دکتر صلاح البردویل، سخنگوی فراکسیون پارلمانی تغییر و اصلاح و از نمایندگان عضو حماس در مجلس قانونگذاری فلسطین وجود هر گونه گفتوهای رسمی میان دو جنبش فتح و حماس جهت یافتن برون رفتی مناسب از بحران کنونی را تکذیب کرد و گفت: “این تماس ها در سطح فردی است که مورد قبول و پذیرش ابومازن نیست ؛ زیرا این مقام تشکیلات خودگردان تنها گوش به حرف معاونانش می دهد که با صهیونیست ها و آمریکایی ها در ارتباط هستند.”
وی در گفتگویی ویژه با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین بر موضع حماس در خصوص اجرای گفتگوهای غیر مشروط که به مشارکت سیاسی حقیقی بیانجامد، تاکید کرد و گفت: “حماس هرگز حاضر نیست گفتگو را از کسی گدایی کند و به منظور حفظ امنیتی که در حال حاضر در نوار غزه برگزار شده است، دست به تثبیت برخی واقعیت های موجود می زند. این در حالی است که ابومازن موضعی مخالف در قبال مسئله گفتگو اتخاذ کرده است و به عنوان مجری طرح های صهیونیستی ـ آمریکایی عمل می کند.”
بردویل در ادامه به اقدام سفیر ساف در سازمان ملل متحد در به تعطیلی کشاندن طرحی پرداخت که از سوی قطر و اندونزی برای پایان یافتن روند محاصره نوار غزه و بهبود وضعیت معیشتی مردم این منطقه به شورای امنیت ارائه شده بود و تاکید کرد که این اقدام ریاض منصور خیانت آشکار به میهن است و مجلس قانونگذاری و ملت فلسطین سفیر ساف در سازمان ملل و همچنین فردی را که به او دستور به شکست کشاندن طرح مشترک قطر و اندونزی داده است، را محاکمه خواهد کرد.
سخنگوی فراکسیون تغییر و اصلاح در ادامه به توافق موجود میان رهبران حماس و جنبش جهاد اسلامی پرداخت و خاطرنشان ساخت: “اخباری که برخی رسانه های گروهی در خصوص اختلاف میان حماس و جهاد اسلامی منتشر می کنند، هیچ پایه و اساسی ندارد ؛ بلکه این اقدام تنها در راستای ایجاد شکاف میان فرزندان ملت فلسطین و از بین بردن روابط حسنه موجود میان دو جنبش است. حماس و جهاد مسئولیت های بسیاری را بر عهده دارند و هر دو گروه نیز اسلام و مقاومت را به عنوان شیوه خود قرار داده اند.”
یکی دیگر از مسائلی که این نماینده عضو حماس در مجلس قانونگذاری فلسطین به آن پرداخت، وضعیت نوار غزه بود. وی گفت: “حماس کاملا به این نکته واقف است که وضعیتی استثنایی در غزه حاکم است که اراده پولادین، صبر، پایداری و مقاومت همگان را می طلبد. کسانی که آرزوی شکست یا عقب نشینی ما را در سر می پرورانند، باید بدانند که اینها تنها یک خیال خام و باطل است و از عدم آشنایی این جماعت با میزان ایمان و اعتمادمان به خداوند متعال سرچشمه می گیرد.”
در ذیل متن کامل گفتگوی دکتر صلاح البردویل، سخگوی فراکسیون پارلمانی تغییر و اصلاح، وابسته به جنبش مقاومت اسلامی “حماس” می آید:
س: اجازه بدهید که سوالات خود را با پرسشی در خصوص صحت و سقم اخبار منتشر شده از سوی برخی رسانه ها مبنی بر ارتباط میان مسئولان فتح و حماس برای یافتن برون رفت مناسب از بحران کنونی آغاز کنم.
ج: اگر ارتباطاتی هم در این میان وجود داشته باشد، در سطح فردی است و فکر نمی کنم که ابومازن با این ارتباطات و تماس ها موافق باشد ؛ زیرا او تنها گوش به فرمان معاونانش است که رابطه و پیوندی مستقیم و آشکار با تل آویو و واشنگتن دارند. به نظر معاونان ابومازن دشمن اصلی، جنبش حماس است و در زمینه ضرورت نابودی حماس، اشتراک نظر میان دو طرف (تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی) وجود دارد.
