جمعه 02/می/2025

ام نضال فرحات از اعضای پارلمان: گفتگو تنها راه تحکیم وحدت و همبستگی ملی است

پنج‌شنبه 30-آگوست-2007

ام نضال فرحات از اعضای مجلس قانونگذاری در گفتگو با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین، بحران کنونی فلسطین را پیچیده و گسترده توصیف و تاکید کرد که حل بحران پیش رو تلاش تمامی طرف های فلسطینی را می طلبد.

این نماینده پارلمان فلسطین که بیشتر به نام مادر شهدای این کشور خوانده می شود، از زنان فلسطینی خواست تا در مقابل محاصره ظالمانه ای که رژیم اشغالگر قدس و برخی گروه های فلسطینی علیه ملت آغاز کرده اند، صبور باشند.

وی در بخشی دیگر از اظهارات خود خاطرنشان ساخت: “سیاست محاصره ای که امروز علیه ملت فلسطین اعمال می شود، هرگز نمی تواند در اراده پولادین فلسطینیان تاثیری داشته باشد.”

ام نضال فرحات در ادامه مقامات تشکیلات خودگردان را مسئول تعطیلی فعالیت مجلس قانونگذاری فلسطین دانست و از تمامی اعضای دلسوز جنبش فتح خواست تا راه صواب را پیش گیرند.

 متن کامل این گفتگو به شرح ذیل است:

 س: چگونه می توان بحران سیاسی کنونی را پشت سر گذاشت؟

ج: باید به صراحت خدمت تان عرض کنم که بحران کنونی، بسیار پیچیده و گسترده است و خروج از آن می طلبد که رهبران فلسطینی در غزه و رام الله و همچنین مردم فلسطین از هر طیف یا حزب سیاسی که باشند ـ با تمسک به گزینه وحدت ملی ـ برای پشت سر گذاشتن بحران کنونی بکوشند.

 س: چه راهنمایی برای ملت فلسطین دارید تا شکاف موجود میان کرانه باختری و نوار غزه را پر کنند؟

ج: پیام من به هر فرد مسلمان و شریفی که دلش برای امت اسلام، میهن و ملتش می سوزد، این است که شکاف و دودستگی هیچ فایده ای برای ما ندارد ؛ بلکه صدها سال ما را به عقب می راند.

تنها چیزی که برای ما مفید است، همان وحدت و همبستگی است. هیچ گریزی از اتحاد نیست ؛ چرا که دشمن ما تنها یکی است و این دشمن هیچ تفاوتی میان ما قائل نیست و همه ما نیز در هدف او هستیم.

برادران ما در جنبش فتح باید از شیوه ای که پیش گرفته اند، دست بردارند و با چشمانی باز به رخدادهای موجود بنگرند و ببینند که منافع ملی کجاست و آنها چه راهی را انتخاب کرده اند.

 س: آیا پیش بینی می کنید که دولت فیاض ـ به ویژه بعد از قطع برق و عدم پرداخت حقوق کارمندان ـ دست به اقدامات بیشتری علیه نوار غزه بزند؟

ج: امروز دیگر هر بچه ای می داند که دولت فیاض راه اشتباهی را پیش گرفته است و اقداماتش جنایتکارانه است و جنایتی بزرگ در حق میهن به شمار می رود. دولت فیاض کشور را به ارزان ترین بها فروخته است.

روز قیامت، دولت فیاض به خاطر تمامی کارمندانی که حقوق شان را قطع کرده است، مورد بازخواست قرار خواهد گرفت. در این نکته هیچ شکی نیست که هدف از قطع حقوق کارمندان فلسطینی تنها اعمال فشار به جنبش حماس و گرسنه نگاه داشتن ملت فلسطین جهت کسب خشنودی و رضایت خاطر دشمن صهیونیستی است.

 س: ما در آستانه ماه مبارک رمضان و سال تحصیلی جدید هستیم. سفارش تان به زنان اهل غزه که در محاصره اقتصادی به سر می برند، چیست؟

ج: این مشکل بسیار بزرگی است و بنده نیز از نزدیک با این مشکل رو به رو هستم ؛ چرا که هر روز با شهروندان، فقرا و نیازمندانی برخورد می کنم که درخواست کمک می کنند به ویژه آنکه در آستانه بازگشایی مدارس و حلول ماه مبارک رمضان نیز هستیم.

ما با یک محاصره بزرگ رو به رو هستیم، محاصره ای که زندگی تمامی اقشار جامعه از جمله کارگران و کارمندان را تحت تاثیر قرار داده است.

محاصره زندگی طیف وسیعی از جامعه فلسطین را تحت الشعاع قرار داده است و زنان فلسطینی نیز به همین خاطر با تنگناهای فراوانی رو به رو شدند ؛ البته زنان جامعه ما همیشه صبور، قوی، مدیر و اقتصاددان بوده اند و سال ها حضور اشغالگران در منطقه محل زندگی شان باعث شده است تا تجربه بیشتری را در مدیریت امور و تحمل تنگناهای اقتصادی کسب کنند.

