شیخ “رائد صلاح” رئیس جنبش اسلامی سرزمین های اشغالی 1948، خواستار موافقت فوری کشورهای اسلامی با ایجاد صندوق بین المللی اسلامی ـ عربی برای نجات مسجد الاقصی مبارک و قدس اشغالی شد و تاکید کرد که رژیم صهیونیستی، امروزه با اشغالگری سعی در تحقق دو هدف مهم یهودی سازی قدس و تقسیم مسجد الاقصی میان مسلمانان و یهودیان به منظور بنای معبد خیالی دارد. وی وضعیت کنونی مسجد الاقصی را خطرناک ترین دوره تاریخ این مسجد و حتی خطرناکتر از زمان جنگ های صلیبی و تاتاری و نیز حادثه به آتش کشیدن مسجد الاقصی خواند. در همین حال شخصیت های دانشگاهی و کارشناسان مسائل قدس نیز اعتقاد دارند که خطراتی که مسجد الاقصی و شهر قدس را تهدید می کند، ممکن است با تکمیل پروژه احداث دیوار حایل و تشدید روند شهرک سازی و اسکان یهودیان در خاک فلسطین، باعث فاجعه ای واقعی در این زمینه شود. این کارشناسان همچنین پیشنهاداتی در زمینه نجات شهر قدس و مسجد الاقصی از خطر یهودی سازی و تخریب ارائه داده اند.
این مسائل در ششمین همایش و سمینار “مرکز مطالعات معاصر” با عنوان «خطر در کمین قدس و مسجد الاقصی در چهلمین سال اشغال بخش شرقی قدس و مسجد الاقصی» در دانشکده هند الحسینی در قدس برگزار کرد، مطرح شد. این همایش با حضور علما و اساتید دانشگاهی و کارشناسان مسائل قدس و مسجد الاقصی و نیز جمع زیادی از مردم شهر قدس و دیگر شهرهای فلسطین برگزار شد و استاد صالح لطفی ـ پژوهشگر مرکز مطالعات معاصر ـ دبیر این همایش بود.
مشکلات اهالی شهر قدس
در اولین جلسه این همایش فکری، “مهندس مصطفی ابو زهره” عضو اتاق بازرگانی قدس، به بیان مشکلات اهالی شهر قدس در زمینه های اجتماعی، دینی و اقتصادی و نیز به مساله تخریب منازل اهالی بخش شرقی قدس پرداخته و خاطر نشان کرد که بر اساس آمارگیری یک موسسه صهیونیستی، این رژیم 28 هزار باب منزل اهالی عرب این شهر را به بهانه رعایت نکردن معیارهای صهیونیست ها در ساخت آنها و 20 هزار واحد مسکونی را به بهانه غیر قانونی بودن، تخریب کرده است و مردم این شهر در نتیجه عدم صدور مجوز ساخت از سوی اشغالگران و قرار گرفتن منازل آنها در نزدیکی خانه های شهرک نشینان، با مشکلات زیادی در این زمینه مواجه هستند. وی همچنین به تشریح آثار دیوار حایل بر شهر قدس و زندگی اهالی آن و نیز مسائل تجاری و گردشگری در این شهر پرداخت. وی افزود: نظامیان رژیم اشغالگر قدس مانع برگزاری کنفرانس ها و همایش ها در حمایت از قدس و نیز برگزاری راهپیمایی ها و جشن ها در این زمینه می شوند، اما در همین حال به یهودیان اجازه می دهد که با آزادی کامل، جشن های مذهبی خود را برگزار کنند. علاوه بر این، نظامیان اشغالگر اقدام به تعطیلی موسسات ملی و مردمی فلسطین در قدس کرده و با سوء استفاده از قانون «املاک افراد غایب»، اقدام به تخریب زمین های آنها می کند. این عضو اتاق بازرگانی قدس، در ادامه سخنرانی خود، خاطر نشان کرد که موسسات مالیاتی و شهرداری و پلیس اقدام به تعقیب مردم این شهر کرده و موانع زیادی در راه فعالیت تجار و مغازه داران ایجاد کرده و می کنند. وی افزود: اشغالگران همچنین به منظور وادار کردن مردم به مهاجرت از این شهر، مبلغ جریمه ها و غرامت های ساخت و سازهای غیر قانونی را افزایش داده و اکثر اهالی این شهر را به دلیل بدهی های زیاد تحت تعقیب قضایی قرار می دهند. این وضعیت به ویژه با تکمیل دیوار حایل وارد مرحله سخت تری شده است و اشغالگران در ورودی های شهر و در ایست های بازرسی که با هماهنگی پلیس احداث کرده اند، اقدام به تعقیب این افراد می کنند و در نتیجه این تعقیب و پیگردها، در سال های اخیر، شناسنامه بیش از 1600 نفر را ابطال کرده اند.
