پنج شنبه 01/می/2025

یک رهبر حماس: این جنبش در کرانه باختری ضعیف نیست، بلکه خویشتنداری می کند

چهارشنبه 1-آگوست-2007

  دکتر “یحیی موسی” یکی از رهبران جنبش حماس و از اعضای فراکسیون پارلمانی “تغییر و اصلاح” وابسته به این جنبش از هر گونه وساطت روسیه یا هر کشور و طرف دیگری برای حل اختلافات میان حماس و فتح استقبال کرده و از هر تلاشی در راستای وحدت فلسطینیان حمایت کرد.

موسی در مصاحبه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین بر آمادگی جنبش حماس برای گفتگوی بدون هیچ قید و شرط به منظور دستیابی به مشارکت ملی تاکید کرد تا بدین طریق زمینه بازسازی سرویس های امنیتی و فعالیت این نهادها در راستای حفظ امنیت ملی و محافظت از جامعه و مبارزه با فساد فراهم شود.

این عضو پارلمان فلسطین با تمسخر آمیز خواندن درخواست برخی گروه ها از جنبش حماس برای عذرخواهی خاطر نشان کرد: آنهایی باید معذرت خواهی کند که برای کودتا علیه نهادهای مشروع فلسطینی با “کیت دایتون” ژنرال آمریکایی هم پیمان شده اند.

این عضو جنبش حماس افزود: جنبش حماس تهدیدات رژیم صهیونیستی مبنی بر حمله به نوار غزه و کشتار وسیع در این منطقه و نیز حمایت “محمود عباس” رئیس تشکیلات خودگردان و اطرافیان وی از این اقدامات را جدی گرفته است و اظهار داشت آنچه مانع از حمله گسترده ارتش رژیم اشغالگر قدس می شود این است که آنها می دانند که هر حمله ای برای این رژیم پیامدهایی را به همراه خواهد داشت و رژیم صهیونیستی در حال حاضر آمادگی تحمل این پیامدها و پرداخت بهای این “جنگ پلید” به نیابت از عباس را ندارد.

دکتر موسی یحیی در این مصاحبه اعلام کرد که نوار غزه شاهد پیشرفت چشمگیری در زمینه امنیتی و اجتماعی است و این مساله نشانگر این است که مساله مشکلات امنیتی و اجتماعی در این منطقه یک وضعیت اضطراری و فوق العاده بود که ناشی از حاکمیت دستگاه امنیتی فاسد بر این منطقه و تبلیغات رسانه ای آشکار در این زمینه بود.

موسی با تاکید بر ایستادگی جنبش حماس و تداوم این روند اظهار داشت که این جنبش علی رغم وضعیت دشوار کنونی، نسبت به آینده امیدوار است. وی گفت:« اگر برخی گروه ها خیال عدم پایداری حماس را در سر می پرورانند بدانند که این سرابی بیش نیست و همانطوریکه تلاش های قبلی این طرف ها پس از پیروزی جنبش حماس در انتخابات پارلمانی اخیر، به شکست انجامید، این امیدهای آنها نیز به یاس تبدیل خواهد شد.»

وی بر تداوم تماس های جنبش حماس با مصر تاکید کرده و تصریح کرد که این کشور برادر و دوست ملت فلسطین همچنان با صبر و درایت و آینده نگری با مساله فلسطین برخورد می کند.

وی خاطر نشان کرد که عدم واکنش جنبش حماس در قبال حملات سرویس های امنیتی عباس دلیل بر ضعف این جنبش نیست ؛ بلکه نشانگر اتخاذ سیاست خویشتن داری و پایبندی این جنبش به تعهدات ملی و عدم تحریف این جنگ از مسیر اصلی خود است.

این عضو پارلمان فلسطین از تصمیم جنبش حماس برای فاش کردن برخی اسناد محکومیت سرویس های امنیتی و مقامات گروه عباس خبر داده و گفت: « در هر فرصتی بخشی از این اسناد را فاش می کنیم و برای اطلاع از این اسناد عجله نکنید.»

در زیر متن مصاحبه مرکز اطلاع رسانی فلسطین با دکتر “یحیی موسی” عضو فراکسیون پارلمانی “تغییر و اصلاح” وابسته به جنبش حماس از نظر خوانندگان محترم می گذرد:

 

مسئولیت و چالش های نوار غزه

تجربه جنبش حماس در نوار غزه پس از تحولات اخیر (اواسط ماه ژوئن) را چگونه ارزیابی می کنید؟

