جمعه 02/می/2025

رافت مره: حوادث نهر البارد آینده فلسطینیان در لبنان را زیر سوال می برد

دوشنبه 13-آگوست-2007

  تهران ـ مرکز اطلاع رسانی فلسطین

رافت مره مسئول اطلاع رسانی جنبش مقاومت اسلامی حماس در لبنان و سردبیر مجله “فلسطین المسلمه” نسبت به خطرناک بودن اوضاع و بروز فاجعه انسانی در اردوگاه نهر البارد هشدار داد. مره در گفت و گو با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین مواضع طرف های فلسطینی و لبنانی در قبال بحران نهر البارد و خطرات آتی ناشی از این بحران را تشریح کرد. وی همچنین در این گفت و گو موضوع انتشار سلاح در اردوگاه های فلسطینی در لبنان را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد که ما فلسطینیان مقیم لبنان سلاح خود را بخشی از وجود و هویت خود دانسته و این سلاح را بر ضد رژیم صهیونیستی به کار می بریم و با هر گونه استفاده از آن در مسائل داخلی لبنان مخالفیم و هرگز نمی پذیریم که این سلاح علیه هیچ یک از طرف های لبنانی نشانه رفته شود. متن  گفت و گو به شرح زیر است:

 

 تاثیرات بحران (نهر البارد) بر اوضاع داخلی

 س: اوضاع کنونی نهر البارد پس از این درگیری های طولانی مدت چگونه است؟

ج: درگیری ها در اردوگاه نهر البارد بیش از دو ماه است که همچنان ادامه دارد و این اردوگاه همچنان از سوی ارتش لبنان به شدت مورد حمله قرار دارد. بیش از 90 درصد اردوگاه تخریب شده است و بالغ بر چهل هزار نفر از ساکنان آن، منازل خود را ترک کردند و تنها تعدادی از خانواده های عضو گروه فتح الاسلام در این اردوگاه به سر می برند. تقریبا همه بیمارستان ها، مدارس، مراکز تجاری، مساجد و دیگر موسسات مردمی تخریب شده اند. می توانم بگویم که آن چه که در اردوگاه رخ داده یک فاجعه حقیقی است.

 

س: هم اکنون اوضاع کسانی که در این اردوگاه باقی مانده و کسانی که مجبور به ترک آن شده اند چگونه است؟

ج: تنها چند صد نفری بیشتر در این اردوگاه نیستند و این تعداد نیز به سختی آب و خوراک خود را فراهم می کنند، امکانات درمانی لازم را در اختیار ندارند، برق از همان روز نخست بروز بحران، قطع شده است. در این میان کسانی که مجبور به ترک اردوگاه شدند بیش از همه چار مشکل هستند. تعداد آن ها چهل هزار نفر است و هم اکنون در مدارس و مساجد و باشگاه های ورزشی شب را به صبح می رسانند. این عده بدون پول و لباس و برخی نیز بدون شناسنامه خانه های خود را ترک کردند. وضعیت آنان بسیار اسفبار و نگران کننده است.

 

س: آیا یک طرح یا برنامه ای خاص برای اسکان این آوارگان وجود دارد؟

ج: این دسته از آوارگان خواستار بازگشت هر چه سریعتر به اردوگاه ویران شده هستند. آنان آماده اند تا به دست خود منازل شان را مرمت و بازسازی کنند اما دولت لبنان از دادن پاسخی شفاف و روشن درباره مرمت و بازسازی ویرانه ها خودداری می کند و این موضع گیری دولت، برای اهالی اردوگاه و گروه های فلسطینی در لبنان سوال برانگیز است. ما از این بیم داریم که بحران طولانی شود و برخی از طرف های بین المللی اقدام به ساخت مساکنی برای این آوارگان در اماکن مختلف لبنان کنند و ما بدین ترتیب اردوگاه و وحدت و پینوندهای اجتماعی فلسطینیان در لبنان را از دست خواهیم داد.

 

موضع گیری طرف های فلسطینی در لبنان

س: موضع گیری گروه های فلسطینی برای پایان دادن به بحران میان ارتش لبنان و گروه فتح الاسلام تاکنون چگونه بوده است؟

ج: موضع گیری گروه های فلسطینی در لبنان بر دو بخش است؛ بخشی شامل جنبش فتح و سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) می شود که تلاش می کند از این بحران برای تحقق اهداف سیاسی و امنیتی و به ویژه مالی خود بهره برد. بخش دیگر شامل جنبش حماس و ائتلاف گروه های فلسطینی می شود که از همان آغاز بحران تاکنون تلاش کرده تا راهی مناسب برای حل بحران بیابد. این بخش، جنایت های گروه فتح الاسلام علیه ارتش لبنان را محکوم کرده و با هدف پایان دادن به این درگیری ها و بازگشت آوارگان به خانه و کاشانه شان و دور شدن گروه فتح الاسلام از انظار و تجزیه آن، پیشنهاد آتش بس و مداخله نیروهای امنیتی را داده است. اما فتح الاسلام و ارتش لبنان هر یک با این پیشنهاد مخالفت کرده اند.

