نمایندگان پارلمان و مسئولان و شماری از فعالان سیاسی فلسطین تاكید كردند كه گفت و گو یگانه راه برون رفت از بحران داخلی به شمار می رود. به گزارش مركز اطلاع رسانی فلسطین، سعید صیام رئیس فراكسیون “تغییر و اصلاح“ وابسته به جنبش مقاومت اسلامی حماس در پارلمان تاكید كرد كه حماس بار دیگر اعلام می كند كه آماده برقراری آشتی ملی می و گفت و گو است.
وی طی نطقی در جریان “همایش مردمی برای تقویت همبستگی ملی” كه سه شنبه گذشته (24/7/2007) در هتل بین المللی “ الحلو “ شهر غزه برگزار شده بود، گفت:«ما در گفت و گوهای خود به توافقات ملی از جمله توافقنامه قاهره، سند وفاق ملی و پیمان مكه مكرمه تكیه خواهیم كرد.»
وی افزود:«ما تنها از این رو از خود نرمی و انعطاف نشان می دهیم که خواهان این هستیم که سرزمین فلسطین از آن همه فلسطینیان باشد نه گروهی خاص و این گفت و گو باید طوری انجام شود كه همگان بتوانند در تعیین سرنوشت میهن نقش و حضور داشته باشند. »
صیام همچنین تاكید كرد كه حماس پس از پیروزی در انتخابات اخیر مجلس قانونگذاری فلسطین، خواستار گفت و گو با گروه های فلسطینی شد، اما برخی ها از همان لحظه درصدد شكست تجربه حماس و ناكام گذاشتن تمامی تلاش هایی برآمدند كه در راستای تامین و تحقق منافع ملی فلسطین صورت می گرفت و كار به جایی رسید كه آنان دولت وحدت ملی را به شكست كشاندند از این رو که اسماعیل هنیه رئیس آن، یكی از رهبران برجسته حماس می باشد.
انتخابات زودهنگام ریاست تشكیلات خودگردان و پارلمان مورد اجماع ملی نیست
صیام تاكید كرد كه گفت و گو باید بر اساس احترام به اراده و خواست ملت فلسطین و نتایج انتخابات پارلمانی انجام شود.
رئیس فراكسیون پارلمان حماس همچنین تاكید كرد كه دستورات اخیر محمود عباس رئیس تشكیلات خودگردان غیر قانونی است و انتخابات زودهنگام ریاست تشكیلات خودگردان و پارلمان مورد اجماع ملی نمی باشد و تا زمانی كه این مسئله مورد اجماع قرار نگیرد، هیچ انتخاباتی صورت نخواهد گرفت و هر اقدام خارج از اجماع ملی، نه تنها مشكلی را حل نمی كند، بكله موجب افزایش و تشدید مشكل و بحران داخلی نیز می شود.
صیام ضمن محكوم كردن اظهارات اخیر برخی وزرای انتصابی دولت غیر قانونی سلام فیاض در خصوص پرداخت حقوق نمایندگان پارلمان، با حالت تمسخر گفت:«انگار این افراد از جیب پدرشان این حقوق را پرداخت می كنند.» وی افزود كه این حقوق و اموال حق همه ملت فلسطین است و به یك عده خاص اختصاص ندارد و نباید این وزرا این مسئله را وسیله ای برای منت گذاشتن بر دیگران قرار دهند.
جنبش فتح باید به اشتباهات خود در قبال ملت فلسطین اعتراف كند
این مقام فلسطینی همچنین از رهبران فتح خواست تا به اشتباهات گذشته شان در قبال ملت فلسطین از قانون شكنی گرفته تا فساد مالی و غیره اعتراف كنند.
وی ضمن ابراز آمادگی حماس برای تحمل نتایج رخدادهای اخیر نوار غزه و اعتراف به درست یا اشتباه بودن آنچه در این منطقه رخ داد، تاكید كرد كه حماس با كمیته های حقیقت یاب درباره رخدادهای غزه همكاری های لازم را به عمل آورده است.