س: آیا خبر جدیدی در خصوص تماس ها و ارتباطاتی که جنبش حماس در راستای یافتن برون رفتی مناسب از بحران کنونی موجود در فلسطین با گروه های مختلف و طرف های منطقه و بین المللی برقرار می کند، دارید؟
ج: از زمان آغاز بحران، جنبش حماس تماس های گسترده ای را با مصر، عربستان سعودی، قطر، الجزایر، یمن، سوریه، مسئولان اروپایی و روسیه داشته ایم که در این تماس ها موضع حماس را در خصوص بحران کنونی تشریح و تبیین نمودیم.
ما در تماس و ارتباطاتی که با طرف های منطقه ای و بین المللی داشتیم، بر آمادگی خود برای انجام گفتگوهای غیر مشروط که باعث تثبیت اصل مشارکت سیاسی می شود، تاکید نمودیم ؛ ولی این ابومازن است که شدیدا با گزینه گفتگو مخالف است و خود را به عنوان مجری طرح های آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار داده است.
فکر نمی کنم حماس تاکیدی بر انجام مذاکرات مشروط داشته باشد ؛ بلکه تنها خواهان انجام گفتگوهای بی قید و شرط است که در آن منافع ملی در اولویت قرار می گیرد و هیچ توجهی نیز به خواست صهیونیست ها و آمریکایی ها نمی شود.
ما هرگز گفتگو را از کسی گدایی نمی کنیم و به منظور حفظ امنیتی که موفق به برقراری آن در نوار غزه شده ایم، اقدام به تثبیت برخی واقعیت های موجود می زنیم.
س: در مورد تماس های تان با مصر و عربستان بگویید. این دو کشور خواستار برگزاری گفتگو میان دو گروه فتح و حماس شدند ؛ ولی گامی عملی در این راستا برنداشتند. برداشت شما از این مسئله چیست؟
ج: پیش از نشست وزرای خارجه عرب که اخیرا در قاهره برگزار شد، تماس های گسترده ای صورت گرفت و این تماس ها نقش مثبتی در تبیین موضع حماس داشت. ضمنا تماس ها تا پیش از کنفرانس شرم الشیخ در مصر ادامه یافت. در کل وضعیت به نفع حماس خاتمه نیافت ؛ ولی نتایج مثبتی همچون تشکیل کمیته حقیقت یاب عربی، درخواست آشکار از رژیم صهیونیستی در خودداری از هر گونه حمله به نوار غزه و تاکید فراوان بر موضع جنبش در قبال مسئله گفتگو را به دنبال داشت. به هر حال این سه نتیجه مثبت نیز در سایه معادلات جدید بین المللی تحقق یافته است.
ضمنا ما این نکته را به خوبی درک می کنیم که ابومازن به امت عربی پشت کرده است و دست به دامن تل آویو و واشنگتن شده است و همین مسئله، کار کشورهای عربی را سخت می کند.
س: تحلیل شما از اقدام سفیر ساف در سازمان ملل در خصوص مقابله با طرح مشترکی که قطر و اندونزی برای پایان دادن به محاصره نوار غزه و بهبود وضعیت معیشتی ساکنان این منطقه به شورای امنیت ارائه داده بودند، چیست؟
ج: این اقدام ـ به معنای واقعی کلمه ـ خیانت به میهن و ملت است. موضع سفیر ساف در سازمان ملل نه تنها در راستای اهداف اشغالگران است ؛ بلکه نشان می دهد که وی در خدمت به منافع صهیونیستی گوی سبقت را از خود اشغالگران ربوده است. این ماجرا به وضوح نشان داد که بی هیچ تردیدی همکاری مستقیم میان تشکیلات خودگردان و دولت اشغالگر قدس برای مقابله با ملت فلسطین وجود دارد.
اقدام ریاض منصور، سفیر ساف در سازمان ملل از کارکرد و نقش اصلی دولت غیرقانونی فیاض که همان تامین منافع صهیونیستی و آمریکایی در منطقه است، پرده برداشت و نشان داد که حجم همکاری ها و هماهنگی های میان دو طرف (دولت نامشروع فیاض و رژیم صهیونیستی) چقدر است، همکاری هایی که در جهت ضربه زدن به منافع ملی فلسطینیان و اعمال فشار هر چه بیشتر به آنها برای اعطای امتیاز بیشتر به دولت اشغالگر عبری است.
