چهارشنبه 30/آوریل/2025

سامی خاطر: بعد از آنکه غزه را به جهنمی مبدل ساختند، ما از گزینه نظامی استفاده کردیم

چهارشنبه 27-ژوئن-2007

“سامی خاطر” عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین ” حماس ” در گفتگوی مفصل خود با مرکز اطلاع رسانی فلسطین با اشاره به اینکه حماس از قبل تصمیم به استفاده از گزینه نظامی نداشت، تاکید کرد: “بعد از آنکه کودتاگران با اقدامات خود، نوار غزه را به جهنمی غیر قابل تحمل بدل کردند، ما به فکر استفاده از گزینه نظامی افتادیم.”

بر اساس اظهارات این رهبر فلسطینی زمانی که جریان کودتاگر بعد از پیروزی حماس در انتخابات پارلمانی اخیر آن را مورد حملات خود قرار داد ؛ ولی حماس با وجود حمله جریان کودتاگر به اعضا و نمایندگان پارلمانی حماس و منازل و دفاتر آنها و نیز طرفداران و مبلغان دینی وابسته به حماس و دارالقرآن های این جنبش شکیبایی به خرج داد و دست به هیچ اقدام متقابلی نزد. لازم به ذکر است که حتی زنان محجبه نیز از حملات این جریان کودتاگر که اساسا با حضور جنبش حماس در دولت مخالف است، در امان نماندند.

اما با وجود این جنبش حماس در مقابل این اقدامات هیچ عکس العملی از خود نشان نداده و به خاطر عهده دار بودن مسئولیت حمایت از پروژه ملی فلسطین و همچنین تحکیم وحدت و مقاومت ملی در برابر اشغالگران صهیونیستی در نوار غزه و کرانه باختری، منتظر روی آوردن طرف مقابل به گفتگوی همه جانبه ملی که آن را تنها راه رهایی ملت فلسطین از وضعیت کنونی و ساماندهی اوضاع داخلی فلسطین می داند، ماند.

در زیر متن کامل این گفتگو را می آوریم:

جریان کودتاگر حضور خود در دولت را مخالف حضور حماس در آن می داند

س: در زمانی که گروه های فلسطینی در حال برگزاری نشست های دوجانبه با مقامات مصری در قاهره بودند تا بتوانند شرایط گفتگوی همه جانبه ملی را که می توانست به بحران امنیتی ایجاد شده در غزه پایان دهد، فراهم کنند جنبش حماس اقدام به انجام یک سری عملیات نظامی و در نتیجه تصرف پایگاه های نیروهای امنیتی در نوار غزه کرد. آیا این بدین معناست که این جنبش به نتایج این گفتگوها امیدوار نبود و به همین خاطر درصدد حل و فصل نظامی این بحران برآمد تا شرایط جدیدی را به وجود آورد؟

ج: جنبش حماس گفتگوی ملی را تنها راه حل مشکلات و رنج های ملت فلسطین، تحکیم مقاومت، تحقق آرمان ها و آرزوهای ملت می دانیم ؛ چرا که با استفاده از آن می توان حقوق ملی مردم فلسطین را باز پس گرداند. اکنون نیز حماس بر همین اعتقاد خود پایبند است و در آینده نیز این راه را ادامه خواهد داد.

ما از زمانی که تصمیم به مشارکت در عرصه سیاسی فلسطین از طریق مشارکت در انتخابات پارلمانی گرفتیم تمام تلاشمان این بود که با ایجاد شرایط مناسب برای مشارکت سیاسی واقعی در فلسطین زمینه بهبود اوضاع داخلی و نیز مقاومت در برابر اشغالگران را فراهم آوریم.

طبیعتا مشارکت سیاسی واقعی تنها از طریق گفتگوی جدی و با احساس مسئولیت نسبت به آرمان ملی فلسطین ممکن می شود و تلاش های پیگیر ما در تشکیل دولت وحدت ملی در شرایطی که ما در انتخابات پارلمانی اکثریت کرسی های پارلمان را کسب و اسماعیل هنیه را مسئول تشکیل دولت کرده بودیم، تاییدی بر این مدعای ماست ؛ اما زمانی که گروه های مختلف به بهانه های واهی از مشارکت در دولت هنیه امتناع کردند با در نظر گرفتن این مساله که عدم تشکیل دولت در زمان مقرر به معنای فرار از مسئولیت واگذار شده از سوی ملت به ماست اقدام به تشکیل دولت یکپارچه کردیم و هرچند اسماعیل هنیه عملا دولت را تشکیل داد، اما ما درهای مشارکت را به روی همه باز گذاشتیم ؛ ولی جنبش فتح اعلام کرد در دولتی که به رهبری حماس اداره شود مشارکت نخواهد کرد!