بدون تردید مسئولیت اداره نوار غزه مسئولیت مهمی است و جنبش حماس هیچ وقت قصد ندارد که این منطقه را به تنهایی اداره کند، بلکه حوادث و تحولات این منطقه باعث شده است که در حال حاضر به تنهایی به اداره این منطقه بپردازد. مسلما نوار غزه، از مشکلات دیرینه سیاسی و اقتصادی و عواقب این مشکلات رنج می برد اما با این وجود ما شاهد بهبود قابل ملاحظه ای در اوضاع امنیتی و اجتماعی نوار غزه هستیم و این مساله نشانگر این است که مشکلات بوجود آمده در نوار غزه مشکلات دایمی نبوده بلکه ناشی از برخی شرایط استثنایی حاکم بر این منطقه در زمان حاکمیت دستگاه امنیتی فاسد و تبلیغات آشکار رسانه ای و تحریک مغرضانه برخی خانواده ها علیه برخی دیگر بود. امیدواریم که اوضاع نوار غزه در هفته های آینده در همه زمینه ها بهبود پیدا کند.

 

خوش بینی نسبت به آینده

روند امور به چه سمتی حرکت می کند؟ و جنبش حماس تا کی می تواند به پایداری خود ادامه دهد؟

ما به خدا توکل داریم و اعتقاد داریم که پایان شب سیه سپید است و اگر برخی گروه ها به این مساله چشم امید دوخته اند که جنبش حماس از ایستادگی و پایداری خسته شده و از آن دست بکشد خیالاتی شده اند و مسلما همان طوریکه تلاش های مذبوحانه آنها پس از پیروزی جنبش حماس در انتخابات پارلمانی اخیر با شکست مواجه شد، این بار نیز امیدهای آنان به یاس تبدیل خواهد شد. لازم به ذکر است که پس از پیروزی جنبش حماس در انتخابات پارلمانی، مخالفان و بدخواهان این جنبش فکر می کردند که حماس نمی تواند بیش از دو ماه در برابر فشارهای آنها دوام بیاورد، اما این جنبش در برابر این فشارها پایداری کرد. افرادی که درصدد شکست این جنبش برآمده بودند همان کسانی هستند که در حال حاضر به درون لاک خود در رام الله خزیده اند و دلیل تدوام پایداری جنبش حماس این است که این جنبش از پشتوانه مردمی و فرهنگی برخوردار است و در راستای ارزش ها و آرمان های ملت فلسطینی حرکت می کند. علاوه بر این تحریم های اعمال شده علیه جنبش حماس باعث تقویت جنبش حماس در فلسطین شد و تاریخ به ما نشان داده است که جنبش های ملی و آزادیخواه با تحریم شکست نمی خورند، بلکه تقویت می شوند. ما با توکل به خدا به راه خود ادامه می دهیم و علی رغم اوضاع دشوار نوار غزه و دشمنی هایی که علیه ما اعمال می شود و نیز با وجود یکجانبه گرایی آمریکا و رژیم صهیونیستی در سیاست گذاری برای جهان، نسبت به آینده خوش بین هستیم.

 

استقبال از وساطت روسیه

استقبال محمود عباس از میانجیگری روسیه برای از سرگیری گفتگوها میان جنبش های حماس و فتح به شرط بازگشت امور به وضعیت قبلی و معذرت خواهی جنبش حماس را چگونه ارزیابی می کنید؟

یک ضرب المثل فلسطینی می گوید” حرف زدن درباره گذشته نشان کم خردی است” و اگر عباس در این مساله جدی و صادق است باید به آینده چشم داشته باشد و به حوادث گذشته به چشم یک لکه ننگ در تاریخ ملت فلسطین نگاه کند و خواستار بازگشت به آن وضعیت نباشد. از همین جا می توان فهمید که اصرار عباس به بازگشت به وضعیت قبلی با توجه به ادعاهای وی مبنی بر اصلاح اوضاع فلسطین، جدی و صادقانه نیست.

اما جنبش حماس آماده هر گونه گفتگوی بی قید و شرط و مبتنی بر مشارکت ملی است تا از این طریق ساختار و عملکرد سرویس های امنیتی را اصلاح کرده و این سرویس ها این توانایی را داشته باشند که از عهده انجام مسئولیت های ملی خود در خفظ امنیت و محافظت از جامعه و مبارزه با فساد برآیند. من بر این نکته تاکید می کنم که ما از هر گونه میانجیگری روسیه حمایت می کنیم.

اما در ارتباط با مساله معذرت خواهی باید بگویم که مردم و فلسطین پیروز واقعی این حوادث (حوادث غزه) بودند. پس چگونه از این ملت معذرت خواهی کنیم؟! آنهایی باید از مردم معذرت خواهی کنند که به منظور کودتا علیه نهادهای مشروع فلسطینی با دایتون (ژنرال آمریکایی مسئول هماهنگی امنیتی در سرزمین های اشغالی) هم پیمان شدند.