بی تردید روزی فرا خواهد رسید که سفیر ساف در سازمان ملل و مسئولی که به او دستور مقابله با طرح مشترک قطر و اندونزی برای پایان محاصره نوار غزه و بهبود وضعیت معیشتی اهالی این منطقه را داده است، محاکمه خواهند شد.
به طور خلاصه باید عرض کنم اقدام ریاض منصور، از ماهیت واقعی کسانی که باعث محاصره یک سال و اندی ملت فلسطین شده اند و به بهانه های مختلف، کشورها را به توقف کمک ها و مساعدت های شان به ملت فلسطین تشویق می کنند، پرده برداشت.
س: یکی از روزنامه های عربی اخیر ادعاهایی را منتشر کرده است مبنی بر اینکه اهالی غزه پیش بینی می کنند که حماس ضربه ای سنگین را به جهاد وارد کند. تحلیل شما از این ادعا چیست و ارزیابی تان از روابط میان دو جنبش را نیز بفرمایید.
ج: نباید در توصیف حادثه ای که اخیرا در غزه رخ داد، مبالغه به خرج داد. این یک حادثه غیر قابل پیش بینی بود. بنده تاکید می کنم که توافقات میان رهبران دو جنبش حماس و جهاد اسلامی همچنان به قوت خود باقی است. موارد توافق بسیار زیاد است و موارد اختلاف نیز بسیار اندک است. آن چیزی که برخی رسانه ها مغرض می گویند، هیچ پایه و اساسی ندارد. هدف از انتشار چنین اخبار دروغی تنها بر پا کردن آتش فتنه و از بین بردن روابط حسنه موجود میان دو جنبش است.
شاید برخی اشتباهات فردی صورت گیرد و صد البته امکان کنترل و مهار آن نیز وجود دارد. ضمنا رهبران دو جنبش جهاد اسلامی و حماس تاکید کردند که هیچ کس فراتر از قانون نیست. به هر رو، ما و جهاد اسلامی مسئولیت های زیادی بر عهده داریم. هر دو جنبش در انتخاب راه اسلام و گزینه مقاومت با هم اشتراک دارند. ضمنا تاکید فراوانی نیز از سوی دو طرف در خصوص ممانعت از اقدامات دخالت جویانه برخی رهبران فتنه و آشوب که مشغول داستان پردازی و قصه بافی هستند و در اندیشه بر هم زدن وحدت و یکپارچگی ملی باشند، صورت گرفته است.
س: دادخواست ها و کیفرخواست های مختلفی در خصوص برخی قانون شکنی ها و تجاوزاتی که به آزادی های عمومی افراد و همچنین حقوق بشر صورت گرفته، تنظیم شده است. تحلیل شما از این مسئله چیست و چگونه در صدد حل این مشکل هستید؟
ج: ما نوار غزه را بعد از یک دوره نابسامانی امنیتی در اختیار گرفتیم. به هر حال، کنترل کامل اوضاع نیازمند زمان است. گزارش های مختلفی منتشر شده است که از برقراری امنیت در نوار غزه حکایت دارد ؛ البته این بدان معنا نیست که هیچ گونه خلافی صورت نگرفته است.
ما به عنوان نمایندگان فراکسیون پارلمانی تغییر و اصلاح ـ حتی پیش از آنکه کسی بخواهد شکایتی بکند ـ مسئله قانون شکنی های افراد را دنبال می کنیم و اجازه نمی دهیم که آزادی های عمومی افراد زیر پا گذاشته شود و به صورت مستقیم برای حل مسائلی از این دست وارد عمل می شویم.
به هر حال، بر این مسئله تاکید می کنیم که پیشرفت هایی حاصل شده است و جلوی بسیاری از قانون شکنی ها و اقدامات غیرقانونی گرفته شده است و افراد خاطی به سزای اعمال شان رسیده است.
ضمنا باید عرض کنم که برخی رسانه های گروهی مغرض و وابسته به جریان خائن تمام تلاش خود را صرف می کند تا وضعیت در نوار غزه را بحرانی جلوه دهند ؛ چرا که امنیت موجود در این منطقه هیچ گاه به مذاق آنان خوش نمی آید و از همین رو نیز نابسامانی های گسترده امنیتی در کرانه باختری به راه انداخته اند و اعضای حماس را مورد آزار و اذیت قرار می دهند.