صیام خاطر نشان ساخت: « ما همچنان به همكاری خود با این كمیته ها ادامه می دهیم و هرگز از مسئولیت خود شانه خالی و از اشتباهاتی كه رخ داده است چشم پوشی نخواهیم كرد. »
وی افزود:«همگان باید بدانند بین اقداماتی كه در كرانه باختری و اقداماتی كه در نوار غزه صورت می گیردیك فرق است؛ اقداماتی كه در كرانه باختری رخ می دهد یك سیاست از پیش تعیین و عامدانه است و آنچه كه در نوار غزه رخ می دهد یك سری اقدامات فردی و شخصی است كه عاملان آن دستگیر و مجازات خواهند شد.»
ما آماده آشتی ملی و گفت و گو هستیم
وزیر سابق كشور همچنین گفت:«آنچه كه در نوار غزه رخ داد اقدامی بود علیه یك گروه مخالف امنیت و آرامش این گروه تمامی گزینه های ملت فلسطین را زیر پا گذاشته و به نوامیس مردم تعدی كرده و افسار رهبری خود را به دست رژیم صهیونیستی و آمریكا سپرده بودند.
رئیس فراكسیون تغییر و اصلاح بار دیگر محمود عباس و رهبران فتح را به گفت و گوی ملی فرا خواند و گفت: « آقای عباس و ای برادران فتح ما دست خود را برای گفت و گو به سوی شما دراز كرده ایم و آماده ایجاد آشتی ملی هستیم و آماده ایم در جهت تحق منافع و مصالح ملت فلسطین تلاش كنیم و به این راه ادامه دهیم، اما اعلام می داریم كه استمداد از رژیم صهیونیستی و آمریكا بی فایده است. »
وی خاطر نشان ساخت كه برقراری آشتی ملی و گفت و گو در گرو خواست واقعی ناشی از احساس مسئولیت در قبال ملت فلسطین و سرنوشت و منافع و مصالح و وحدت آنان است نه در گرو تقویت و تشدید اختلافات داخلی و جدا سازی كرانه باختری از نوار غزه.»
وی بار دیگر بر مخالفت خود با گفت و گوی مشروط و تحت تاثیر دیكته های خارجی و طرح های دشمن صهیونیستی و آمریكا تاكید كرد.
باید دست خیانتكاران را از كشور كوتاه كرد
صیام از عباس خواست تا دست خیانتكاران را از كشور كوتاه كند؛ خیانتكارانی كه برای دشمن صهیونیستی جاسوسی می کنند و با شیوه ها و ترفندهای مختلفی برخی مقامات و مسئولان فلسطینی را به دام می اندازند و از آنان باخ خواهی می كنند و جاسوسی كشورهای عربی و اسلامی را برای دشمن صهیونیستی انجام می دهند.
وی در واكنش به ادعاهای برخی دشمنان مبنی بر بازداشت سیاسی اعضای جنبش فتح گفت: « هر كس این ادعاها را بر زبان جاری می سازد دروغ می گوید ما هیچ كس را به خاطر وابستگی سیاسی بازداشت نكرده و نخواهیم كرد، اما افرادی كه به خاطر ارتكاب جرم و جنایت و فساد مالی دستگیر شده اند از آنان بازجویی خواهیم كرد.»
صیام ضمن انتقاد از اقدام نمایندگان فراكسیون جنبش فتح در پارلمان در ممانعت از تشكیل جلسه روز یكشنبه گذشته برای بررسی مسئله رای اعتماد به دولت غیر قانونی سلام فیاض از عدم حضور فیاض در این جلسه كه خواستار برگزاری این جلسه شده بود ابراز تعجب كرد و گفت:«فیاض در محوطه پارلمان قدم می زد.»
این رهبر فلسطینی گفت كه سیاست اعمال فشار بر ساكنان نوار غزه و تلاش برای به زانو درآوردن آنان بی ثمر خواهد ماند و استمداد از دشمن صهیونیستی و جهانیان نیز راه به جایی نخواهد برد و تمامی این تلاش ها به شكشت می انجامد، همان طوری كه توطئه ها و تلاش های دشمن صهیونیستی به شكست انجامید.