استراتژی رژیم صهیونیستی برای یهودی سازی بخش شرقی قدس
دکتر “ابراهیم ابو جابر” در سخنرانی خود به تشریح سیاست های راهبردی رژیم صهیونیستی، برای یهودی سازی قدس پرداخت و به مواردی مانند: انتقال دفاتر دهها اداره دولتی “اسراییلی” به این شهر به عنوان عاملی برای تقویت یهودی سازی این شهر، افزایش محدوده شهرداری صهیونیستی قدس و تلاش برای احداث قدس بزرگ و احداث شهرک های صهیونیست نشین در اطراف آن، حمایت مالی گسترده از مساله مهاجرت یهودیان کشورهای دیگر به شهر قدس، احداث کارخانه های صنعتی در این شهر و تلاش برای “یهودی سازی” چهره شهر و مردم آن اشاده کرد. وی خاطر نشان کرد که رژیم اشغالگر قدس، سیاست محاصره بخش قدیمی قدس و محاصره مسجد الاقصی را در پیش گرفته است و در همین زمینه از طریق اجرای طرح جداسازی و احداث دیوار حایل در اطراف این شهر، باعث مهاجرت 50% درصد از مردم این شهر به شهرهای دیگر و در نتیجه کاهش تعداد فلسطینیان در این شهر از 34% به حدود 20% و شاید هم کمتر شده است. رژیم صهیونیستی از این طریق سعی دارد که فلسطینیان را به یک اقلیت کوچک در این شهر تبدیل کند که بتواند با آنها سازش کند و یا اینکه آنها را از این شهر کوچ دهد. ابو جابر در ادامه سخنرانی خود اظهار داشت: رژیم صهیونیستی از تمامی ابزارها و امکانات و نیز هر اقدامی برای دستیابی به اهداف خود استفاده کرده است. به عنوان مثال این رژیم در سطح خود شهر سعی کرده است از طریق سیطره بر بخش های آموزشی و بهداشتی و بازرگانی، به موسسات فلسطینی ضربه بزند و در این راستا میزان ثبت نام دانش آموزان عرب در مدارس دولتی “اسراییلی” در شهر قدس را افزایش داده است ؛ به طوریکه در حال حاضر تعداد دانش آموزان مشغول به تحصیل در این مدارس بیش از 30 هزار نفر می باشد و این در حالی است که تعداد دانش آموزان مدارس ویژه و مدارس دولتی عربی حدود 18 هزار نفر است. ابو جابر تصریح کرد: این رژیم در زمینه یهودی سازی و اسکان صهیونیست ها در این شهر نیز اقدام به ایجاد ارتباط میان تمامی محله های صهیونیست نشین این شهر و حتی خارج از آن از طریق تونل ها و خیابان های ویژه کرده و در همین حال، از طریق موانع و ایست های بازرسی ارتباط اهالی عرب این شهر را با آن کاهش داده است.
ابو جابر خاطر نشان کرد که این رژیم به هر دانشجویی که به این شهر مهاجرت کرده و در آن ساکن شود، در ازای ورودش به مراکز فنی و تکنولوژیی “های تک” به مدت یک سال، ماهیانه 1500 شیکل پرداخت می کند و برای دانشجویان دوره کارشناسی ارشد، علاوه بر این مبلغ، هزار شیکل دیگر و بورس تحصیلی 30 هزار شیکل نیز پرداخت می کند.