همگان می دانند که دولت هنیه از همان آغاز کار خود با تحریم های سیاسی و اقتصادی و مالی مواجه شد اما جنبش حماس سعی کرد از شدت این تحریم بکاهد. بر خلاف پیش بینی هایی که در مورد سقوط دولت صورت می گرفت، بعد از گذشت تنها چند ماه از آغاز به کار، این دولت با حمایت های گسترده مردم به کار خود ادامه داد تا اینکه دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی سعی کردند با اجرای نقشه شعله ور کردن آتش جنگ داخلی در فلسطین و قرار دادن مردم این کشور در تنگنای تجاوزات فزاینده صهیونیستی، تحریم شدید اقتصادی و مالی، بن بست سیاسی و نیز گسترش هرج و مرج و شعله ور کردن آتش درگیری های داخلی ملت را به ستوه آورده و اسباب سقوط دولت حماس را فراهم آورند.

جریان کودتاگر نیز عملا اقدام به اجرای عملیات کشتار و ربودن نمایندگان و اعضا و طرفداران جنبش حماس در کرانه باختری و نوار غزه و آتش زدن دفاتر فراکسیون “تغییر و اصلاح “و انجمن های خیریه و بشر دوستانه وابسته به این جنبش کرده و با به راه انداختن جنگ داخلی باعث کشته و زخمی شدن بسیاری از فرزندان این ملت شد.

در این اثناء ما سعی کردیم با کنترل این حوادث و جلوگیری از شیوع دامنه این درگیری ها به نقاط دیگر و تشویق کشورهای عربی به وساطت در این مساله و درخواست از محمود عباس برای کنترل این جریان کودتاگر، به این اوضاع بحرانی پایان دهیم.

در این مدت ما از هر بارقه امیدی برای آغاز گفتگو استقبال می کردیم و این مساله در جریان دعوت ملک عبدالله، پادشاه عربستان برای گفتگو با جنبش فتح که به امضای پیمان مکه منجر شد به وضوح قابل مشاهده بود و همگان به این مساله آگاه هستند که جنبش حماس برای موفقیت این پیمان و عملی شدن آن تلاش های زیادی انجام داد ؛ اما متاسفانه جریان کودتاگر از این پیمان تنها به عنوان فرصتی برای تجدید قوا استفاده کرد تا بتواند به جنایت های جدید خود علیه جنبش حماس ادامه دهد.

جریان کودتاگر حضور جنبش حماس در دولت را مانعی برای حضور خود می داند و از این رو، سعی خواهد کرد به هر دولتی که حماس در آن مشارکت داشته باشد ضربه بزند. در همین راستا شاهد بودیم که به محض تشکبل دولت وحدت ملی توسط هنیه این جریان به سرکردگی محمد دحلان با انجام فجیع ترین عملیات ها علیه اعضا و طرفداران جنبش حماس سعی در برهم زدن اوضاع نوار غزه کرد و حتی به ائمه جماعات مساجد، مبلغان، حافظان قرآن، زنان محجبه و فراتر از آن به هیئت امنیتی مصری هم رحم نکرد. در این جریان پنج نشست میان رهبران جنبش حماس و هیئت امنیتی مصر در نوار غزه با هدف مهار این حوادث برگزار شد ؛ اما به محض اتمام هر یک از این گفتگوها، این جریان اقدامات خود را علیه جنبش حماس و مردم فلسطین پی می گرفت و در مقابل ما با اولویت دادن به گفتگو در برابر این حملات از خود شکیبایی به خرج داده و هیچ اقدام متقابلی انجام نمی دادیم و هیئت مصری و همه گروه های فلسطینی از جمله برخی از برادران ما در جنبش فتح نیز کاملا به این امر واقف بودند.

بعد از غیر قابل تحمل شدن اوضاع در نوار غزه مجبور به حل و فصل نظامی شدیم

س: اما زمانی که جنبش حماس اقدام به حل و فصل نظامی این بحران در نوار غزه کرد در قاهره تلاش هایی برای برگزاری گفتگوی همه جانبه ملی جریان داشت چرا جنبش حماس منتظر نتیجه این گفتگوها نماند؟

ج: عامل ایجاد بحران در نوار غزه ما نبودیم بلکه این جریان کودتاگر فتح بود که با کشتار و تخریب و ارتکاب فجیع ترین جنایت ها که با هدف ناکام گذاشتن تلاش های مصر در برگزاری گفتگوی ملی صورت می گرفت، دهها تن از فرزندان این ملت را به کام مرگ فرستاد. من به صراحت این را اعلام می کنم بعد از اینکه کودتاگران با اقدامات خود، غزه را به جهنمی غیر قابل تحمل بدل کردند و اقدام به ترور ائمه مساجد و مبلغان و حافظان قرآن از جمله ” شیخ محمد رفاتی” امام جماعت مسجد “عباس” ( 10/6/2007) نمودند و در تاریخ 11/6/2007 “حسام ابو قینص” را از بالای یک برج مسکونی بلند در منطقه ” تل الهوی” به پایین پرتاب کرد و در ادامه همین روند هر چیز مرتبط با جنبش حماس را مورد حمله قرار داد، مجبور به استفاده از راهکار نظامی برای پایان دادن به این شرایط شدیم.

