مترجم: پریسا عظیمی
اندوهگین و ساکت و خاموش به کنجی می نشست و دست به هیچ کاری نمی زد و به رغم این که سلطان حیوانات بود و همگان از او حساب می بردند و مردم هم با دیدنش احساس خوشبختی می کردند، اما او همواره زانوی غم بغل کرده بود، نه می غرید و نه به خاطر مزاحمت آفرینی های کودکان از کوره در می رفت، گویی از آنچه که در سرزمینش می بیند به ستوه آمده است. جنگل هم قوانینی دارد که باید به آنها احترام گذاشت، ولی در غزه قوانین هیچ ارزش و اعتباری نداشت، حتی آنان قوانین جنگل را نیز زیر پا می گذاشتند. در جنگل کسی نمی تواند همسرم (شیر ماده) را از بیشه ام و در مقابلم و جلوی چشمان همگان بدزد. فاجعه بارتر از آن این که مجرم چهره معلوم الحالی است و به کرده خودش فخر و مباهات می ورزد، چرا که پشتش به سرویس های امینتی گرم است. کاشکی عمر یا صلاح در غزه بودند و همسر شیر را برای شیر او باز می گرداندند.
پس از گذشت دو سال از سرقت ماده شیر به دست یکی از چهره های با نفوذ، جنبش مقاومت اسلامی “حماس” با کمک یگان اجرایی وارد عمل شد تا ماده شیر را به شیر غمگین بازگرداند تا آنان در کنار همدیگر در شهر امن غزه زندگی کنند.
حماس موفق شد در تاریخ پانزدهم ژوئن گذشته یک گروه سرکش و غوغاسالار وابسته به سرویس های امنیتی را تار و مار کند که این امر نقطه عطفی در تاریخ مبارزات حماس و سرآغاز امنیت اجتماعی در غزه برای جمادات و انسان به شمار می رود.
غزه کانون هرج و مرج
خدا آن روزها را دوباره نیاورد، ما مثل خروس شده بودیم که لحظه غروب به خاطر نابسامانی امنیتی و تجاوزات و تعرضات این گروهک آشوب طلب جرات بیرون آمدن از منازلمان را نداشتیم.
حاجیه خانم “ام حسن” با این عبارات سر سخن را باز کرد، وی برای نخستین بار هوس کرده است که ایام تعطیلات را در ساحل غزه سپری کند. تا آخرین لحظه شب کسی جرات نکرد به او نگاه چپ بیندازد. وی در حالی که با چشمانش به انبوه گردشگران غنوده در ساحل چشم نواز غزه اشاره می کرد، گفت:« تا چند روز قبل جرات نمی کردیم به این مکان بیاییم و تا این وقت شب اینجا بنشینیم، زیرا یک مشت افراد مریض مزاحم مردم می شدند و خوشی آنان را بر هم می زدند و اوقات مردم را تلخ می کردند و مزاحم دختران مردم می شدند، اما اکنون وضعیت کاملا فرق می کند، صدای رقص و آواز پارتی هایی که از اطراف و اکناف ساحل غزه به گوش می رسید هر عابر پیاده ای را به سوی خود جلب می کرد و صدای ترانه ها در هر کوی و برزنی پیچیده بود و گهگاهی هم سرود های اسلامی و حماسی گوشمان را نوازش می کرد و گاهی هم سرودهایی که هیچ مناسبتی نداشت، پخش می شد.» اکنون خوشحالی و شادکامی سراسر وجود شهروندانی را که در میدان سرباز گمنام موج می زنند، فرا گرفته است، زیرا آنان بدون اندک ترس و واهمه ای در این میدان می نشینند و تا پاسی از شب را نیز در آن می گذرانند و هیچ ترس و واهمه ای ندارند که یک قتلی صورت بگیرد یا بی جهت به سوی کسی تیراندازی شود. پایان بخشیدن به تیراندازی های بی رویه به سوی مردم و عدم اجازه به انتشار بی رویه سلاح در خیابان ها از جمله مسائلی است که مورد اسقبال مردم گرفت. اکنون مردم به تفاوت وضعیت قبل