بهره برداری سیاسی رژیم اشغالگر قدس
دکتر شیخ “عکرمه صبری” رئیس هیئت بلند پایه اسلامی در شهر قدس و خطیب مسجد الاقصی نیز به نوبه خود تاکید کرد که رژیم صهیونیستی طرحی استراتژیک برای حمله به مسجد الاقصی تهیه کرده است که با شرایط سیاسی داخلی، منطقه ای و بین المللی ارتباط دارد و از این شرایط برای اجرای برنامه های خود استفاده می کند. دکتر عکرمه تاکید کرد:« برنامه های این رژیم برای یهودی سازی قدس، از زمان جنگ جهانی اول که کنسول های خارجی اقدام به فعالیت های سیاسی کرده و دولت عثمانی نیز در سراشیبی سقوط افتاد، آغاز شده است، اما مساله اسفبار در این زمینه این است که با وجود اینکه ما نسبت به دو دستگی در جامعه فلسطین هشدار داده بودیم، جامعه فلسطنین دچار انشقاق درونی شده است و مطمئنا این مساله بر روی شهر قدس تاثیر منفی خواهد گذاشت. وی خاطر نشان کرد که شهرداری صهیونیستی قدس، صحن های مسجد الاقصی را محوطه ای عمومی می داند و سهم مسلمانان از این مسجد را تنها ساختمان این مسجد و بنای قبة الصخره می داند. اما این در حالی است که مسلمانان همه محوطه این مسجد از درهای خروجی آن تا تمام مساحت داخل دیوارهای این مسجد را که 144 دونم است، جزء خاک مسجد الاقصی و متعلق به خود می دانند. دکتر عکرمه صبری تاکید کرد که ما بارها اعلام کرده ایم که درها و دیوارهای مسجد الاقصی، جزء لا ینفک این مسجد می باشند. وی خاطر نشان کرد که حوادث و تحولات بین المللی و نیز حوادث داخلی فلسطین اشغالی؛ به ویژه انشقاق های داخلی فلسطین، باعث تشویق رژیم اشغالگر قدس به اجرای برنامه های خود می شود و اکنون کار به جایی رسیده است که پلیس این رژیم در امور این مسجد و اداره آن دخالت کرده و اقدام به تعقیب نمازگزاران مقیم مسجد الاقصی می کند.
وی تاکید کرد که هدف از حضور نمازگزاران در محوطه مسجد الاقصی، محافظت از آن، عبادت و اثبات حق مشروع خود است و این مسئولیتی است که از نسل های گذشته و پدران ما و صحابه گرامی پیامبر اکرم(ص) به ما به ارث رسیده است و هر نسلی آنرا به نسل های پس از خود انتقال می دهد تا این وظیفه دینی فراموش نشود. شیخ صبری در ادامه سخنان خود اظهار داشت که حادثه به آتش کشیدن مسجد الاقصی در سال 1969 بخشی از توطئه رژیم صهیونیستی علیه این مکان مقدس بود که سعی در مایوس و نا امید کردن ملت ما در دفاع از این مسجد داشت. وی خاطر نشان کرد:« نسل های بعدی هیچ گاه حادثه به آتش کشیدن مسجد الاقصی را از یاد نخواهند برد و این حادثه لکه ننگی بر جبین عاملان این توطئه و عاملی برای توجه مردم فلسطین به این مسجد، خواهد بود.
یهودی سازی قدس و تقسیم مسجد الاقصی
شیخ “رائد صلاح” رئیس موسسه الاقصی نیز در سخنرانی خود اظهار داشت که رژیم صهیونیستی سعی در تحقق دو هدف مهم و استراتژیک دارد: یکی یهودی سازی قدس و جداسازی آن از فلسطین و سلب هویت فلسطینی آن و بستن کامل پرونده آن، به طوریکه هیچ کس نتواند در آینده این پرونده را باز کرده و دوباره به جریان بیاندازد. این رژیم در این راستا اقدام به ساخت دیوار نژاد پرستانه حایل؛ به ویژه در اطراف شهر قدس و تخریب اقتصاد و تعطیلی موسسات فلسطینی در قدس کرده و تنها حقی که برای مردم قدس محفوظ نگهداشته است حق “خوردن و خوابیدن” است. این رژیم علاوه بر این اقدام به اخراج ساکنان این شهر از آن کرده و همزمان با آن نیز خانوارهای عربی را وادار به ترک از این منطقه کرده و همچنین، موسسات اداری را تعطیل یا به پشت دیوار حایل منتقل کرده است تا از این طریق اقتصاد فلسطین را فلج کند. اما در همین حال تجار یهودی و جمعیت های صهیونیستی افراطی را به سرمایه گذاری در قدس و یهودی سازی آن تشویق می کند و این تجار نیز اقدام به خرید تمامی مغازه ها و منازل این شهر می کنند.