حماس: ما مخالف برگزاری انتخابات بر اساس نظام نسبی و فردی هستیم
از سوی دیگر، دكتر خلیل الحیه از رهبران حماس و یكی از نمایندگان فراكسیون تغییر و اصلاح در پارلمان طی نطقی گفت: « حماس اصلا برای آنچه كه در نوار غزه رخ داد، برنامه ریزی نكرده بود و ما نمی گوییم که پیروز نشدیم، زمانی كه از پیروزی سخن می گوئیم منظور ما پیروزی بر دشمن صهیونیستی است. »
وی ضمن اشاره به عفو عمومی تبهكاران و اشراری كه حماس پس از سیطره بر نوار غزه از آن خبر داد، گفت: «این عفو یك عفو عمومی بود كه از یک موضع گیری مسئولانه صورت گرفت و حتی ما برخی از این افراد را كه دست به قتل زده بودند نیز مورد عفو قرار دادیم. »
وی تاكید كرد كه حماس با برگزاری انتخابات بر اساس نظام نسبی مخالف است. برگزاری انتخابات به این شیوه موجب می شود تا حماس اکثریت کرسی پارلمان را از دست بدهد و حتی جنبش فتح نیز در گذشته بااین مسئله مخالف كرد و ابتدا باید این نظام انتخاباتی در پارلمان مطرح و پیش از اجرا به تصویب نمایندگان مجلس برسد.»
این رهبر فلسطینی همچنین ضمن اشاره به رشادت ها، جانفشانی ها و ایثارگری های رهبران و فرماندهان و اعضای حماس در راه میهن، گفت: « ما خواستار گفت و گو هستیم، اما برای آن دست گدایی دراز نخواهیم كرد. »
وی ضمن اشاره به عباس و گروهش گفت:« نباید برخی ها در مقابل وعده های پوشالی سران تل آویو از جمله ایهود اولمرت نخست وزیر این رژیم فریفته شوند.»
الحیه یادآور شد:«مگر همین صهیونیست ها نبودند كه به یاسر عرفات (ابوعمار) رئیس سابق تشكیلات خودگردان و رهبر فتح نارو زدند.»
وی در خصوص تصمیم جائرانه عباس مبنی بر قطع حقوق كارمندان نوار غزه گفت: « این همه دست اندازی به اموال مردم فلسطین بس نیست. »
حماس آماده گفت و گو است
دكتر الحیه همچنین ضمن تاكید بر اینكه حماس با آغوش باز از گفت و گو استقبال می كند، به مسئله مراكز و مقرهای امنیتی اشاره كرد و گفت: « این مراكز و مقرها را به چه كسانی تحویل دهیم؟این مقرها و مراكز پس از حصول توافق همگانی تحویل داده خواهد شد.»
وی ضمن استقبال از هرگونه تلاشی كه در راستای گفت و گوی گروه های فلسطینی صورت می گیرد، خاطر نشان ساخت كه حماس هرگز درصد كودتای نظامی نبوده و نخواهد بود و آنچه در نوار غزه رخ داد اجرای یك طرح امنیتی ضربتی در جهت تثبیت پایه های دولت مشروع فلسطین بود.
وی تاكید كرد كه حماس هرگز دست به یك اقدام غیر قانونی نزده و نخواهد زد و هرگز اجازه نخواهد داد كه در صفحه تاریخ یك اقدام غیر قانونی از آن به یادگار بماند.
این نماینده پارلمان در بخشی دیگر از سخنانش تاكید كرد كه حماس از امانتی كه مردم فلسطین به او سپرده است به خوبی مواظبت خواهد كرد. وی در این رابطه تاكید كرد:«این مسئولیت یك امانت بزرگ برگردن مااست. »
وی خاطر نشان ساخت: « از همین جا به ابومازن اعلام می دارم كه این همه وقت كشی بس است و امیدوارم كه وی به خواسته ما در زمینه گفت و گوی ملی لبیك بگوید. »
وحدت ملی تنها راه حل ایجاد همدلی است
وی بار دیگر تاكید كرد: « تنها راه گفت و گو و آشتی ملی، وحدت ملی است و ما به وظیفه قانونی، تاریخی و اخلاقی خود در مدیریت نوار غزه ادامه خواهیم داد و از امنیت شهروندان پاسداری خواهیم كرد و امنیت و آرامش و ثبات را به جامعه فلسطین به ارمغان خواهیم آورد. »
این رهبر فلسطینی تاكید كرد كه حماس با تمام قوا به مبارزه با قانون شكننان و هنجار شكننان برخواهد خاست، حتی اگر از اعضای یگان پشتیبانی وزارت كشور باشد. وی متعهد شد: « ما از امنیت و سلامت همگان پاسداری خواهیم. »
الحیه در خصوص تعدی و حمله به “اشرف جمعه” یکی از نمایندگان پارلمان گفت كه حماس هرگز این تعدی را بی پاسخ نخواهد گذاشت.