یکی دیگر از عواملی که باعث تسریع در اجرای طرح مذکور (برخورد نظامی با کودتاگران) شد، خود آنها بودند. در گفتگوهای محمود عباس و اسماعیل هنیه در نوار غزه که قبل از آغاز بحران اخیر جریان داشت، ابو مازن تا حدودی با برکناری “رشید ابو شباک” یکی از فرماندهان جریان کودتاگر موافقت کرد و برای اجرای این کار یک هفته مهلت خواست تا با “محمد دحلان” که در آن زمان برای معالجه به برلین سفر کرده بود مشورت کند. من به جرات و با مدرک می توانم بگویم که برخی از فرماندهان نیروهای امنیتی به صراحت به عناصر خود دستور می دادند که به هیچ وجه با توقف ناامنی ها و هرج و مرج موافقت نکنند.

جریان کودتاگر که کنترل سرویس های امنیتی را در اختیار داشت، احساس می کرد که توافق ملی یا تشکیل دولت وحدت ملی به ضرر منافع آنها تمام خواهد شد از همین رو ابو شباک با ناراحتی از این مساله قسم خورد که اجازه نخواهد داد این مساله به مرحله اجرا برسد. وی به جای اجرای طرح امنیتی دولت فلسطینی با صدور دستور استقرار نیروهای امنیتی در غزه و ایجاد ایست های بازرسی بدون هماهنگی با وزیر کشور یا نخست وزیر و حتی با رییس تشکیلات خودگردان خواستار تداوم این حوادث شد و بدین ترتیب عناصر وابسته به او اقدام به حمله به مبارزان مقاومت و شیوع هرج و مرج و ناامنی در این شهر کردند.

لازم است در این جا به این مساله اشاره کنم که اسماعیل هنیه نخست وزیر فلسطین مدتی قبل ضمن ارسال نامه ای به ابو مازن از نقشه جریان کودتاگر در نوار غزه خبر داد اما متاسفانه وی توجهی به این موضوع نکرد.

اگر بگوییم که نقشه جریان کودتاگر در نوار غزه ارتباط زیادی با طرح به اصطلاح “هرج و مرج هدفمند” آمریکا در منطقه و گشترش آن که پیامدهای فاجعه بارش را در عراق و لبنان مشاهده می کنیم، داشت به مساله جدیدی اشاره نکرده ایم.

توطئه برای حذف جنبش حماس از دولت

س: آیا می توان گفت که برخی گروه های خارجی در این مساله دخالت داشتند؟

ج: مطمئنا این نقشه با توطئه آمریکا و رژیم صهیونیستی علبه ملت فلسطین و آرمان آنها در ارتباط است. اینجا می خواهم به گزارش ” الوارو دی سوتو” فرستاده ویژه سازمان ملل در منطقه خاورمیانه ( که چند روز بعد از تهیه این گزارش در اوایل ماه می میلادی در اعتراض به سیاست های آمریکا در منطقه از سمت خود استعفا کرد) که در تاریخ (13/6/2007) در روزنامه انگلیسی ” گاردین” به چاپ رسیده بود، اشاره ای داشته باشم. وی در این گزارش به صراحت از توطئه آمریکا برای حذف جنبش حماس از بدنه دولت و حمله به اعضا و نهادهای وابسته به آن از طریق تقویت سرویس های امنیتی، به ویژه نیروهای گارد ریاست تشکیلات خودگردان و ارائه کمک های مالی و نظامی و لوجستیکی کامل به محمد دحلان خبر داده بود. دراین زمینه می توان به اظهارات ” کیت دایتون” در کنگره آمریکا که از اختصاص میلیون ها دلار برای کمک به سرویس های امنیتی فلسطین حمایت کرده بود، نیز استناد کرد.

کسانی که مسائل فلسطین را پیگیری می کنند مطمئنا گزارش “کیت دایتون” و برخی طرف های بین المللی که در اواخر سال 2006 منتشر شده و در اکثر روزنامه های عربی و بین المللی به چاپ رسیده بود، را به یاد دارند. این افراد همچنین طرح دایتون را که رسما به محمود عباس ارائه شده بود ولی طرف صهیونیستی تنها به دلیل مخالفتش با کاهش تعداد ایست های بازرسی در کرانه باختری آنرا رد کرده بود، به یاد دارند.

