شنبه 03/می/2025

بلر به خوش خدمتی خود به صهیونیست ها ادامه می دهد، اما این بار در کمیته چهارجانبه بین المللی

چهارشنبه 4-جولای-2007

  3 سال پیش روزنامه های انگلیسی نامه ای را منتشر کردند که 52 دیپلمات بازنشسته که قبلا در خاورمیانه فعالیت داشته اند، آنرا خطاب به “تونی بلر” نخست وزیر وقت انگلیس نوشته و در آن خواستار توقف حمایت های وی از سیاست های” جورج بوش” رئیس جمهور آمریکا در عراق و فلسطین شده بودند.

این دیپلمات ها در آن زمان از پذیرش طرح های یکجانبه “آریل شارون” نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی مبنی بر عقب نشینی از نواز غزه، از سوی نخست وزیر انگلیس، ابراز ناخرسندی کرده و ضمن غیر قانونی خواندن این طرح ها، آنها را ناقض اصول مورد حمایت جامعه بین المللی در زمینه حل بحران فلسطین دانستند.

 

حمایت هدفمند آمریکا و رژیم صهیونیستی

تحلیلگران سیاسی انگلیس، اشتباهات فاحش بلر در زمینه سیاست خارجی این کشور ؛ بویژه در 6 سال پایانی تصدی پست نخست وزیری اش را، از یک سو ناشی از حمایت بی قید و شرط وی از سیاست های دولت آمریکا می دانند که در این سال ها توسط “نومحافظه کاران” طرفدار رژیم صهیونیستی اداره می شد.

از سوی دیگر، وی همواره نصیحت ها و راهنمایی های دیپلمات های فعال در “دفتر امور کشورهای مشترک المنافع” و وزارت امور خارجه را نشنیده می گرفت و به جای توجه به آراء آنها، به نظرات مشاوران و نزدیکان خود توجه می کرد که به گفته “پاتریک سل ” نویسنده مشهور انگلیسی و کارشناس مسائل خاورمیانه، بلر و مشاورانش کاملا در راستای منافع صهیونیسم حرکت می کنند.

شاید این مسائل، بخشی از دلایل حمایت کاخ سفید از انتخاب بلر به عنوان فرستاده جدید کمیته چهار جانبه در منطقه خاورمیانه را تشریح کند. لازم به ذکر است که انتخاب بلر به این سمت، در شرایطی صورت گرفت که تنها چند روز از پایان دوره تصدی سمت نخست وزیری وی می گذشت و جالب اینکه بوش پس از برکناری بلر از سمت خود طی تماسی تلفنی، از وی بخاطر پذیرش برکناری از این سمت و پذیرش پست جدید تشکر کرد.

در همین راستا، ” زیپی لیونی” وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی نیز مراتب حمایت خود از انتخاب بلر به این سمت به واسطه “مارک ریغیف” سخنگوی خود اعلام کرده و با دوست خواندن بلر از “ایده همکاری با وی” استقبال کرد. “ایهود اولمرت” نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز ضمن حمایت از این انتخاب، اظهار داشت:« که بلر می تواند عملکرد خوبی در این سمت داشته باشد.»

کمیته چهار جانبه شامل کشورهای آمریکا و روسیه و اتحادیه اروپا و سازمان ملل است و این کمیته از سال 2003 تلاش دارد، طرح موسوم به “نقشه راه” خود را به منظور “برقراری صلح در خاورمیانه”، از طریق برپایی دو کشور مستقل فلسطینی و صهیونیستی با نظارت این کمیته به مرحله اجرا درآورد.

اما این طرح هنوز نتوانسته است به مرحله اجرا درآید و شاید یکی از دلایل آن یکجانبه گرایی این کمیته در نتیجه تسلط آمریکا بر آن باشد.

