شنبه 03/می/2025

درخواست های فزاینده اروپا برای مذاکره با حماس، مفاهیم و ابعاد آن

سه‌شنبه 21-آگوست-2007

  صرف نظر از تاثیرات عملی آن، درخواست های ماه جاری بسیاری از موسسات دولتی و پارلمانی اروپا برای تجدید نظر در سیاست های مربوط به محاصره حماس، ناظران سیاسی را بر آن داشته است تا به زبان اعتراف کنند که هرگز نمی شود حماس را در مورد مساله فلسطین نادیده گرفت. مواضع اخیر اروپا باعث نوعی اختلال در مواضع رژیم صهیونیستی و آمریکا در منطقه گردیده است که می خواهند جهان را تحت تسلیم خواست و اراده خویش درآورند و نیز تلاش می کنند تا برای حمایت از تصمیمات غیر عادله خود، به اجماع بین المللی پشت کنند.

 تحریم و نتایج معکوس

گزارش کمیسیون سیاست خارجه مجلس عوام انگلیس و اظهارات اخیر “رومانو پرودی” نخست وزیر ایتالیا حاکی از یک نگرش سیاسی واقع گرایانه و منطقی در برابر نتایج بیش از یک و نیم سال تعامل اشتباه غربی ها با جنبش مقاومت اسلامی حماس و نهادهای قانونی در کرانه باختری و نوار غزه است.

در واقع این درخواست ها، منافع خارجی کشورهای غربی در منطقه را مد نظر قرار داده است.     

اروپایی ها هم اکنون به این نتایج رسیده اند که:

ـ مجازات های غربی ها علیه حماس به خاطر این که این جنبش رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی شناسد و اق مقاومت دست بر نمی دارد، تاکنون نتایج معکوسی را به همراه داشته است یعنی حمایت های ملت از حماس بیشتر و این جنبش همچنین موفق شده طرح جریان کودتاگر فتح و سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان در نوار غزه را ناکام گذارد.

ـ جامعه بین الملل بخشی از مسئولیت حوادث داخلی فلسطین به ویژه در نوار غزه را به عهده دارد و به عبارت دیگر، جامعه بین الملل محاصره نهادهای منتخب را تشویق و از با ارسال کمک های مالی و تسلیحاتی با هدف اجرای طرح ژنرال “کیت دایتون”، از طرفی علیه طرف های دیگر حمایت کرد.

ـ ادامه محاصره اهمیت تشکیل دولت وحدت ملی را تحت الشعاع قرار می دهد.

 

نگرش جدید غربی ها: صلح بدون حماس محقق نخواهد شد

غربی ها به این باور رسیده اند که:

ـ شکاف جغرفیایی یا سیاسی بین فلسطینیان مانعی در راه دستیابی به راه حلی مسالمت آمیز در منطقه است.

ـ ضرورت انجام گفت و گو با حماس برای تشکیل مجدد دولت وحدت ملی در همه اراضی فلسطینی و تشویق تونی بلر نماینده جدید کمیته چهارجانبه برای گفت و گوی مستقیم با حماس که این به نوبه خود باعث تقویت آن چه که این کمیته آن را “اعتدال” و “میانه روی” می نامد و نیز باعث جلوگیری از شکاف میان فلسطینیان خواهد شد. نخست وزیر ایتالیا در اظهارات اخیرش گفت که به ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان گفته است که صلح با وجود شکاف و اختلاف میان فلسطینیان هرگز محقق نخواهد شد. “ماسیمو دالیما” وزیر خارجه ایتالیا نیز طی اظهاراتی بر عدم انزوای حماس ـ که در انتخاباتی دمکراتیک پیروز شده است ـ تاکید کرد و این خود بهترین دلیل بر تغییر نگرش غربی ها در برابر حماس است.

 

چالش های فراروی گفت و گو

 شواهد و قراین حاکی از آن است که درخواست های برخی از کشورهای غربی برای گفت و گو با حماس باعث تغییر مواضع آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه خواهد شد که خواهان انزوای حماس هستند و با دادن وعده های کذایی به عباس و فیاض آنان را به گفت و گو با اولمرت یا قبول همکاری با آن چه که “کنفرانس های صلح بین المللی” نامیده می شود تشویق می کنند.