وی افزود: « ما با او تماس گرفتیم و ابراز همدردی کردیم و ما ضمن محكوم كردن این گونه اقدامات غیر انسانی تاكید می كنیم آنانی كه دست به این اقدام غیر انسانی زدند اكنون دستگیر شد ه و در زندان به سر می برند. »
وی طی پیامی به جنبش فتح گفت:«چگونه می خواهید مملكت را بسازید، حال آنكه به گفت و گو پشت كرده اید ؟»
الحیه تاكید كرد كه حماس برای گفت و گو آماده است.
اظهارات رئیس مركز فلسطینی دفاع از حقوق بشر
از سوی دیگر، راجی الصورانی رئیس مركز فلسطینی دفاع از حقوق بشر ضمن تشریح وضعیت رقت بار ملت فلسطین گفت كه این وضعیت زائیده فساد و اقدامات غیر انسانی و هرج و مرج طلبانه سرویس های امنیتی است.
وی ضمن مقصر خواندن مقامات تشكیلات خودگردان فلسطین در قبال این مسئله گفت كه تنها راه برون رفت از بحران جاری گفت و گوی گروه های فلسطینی است و در غیر این صورت مسئله فلسطین ضربه می بیند.
وی تاكید كرد كه مشكل فلسطین در بعد نظامی و امنیتی نیست، بلكه جنبه سیاسی دارد كه هر روز نیز به خاطر بروز شكاف در میان مقامات فلسطینی بر ابعاد آن افزوده می شود.
وی خاطر نشان ساخت آنچه كه در كرانه باختری رخ می دهد موجب بحرانی تر شدن اوضاع گشته است.
وی ضمن اشاره به تحولاتی كه از زمان روی كار آمدن حماس از انتخابات اخیر فلسطین تا زمان سیطره حماس بر نوار غزه خاطرنشان ساخت كه نتایج انتخابات پارلمانی به مذاق برخی ها خوش نیامد و لذا دست به آشوب و فتنه زدند و درصدد کودتا علیه آن برآمدند.
وی ضمن اشاره به برقراری امنیت و آرامش در نوار غزه گفت كه باید از این امنیت و آرامش در جهت تحقق منافع و مصالح عالی ملت فلسطین بهره برداری كرد.
وی ضمن تاكید بر لزوم تحقق سلامت اجتماعی و برقراری امنیت و آرامش برای آحاد ملت فلسطین خواستار عدم جداسازی بین كرانه باختری و نوار غزه و همچنین لزوم گفت و گوی ملی بر اساس اهداف ملی شد.
اظهارات چهره های علمی و دانشگاهی
دكتر حسام عدوان رئیس انجمن استادان دانشگاه های فلسطین هم در این همایش ضمن اشاره به اهمیت یک چنین گردهمایی هایی كه مقدمه و زمینه ساز گفت و گوی برادران فلسطینی به شمار می رود،از درخواست جنبش حماس مبنی بر گفت و گوی ملی در جهت پایان بخشیدن به بحران داخلی استقبال كرد و گفت كه باید تمامی اقشار ملت فلسطین وحدت رویه داشته باشند و یكپارچه برای كنار گذاشتن اختلافات عزم ملی از خود نشان دهند.
وی خاطرنشان ساخت که استادان دانشگاه ها هم اکنون طرحی را در خصوص برون رفت از بحران كنونی ارائه کرده اند که بر لزوم گفت و گوی ملی و اعمال فشا به سران عرب برای ورود و حمایت از این گفت و گو استوار است.