هدف رسانه های وابسته به جریان خیانتکار دحلانی از داستان پردازی و قصه بافی تنها بسترسازی برای بر هم زدن آرامش موجود در نوار غزه است ؛ ولی ما چنین اجازه ای را به آنها نمی دهیم.
س: سوالی که در اینجا پیش می آید، این است که آیا حماس می تواند در پرتو تداوم روند محاصره و برخورداری دار و دسته ابومازن از مقادیر زیادی پول و مال، مسئولیت نوار غزه را به عهده گیرد؟
ج: حماس به خوبی می داند یک وضعیت استثنایی در نوار غزه حاکم است، وضعیتی که مدیریت آن مستلزم صبر، پایداری و اراده ای پولادین است. شاید به نظر برخی ها این مسئله سخت به نظر بیاید، ولی غیر ممکن نیست.
ضمنا آنهایی که آرزوی عقب نشینی یا شکست ما را در سر دارند، بدانند که خیالی باطل را در ذهن می پرورانند. چنین آرزویی تنها به فکر کسی خطور می کند که از میزان ایمان مان به خداوند متعال و اعتمادمان به راهی که برای خود انتخاب کرده ایم و همچنین توان پایداری و استقامت ملت فلسطین بی خبر است. ما به این نکته ایمان داریم که دولت مشروع و منتخب فلسطین و جنبش حماس می توانند با اقتدار تمام، به مدیریت نوار غزه بپردازند.
س: در مورد مجلس قانونگذاری بفرمایید و اینکه تا چه زمانی می خواهد فلج بماند؟
ج: مجلس فلج نیست. فتح می خواهد از اسارت 41 نماینده عضو فراکسیون تغییر و اصلاح برای فلج کردن مجلس استفاده کند. عزام الاحمد، رئیس فراکسیون پارلمانی فتح از اسارت 41 نماینده مذکور استفاده و فراکسیون خود را به عنوان اکثریت اعلام کرده است. واقعیت آن است که جنبش حماس 76 عضو در پارلمان دارد و حال آنکه سهم فتح تنها 45 کرسی است. اینکه اشغالگران نمایندگان ما را بازداشت کند، به این معنا نیست که اکثریت پارلمانی را از دست بدهیم. به هر حال، ما تلاش خود را برای سامان بخشیدن به وضعیت موجود می کنیم. ضمنا پیام هایی را برای نمایندگان اسیر حماس در زندان های رژیم اشغالگر قدس ارسال کردیم تا رئیس فراکسیون پارلمانی حماس را به عنوان وکیل خود انتخاب کنند و تا کنون شمار زیادی از نمایندگان اسیر نیز به رئیس فراکسیون وکالت داده اند و ما منتظر افراد باقی مانده هستیم و بر این اساس، حتی اگر فتح برای به تعطیلی کشاندن پارلمان دسیسه چینی کند، باز هم موفق نخواهد شد. ما اجازه چنین کاری را به فتح نمی دهیم ؛ زیرا با حضور نمایندگان غیر اسیر و همچنین وکالت نامه هایی که از سوی نمایندگان اسیر به دست ما رسیده است، دیگر مجلس به حد قانونی خود برای تشکیل می رسد و دیگر برخی ها که با همدستی رژیم صهیونیستی می خواستند اکثریت را از ما بگیرند، موفق به اجرای این کار نخواهند شد.
س: آیا این اقدام قانونی است؟
ج: مطمئنا، صد در صد
س: تحلیل شما از اظهارات تلویحی در خصوص انحلال مجلس و اجرای انتخابات زودهنگام چیست؟
ج: این اقدام از چند جانب غیر ممکن است. از نظر ملی، اجرای انتخابات زودهنگام بدون موافقت فراکسیون پارلمانی حماس غیر ممکن است. ابومازن از نظر قانونی نیز چنین اجازه ای را ندارد و نمی تواند مفاد قانون اساسی و آئین نامه آن را زیر پا بگذارد. از نظر عملی نیز اجرای انتخابات در غزه بدون موافقت حماس ممکن نیست. ضمنا اگر انتخاباتی در کرانه باختری برگزار شد، جنبش حماس آن را تحریم می کند. پس در یک جمع بندی کلی باید گفت که برگزاری انتخابات زودهنگام خارج از دایره امکان است.