از سیطره حماس بر غزه و پس از آن پی برده اند و این همان چیزی است که بیشتر افرادی که با آنان دیدار و ملاقات کرده ایم بر آن تاکید می کنند. از جمله آنان خانمی است که سه فرزند همراه دارد و بزرگترین آنها 5 سال دارد. وی با سیمایی خندان گفت:« ما در غزه یک همسایه اشرافی و با نفوذ داشتیم و اعضای این خانواده به محض شنیدن بانگ اذان مغرب شروع به تیراندازی می کردند و تا صبح این کار را انجام می دادند، انگار که ما در کنار یک دیگ پر از ذرت که بر روی اجاق گاز گذاشته اند و سر و صدای ترکیدن دانه های ذرت یک لحظه متوقف نمی شود، خوابیده ایم. این خانواده هر روز با یکی از همسایگان درگیر می شد و دعوا می کرد و اگر این خانواده می خواست مراسمی برگزار کند مجبور می شدیم خانه مان را ترک کنیم و پس از پایان مراسم به خانه خود باز گردیم.»
یک لحظه تصور کنید که بچه های ما به چه حال و روزی می افتادند، آری! آنان از وحشت و ترس گریه سر می دادند و جیغ می کشیدند، اما اکنون الحمد لله نه صدای تیراندازی به گوش می رسد و نه چیز دیگر، وی افزود:« اصلا فکرش را نمی کردیم که روزی از شر این بیدادگران رهایی یابیم و عربده کشی ها و غوغاسالاری های این خانواده و دیگر خانواده ها پایان یابد.»
به نظر می رسد که این خانم فقط چنین دیدگاهی ندارد، بلکه احمد راننده جوانی که سر راهمان سوار خودرویش شدیم با این خانم در این زمینه همفکر است. وی اتفاقاتی را که برایش رخ داده بود برای ما بازگو کرد. وی خاطر نشان ساخت:« تصور نمی کردم که روزی کسی پس از ساعت 11 شب بتواند بدون نگرانی و واهمه به ساحل دریا برود، زیرا قبل از اجرای طرح پاکسازی غروب ها جرائت نمی کردیم به اینجاها نزدیک شویم.»
وی در حالی که پشت چراغ راهنمایی و رانندگی توقف کرده است، افزود:« تا چند وقت پیش زیاد در تقاطع و پشت چراغ راهنما توقف نمی کردیم، بلکه به سمت راست و چپ خود نگاه می کردیم و سپس راه مان را می گرفتیم و می رفتیم، حتی اگر چراغ قرمز هم بود یا پلیس در محل حضور داشت، اما اکنون اگر نیمه شب هم باشد، این کار را انجام نمی دهیم.»
طرف سوم این فتنه ها و آشوب ها را به پا کرده بود
به رغم بدبینی عده ای از پژوهشگران و تحلیلگران و نگرانی آنان از تداوم نابسامانی امنیتی، اما این تحول عظیم به وقوع پیوست. آنان می پنداشتند که پس از سال های مدیدی مردم فلسطین از این وضعیت ویران رهایی پیدا می کنند، اما گذشت ایام ناصوابی رایشان را به اثبات رساند و نشان داد که حساب و کتاب های آنان درست و سنجیده نبوده است. این همان چیزی است که دکتر “فضل ابوهین” استاد روانشناسی دانشگاه الاقصی بر آن مهر تائید می زند. وی گفت: :« نگرانی ما از این بود که نابسامانی امنیتی فرهنگ هرج و مرج را در میان نوباوگان پی ریزی کند و هرج و مرج طلبی در جامعه حاکم شود، اما باید بگویم که برقراری سریع و مجدد نظم، امنیت، آرامش، همدلی و پایبندی به قوانین دور از انتظار بود و چنانچه بخواهیم تفسیری از این مسئله داشته باشیم باید بگوئیم که مردم غزه مردم خیرخواهی هستند، بنابراین ساماندهی امور عزم و جدیت و قاطعیت مردم را می طلبد و این همان مسئله است که در نوار غزه رخ داد.