بی تردید، در مرحله کنونی در شدیدترین تنگنای اقتصادی ممکن به سر می بریم که نتیجه محاصره ظالمانه ملت فلسطین است. زن فلسطین در چنین شرایط سختی باید به معنای واقعی کلمه مقتصد باشد تا بتواند نیازهای خود و خانواده اش از جمله خوراک، پوشاک و لوازم مدرسه فرزندان را تامین کند.

س: به نظر شما نقش مجلس قانونگذاری فلسطین در حل بحران کنونی چیست؟

ج: ما با تمامی امکانات و توانایی های موجود، برای حل بحران کنونی می کوشیم. ضمنا کاندیداتوری مان در انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین نیز با هدف تغییر و اصلاح بوده است و از زمانی که پا به صحن مجلس گذاشتیم، با خود عهد بستیم که در راستای اجرای برنامه های اعلام شده مان تلاش کنیم ؛ ولی از همان ابتدا با روند محاصره رو به رو شدیم ؛ البته ما نسبت به آینده امیدواریم و معتقدیم که اگر متمسک و پایبند به حق و حقیقت باشیم، وضعیت بهتر خواهد شد.

بی تردید پایداری، شکیبایی، توکل به خدا و مقاومت در مقابل بحران پیش رو تنها کلید پایان وضعیت دشوار کنونی است. امکان تداوم محاصره وجود ندارد. دیر یا زود، روزی فرا می رسد که در آن سد محاصره شکسته می شود.

 س: تفسیر شما از تعطیلی مکرر جلسات مجلس قانونگذاری فلسطین چیست؟

ج: سبب تعطیلی جلسات مجلس، مقامات رام الله (تشکیلات خودگردان) هستند. آنها نمی خواهند جلسات مجلس برگزار شود یا اینکه مجلس به روند فعالیت خود ادامه دهد. منافع مقامات رام الله در گرو تعطیلی پارلمان است.

آقای دکتر احمد بحر، معاون اول پارلمان بارها اعضا را برای برپایی جلسات مجلس فراخواندند ؛ ولی آنها مخالفت کردند تا جایی که نظام مداربسته موجود در پارلمان را تخریب و برق آن را قطع کردند. دیگر کارمندهای مجلس نیز در محل کارهای خود حاضر نمی شوند و کار به جایی رسیده است که با تلفن همراه با آنها تماس می گیریم ؛ ولی تنها 5 یا 6 کارمند در محل کار خود حاضر می شوند و دیگر افراد غیبت می کنند. بنده در همین جا تاکید می کنم که مجلس قانونگذاری به وضعیت عادی خود باز خواهد گشت.

 س: تجربه حضورتان در مجلس قانونگذاری فلسطین را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا به خانم ها سفارش می کنید که در چنین جایگاه هایی حضور و فعالیت داشته باشند؟

ج: این یک مسئله کاملا طبیعی است. زنانان نقش گسترده و مهمی را در عرصه های مختلف داشته اند، پس چرا در مجلس قانونگذاری نقشی نداشته باشند؟

زنان همان طوری که در نهادهای ملی، اجتماعی، اسلامی و دولتی حضور دارند، باید در پارلمان نیز ایفای نقش کنند. مادامی که هیچ مانع شرعی برای حضور و فعالیت زنان در بخش های مختلف وجود ندارد، پس دیگر چه اشکالی برای این امر وجود دارد؟!

 س: آیا حضور زن در عرصه سیاست بر حیات خانوادگی و اجتماعی اش تاثیر نمی گذارد؟

ج: اصلا این طور نیست. حضور زنان در عرصه سیاست کاملا مشابه حضورشان در عرصه آموزش، تدریس و مسائل اجتماعی است.

هر کاری که زنان در خارج از خانه انجام دهند، تاثیرش بر حیات خانوادگی و اجتماعی شان مشابه تاثیر فعالیت در عرصه سیاست است. تاثیر سیاست بر زندگی منفی نیست ؛ بلکه بر عکس نتایج مثبتی نیز با خود به همراه دارد.

 س: می گویند که در مقایسه با گذشته، ما شاهد کمرنگ شدن نقش زنان هستیم. آیا این حرف درست است؟

ج: به نظر بنده این طور نیست. شاید بتوان گفت که وضعیت در مقایسه با گذشته بهتر شده است. بی تردید، بحران های اقتصادی که ما (زنان) با آنها رو به رو هستیم، مربوط به امروز نیست ؛ بلکه تاریخ آن به آغاز انتفاضه اول باز می گردد.

ملت و زنان فلسطینی از دیرباز با تنگناهای اقتصادی فراوانی مواجه بودند و زمان شروع این تنگناها به امروز و دیروز باز نمی گردد. در این نکته نمی توان شک کرد که زنان فلسطینی تجربه های خوبی را از گذشته گرفته اند و نسبت به گذشته، تعامل بهتری با مسائل دارند.