ملت فلسطین برای ساماندهی وضعیت داخلی خود چاره ای جز گفتگو ندارد

س: هیئت اعزامی حماس به مصر به ریاست دکتر موسی ابو مرزوق در جریان نشست های خود با مقامات مصری در قاهره که در اوایل ماه جاری با هدف به نتیجه رساندن تلاش ها در برگزاری گفتگوی همه جانبه ملی برگزار شد، چه پیشنهادهایی را ارائه داد؟

ج: ما در این نشست بر این نکته تاکید کردیم که ملت فلسطین برای ساماندهی اوضاع داخلی خود راهی جز گفتگو ندارد. ما در این نشست تاکید شدید خود را نسبت به لزوم تحکیم وحدت و همبستگی ملی اعلام کردیم و برای استفاده از تمامی ظرفیت ها برای ساماندهی اوضاع داخلی فلسطین بر اساس پایان دادن به کشتارهای داخلی را ابراز آمادگی نمودیم.

 حماس تصمیم به حل وفصل نظامی نداشت

س: آیا عملیات نظامی گردانهای قسام در غزه بر اساس دستور سیاسی رهبران حماس صورت گرفت؟

ج: رهبران جنبش حماس هیچ تصمیمی مبنی بر حل و فصل نظامی این بحران اتخاد نکردند و این اقدام فقط تحت تاثیر شرایط حاکم صورت گرفت.

مردم و مقاومت در حال دفاع از خود بودند

س: منظورتان از شرایط حاکم چیست؟

ج: همانطوری که قبلا هم گفتم اقدامات بی وقفه و رو به افزایش عناصر جریان کودتاگر علیه ملت و مبارزان گردان های قسام و نیز یگان پشتیبانی در نوار غزه این گروه ها را وادار به دفاع از خود کرد.

اصلا بحث تعرض به جایگاه محمود عباس مطرح نبود

س: شما در یک عملیات نظامی تمامی مقرهای سرویس های امنیتی و حفاظت اطلاعات و پلیس نوار غزه را به تصرف خود درآوردید..آیا این طور نبود؟

ج: جریان کودتاگر در مقرهای سازمان اطلاعات و نیز حفاظت اطلاعات و به اصطلاح در داخل “مربع امنیتی” که منزل محمود عباس نیز در آنجا قرار داشت، سنگر گرفته بود و فرماندهان این جریان از داخل این مقرها حملات و اقدامات آشوب طلبانه نیروهای خود را زیر نظر داشتند و ما چاره ای جز پاک سازی این مقرها نداشتیم تا بتوانیم این حملات را متوقف کنیم ؛ علاوه بر این ما به نیروهای داخل این مقرها اعلام کردیم که در صورت خروج از این مقرها در امان خواهند بود و این نیروها نیز با خروج خود از این مقرها و تخلیه آنها بویژه از مقرهای پلیس توانستند بدون اینکه کسی در هیچ نقطه ای از نوار غزه آسیبی ببیند، از این محل ها خارج شوند.

اما در مورد پایگاه ویژه “منتدی” و منازل “محمود عباس” و “یاسر عرفات” باید بگویم که فرماندهان عملیاتی فقط به منظور تخلیه افرادی که به خاطر ناامنی ها وارد این مکان ها شده بودند، وارد این ساختمان ها شدند و ما تاکید می کنیم که که قصد تعرض به جایگاه محمود عباس یا ترور او را نداشتیم.

 بیشتر پایگاه های امینتی به صورت داوطلبانه تخلیه شد

  س: و در نتیجه یگان پشتیبانی و گردان های قسام اقدام به تخلیه تمامی مقرهای امنیتی و پلیسی از حضور این عناصر در داخل آنها کردند. آیا این طور نبود؟

 ج: نه ماجرا به این صورت نبود بلکه مقرهایی که از طریق آنها به سوی مردم و مبارزان تیراندازی می شد، توسط نیروهای ما تخلیه شدند اما مقرهای دیگر به طور خودخواسته از سوی عناصر موجود در آنها تخلیه شد و از همین رو تعدادی از نیروهای یگان پشتیبانی اقدام به محافظت از این مقرها کردند. اینجا می خواهم به این نکته اشاره کنم که اکثر مقرهای امنیتی نوار غزه بدون هیچ گونه محاصره ای و به طور خودخواسته از سوی عناصر جریان کودتاگر تخلیه شد و همان طوری که قبلا عرض کردم هیچ یک از مقرهای نوار غزه مورد حمله قرار نگرفتند.