وحدت و همبستگی
طرحی را كه استادان دانشگاه ارائه كرده اند، بر این مسئله تاكید می كند كه ملت فلسطین در شرایط كنونی و در آستانه برقراری نشست گروه های ملی، نیاز مبرم به وحدت و انسجام و همگرایی دارند.
این طرح از تمامی گروه های فلسطینی می خواهد تا به تمامی اقدامات تحریك آمیز رسانه ای که به وحدت و انسجام ملی ضربه می زند پایان دهند.
گفت و گوی ملی فراگیر و جدی
این طرح همچنین خواستار گفت و گو ملی و فراگیر در جهت تدوین یك برنامه مبارزاتی برای تقویت جبهه داخلی و مشاركت تمامی گروه ها و فراكسیون های پارلمانی و شخصیت ها در رویارویی با چالش ها برای ممانعت از اجرای توطئه های دشمنان و توافق همه گروه ها با یک برنامه سیاسی و خواسته های بین المللی شد.
تشكیل دولت وحدت ملی با مشاركت تمامی فراكسیون های پارلمانی و شخصیت های ملی و بر اساس منشور استقلال و مصوبات مشروع بین المللی، پایبندی به حق ملت در آزادی و اسستقلال، مشاركت دادن بخش خصوصی در گفت و گوهای مختلف با هدف آبادانی كشور بر اساس معیارها و اصول سالم و شفاف، پایبندی به سند وفاق ملی، قانون اساسی و دادگاه، روی آوردن به گفت و گو هنگام بروز مشکلات و اختلافات میان نهادهای مختلف، برگزاری نشست های مستمر و پیگیر، تدوین یک طرح امنیتی با مشارکت تمامی گروه ها برای پایان دادن به کلیه اشکال ناامنی، کنترل و نظارت بر تمامی گروه های مقاومت، جمع آوری سلاح خانواده ها و اشخاص، تلشا برای یکپارچه سازی سازمان های نظامی در یک ارگان به رهبری ملی و اسلامی با هدف اشراف و نظارت بر کلیه عملیات های ضد صهیونیستی، تقویت نقش اپوزوسیون در پارلمان قانونگذاری فلسطین، تدوین یک طرح سیاسی متکی بر قطعنامه های بین المللی با هدف پایان دادن به اشغالگری و تحریم سیاسی و اقتصادی تحمیلی کنونی علیه ملت و دولت فلسطین، ساماندهی ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین با توجه به مذاکارت قاهره و مشارکت تامی گروه های فلسطینی از جمله جنبش های حماس و جهاد اسلامی، پایبندی به قانون دمکراسی و تقویت آن برای ادامه اصلاحات داخلی، بازنگری در توافقنامه اقتصادی پاریس و تلاش برای لغو آن از این رو که اقتصاد فلسطین را ویران کرد، تلاش برای دستیابی به یک اقتصاد مستقل، تدوین یک طرح اقتصادی داخلی از طریق توسعه صنایع ملی، بستر سازی برای سرمایه گذاری های داخلی و خارجی، توقف فوری احتکارهای دولتی و بخش خصوصی در عرصه های مختلف، فعال سازی بانک مرکزی، نظارت بر فعالیت های بانکی و بهره گیری از توانمندی های ملت در خارج از دیگر خواسته های این طرح است.
توصیه های كنفرانس
در پایان این همایش كه شماری از صاحب نظران در آن شركت كرده بودند، بر اهمیت وحدت ملی فلسطین، انجام گفت و گو برای حل مشكلات داخلی، توافق بر سر تشكیل دولت وحدت ملی و نیز تلاش در جهت اصلاح سازمان آزادی بخش فلسطین تاکید شد.
شركت كنندگان در این كنفرانس همچنین بر لزوم تقویت مشاركت سیاسی، مخالفت با تصمیمات نابخردانه و نسنجیده و ظالمانه علیه ملت فلسطین، وحدت ملت و تلاش برای پایان دادن به کلیه مظاهر تفرقه و اختلاف و جدایی بین مردم و حمایت از دارایی ها و اموال و امنیت آنان تاکید كردند.