ابوهین پیرامون پیامدهای نابسامانی برهه سابق تاکید کرد که وضعیت سابق تغییر بنیادین در پیوندهای جامعه ایجاد کرد. این بدان معناست که کشت و کشتار داخلی زائیده تداوم یک دوره نابسامانی امنیتی است و این امر موجب تشدید بحران داخلی شد؛ به ویژه این که افراد جامعه یا حامی حماس هستند یا حامی فتح به این ترتیب عملکرد و مناسبات آنها ورد زبان مردم شده است، علاوه بر آن جامعه ما بافت عشیره مداری دارد که در آن خانواده از گستردگی زیادی برخوردار است. با عنایت به این مسئله البته زمانی که ما درباره گروه های فلسطینی سخن می گوئیم، انگار که از فرزاندن یک خانواده سخن می رانیم، بنابراین نابسامانی امنیتی موجب بروز دو دستگی داخلی و بی نظمی در جامعه فلسطین و از بین رفتن احترام متبادل در جامعه فلسطین شد. با پایان یافتن کشت و کشتار و سیطره حماس بر نوار غزه با دیگر مناسبات اجتماعی تحکیم و تقویت یافت. ابوهین خاطرنشان می کند که جامعه فلسطین با نابسامانی امنیتی بیگانه است و چیزی به عنوان هرج و مرج در قاموس جامعه فلسطین وجود ندارد، اما آشوب طلبی ها و نابسامانی های امنیتی چیزی جز ویرانگری در بر نداشته است و این امر نشان می دهد که طرف سومی در این ماجرا دست داشت و می خواست اوضاع داخلی فلسطین را ملتهب و متشنج کند.
نسیم امنیت و آرامش در غزه شروع به وزیدن گرفت
بی تردید امنیت یک امر مهمی به شمار می رود و گاهی مهمتر از نان شب جلوه می نماید. دکتر ابوهین در ارتباط با این مسئله می گوید که ساکنان نوار غزه پس از این رخدادها به حالت طبیعی خودشان بازگشتند و روابط آنان به حالت عادی خود بازگشت. کافی است که انسان به ساحل غزه برود تا روحیه همدلی و همنوایی مردم را به رغم وضعیت رقت بار اقتصادی با تمام وجود لمس کند.
درست است که امنیت اقتصادی خواست مردم است، اما امنیت فردی و کرامت شخصی از تمامی این مسائل مهم تر است و در حال حاضر جامعه ما از این نعمت متنعم گشته است.
وی افزود: قبل از پاکسازی نوار غزه قوانین مدام نقض می شد، اما اکنون همگان به آنها احترام می گذارد. آری! قبل از پاکسازی نوار غزه وزارتخانه ها و نهادهای دولتی به یک مراکز بی ارزش مبدل شده بود، حتی به کرامت و شخصیت و حیثیت انسان ها تعرض و تعدی می شد. غوغالا سالاران به قوانین راهنمایی و رانندگی احترام نمی گذاشتند، اما اکنون به آن احترام شدیدی قائلند، چرا که غوغاسالاری و هرج و مرج طلبی با گروه خونی جامعه ما همگنی ندارد.
پایان مزاحمت آفرینی ها برای مردم
دکتر ابوهین خاطر نشان ساخت: حمایت سرویس های امنیتی از خانواده های با نفوذ موجب طغیان و سرکشی و آشوب طلبی آنها شد. این خانواده ها دست به اقدامات آشوب طلبانه و غیر اخلاقی می زدند. این امر در تلاش برخی از این خانواده ها برای سلطه جویی بر خانواده های دیگر و زهر چشم گرفتن از آنها نمود پیدا می کند؛ به گونه ای که این خانواده های غوغاسالار در خیابان ها عربده کشی می کردند و به قانون هیچ پایبند نبودند و مدعی بودند که قانون برای آنان وضع نشده، بلکه برای دیگران وضع شده است.