شیخ رائد صلاح همچنین در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: دومین هدف مهمی که رژیم صهیونیستی در صدد تحقق آن است تقسیم مسجد الاقصی میان مسلمانان و یهودیان به زور سلاح اشغالگری و با استفاده از قدرت ارتش و پلیس خود می باشد تا بدین ترتیب معبد خیالی یهود را به جای آن بنا کند. این رژیم روزانه صدها یهودی را به منظور ادای مناسک دینی خود وارد این مسجد می کند و از سوی دیگر، روزانه هزاران گردشگر خارجی (با ظاهری نامناسب و همراه با اقداماتی برای هتک حرمت مسجد الاقصی) وارد آن می کند. رژیم اشغالگر قدس همچنین در راستای سیاست تقسیم مسجد مبارک الاقصی ، مخالفان این تصمیم را با استفاده از قدرت اشغالگری خود مورد ضرب و شتم، بازداشت قرار داده و حتی به شهادت می رساند و شهادت “احمد محمود خطیب” از کفر مندا نمونه اخیر این مساله بود. وی تصریح کرد: رژیم صهیونیستی می خواهد چنین وانمود کند که مساله تقسیم مسجد الاقصی یک واقعیت است اما این مساله را به طور رسمی اعلام نمی کند. این رژیم در راستای این تصمیم خود، مسلمانان را از ادای نماز در بخش های مشخصی از صحن های این مسجد منع می کند و به کرات مانع از برگزاری مراسم افطار در برخی صحن های این مسجد شده است و مسئولان سازمان اطلاعات این رژیم، بارها در جریان بازجویی از افراد بازداشت شده اعلام کرده است که این رژیم عملا اقدام به تقسیم مسجد الاقصی خواهد کرد. شیخ صلاح نسبت به عواقب نگرش فلسطینیان به این مسجد از منظر بشر دوستانه هشدار داد و گفت چنین تعاملی با این مساله در حالی که رژیم صهیونیستی از منظر دینی و سیاسی و تاریخی به آن می نگرد، درست نیست. وی تصریح کرد:« قبل از هر مساله ای، باید اقدام به تشکیل وزارتخانه ای برای امور قدس در هر دولت فلسطینی کرد و این کمترین کاری است که می توان برای حفظ شهر قدس به عنوان نماد مردم فلسطین و انتخاب آن به پایتختی کشور فلسطین انجام داد. در این راستا لازم است که تمام تلاش خود ر ا برای تقویت پایداری و ایستادگی شهروندان قدس اشغالی و مقابله با توطئه های رژیم صهیونیستی به کار بگیریم.» شیخ رائد صلاح خاطر نشان کرد که ما باید با قدس و مسجد الاقصی برخورد صادقانه ای داشته باشیم؛ چرا که این مساله به هویت و اعتقاد ملت های عربی و اسلامی و گذشته و حال و آینده ملت فلسطین مربوط می شود. قدس شناسنامه هر فرد فلسطینی و عربی و مسلمانی می باشد و ما باید مسئولیت خود در حمایت از این مسجد در زمینه های اطلاع رسانی و کمک مالی و سیاسی و حمایت مردمی از آن را ادا کنیم و در این زمینه همه آحاد ملت های مسلمان از جمله علما و موسسات و وجدان های آگاه باید برای نجات این شهر از وضعیت کنونی خود تلاش کنند.
شیخ رائد صلاح ضمن دعوت از اهالی شهر قدس به وحدت و فراخوان آنها به حضور در مسجد الاقصی در چارچوب «طرح های بیارق و حمائل القدس»، بر اهمیت حضور چند صد هزاری در این مسجد اشاره کرد و آنرا پیامی واضح در زمینه حق اسلامی و عربی شهر قدس دانست.
وی خاطر نشان کرد که اقدام به تهیه برنامه ای برای تاسیس صندوق بین المللی عربی ـ اسلامی، برای نجات قدس کرده و آن را برای تمامی گروه های اسلامی و عربی ارسال کرده است. شیخ صلاح ابراز امیدواری کرد که این برنامه مورد موافقت این گروه ها قرار گیرد. وی همچنین تمامی گروه های قدس را به گفتگو و دستیابی به تفاهم برای مقابله با خطر یهودی سازی شهر قدس فرا خواند. وی تاکید کرد که تسلیم در برابر اشغالگران برای مردم فلسطین مساله ای محال است و آنها باید دین خود را در قبال مسجد الاقصی ادا کرده و از آن محافظت کنند.