 هرگونه مصادره کلی یا جزئی دارایی های افراد را محکوم می کنیم

 س: خبرهایی مبنی بر بروز برخی تخلفات بویژه مصادره اموال موجود در این مقرها به هنگام تخلیه و پاکسازی آنها مخابره شده است، نظر شما در این باره چیست؟

 ج: جنبش حماس هر گونه اقدامی از این قبیل را محکوم می کند. امکان ندارد که چنین اقداماتی را توجیه کنیم. می خواهم به یک نکته مهم اشاره کنم و آن اینکه این قبیل اقدامات در سایه جو آشفته ای که جریان کودتاگر ایجاد کرده بود، صورت گرفت. افرادی بودند که پدر یا برادر یا فرزندانشان به دست عناصر جریان کودتاگر کشته شدند و من اطمینان دارم که این برخوردها شخصی و موردی بوده و به هیچ وجهی بیانگر ارزش ها و اصول جنبش حماس و مبارزان آن نیست ؛ علاوه بر این، بسیاری از افرادی که اقدام به محاصره مقرهای امنیتی کرده بودند، از شهروندان فلسطینی بودند که به هیچ گروه یا حزبی وابستگی نداشتند و اکثر آنها از جنایت های جریان کودتاگر ضربه خورده بودند و همین جا تاکید می کنم که بسیاری از مردم قبل از رسیدن نیروهای گردان های قسام وارد پایگاه ویژه امنیتی ” منتدی” و منازل مجاور آن شده بودند.

در مورد مصادره اموال این پایگاه ها نیز باید بگویم همه این اموالی که توسط افراد خاصی مصادره شده بود، بازگردانده شد و ما به هر حال این اقدام را چه به صورت جزئی و چه به صورت کلی بوده باشد، محکوم می کنیم. 

 پایگاه های امنیتی متعلق به دولت و تشکیلات خودگردان است نه حماس یا هر گروه دیگری

س: آیا شما آماده هستید که پایگاه های امنیتی را تخلیه کنید؟

  ج: مطمئنا این پایگاه ها متعلق به دولت و تشکیلات خودگردان است و به حماس یا هر گروه دیگری تعلق ندارد و من دوباره تکرار می کنم که حوادث غزه و عملکرد ما در این مرحله از روی اجبار بوده و اکنون بعد از اینکه توانستیم به جریان کودتاگر ضربه بزنیم طبیعتا باید آرامش را به اوضاع داخلی فلسطین باز گردانیم و همان تفاهم ملی را که وجود آن در یک مرحله باعث تشکیل دولت وحدت ملی شد در عرصه داخلی فلسطین احیا کنیم و مساله مهم در این میان آن است که توافق ملی بر اساس منافع عالی ملی شکل گیرد.

اینجا قصد دارم به یک مساله خیلی مهم اشاره کنم و آن اینکه آرامش و امنیت نسبی در نوار غزه برقرار شده و بعد از تبعید سرکردگان جریان های کودتاگر، مردم زندگی عادی خودشان را پی گرفته اند واین مساله ای است که همه گزارش های مرتبط با اوضاع نوار غزه به آن اشاره می کنند. تنها مساله ای که در این میان مردم را آزار می دهد تجاوزات بی وقفه ارتش رژیم صهیونیستی و کشتار و غارت و تخریب های آنان است.

 مخالف مساله درخواست ورود نیروهای بین المللی به نوار غزه هستیم

 س: نظر شما درباره درخواست محمود عباس برای ورود نیروهای بین الملی به نوار غزه چیست؟

ج: درخواست محمود عباس برای ورود نیروهای بین المللی به نوار غزه به منظور دفاع از مردم در برابر نیروهای اشغالگر و کشتارهای آنان صورت نگرفته است بلکه آنها را برای مقابله با یک گروه بزرگ مردمی داخلی و به منظور حمایت از اشغالگران به نوار غزه فراخوانده است. این کار بسیار عجیبی است که محمود عباس آنرا انجام داده است و ما این اقدام را رد می کنیم. مطمئنا این درخواست در عرصه داخلی و نیز خارجی مورد قبول نخواهد بود و تا آنجا که ما اطلاع داریم تاکنون مصر مخالفت خود را با این درخواست اعلام کرده است بویژه اینکه گروهی از این نیروها قرار است در خاک مصر مستقر شوند.

 موضع جهان عرب در برابر حوادث داخلی فلسطین

 س: در صورت امکان، دیدگاه جهان عرب نسبت به حوادث داخلی فلسطین را در چند جمله برای ما بیان کنید؟

 ج: همانطوری که در نشست کشورهای عربی در قاهره نیز مشاهده شد کشورهای عربی موضع گیری های متفاوتی در قبال حوادث اخیر فلسطین اتخاذ کرده اند و متاسفانه یک جریان عربی که کاندولیزا رایس از آن با نام محور میانه روی عربی یاد می کند، جانبداری از تشکیلات خودگردان را پیش گرفته و این در حالی است که برخی گروه های عربی با اتخاذ مواضع بهتر خواستار سوق دادن امور به سوی تفاهم و دستیابی به راه حل هستند ؛ چرا که کشتارهای داخلی به نفع آرمان فلسطین و منطقه خاورمیانه نیست و در این میان برخی کشورها مواضع عادلانه تری در این مورد اتخاذ کرده اند.