این استاد دانشگاه همچنین گفت: خانواده های بکر، دغمش و حسنین از جمله خانواده هایی بودند که دست قتل و عربده کشی زدند و اکنون می بینیم که به چه روزگاری دچار شده اند، آری! برخی طرف های ذینفع به منظور ایجاد نابسامانی و فتنه انگیزی جهت براندازی دولت منتخب فلسطین از این خانواده ها حمایت و پشتیبانی می کردند.
وی تاکید کرد که مجبور کردن همگان به پایبندی به قانون موجب تضعیف سلطه جویی این خانواده ها و شکل گیری قانون سالاری و حاکمیت قانون شد.
اکنون ما دولت واحدی داریم و با قدرت قانون نقش خود را ایفا می کند و باید همگان از هر طیف یا جریانی که باشند به قانون پایبند باشند.
ابوهین در مورد تاثیر شرایط کنونی سیاسی و تخلفات قانونی و قانون شکنی های عباس و صدور فرمان های جائرانه ای از سوی وی در ارتباط با جدا سازی نوار غزه از کرانه باختری گفت:« وجود دو دولت با دو رئیس با دو نوع تصمیم سازی بر روابط اجتماعی تاثیر می گذارد، چرا که بافت جامعه فلسطینی قبیله ای است و با توجه به این مسئله پیش بینی می شود که بحران سیاسی بحران اجتماعی را به دنبال داشته باشد و اگر بحران اجتماعی رخ بنماید، فرونشاندن این بحران سالیان سال طول می کشد، از این رو بر همگان واجب است که در ترویج و بسط سیاست تسامح و نهادینه کردن مفاهیم همدلی را نقش آفرینی کنند.»
یگان اجرایی امنیت را در نوار غزه برقرار کرد
یگان اجرایی که توسط استاد سعید صیام وزیر سایق کشور شکل گرفت توانایی خود را در برقراری امنیت و آرامش در نوار غزه به اثبات رساند، حال آن که تعداد نیروهای این یگان کمتر از 5 درصد عناصر سرویس های امنیتی سابق فلسطین است.
به منظور آگاهی از نحوه عملکرد این یگان در برقراری نظم و امنیت در نوار غزه با “اسلام شهوان” سخنگوی این یگان دیدار کردیم و او در این زمینه گفت:« برای برقراری نظم و امنیت و آرامش در نوار غزه دست به چندین اقدام زدیم در گام نخست افراد نقابدار را از خیابان ها جمع و با افرادی که این مسئله را رعایت نمی کردند به شدت برخورد کردیم، سپس استفاده بی رویه و غیر قانونی از سلاح به جزء سلاح پلیس و یگان اجرایی را ممنوع کردیم، اما در مورد سلاح مقاومت اعلام کردیم که استفاده از آن را فقط به مرزها محدود کردیم و دیگر به هیچ کس اجازه نمی دادیم که در خیابان سلاح در دست بگیرد و فارغ از آن دست به اصلاحات گسترده ای در ادارات و نهادهای دولت زدیم و بساط تخلفات و قانون شکنی هایی در نهادهای دولتی یا محافل عمومی را برچیدیم و گام های جدی در این زمینه برداشتیم.» یگان اجرایی همچنین به درگیری های خانوادگی پایان بخشید و میان خانواده های درگیر صلح و آشتی ایجاد کرد و به بسیاری از نزاع ها و مشکلات و چالش های اجتماعی فیصله داد و مانع از بروز و گسترش آنها شد.»