بیت المقدس در مطالعات شرق شناسی صهیونیست ها
در جلسه دوم این همایش فکری، دکتر شیخ “رائد فتحی” پژوهشگر مرکز مطالعات معاصر، به سخنرانی در زمینه مطالعات صهیونیست ها درباره قدس و مسجد الاقصی پرداخته و اعلام کرد که مطالعات صهیونیست ها درباره بیت المقدس، جنبه سیاسی و دینی و سعی در تغییر واقعیت های تاریخی دارد. دکتر رائد فتحی خاطر نشان کرد که رژیم صهیونیستی از طریق این مطالعات تلاش دارد جنبه تقدس قدس اشغالی و مسجد الاقصی را از ذهن مسلمانان پاک کند. وی افزود:« انکار حضور مسلمانان در بیت المقدس یا تردید در جنبه اسلامی بنای قبة الصخره توسط صهیونیست ها، نشانگر حماقت و نادانی این افراد است.»
دکتر رائد فتحی هدف اصلی مطالعات خاورشناسی را عمدتا سیاسی دانسته و اظهار داشت:« “امین نعیم می گوید که بروکلمان کتاب “تاریخ ملت های اسلامی” را در زمانی مناسب برای علاقه مندان به مسائل بین المللی منتشر کرد ؛ چرا که چاپ اول این کتاب در سال 1939 یعنی در زمان آغاز جنگ جهانی دوم، و چاپ دوم آن هم در سال 1948 منتشر شد. امین نعیم درباره انگیزه بروکلمان از تالیف این کتاب می گوید که مطالعات دانشگاه های صهیونیستی در زمینه های اسلامی و عربی و نیز بیت المقدس به شیوه تالیفات غربی قدیم صورت می گیرد که به شدت علیه مسلمانان و ملت های عرب می باشد.»
دکتر رائد فتحی افزود: اولین بررسی ها در زمینه روابط میان مسلمانان و بیت المقدس در کتاب های عبری زبان، به زمان فتح بیت المقدس توسط مسلمانان بر می گردد. در این زمان در سایه آزادی هایی که مسلمانان به یهودیان و مسیحیان در بیت المقدس داده بودند، آنها شروع به تالیف کتاب ها و بررسی هایی در این زمینه کردند و به عنوان مثال در فلسطین و در سایه حکومت مسلمانان در این کشور، یکی از مهمترین کتاب ها در زمینه تفکر یهودی به دست “سیور زروبل” نوشته شد که “حزون زروبل” شرحی بر آن نوشت.»
صهیونیست ها در مطالعات شرق شناسی خود، از هیچگونه اهانتی به جایگاه مسجد الاقصی و جنبه تقدسی آن و حتی نماز خواندن مسلمانان در این مسجد، دریغ نورزیدند. اما نوشته های آنها در این زمینه یکسان نبود و برخی از صهیونیست ها به واسطه نداشتن انگیزه های دینی در نوشته های خود، نوشته هایی کاملا منطقی منتشر می کردند و برخی دیگر نیز مانند “عمکیم العاد” و تا حدودی “یوسف هادان” در نوشته های خود بیشتر علم محور بودند.
دکتر فتحی اظهار داشت:« برخی از صهیونیست ها به باطل نسبت به جنبه اسلامی قبة الصخره تردید می کنند و دلیل هایی برای این مساله ارائه می دهند که ارزش بحث کردن ندارند. آنها ادعا می کنند که قبة الصخره از لحاظ دارا بودن شکل مربع ، بیشتر به معبد شباهت دارد و همچنین قربانگاه یهودیان نیز به شکل مربع می باشد.»
در همین حال، برخی نویسنده های میانه رو مانند “ریفکا جونین” پژوهشگر زن صهیونیستی، نوشته هایی کاملا منطقی و منصفانه تالیف می کنند. این پژوهشگر صهیونیستی معتقد است:« هیچ دلیل تاریخی مبنی بر شباهت مسجد الاقصی به “معبد اول” و “معبد دوم” وجود ندارد بلکه قبة الصخره بنایی زیبا در تاریخ بشریت می باشد و این بنا تنها در زمینه معماری تاثیراتی از هنر معماری بیزانسی گرفته است، اما هیچ ارتباطی با یهودیان ندارد.»
