مشی خود پایبند هستیم. تا زمانی که خدا با ماست و ملت در کنار ماست و سلاح مان در دستمان است گزینه های متعددی پیش روی ما است. امروزه مقاومت نماینده مشروع ملت فلسطین است و همین مقاومت مسیر به سمت آزادی و استقلال را هدایت می کند بی آنکه حقی از حقوق فلسطین از میان برود.

 برای رسیدن به آزادی و استقلال چه گام های عینی و ملموسی برخواهید داشت؟

البته در این راه باید بین دولت حماس و جنبش مقاومت حماس فرق بگذارید. دولت به برنامه سیاسی و دیپلماسی، رساندن خدمات به مردم فلسطین و دفاع از حقوق مردم ادامه می دهد. دولت همچنین تلاش می کند با همه کشورها به غیر از اسرائیل روابط برقرار کند. اما در مقام جنبش مقاومت، این جنبش به برنامه خودش ادامه خواهد داد و به یاری خداوند ادامه دهنده راه مقاومت و جهاد خواهیم بود. بنابراین ما معتقدیم این مقاومت کوتاه ترین و درست ترین راه برای رفع محرومیت های ملت فلسطین است و در عین حال، بهترین و کوتاه ترین راه برای عقب نشینی اسرائیل از کرانه باختری. همان طور که از نوار غزه عقب نشست و می توان از طریق آن دولت مستقل و با حاکمیت کامل فلسطین را به پایتختی قدس شریف در محدوده مرزهای 1967 برپا کرد تا گامی باشد در راه آزادسازی کامل فلسطین.ما بارها اعلام کرده ایم به سمت تحقق این هدف پیش می رویم و اعلام کردیم چنانچه اسرائیل آماده باشد به طور مسالمت آمیز از کرانه باختری عقب نشینی کند ما نیز آماده ایم نبرد را متوقف کرده و یک آتش بس بلندمدت را برقرار کنیم. لیکن چنانچه این رژیم به تجاوزات خود و گلوله باران و مصادره زمین فلسطینی ها و یهودی سازی قدس ادامه بدهد ما نیز به مقاومت ادامه خواهیم داد و بی شک پیروزی از آن ما است و به یاری خداوند دشمن را همانطور که از جنوب لبنان و نوار غزه بیرون راندیم از سرزمین خود بیرون می رانیم.

 حماس بین مردم محبوب است و می تواند دولت تشکیل بدهد. آیا حماس نمی خواهد اهدافش را با ابزارهای سیاسی دنبال کند؟

به اختصار بگویم؛ رژیم صهیونیستی یک خونخوار، تجاوزگر و اشغالگر است که خواهان حل و فصل واقعی این درگیری نیست. و حاضر نیست به حقوق حقه ملت فلسطین گردن نهد و آن را به رسمیت بشناسد. شاهد بودیم که این رژیم چه رفتاری با قراردادهای اسلو داشت. غقرارداد اسلو در سال 1994 به امضا رسید و بر اساس آن قرار بود کشور فلسطین در سال 1998 شکل بگیرد.ف لیکن، به جای اجرا و انجام این مهم صهیونیست ها در سال 2002 مجدداً دست به اشغال کرانه باختری زدند و آقای یاسر عرفات را در مقرش در رام الله سه سال محاصره کردند و سرانجام او را مسموم کردند و کشتند و همه توافقات اسلو را هم زیر پا گذاشتند. حتی زمانی که کشورهای عربی طرح صلح خود را در سال 2002 میلادی اعلام کردند، شارون بلافاصله اعلام کرد این طرح ارزش جوهری که بدان نگاشته شده است را هم ندارد و به کرانه باختری حمله کرد و جنین را ویران ساخت. از این رو، این رژیم فقط زبان زور را می فهمد و این مقاومت است که آن را به تسلیم وامی دارد و حقوقی که قوانین بین المللی و آسمانی آن را به رسمیت شناخته اند را بازپس می گیرد.

 روابط با اروپا چطور پیش می رود. آیا مذاکرات نتیجه داشته است؟

پیشرفت هایی حاصل شده است. وزیر خارجه نروژ از غزه بازدید کرد و همچنین ملاقاتی با اسماعیل هنیه نخست وزیر داشت. کشورهای اروپایی دیگری نیز تحریم های علیه ملت و دولت فلسطین را لغو کردند و در عین حال برای همکاری کامل با دولت وحدت ملی فلسطین اعلام آمادگی کرده اند. ما معتقدیم تحریم ها به پایان خود رسیده و اروپا نمی تواند بر سر این موضع و پیروی از امریکا باقی بماند.

 یک فلسطینی که طرفدار فتح بود می گفت فتح را به حماس ترجیح می دهد چون فتح روابط خوبی با دنیا دارد و این روابط باعث می شود شرایط بد اقتصادی برای زندگی در کرانه باختری و نوار غزه بهبود یابد. برای این فلسطینی چه جوابی دارید؟

سخن شما در صورتی درست است که این در سیاق و قالب یک دیدگاه یکپارچه و متحد و بر اساس برنامه مشترکی باشد که حماس و فتح و سایر گروه های فلسطینی در مورد آن به توافق رسیده باشند. از طریق این برنامه می توان با کلیه طرف ها تقابل داشت که ضامن منافع عالیه ملت باشد. اما اینکه آقای محمود عباس بر اساس نگرش خاص خود پیش برود گمان نمی کنیم که این امر به سود ملت فلسطین باشد. آقای یاسر عرفات همه چیز به اسرائیل و غرب و امریکا داد و چیزی جز تحریم، محاصره و سم مهلک عایدش نشد.

 از جمهوری اسلامی ایران چه انتظاری دارید؟

روابط با جمهوری اسلامی ایران راهبردی، محکم و ریشه دار است که پیوندهایی همچون دین، برادری و درک مشترک از ماهیت و اهداف دشمن صهیونیستی آن را پی ریزی کرده است. دولت و ملت ایران حامی عمده و بالقوه ملت فلسطین و دولت منتخبش است و از تلاش آنها برای نیل به حقوق حقه و استقلال حمایت می کند. ما در جنبش حماس بر خود لازم می دانیم که از رهبری و ملت جمهوری اسلامی ایران به خاطر کمک ها و حمایت های مادی، سیاسی و تبلیغاتی از ملت مظلوم فلسطین و دولت منتخبش تشکر و قدردانی داشته باشیم.

این مصاحبه با همکاری افشین ابطحی انجام شده است.

لینک کوتاه:

کپی شد