درخواست از کمیته حقیقت یاب برای ادامه فعالیت خود

 س: آیا در این مدت اخیر تماس هایی میان طرف های عربی و رهبران حماس صورت گرفته است؟

ج: تماس های حماس با کشورهای عربی قطع نشده است و “خالد مشعل” رییس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تماس هایی را با تعدادی از مقامات عربی و همچنین “عمرو موسی” دبیر کل اتحادیه عرب انجام داده است. جنبش حماس در جریان این تماس ها آمادگی خود را برای همکاری با “کمیته حقیقت یاب” شورای وزرای خارجه اتحادیه عرب اعلام کرده است و ما خواستار از سرگیری فعالیت این کمیته هستیم. در اینجا لازم می دانم به این نکته اشاره کنم که برخی کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی، قطر و سوریه در جریان نشست وزرای خارجه اتحادیه عرب خواستار اتخاذ موضع عادلانه تری از سوی این شورا برای حل بحران داخلی فلسطین شده اند و ما از همین جا موافقت خود را با هر گونه مداخله کشورهای عربی برای حل بحران کنونی فلسطین اعلام می کنیم.

 تلاش برای حذف حماس از صحنه سیاسی فلسطین خیالی بیش نیست

 س: برخی از کشورهای عربی دفاتر نمایندگی خود را به رام الله انتقال داده اند دلیل این کار چیست؟

  ج: اصولا قطعنامه صادره در نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه عرب لازم الاجرا است. اما اینکه دراجرای این قطعنامه به شیوه های مختلف چه در موضع گیری های سیاسی و چه از طریق اقدامات دیپلماتیک سعی در حمایت از یک گروه و تقویت آن در برابر گروه دیگر شود این خلاف قطعنامه است و من در این باره می گویم: تلاش برای حذف حماس از عرصه سیاسی فلسطین نوعی خیال بافی است ؛ زیرا جنبش حماس نماینده بخش بزرگی از ملت فلسطین و یک جنبش اصیل است و این مساله در انتخابات پارلمانی و نیز در انتخابات صنفی و انتخابات شهرداری ها مشهود بود.

بالاخره همه کشورهای عربی و اسلامی و نیز کشورهای غیر اسلامی یا هر طرفی که به نفع مساله فلسطین فعالیت می کند، باید برای حل بحران فلسطین، تشویق گروه های فلسطینی به گفتگو و لغو تحریم های خارجی علیه ملت فلسطین تلاش کنند. ما همواره از کشورهای عربی انتظار داریم که در جهت آغاز به کار کمیته حقیقت یاب و آغاز گفتگوهای فلسطینی تلاش کنند. ما آماده هر گونه همکاری و سازش در این زمینه هستیم.

مصلحت ملی بدون توافق ملی بدست نمی آید

 س: در حالیکه حماس بر گفتگو تاکید می ورزد عباس گفتگو را نمی پذیرد به نظر شما سرانجام این روند به کجا خواهد انجامید؟

ج: ما همچنان به پایبندی و تاکید خود بر گفتگو ادامه خواهیم داد و من مطمئن هستم که عباس از موضع خود عقب نشینی خواهد کرد چرا که مصلحت ملی جز با توافق ملی امکان پذیر نخواهد شد و در صورتی که عباس بر این موضع خود اصرار داشته باشد مسئولیت این کار بر عهده خود وی خواهد بود.

ما همین جا بر این نکته تاکید می کنیم که اعمال شرط در مسیر از سرگیری گفتگوها کاری عاقلانه و در جهت منافع ملی نیست و جنبش حماس خواستار گفتگو بدون پیش شرط است.

 ما در مرحله آزادسازی ملی هستیم و همگان باید این را در نظر داشته باشند

 س: آیا تحولات داخلی و رویدادهای آن “پیمان مکه” را نقض کرده است؟

ج: جنبش حماس ضمن پایبندی به پیمان مکه خواستار اجرای مفاد آن است و من همین جا بر این نکته تاکید می کنم که هیچ گروه فلسطینی نمی تواند دولت را در انحصار خود نگاه دارد. نه جنبش حماس توانایی و تمایلی به این کار دارد و نه جنبش فتح علی رغم میل باطنی اش توانایی انجام این کار را دارد.

از همین رو، من بر لزوم توافق ملی تاکید می کنم بویژه در این مرحله که ما در مرحله آزادسازی ملی هستیم و همگان باید این را مد نظر داشته باشند. ما به این موضع و اعتقاد خود پایبند هستیم و اعتقاد داریم که در نهایت امر بحران کنونی باید از طریق گفتگو و توافق ملی حل شود و این تنها راه پبش روی ملت فلسطین است.