 

بدون توافق امکان دستیابی به راه حل ممکن نیست

در شرایطی که عباس از تصمیم خود برای جایگزینی شورای مرکزی سازمان آزادی بخش با پارلمان فلسطین سخن گفته است آینده پارلمان را چگونه ارزیابی می کنید؟

عباس و نزدیکانش به خوبی می دانند که آنها قیم قانون نیستند و مواد مرتبط با اختیارات پارلمان در قانون اساسی به صراحت در این باره بحث کرده اند. این مواد بر این مساله صراحت دارد که هر دوره پارلمان چهار سال طول می کشد و انتخابات هر چهار سال یکبار برگزار می شود و این مساله هیچ جای سوء استفاده ای برای عباس باقی نمی گذارد. برگزاری انتخابات زود هنگام نیز فقط از دو راه ممکن است، اول: توافق ملی با جنبش حماس در این زمینه، و دوم: ایجاد برخی اصلاخات در قانون اساسی. اما هیچ یک از این دو مورد نمی تواند از طریق درگیری سیاسی صورت پذیرد. از سوی دیگر، شورای مرکزی ساف نیز هیچ اختیاری در زمینه ساماندهی تشکیلات خودگردان ندارد؛ چرا که در ابتدای قانون اساسی رابطه میان تشکیلات خودگردان و مردم مشخص شده است. اما اگر عباس بخواهد که این انتخابات را به زور تانک های صهیونیستی یا توپخانه آمریکا به ملت تحمیل کند، مردم مطمئنا به این اقدام وی پاسخ داده و او را ناکام خواهند گذاشت.

 

واکنش در برابر تهدیدات رژیم صهیونیستی

ارتش رژیم صهیونیستی تهدید کرده بود که به نوار غزه یورش خواهد برد و برنامه هایی برای ترور برخی رهبران جنبش حماس طراحی کرده است. علاوه بر این خبرهایی مبنی بر درخواست عباس و برخی مسئولان دیگر برای تسریع در اجرای این برنامه ها فاش شده است. نظر شما درباره این تهدیدات و میزان جدی بودن آنها چیست؟ و چه واکنشی در برابر این تهدیدات خواهید داشت؟

این تهدیدات برای ما تازگی ندارد و ما انتظار تهدیدات شدیدتری را هم از اشعالگران داریم؛ به ویژه اینکه عباس برای محاصره نوار غزه با آنها به توافق رسیده است. لازم به ذکر است که روزنامه عبری زبان “هاآرتص” مصاحبه ای با عباس انجام داده بود که عباس طی آن از استراتژیک مشترک میان خود و صهیونیست ها به نام “جنگ با جنبش حماس” سخن گفته بود. همچنین عباس در اقدامی تحریک آمیز خطاب به صهیونیست ها گفته است:« اکنون تانک های شما می توانند در یک لحظه وارد غزه شده و پس از تصرف این منطقه از آن خارج شود اما اگر شما یک سال به جنبش حماس فرصت بدهید، تانک های شما در صورت ورود به این منطقه دیگر از آن جان سالم به در نخواهند برد.» اما علی رغم همه این ها، آنچه که مانع از اقدام گسترده نظامی ارتش رژیم صهیونیستی به این منطقه می شود این است که ارتش و فرماندهان آن که می دانند که هر چیزی بهایی دارد، به خوبی واقفند که در صورت حمله به نوار غزه باید بهای این اقدام خود را بپردازند و آنها در حال حاضر این آمادگی را در خود نمی بینند که در قبال یک جنگ پلید به نیابت از عباس بهای این اقدام را در نوار غزه پرداخت کنند.        

       

تماس علی رغم مشکلات

آیا تماس های جدیدی میان جنبش حماس با دیگر گروه ها و کشورهای عربی صورت گرفته است؟ ماهیت تماس ها با کشورهای اروپایی چیست؟

بدون شک حوادث نوار غزه و بازتاب این حوادث در رام الله و موافقت جهانی با تحریم نوار غزه به درخواست عباس، شرایط سیاسی دشواری را به وجود آورد، اما این شرایط ناشی از استراتژی های آمریکا و مبارزه آن علیه گروه های مقاومت فلسطین و دیگر کشورهای عربی است؛ به ویژه که آنها در داخل فلسطین همدستانی را برای خود پیدا کرده اند که به بهای اندک و به سادگی برنامه های آنها را اجرا می کنند. این مساله باعث ایجاد یک فضای سیاسی نامطلوب برای جنبش حماس در محافل عربی و بین المللی شده است. اما با این وجود، جنبش حماس برای تغییر این وضعیت و برون رفت از این شرایط نامطلوب تماس هایی را با برخی سران کشورهای عربی و نماینده های غیر رسمی کشورهای اروپایی انجام داده است.