دکتر فتحی اضافه کرد: از جمله شخصیت های دانشگاهی که اعتقاداتی کاملا مخالف با ادعاهای سیاسی رژیم صهیونیستی در مطالعات شرق شناسی خود دارد، می توان به “وینقلشتاین” اشاره کرد. این نویسنده صهیونیستی، در کتاب خود با عنوان “راشیت یسرائیل”، ضمن رد مساله پایتختی قدس برای رژیم صهیونیستی در زمان حضرت داوود (ع)، این مساله را نیز که این شهر در زمان حضرت داوود (ع) عامل وحدت صهیونیست ها بوده یا پس از تقسیم مملکت وی مکانی مهم بود، کاملا رد کرده و اعلام کرده است که این شهر در آن زمان تنها یک روستای ساده بوده است و مساله جنگ یهودیان علیه ساکنان اصلی عرب این شهر نیز، به هیچ وجه واقعیت ندارد. وینقلشتاین در مصاحبه با روزنامه عبری زبان “هاآرتص” می گوید که وی و تعدادی از دوستانش به خاطر داشتن چنین اعتقاداتی، از سوی رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار گرفته اند و اتهاماتی مانند “خرابکاران”، “دست پروده های غرب”، ” توطئه گران علیه موجودیت “اسراییل” و ” کافران به مقدسات” علیه آن ها مطرح می شود.
دکتر رائد فتحی در پایان مقاله خود افزود: با قاطعیت می توان گفت که رژیم صهیونیستی به طور کاملا سازمان یافته در این زمینه فعالیت می کند و به هر یک از گروه ها مسئولیت های ویژه ای محول کرده است. به عنوان مثال افرادی مانند؛ “یتسحاق حسون”، ” عوفر لیونه” و “القزم نسیم دانة” مسئول اهانت به مسجد الاقصی در کتاب ها و سخنرانی های خود هستند و برخی دیگر از جمله؛ “موشه جل” و “یوسف گویتین” مسئول فعالیت در زمینه تاریخ بیت المقدس هستند. علاوه بر این، برخی افرادی نیز مانند “هافه لزروس یافه” مسئول فعالیت در زمینه تاریخ سیاسی هستند. دکتر رائد در پایان سخنان خود اعلام کرد که مهمترین اهداف محققان از مطالعات شرق شناسی خود انکار جنبه تقدسی بیت المقدس، تغییر واقعیت های تاریخی، پیشی گرفتن در زمینه مطالعه کتاب های تاریخی مقدس و ساختن روایت های به اصطلاح تاریخی و معاصر می باشد.
چاه های زیر مسجد الاقصی نشانه هویت اسلامی عربی مسجد الاقصی است
اما موضوع بعدی جلسه دوم این همایش فکری که دکتر حسن صنع الله پژوهشگر مرکز مطالعات معاصر در مقاله خود با عنوان “چاه ها و حوض های آب زیر مسجد الاقصی” به ایراد سخن درباره آن پرداخت، این بود که این چاه ها در اصل متعلق به عرب ها است و در ادامه نیز در اختیار مسلمانان قرار داشته است و توجیهات علمی برخی صهیونیست ها در این خصوص عاری از هر گونه صحت و واقعیت می باشد. وی خاطر نشان کرد که مطمئنا آثار تاریخی به جای مانده از اقوام گذشته، ریشه در واقعیت های تاریخی دارد و تاریخ اسلام بر این نکته تاکید دارد که تمامی چاه ها و حوضچه های موجود در زیر مسجد الاقصی به دست مسلمانان ساخته شده و به چاه های خارج از مسجد الاقصی اتصال و ارتباط داده شده اند، اما در منابع اصلی یهودی هیچ اثری از نام این چاه ها و حوض ها وجود ندارد.» دکتر صنع الله افزود: رژیم صهیونیستی به تلاش های خود برای رسیدن به این چاه ها و ارتباط آنها با یکدیگر از طریق تونل و دالان های زیر مسجد الاقصی ادامه می دهد و این رژیم اقدام به حفر برخی تونل ها در زیر و محوطه مسجد الاقصی کرده است و خطر جدی که در این زمینه در حال شکل گیری است، این است که تصاویر هوایی و مهندسی دقیقی که از این مسجد گرفته شده است، نشان دهنده این است که این رژیم با ایجاد تونل های خاکی در زیر ساختمان مسجد الاقصی توطئه شومی را دنبال می کند و اگر دست به خاک برداری هایی در این زمینه بزند، این امکان وجود دارد که خرابی های زیادی در زیر مسجد به بار بیاورد و این مکان مقدس فرو ریزد.