دولت اضطراری

س: دیدگاه شما نسبت به دولت اضطراری چیست؟

  ج: دولت اضطراری یک دولت غیر قانونی و نامشروع است. رییس تشکیلات خودگردان بر اساس قانون این حق را دارد که وضعیت اضطراری اعلام کرده و تا زمان تشکیل دولت جدید و گرفتن رای اعتماد از پارلمان دولت حاکم را به عنوان دولت پیشبرد امور تعیین کند. به نظر ما صدور چنین دستورهای غیر قانونی توسط ریاست تشکیلات خودگردان اقدامی نسنجیده می باشد و تنها باعث پیچیده و بحرانی شدن اوضاع می شود.

پاییندی به وحدت جغرافیایی و سیاسی مساله فلسطین

 س: آیا در سایه اصرار عباس بر توقف گفتگوها نگرانی نسبت به انشقاق سیاسی یا جغرافیایی در داخل فلسطین احساس می کنید؟

ج: موضع جنبش حماس در این باره مشخص است و ما به وحدت جغرافیایی و سیاسی مساله فلسطین پایبند هستیم و بر این نکته تاکید می کنیم که به گفتگوی ملی برای دستیابی به یک توافق ملی در اداره امور فلسطین پایبند هستیم. در ارتباط با تصمیم ابو مازن مبنی بر کنار گذاشتن نوار غزه از قلمرو دولت و شانه خالی کردن از مسئولیت های واگذار شده به وی به عنوان رییس تشکیلات خودگردان باید گفت که وی با این کار خود بدعت چنددستگی را در فلسطین بنیان نهاد و باید مسئولیت عواقب این کار را هم بر عهده بگیرد.

اکنون می خواهیم نظری به اوضاع کرانه باختری داشته باشیم، در این منطقه عناصر سرویس های امنیتی با اعلام جنگ، اقدام به کشتار و تخریب و آتش زدن موسسات ملی و انجمن های خیریه و دارالقرآن ها و منازل رهبران جنبش حماس می کنند و همگان اطلاع دارند که منزل “عزیز دویک” رییس اسیر پارلمان فلسطین و منزل ” حسن یوسف ” یکی از رهبران این جنبش توسط این نیروها آتش زده شد و ما از عباس می پرسیم : سرویس های امنیتی در برابر این اوضاع امنیتی بحرانی چه کار کرده اند؟

متاسفانه فرماندهان جریان کودتاگر مقرهای خود را به کرانه باختری انتقال داده اند و آنها الان در رام الله هستند و اقدام به گسترش فساد و خرابکاری در روستاها و شهرهای این مناطق به مانند نوار غزه هستند و من از همین جا اعلام می کنم که جریان کودتاگر جنبش فتح تاکنون ( شنبه 23/6/2007 ) مرتکب 450 مورد حمله و تخطی از قانون در کرانه باختری شده است.

 هر کس می خواهد محبوبیت حماس را در کرانه باختری مورد ارزیابی قرار دهد نتایج انتخابات پارلمانی را بررسی کند

 س: آیا حماس در کرانه باختری احساس ضعف می کند؟

  ج: به هیچ وجه، برعکس حماس در کرانه باختری از موقعیت قوی و محکمی برخوردار است و میزان محبوبیت این جنبش در کرانه باختری را می توان از نتایج انتخابات پارلمانی، شهرداری ها و انتخابات صنفی مورد ارزیابی قرار داد.

من به جریان کودتاگر هشدار می دهم که در صورت تداوم حملات آن به اعضا و رهبران حماس در کرانه باختری مطمئن باشند که مردم با آنها به مقابله خواهند برخاست و در مقابل این هرج و مرج های آنها بیکار نخواهند نشست.

 کمک های آمریکا رژیم صهیونیستی به تشکیلات خودگردان به ضرر ملت و آرمان آنها و نیز به ضرر جنبش حماس است

 س: کمک های آمریکا و رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی به محمود عباس بویژه بعد از توقف گفتگوها با حماس را چطور ارزیابی می کنید؟

 ج: این کمک ها به ضرر مردم فلسطین و آرمان آنها و بویژه جنبش حماس است و هر شخص عاقلی به راحتی می تواند این مساله را درک کند که کمک های آمریکا و رژیم صهیونیستی به تشکیلات خودگردان به نفع مردم فلسطین نیست.

در کل مردم ما به حقیقت امر پی برده اند و این مردم که سال ها در برابر حملات رژیم صهیونیستی و تحریم ها مقاومت کرده اند در برابر این نقشه ها نیز که هدفی جز نقض حقوق و اصول آنها ندارد، مقاومت خواهند کرد.