 

س: آیا می توان گفت که حوادث اخیر نهر البارد بخشی از طرح “آشوب هدفمند” آمریکا در منطقه است؟

ج: بعید نیست که بحران اخیر جزئی از این طرح باشد. آمریکا امروز با هر گروه مقاومت در منطقه و هر طرف حامی مقاومت و مخالف برنامه های خود، به مقابله بر می خیزد و بر همین اساس، ممکن است که یکی از اهدف بحران کنونی در نهر البارد، ایجاد هرج و مرج در داخل لبنان باشد، به طوری که مبارزان فلسطینی در لبنان و مبارزان حزب الله دچار ضرر و زیان شوند و نقش سوریه نیز در منطقه تضعیف گردد. به نظر من آن چه که در نهر البارد اتفاق افتاده بحرانی است که طرف های بسیاری برای تحقق منافع خود، در صدد سوء استفاده از آن هستند.

 

افق های آینده

س: تاثیر این حوادث بر آینده حضور فلسطینیان در لبنان چیست؟

ج: این حوادث اسفبار سوالات سرنوشت ساز و مهمی را درباره ادامه حضور فلسطینیان در لبنان مطرح کرده است دولت لبنان خواهان بازسازی اردوگاه نیست و مقامات لبنانی می گویند که هرگز اجازه نخواهند داد سلاحی وارد این اردوگاه شود و ما فلسطینیان نیز از این بیم داریم که اهالی نهر البارد در خارج اردوگاه زندگی کنند و در این میان عده ای نیز از بحران کنونی برای تحمیل طرح های اسکان یا کوچاندن یا لغو حق بازگشت نفع ببرند. در واقع اگر مداخله به موقع عقلای لبنانی و فلسطینی نبود برخی از طرف های لبنانی ما را علاوه بر بحران کنونی وارد بحران های جدیدی می کردند.

 

س: عده ای درباره احتمال تکرار سناریوی نهر البارد در اردوگاه های دیگر به ویژه در عین الحلوه در جنوب لبنان سخن می گویند نظر شما درباره این موضوع چیست؟

ج: اولا باید دانست که تکرار این سناریو در اردوگاه های دیگر هرگز به نفع ملت فلسطین نیست. تکرار این سناریو باعث تخریب و ویرانی دیگر اردوگاه ها و مهاجرت اهالی آن می شود و در ثانی برخی طرف های لبنانی برای وقوع بحران های مشابه تلاش می کنند و همه روزه در اماکن مختلف دست به فتنه انگیزی می زنند و در مقابل برخی طرف های هوشیار و آگاه فلسطینی و لبنانی برای مهار بحران و خاموش کردن آن تلاش می کنند. ما از همان ابتدا گفتیم که می بایست هر چه سریعتر برای مهار بحران نهر البارد و حل و فصل آن دست به کار شد.

 

س: موضع گیری گروه های لبنانی در قبال توسل ارتش به گزینه نظامی را چگونه ارزیابی می کنید؟

ج: برخی از گروه های لبنانی ارتش را برای انتخاب گزینه نظامی تشویق کردند و برخی دیگر نیز تلاش کردند تا ارتش را در این دام گرفتار سازند و عده ای نیز از بحران نهر البارد علیه سوریه و برخی طرف های منطقه ای استفاده کردند. اما ما معتقدیم که می بایست با در نظر گرفتن منافع لبنان و فلسطین و از روی حکمت و درایت به این حوادث نگاه کنیم و هر بحرانی را از طریق گفت و گو و منطق حل و فصل کنیم.

 

سلاح در اردوگاه ها

س: نظرتان درباره وجود سلاح در اردوگاه ها چیست؟

ج: ما فلسطینیان مقیم لبنان سلاح را بخشی از وجود و هویت خود می دانیم و ما این سلاح را بر ضد رژیم صهیونیستی به کار می بریم و با هر گونه استفاده از آن در مسائل داخلی لبنان مخالفیم و هرگز نمی پذیریم که این سلاح علیه هیچ یک از طرف های لبنانی نشانه رفته شود. ما از سلاح خود مراقبت و به وسیله آن از اردوگاه ها و خانواده های خود در برابر جنایت های اشغالگران حمایت خواهیم کرد و با هر گونه طرح اسکان آوارگان در مناطق دیگر مخالفیم.

 

س: پاسخ شما به کسانی که می گویند اشغالگران صهیونیست اکنون سال هاست که از لبنان خارج شده اند و دیگر نیازی به سلاح نیست، چیست؟

ج: فراموش نکنید که ارتش رژیم صهیونیستی سال گذشته حمله گسترده ای را علیه لبنان به راه انداخت و در جریان آن اردوگاه های فلسطینی از جمله بخش هایی از اردوگاه البرج الشمالی، اردوگاه عین الحلوه و بخش هایی از اردوگاه نهر البارد در معرض این حمله قرار گرفتند و شماری از فلسطینیان نیز شهید شدند. ما معتقدیم که هر لحظه در معرض حمله اشغالگران قرار داریم.

لینک کوتاه:

کپی شد