 

آمریکایی ها به سلطه خود ادامه می دهند

اما در مقابل این حمایت های آمریکایی – صهیونیستی از انتخاب بلر به عنوان نماینده کمیته چهارجانبه در منطقه خاورمیانه، مردم و گروه های فلسطینی به همین دلایل از این انتخاب نگران هستند و این نگرانی را می توان به راحتی در اظهارات برخی مقامات فلسطینی مشاهده کرد.

در همین راستا و به همین دلایل برخی سیاست مداران اروپایی نسبت به موفقیت بلر در جلب حمایت علنی و گسترده فلسطینیان ابراز نگرانی کرده اند و علاوه بر این کشور روسیه نیز از انتخاب بلر به این سمت انتقاد کرده است. از جمله اظهار نظر های فلسطینیان در این باره می توان به اظهارات “غازی حمد” سخنگوی دولت منتخب فلسطین به ریاست اسماعیل هنیه اشاره کرد که گفته است: تونی بلر در طول سال های تصدی سمت نخست وزیری انگلیس، عملکرد چندان مثبتی نداشته است؛ چرا که اغلب با پذیرش و حمایت از سیاست های آمریکا، از اتخاذ مواضع مستقل و بی طرفانه و موثر در زمینه حوادث خاورمیانه خودداری می کرد. با این وجود ما امیدواریم که وی در این سمت با عدالت و انصاف بیشتری عمل کرده و با درک واقعیت های جنگ خاورمیانه به روند حل این بحران کمک کند.


” فوزی برهوم” سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” نیز به نوبه خود انتخاب بلر به این سمت را محکوم کرده و خاطر نشان کرد:« بلر در میان فلسطینیان، محبوبیت چندانی ندارد؛ چرا که وی امین شایسته ای برای آرمان های ملت فلسطین در پایان دادن به اشغالگری های رژیم صهیونیستی و آزادی اسیران فلسطینی و بازگشت آوارگان نیست».

 برهوم امکان رفتار عادلانه از سوی بلر را ضعیف خوانده و اظهار داشت: بلر در این سمت نیز مطیع آمریکا خواهد بود و هیچ نقش موثری، در حل عادلانه مساله فلسطین ایفا نخواهد کرد.

 تنها طرف فلسطینی، که از انتخاب بلر به این سمت حمایت کرد، تشکیلات خودگردان بود. همان تشکیلاتی که پیمان اسلو را امضا کرده و با این کار مورد حمایت آشکار آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفت. “صاحب عریقات” مذاکره کننده ارشد فلسطینیان، از حمایت “محمود عباس” رئیس تشکیلات خودگردان، از انتخاب بلر به این سمت خبر داده و از قصد عباس برای همکاری با بلر در زمینه تشکیل دو کشور مستقل فلسطینی و صهیونیستی در کنار هم پرده برداشته است.

 

نظرات مردم فلسطین

در یک نظر سنجی مشخص شد که مردم فلسطین معتقدند تونی بلر نماینده ویژه کمیته چهار جانبه هیچ کار مثبتی به نفع فلسطینیان انجام نخواهد داد. در نظر سنجی انجام شده توسط مرکز اطلاع رسانی فلسطین در نوار غزه، گروهی از مردم اعلام کرده اند که این انتخاب بر خلاف اهداف صوری اعلام شده، به نفع منافع رژیم صهیونیستی خواهد بود و شاید این انتخاب اهداف و نقشه های شومی؛ از جمله جداسازی نوار غزه از کرانه باختری را در نظر داشته باشد.

“علا الحلو” شهروند 24 ساله ساکن غزه می گوید: همه این اقدامات در جهت منافع رژیم صهیونیستی صورت می گیرد و چه بسا، انتخاب بلر نقشه ای برای جداسازی نوار غزه از کرانه باختری و قطع هر گونه ارتباط میان آنها باشد. این جوان غزه ای، احتمال امضای هر گونه توافقی میان جنبش اسلامگرای “حماس” و تونی بلر را به دلیل اختلاف طرز فکر این دو طرف منتفی می داند.