شکست تلاش های صهیونیستی در یکپارچه سازی دو بخش قدس
استاد مهند مصطفی یکی دیگر از پژوهشگران مرکز مطالعات معاصر، سخنرانی خود را به ادبیات پژوهشی رژیم صهیونیستی در چهلمین سال اشغال قدس شرقی و مسجد الاقصی اختصاص داده و اعلام کرد که این بخش از فعالیت های صهیونیستی نیز مانند برنامه ریزی های سیاست مداران صهیونیستی و دیدگاه کنونی و آینده آنها، بعد عملی دارد. استاد مهند، در این مقاله که با همکاری استاد صالح لطفی آنرا آماده کرده بود، می گوید که با وجود سیاست های مداوم رژیم صهیونیستی در راستای یهودی سازی قدس شریف، سیاست این رژیم در یکپارچه سازی قدس ناکام بوده است. از سوی دیگر، این رژیم درصدد تقسیم قدس برای حفظ عملیات یهودی سازی این شهر می باشد. استاد مهند در تشریح دیدگاه رژیم صهیونیستی در قبال قدس؛ و به ویژه حوض تاریخی آن، گفت که این رژیم از زمان توافقنامه اسلو سعی در نابودی تمامی موسسات فلسطینی دال بر حاکمیت فلسطین بر این شهر؛ و به ویژه “بیت الشرق” یا همان “اورینت هاوس” و در نتیجه یهودی سازی شهر قدس و برچیدن تمامی نشانه های حاکمیت فلسطین بر این شهر تا مرزهای پیشنهادی شهر قدس دارد.
وی افزود: ادبیات پژوهشی رژیم صهیونیستی در زمینه قدس، نشانگر شکست سیاست یکپارچه سازی شهر قدس، با وجود تداوم اجرای سیاست یهودی سازی این شهر دارد و علاوه بر این، تلاش دارد تا توازن جمعیتی این شهر را تغییر دهد. بر اساس برنامه ریزی های این رژیم برای آینده شهر قدس، انتظار می رود که جمعیت یهودی این شهر در سال 2020 به 58% از جمعیت این شهر و در سال 2035 به 50% برسد و در مقابل انتظار می رود که جمعیت فلسطینی این شهر در سال 2020 به 42% و در سال 2035 به 50% برسد.
استاد مهند در ادامه سخنانش، خاطر نشان کرد که نظر سنجی های صورت گرفته از محله های یهودی نشین شهر قدس و نیز منطقه دیوار براق و نیز محله های فلسطینی نشین، نشان دهنده این است که آنها با مساله عقب نشینی از این شهر موافق نیستند.
پیشنهادات
در پایان این همایش، استاد صالح لطفی، پیشنهاداتی ارائه داد که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- لزوم بسیج وکلا و مهندسان برای نظارت و رسیدگی به امور ساخت و ساز در شهر قدس
2- لزوم تعیین یک وزیر به عنوان وزیر قدس در هر دولت فلسطینی
3- لزوم هماهنگی میان گروه های فلسطینی در قدس، هر چند تا حد بسیار اندک به منظور نجات شهر قدس از خطر یهودی سازی
4- تلاش برای برگزاری همایش ها در این شهر به دلیل اهمیت این همایش ها میان کشورهای اسلامی و عربی
5- پیشرفته تر کردن شیوه های آمارگیری در قدس از سوی مرکز آمار فلسطین و ایجاد مرکز مطالعات استراتژیک امور قدس و نیز لزوم انجام مطالعات علمی جدی در زمینه قدس و مسجد الاقصی
6- همکاری تنگاتنگ موسسات فلسطینی موجود در بیت المقدس با موسسات کشورهای عربی و اسلامی
7- حمایت از طرح «حمایل قدس» در مسجد الاقصی و شرکت در راهپیمایی های معروف «البیارق و حمائل القدس» برای دفاع از مسجد الاقصی و قدس شریف.
گفتنی است که مرکز مطالعات معاصر، در جریان برگزاری همایش مذکور، نمایشگاهی با هدف شناسایی عملیات تخریب در غرب مسجد الاقصی توسط رژیم صهیونیستی و معرفی آثار و کتاب ها و تحقیقات مرکز مطالعات معاصر دایر شده بود.