شهوان ضمن اشاره به نقش آفرینی یگان اجرایی در جلوگیری و کاهش سرقت و جرم و جنایت گفت که از زمان سیطره حماس بر نوار غزه فقط سه مورد سرقت خودرو مشاهده شده است، حال آن که در روز نخست نابسامانی امنیتی در نوار غزه بیش از 40 خودرو به سرقت رفت.
این مسئول فلسطینی تاکید کرد:« ما به مبارزه با مواد مخدر برخاستیم و مقادیر قابل ملاحظه ای از این مواد خانمان سوز را کشف و ضبط کردیم و ظرف یک ماه موفق شدیم 40 تن از معتادان و افرادی را که در کار خرید و فروش مواد مخدر بودند، دستگیر کنیم.»
شهوان ضمن اشاره به بی توجهی و کاهلی سرویس های امنیتی سابق در برخورد با معتادان و قاچاقچیان مواد مخدر گفت این سرویس ها طی یک سال فقط 5 یا 6 تا از قاچاقچیان مواد مخدر را دستگیر کرده بود.
وی در خصوص کنترل وضعیت مالی صراف ها و جلوگیری از ضربه خوردن اقتصاد ملی فلسطین تاکید کرد که یگان اجرایی موفق شد که مبالغ هنگفتی از اسکناس های قلابی را کشف و ضبط کند؛ به گونه ای که نیروهای مخلص و دلسوز این یگان یک بار طی یک عملیات گسترده موفق شدند 50000 دلار آمریکایی قلابی را کشف و ضبط کنند و قدر مسلم این که این اسکناس ها از خارج یا از “اسرائیل” به بازار مالی نوار غزه تزریق شده بود تا از این طریق وضعیت اقتصادی غزه دچار بحران کند.
شهوان خاطر نشان ساخت که یگان اجرایی همچنین تیراندازی در مناسبت ها و مراسم های جشن و سرور را ممنوع کرد و سلاح هایی را که در کشمکش های خانوادگی مورد استفاده قرار می گرفت، جمع و آنها را مصادره کرد.
واقعیت موجود و اسناد و مدارک رسمی بر اظهارات شهوان مهر تائید می زند
بر پایه گزارش آماری وزیر دادگستری که نسخه ای از آن را به اسماعیل هنیه نخست وزیر دولت پیشبرد امور ارسال کرد، طی نیم ماه اخیر (ژوئن) گذشته میزان قتل عام در نوار غزه کاهش یافته است؛ به گونه ای که طی نیم ماه اخیر به خاطر کنترل امنیتی نوار غزه توسط حماس فقط سه مورد قتل در این منطقه رخ داده است، حال آنکه در ماه ژانویه سال جاری در سال جاری 63 مورد، در ماه فوریه 35 مورد، در ماه مارس 19 مورد، در ماه آوریل 19 مورد، در ماه می 46 مورد، در ماه ژوئن 83 مورد قتل صورت گرفت. در خصوص سامدهی به رفت و آمد خودروها در نوار غزه پس از سلطه حماس بر نوار غزه داستان دیگری دارد؛ به گونه ای جوانان و نوجوانان را می بینی که در تقاطع ایستاده اند و خودروها را هدایت می کنند و با وجود امکانات کم و آفتاب سوزان، اما خوشحال و شادمان کارشان را انجام می دهند. در همین راستا، شیخ محمد ماضی از مبلغان برجسته و نامدار فلسطین در مسجد عمری طی نطقی از این جوانان که وقت خود را صرفت ساماندهی به رفت و آمد و کنترل خودروها می کنند تقدیر و تشکر کرد و از خداوند متعال برای آنان طلب موفقیت کرد.
از سوی دیگر، اشرف ابودیه سخنگوی فعالیت های مردمی که بر روند فعالیت های داوطلبانه جوانان در ساماندهی به تردد وسایط نقلیه نظارت داشت گفت که این جوانان به صورت خودجوش و به منظور پاسداری از نظم جامعه و کنترل عبور مرور در طرح ساماندهی به تردد خودروها شرکت کردند.