“ولید حجاج” شهروند 35 ساله غزه ای نیز احتمال کمک بلر به تشکیل دولت مستقل فلسطینی در کنار دولت صهیونیستی را بعید دانسته و اعلام کرد: انگلیس همان کشوری بود که مقدمات اشغال فلسطین به وسیله صهیونیست ها را فراهم کرد و برای صهیونیست ها وطن ملی ایجاد کرد. چگونه می توان انتظار داشت که برای فلسطینیان کشوری در سرزمینی که آنها آنرا سرزمین خود می دانند، ایجاد کند.

این شهروند غزه ای که به شغل تجارت مشغول است افزود: زمانی که بلر سمت نخست وزیری انگلیس را در اختیار داشت کاری به نفع فلسطینیان انجام نداد و اکنون نیز در این سمت به نظر من گام مثبتی به نفع فلسطینیان برنخواهد داشت. وی افزود:« انتخاب بلر به این سمت در اصل تصمیمی در جهت در تنگنا قرار دادن جنبش حماس دانست.»

 “منذر” شهروند 32 ساله غزه ای معتقد است:« بلر در سیاست خارجه انگلیس، کاری برای فلسطینیان نکرد و اکنون هم حتی اگر بخواهد نمی تواند کاری انجام دهد؛ چرا که بدون موافققت آمریکا اجازه همکاری با جنبش حماس را نخواهد داشت». “معمر لولو” 32 ساله، از افراد دیگر شرکت کننده در این نظرسنجی که دفتر خرید و فروش املاک فعالیت می کند، معتقد است:« به نظر من حضور بلر در این سمت کمکی به مساله فلسطین نخواهد کرد؛ چرا که وی قبلا در سمت نخست وزیری دولت انگلیس کمکی به ملت فلسطین نکرد».

 

لبنان و بلر     

با نگاهی به سیاست های بلر در دوره تصدی سمت نخست وزیری انگلیس، در قبال جهان عرب هیچ احساس مسئولیتی از جانب وی در قبال منطقه خاورمیانه و آینده آن نمی بینیم؛ چرا که وی همان کسی بود که با درخواست های بین المللی برای توقف جنگ میان رژیم صهیونیستی و جنبش جهادی حزب الله لبنان در جریان حمله اخیر “اسراییل” به لبنان در تابستان گذشته ک(ه خسارت های زیادی به زیر ساخت های لبنان وارد کرده و ضرر های زیادی به مردم لبنان به دنبال داشت) مخالفت کرد. لازم به ذکر است که بلر در این کار خود هم پیرو سیاست های بوش در فراهم کردن فرصت برای ارتش اشغالگر صهیونیستی به منظور تکمیل ماموریت خود در به شکست کشاندن حزب الله و ضربه زدن به لبنان بود، اما خوشبختانه این اقدام وی بی اثر ماند.

همگان می دانند که کارنامه بلر در روابط خود با آمریکا و رژیم صهیونیستی و جهان عرب و مردم فلسطین، هیچ روزنه امیدی را برای خوش بینی ملت های مسلمان و فلسطین باقی نمی گذارد. بلکه ناظران نسبت به این مساله نگران هستند که بلر از این سمت برای تداوم خدمات خود به رژیم صهیونیستی که وی در آخرین ضیافت سالانه شام که توسط سازمان انگلیسی ” دوستان اسراییل” ترتیب داده شده بود، برای انجام آن با خود عهد بسته بود، استفاده کند. وی در این مراسم که تحت تاثیر طرفداران رژیم صهیونستی قرار گرفته بود اظهار داشت: انگلیس به دوستی دیرینه خود با “اسراییل” در هر شرایطی و بدون در نظر گرفتن منافع سیاسی ادامه خواهد داد. به نظر می رسد وی در سمت جدید خود این مساله را در راس تلاش های خود قرار خواهد داد.         

لینک کوتاه:

کپی شد