 مقدمات موج جدیدی از مقاومت

 س: به نظر شما حوادث اخیر در عرصه داخلی فلسطین تاثیرات مثبت به جای خواهد گذاشت یا تاثیر منفی خواهد داشت؟

  ج: بدون شک هرج و مرج های داخلی تاثیر منفی بر روند مقاومت خواهد داشت و به نظر ما ساماندهی اوضاع داخلی فلسطین و فراهم کردن نیازهای اساسی ملت بویژه امنیت فردی و اجتماعی از عوامل موثر در تقویت مقاومت در برابر اشغالگران خواهد بود ؛ اما به نظر ما این تاثیر منفی موقتی خواهد بود چرا که برنامه های همه گروه ها در راستای برنامه مقاومت طراحی شده است. در دوره گذشته شاهد یک آرامش نسبی از سوی طرف فلسطینی بودیم اما این آرامش به خاطر منافع فلسطینی بود نه منافع صهیونیستی. به نظر ما مقدمات موج جدیدی از مقاومت در حال شکل گیری است و مهمترین این مقدمات عبارتند از: خلأ افق سیاسی صلح، تجاوزات بی وقفه صهیونیستی، تحریم ناعادلانه و معادلات داخلی. همه این مسائل ما را به سوی موج جدیدی از مقاومت سوق خواهد داد.

برون رفت از بحران کنونی

 س: به نظر جنبش حماس راه برون رفت از بحران داخلی کنونی چیست؟

  ج: ابتدا باید طرفین بدون هیچ پیش شرطی به سر میز گفتگوهای ملی برگردند و این گفتگوها را بر اساس نکات مورد توافق در سند توافق ملی و توافق نامه قاهره و پیمان مکه ادامه دهند و ما در این زمینه از کشورهای عربی می خواهیم که در بازگرداندن طرفین به سر میز مذاکرات تلاش کنند و به گفته خالد مشعل، رییس دفتر سیاسی جنبش حماس در راستای یافتن راه حل برای این بحران تلاش کنند نه در راستای مانع تراشی در سر راه حل آن.

برای از سرگیری گفتگوها باید به یک توافق ملی در رابطه با اداره امور نوار غزه دست پیدا کنیم و ما شدیدا خواستار اداره امور این منطقه با حضور همه گروه ها و جناح ها هستیم  و تمام تلاش خود را برای فعالیت مجدد نهادهای ملی بویژه نیروهای پلیس و حفاظت اطلاعات بکار می گیریم.

ما همواره دولت وحدت ملی را به عنوان دولت پیشبرد امور می شناسیم و در همین راستا، از این دولت می خواهیم که اداره امور نوار غزه را با همکاری همه گروه ها و نهادها در اختیار بگیرد و جنبش حماس نیز آمادگی خود را برای ارائه هر گونه کمکی به این نهادها و نیروهای امنیتی بویژه در زمینه تامین امنیت هیئت ها و گروه های خارجی و بین المللی اعلام می دارد.

به نظر ما لغو تحریم های ناعادلانه یکی از عوامل اساسی آرامش اوضاع داخلی است و مسئولیت این تحریم ها با جامعه بین المللی است. در همین راستا از کشورهای عربی می خواهیم که تحریم های ظالمانه خود علیه ملت فلسطین را لغو کنند چرا که این کار به نفع آرامش اوضاع داخلی نیست.

ما بر این نکته تاکید می کنیم که حوادث نوار غزه کار جنبش فتح نبود و ما همواره به گفتگو با برادران مان در جنبش فتح ادامه خواهیم داد چرا که جنبش های حماس و فتح دو گروه اساسی در فلسطین هستند و با سامان گرفتن روابط این دو جنبش اوضاع داخلی فلسطین رو به آرامش خواهد گذاشت.

امیدواریم که محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان و سازمان آزادی بخش فلسطین بدون طرفداری از یک جنبش به ساماندهی اوضاع داخلی اقدام کند و ما در همین راستا از همه گروه ها و جناح ها می خواهیم که در استای کنترل بحران کنونی و حل آن تلاش کنند.

درخواست آزادی فوری جانستون

س: رسانه های فلسطینی از آزادی روزنامه نگار ربوده شده انگلیسی در نوار غزه در آینده نزدیک خبر داده بودند آخرین اقدامات در این زمینه چه بوده است؟

  ج: جنبش حماس ربوده شدن ” آلن جانستون ” روزنامه نگار انگلیسی ربوده شده در نوار غزه را بشدت محکوم کرده و تلاش هایی در زمینه آزادی وی انجام داده و همچنان به تلاش های خود در این زمینه ادامه می دهد و ما سعی می کنیم به این روند ربوده شدن روزنامه نگاران و شخصیات خارجی پایان دهیم.

ما زمانی که از ربایندگان می خواهیم که جانستون را آزاد کنند این کار بدین معناست که ما ربودن روزنامه نگاران و شخصیات خارجی را کاری نامشروع می دانیم که به وجهه فلسطین و منافع آن لطمه می زند.

 (گفتنی است که اخیرا هم ابوزهری سخنگوی جنبش حماس در مصاحبه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین اظهار داشت که تلاش های این جنبش برای آزادی جانسون مثمر ثمر واقع می شد که تماس های مقامات تشکیلات خودگردان از رام الله با ربایندگان مانع آزادی جانسون شد.)

لینک کوتاه:

کپی شد