 س: سطح روابط تان با بانوان نماینده عضو دیگر احزاب چگونه است؟

ج: هیچ رابطه و پیوند عمیقی میان بنده و بانوان نماینده عضو دیگر احزاب وجود ندارد و هیچ منافع مشترکی نیز وجود ندارد که به خاطر آن بخواهیم به همدیگر خدمت کنیم.

ریشه این عدم رابطه را باید در برگزار نشدن جلسات مجلس قانونگذاری و همچنین اختلافاتی جستجو کرد که باعث دور شدن مان از همدیگر شده است.

در مورد رابطه ام با نمایندگان عضو حماس نیز باید خدمت تان عرض کنم که رابطه خوبی با خانم جمیله و هدی دارم. ضمنا با خانم نجات الاسطل و ام جهاد نیز روابط خوبی داریم.

به طور کلی باید عرض کنم که روابط قوی نیست ؛ زیرا جلسات مجلس قانونگذاری که عامل ارتباط نمایندگان با یکدیگر است، برگزار نمی شود و تماس ها نیز اندک است.

 س: وضعیت نوار غزه بعد از کنترل حماس بر آن را چگونه ارزیابی می کنید؟

ج: الحمدلله هیچ کسی نمی تواند نعمت امنیتی که در حال حاضر بر نوار غزه حکمفرما شده است، را انکار کند که البته تمامی اینها را ـ در گام اول ـ از فضل الهی و در مرحله بعدی از اقدامات حماس داریم.

 س: برخی زنان فلسطینی پس از حاکمیت حماس بر نوار غزه از این هراس دارند که وضعیتی مشابه حاکمیت طالبان پیش آید؟ تحلیل شما از این مسئله چیست؟

ج: به هیچ وجه چنین چیزی واقعیت ندارد. حماس با دیگر گروه های اسلامی تفاوت دارد. البته ما دیگر گروه های اسلامی را سرزنش نمی کنیم و به آنها هیچ تهمتی نمی زنیم ؛ ولی می گوییم که حماس خواهان میانه روی است، بدون آنکه خود را بی عیب و نقص بداند.

حماس به معنای واقعی کلمه حامی دین است. زنان نیز جزء جدایی ناپذیر ملت، جامعه مسلمان فلسطین و جنبش حماس است و از این رو، دیگر معنایی ندارد که حماس بخواهد وضعیت زنان را تغییر دهد.

زنان فلسطینی بعد از حوادث اخیر غزه و موج بیداری اسلامی که منطقه خاورمیانه و نوار غزه را در بر گرفته است، وضعیتی بهتر از گذشته دارند. زن فلسطینی امروز بیدار و متعهد است و به وظایف دینی و ملی خود آگاه می باشد.

 س: برنامه روزانه ام نضال فرحات چگونه است؟

ج: همچون دیگر مردم دنیا ؛ البته شاید مشغولیت بنده بیشتر از دیگر مردم عادی باشد. صبح برای نماز بلند می شوم و بعد از ادای نماز اندکی استراحت می کنم ؛ چرا که وضعیت جسمی ام طوری نیست که بیدار بمانم.

ساعت 8.5 بامداد از خواب بیدار می شوم. صبحانه مختصری می خورم. البته این فرصت را در روز دارم که نمازی بخوانم و یک جزء از قرآن را تلاوت کنم و اگر وقت اجازه ندهد، کمتر از یک جزء را قرائت می کنم. سپس به سراغ کارهایم می روم یا در جلسه فراکسیون تغییر و اصلاح و یا در جلسات مجلس قانونگذاری شرکت می کنم. به طور کلی هر کاری که مرتبط با بنده باشد.

ضمنا دعوت زیادی از بنده برای شرکت در کنفرانس ها، جشن ها و مناسبت های اجتماعی می شود که قادر نیستم به تمامی آنها لبیک بگویم ؛ چرا که تعداد این دعوت ها بسیار زیاد است.

در طول روز سعی می کنم که یکی از کارها را به صورت کلی به اتمام برسانم. هنگام ظهر اندکی استراحت می کنم و عصر نیز از مهمانانی که به منزل مان تشریف می آورند، پذیرایی می کنم و این امکان نیز وجود دارد در مراسم های مختلف یا جلساتی که مربوط به کارم است، شرکت کنم یا آنکه در کنفرانس ها و همایش هایی که در مساجد برگزار می گردد، حاضر شوم.

اصولا تمام روز را مشغول هستم. هنگام استراحت نیز به رادیو گوش می دهم و تلویزیون را نگاه می کنم و با دقت اخبار سیاسی را دنبال می کنم. ضمنا علاقه وافری نیز به پیگیری برنامه های سیاسی و فرهنگی دارم.

ضمنا زمانی را نیز به خانواده ام اختصاص می دهم و با آنها در مورد امور و وضعیت خانواده صحبت می کنم. هیچ گاه وظیفه خود در قبال فرزندان، عروس و دامادها و نوه ها را از یاد نمی برم ؛ بلکه این وظیفه را همیشه مد نظر دارم.   

لینک کوتاه:

کپی شد