 

موضع مصر

مصر از مواضع خود در زمینه حمایت از عباس عقب نشینی کرده است و در موضع گیری های جدید خود خواستار گفتگو میان گروه های فلسطینی شده است و علاوه بر این، اخباری نیز مبنی بر نارضایتی مصر از عباس و فرماندهان سرویس های امنیتی وابسته به وی گزارش می شود. اما با وجود این ما در عمل تغییری در موضع مصر مشاهده نمی کنیم؟

بدیهی است که آمریکا بر همه رژیم های عربی سیطره دارد و از آنجایی که عباس در اقدامات خود از آمریکا و رژیم صهیونیستی کمک می گیرد، کشورهای عربی می دانند که هر گونه مخالفت شدیدی با وی عواقب ناگواری را برای آنها به ارمغان خواهد آورد. در همین راستا مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین به خاطر منافع ناچیز حزبی خود از تحریک آمریکا علیه مصر و یا هر اقدام دیگری دریغ نخواهند ورزید و از همین رو مصر با صبر و درایت و آینده نگری با مساله فلسطین برخورد می کند و نمی خواهد که گامهای بزرگی در این زمینه بردارد. اما ما بر این مساله تاکید می کنیم که روابط میان مصر و جنبش حماس همچنان برقرار است و هیچ گاه قطع نخواهد شد.

 

دیدگاه خیانت

س: موضع نمایندگی فلسطین در سازمان ملل را که طرح پیشنهادی قطر و اندونزی به منظور کاهش مشکلات انسانی و اقتصادی مردم نوار غزه را ناکام گذاشت، چگونه ارزیابی می کنید؟

ج: بدون شک ما با یک پارادوکس تاریخی عجیبی مواجه هستیم. حوادث نوار غزه و رام الله را نمی توان مساله ای در قالب درگیری بر سر مسائل جزئی دانست و این مساله تفاوت زیادی با موضع ملی دارد. در حال حاضر دو دولت در داخل فلسطین وجود دارد: یکی دولت ملی در نوار غزه و دیگری حکومت “فیشی”(منسوب به “فیشی” ژنرال فرانسوی که نازی های اشغالگر در جریان جنگ جهانی دوم او را در فرانسه روی کار گذاشتند) در رام الله؛ دولت حاضر در رام الله اشغالگران را به هم پیمان استراتژیک و شریک خود در مساله سازش تبدیل کرده است، اما در مقابل هم و غم این شریک آنها، محاصره نوار غزه و شهروندان فلسطینی ساکن این منطقه و مبارزه با جنبش حماس در هر محفلی حتی اگر به قیمت دست به دامن اشغالگران شدن و نابودی برنامه ملی باشد. از همین رو ما اقدام عباس در تحریک اشغالگران علیه جنبش حماس، درخواست وی از اولمرت برای حمله به نوار غزه و محاصره آن، درخواست از “نیکولای سارکوزی” رئیس جمهور فرانسه برای اعزام نیروهای بین المللی به نوار غزه، عبور دادن افراد بلا تکلیف در مصر از گذرگاه عوجا ( که تحت کنترل اشغالگران است) و تشویق مصر و رژیم اشغالگر قدس به بستن گذرگاه رفح و بسیاری موارد دیگر را محکوم کرده و آنها را اقداماتی ناپسند دانسته است. اقدام نماینده فلسطین در شورای امنیت نیز اقدامی در همین راستا است و لکه ننگی در تاریخ دولت رام الله و ریاست عباس بر فلسطینیان و اداره امور آنها می باشد و مرا به یاد جمله ای از “صلاح خلف” در کتاب اش به نام “فلسطینی بی هویت” می اندازد که می گوید:« از این می ترسم که خیانت تبدیل به یک دیدگاه و منش شود.»

 

حماس در کرانه باختری ضعیف نیست بلکه خویشتن داری می کند

با توجه به حمله مشترک سرویس های امنیتی وابسته به عباس و نظامیان اشغالگر به کرانه باختری، جنبش حماس در کرانه باختری هدف حملات شدیدی قرار دارد. آیا امیدی به پایان یافتن این وضعیت دارید؟

ما از سال 1996 تا سال 2000 نیز شاهد چنین وضعیتی در نوار غزه بودیم و اکنون همین وضع در کرانه باختری تکرار می شود. پاسخ ندادن جنبش حماس به این حملات دلیل بر ضعف این جنبش نیست بلکه بر عکس این جنبش سیاست خویشتن داری و پایبندی به اصول ملی و تلاش برای جلوگیری از انتقال و تکرار درگیری ها در کرانه باختری را در پیش گرفته است. این حوادث و جنایت ها چهره کریه و پلید دستگاه امنیتی فلسطین را برای همه نشان خواهد داد و خشم و نفرت مردم از این دستگاه و رئیس آن عباس را افزایش خواهد داد.

    

لینک کوتاه:

کپی شد