جنبش حماس با توجه به مواضع اخیر انگلیس و ایتالیا، به این نتیجه رسیده است که غربی ها خواهان گفت و گو با این جنبش بوده و قصد دارند تا حدودی از زیر چتر حمایتی آمریکا خارج شوند. اروپایی هنگامی به این نتیجه رسیدند که دریافتند هرگز نمی توان جنبش حماس را به دور از مساله فلسطین در نظر گرفت. با وجود این، حماس معتقد است که این تغییر در موضع گیری اروپا فعلا در مرحله شکل گیری بوده و هنوز تکمیل نشده است. در این باره موسی ابو مرزوق نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس ایجاد تغییر در سیاست کابینه “گردن براون” نخست وزیر انگلیس در پی درخواست کمیسیون سیاسیت خارجی پارلمان این کشور را امری بعید دانسته و معتقد است که کشورهای غربی در گفت و گو با حماس با موانعی رو به رو هستند که اهم آن ها عبارتند از:

ـ فشارهای آمریکا علیه کشورهایی که خواهان انجام گفت و گو با حماس هستند.

ـ قرار دادن نام جنبش حماس در لیست “سازمان های تروریستی”

 

نگرانی محافل صهیونیستی

به گفته بسیاری از کارشناسان سیاسی، منطقی بودن درخواست های کشورهای اروپایی برای گفت و گو با حماس و استقبال ابو مرزوق از این موضع، به مثابه تغییر سیاست های این کشورها نیست. این رهبر برجسته حماس در این زمینه اظهار داشته است که سیاست گاهی وقت ها پایه و اساس منطقی ندارد و فاکتورهایی نظیر منافع گروه های فشار، قدرت، سود و زیان و دیگر معادلات در آن دخیل است.

از سوی دیگر، گزارش های مطبوعاتی حاکی از آن است که محافل سیاسی رژیم صهیونیستی نسبت به درخواست اخیر مجلس عوام انگلیس مبنی بر لزوم تلاش دولت انگلیس برای تشکیل دولت وحدت ملی و گفت و گو با جنبش حماس، بسیار نگرانند. این محافل معتقدند که دست زدن به یک چنین کاری، گفت و گوی بین طرفین صهیونیستی و فلسطینی را که با حمایت کامل آمریکا صورت می گیرد به خطر خواهد انداخت. “زیپی لیونی” وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در این زمینه اظهار داشت که این درخواست ها “اشتباهی محض” است. وی تمایل جامعه بین الملل برای انجام گفت و گو و تفاهم بین حماس و فتح و نزدیک شدن این دو جنبش به یکدیگر را اشتباهی بزرگ و معامله با “تروریسم” خواند.

 

تاثیرات بلند مدت

به هر حال و صرف نظر از هر آن چه گفته شد، درخواست های جدید غربی ها دارای یک سری تاثیرات بلند مدتی هستند که موارد ذیل از جمله دلایل این تاثیرات است:

ـ درخواست های جدید اروپایی ها به نوعی نشان دهنده اعتراض کشورهای غربی بر سیاست های غیر عادلانه آمریکا در منطقه است.

ـ این درخواست ها اعمال فشاری به دولت های غربی است تا شاید این دولت ها اندکی از سیاست های آمریکا در برابر منطقه دور شوند.

ـ این درخواست ها همچنین به مثابه اعتراف کردن به توانمندی حماس و محال بودن نادیده گرفتن آن به عنوان یک طرف مهم و اساسی در معادله فلسطین و با رویکرد غرب برای گفت و گو با جنبش های اسلامی تاثیر گذار در منطقه همچون اخوان المسلمین مصر و حزب الله لبنان همزمان شده است.

“دونالد ماکینتایر” نویسنده انگلیسی در مقاله ای که روزنامه “ایندیپندنت” آن را منتشر کرد نوشت که اروپا و آمریکا خواه نا خواه با حماس گفت و گو خواهند کرد. وی در ادامه می گوید که اروپا و آمریکا اگر چه حماس را بخشی از مشکل می دانند اما باید اذعان کرد که این جنبش بخشی از حل بحران منطقه نیز به شمار می آید و هرگز نمی توان این حقیقت را نادیده گرفت.

و در نهایت این درخواست ها باعث افزایش مشکلات همپیمانان آمریکا (جریان اسلو” در تشکیلات خودگردان) و کلیه مخالفان گفت و گو با حماس می شود.   

لینک کوتاه:

کپی شد