مرکز حقوق بشر فلسطین نسبت به تداوم موج بازداشت های طرفداران جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در کرانه باختری از سوی سریس های امنیتی وابسته به “محمود عباس” رئیس تشکیلات خودگردان ابراز نگرانی کرد.
این مرکز دیروز دوشنبه (3/9/2007) با صدور بیانیه ای که نسخه ای از آن به مرکز اطلاع رسانی فلسطی نمابر شد، تاکید کرد که اکثر افراد بازداشت شده، در جریان بازجویی ها توسط عناصر این سرویس ها مورد آزار و اذیت قرار می گیرند و حتی خانواده هایشان نیز مورد شکنجه قرار می گیرند.
این مرکز حقوقی فاش کرد که بازرسان این مرکز در جریان تحقیقات خود در کرانه باختری، به سختی می توانند قربانیان این جنایت ها را راضی کنند که درباره نحوه شکنجه خود در جریان بازجویی ها سخنی بگویند.
مرکز حقوقی فلسطین خاطر نشان کرد که خودداری بازداشت شدگان عضو حماس از ارائه اطلاعات، باعث می شود تا سرویس های امنیتی این سیاست هدفمند خود را ادامه دهند و حال آنکه این سیاست، تمامی اصول و مبانی و منشور حقوق بشر و مقررات موجود در زمینه برخورد با زندانیان را زیر پا گذاشته و نقض می کند.
این مرکز به عنوان نمونه، مواردی از بدرفتاری سرویس های امنیتی با افراد بازداشت شده و خانواده های آنها را ذکر کرده است که در پایین با هم می خوانیم.
شکنجه خانواده احمد محسن
تعدادی از افراد سازمان حفاظت اطلاعات در تاریخ 21/8/2007 خانواده “احمد طاهر احمد محسن” (92 ساله) را در جریان بازداشت پسر 30 ساله شان “محمد علی” مورد آزار و اذیت قرار داده اند. این خانواده ساکن روستای الناقوره در شمال غربی شهر نابلس هستند و در جریان بازداشت محمد علی، زمانی که خواستند به همراه تعدادی از بستگان خود مانع از بازداشت او شوند، مورد شکنجه و ضرب و شتم قرار گرفتند و عناصر حفاظت اطلاعات با تیر اندازی گسترده در منزل شان، محمد علی را بازداشت کردند.
نزدیکان این فرد بازداشت شده گفتند چهار نفر که دو تن از آنان نقاب داشتند، و خود را از افراد سازمان حفاظت اطلاعات معرفی کردند، با مراجعه به منزل این خانواده، از مادر محمد علی خواستند که در را باز کند و وقتی پدر سالخورده وی به در منزل رفت، آنها به شدت او را هل داده و وارد منزل شده و شروع به جستجو برای یافتن محمد علی کردند. این افراد سپس به سوی زیر زمین منزل رفتند و زمانی که مادر خانواده و تعدادی از نزدیکان آنها خواستند که مانع از ورود این افراد به زیر زمین منزل شوند، شروع به تیراندازی گسترده در داخل اتاق های منزل کردند و تعدادی از زنان را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
عناصر سازمان حفاظت اطلاعات، به تیراندازی در داخل منزل ادامه دادند که این مساله باعث ترس و وحشت افراد خانواده و وارد آمدن خسارت های زیادی به وسایل خانه شد. در نهایت عناصر سازمان حفاظت اطلاعات تشکیلات خودگردان توانستند محمد علی را پیدا کرده و همراه خود ببرند. گزارشگر مرکز حقوق بشر اعلام کرده است که او خود آثار چندین گلوله را بر روی پنجره و در و دیوار منزل و نیز در سقف آن مشاهده کرده است.
تیراندازی به سوی زنان و کودکان
به گفته “محمود احمد طاهر محسن”، دو نفر از نیروهای تشکیلات خودگردان اقدام به ضرب و شتم پدر خانواده اقدام کرده و زمانی که دیدند در یکی از اتاق های زیر زمین منزل بسته است از محمود خواستند که آن را باز کند اما او کلیدهای در را پیدا نکرده و وقتی این مساله را به نظامیان تشکیلات خودگردان اطلاع داد، آنها اقدام به تیراندازی به سوی دستگیره در کرده و پس از شکستن در اتاق وارد آنجا شدند. آنها زمانی که محمد علی را آنجا دیدند شروع به ضرب و شتم او کردند و زمانی که محمود و پدرش خواستند که مانع از این کار شوند، این افراد اقدام به تیراندازی به سمت در و دیوار منزل کردند.
محسن خاطر نشان کرد:« زمانی که من و مادرم به همراه زن عمو و دختر عمویم خواستیم محمدعلی را از دست آنها نجات دهیم، این افراد زنها را مورد ضرب و شتم قرار داده و بار دیگر در داخل منزل تیراندازی کردند. در این حین یکی از این افراد که ماسک سیاهی بر صورت خود داشت، به زیر زمین منزل رفته و اقدام به تیراندازی در آنجا کرد که در نتیجه آن دختر عمویم غش کرد و آنها محمد را به زور از میان ما بردند.»
شکنجه عمر احمد
در یک مورد دیگر عناصر سازمان حفاظت اطلاعات، روز پنج شنبه 23/8/2007 “عمر محمود عمر احمد” (31 ساله) از اهالی روستای فرعون در جنوب شهر طولکرم را در جریان بازجویی ها در مورد ارتباط وی با جنبش مقاومت اسلامی حماس، مورد شکنجه قرار دادند.
این شهروند فلسطینی که به محض حضور در برابر ماموران بازجویی، مورد آزار و اذیت قرار گرفت در ادامه اظهاراتش به مرکز حقوقی، تصریح کرد که وی در جریان بازداشت و بازجویی در معرض انواع شکنجه ها قرار گرفته است که همین مساله باعث شده است تا روانه بیمارستان شود و در این مرحله نیز علی رغم درخواست وی برای انتقال به بیمارستان الزکاة به بیمارستان دولتی طولکرم انتقال داده شده است.
ضرب و شتم .. اقدامی معمولی در بازجویی ها
“عمر محمود احمد” در تشریح شکنجه هایی که عناصر “سازمان حفاظت اطلاعات” علیه او اعمال کرده اند می گوید: آنها مرا به یک سلول کوچک با مساحت دو متر مربع بردند که در داخل آن فرشی پهن بود اما نگهبان زندان در هنگام وارد کردن من به سلول آنرا برداشت. یک ساعت پس از ورود به سلول انفرادی، آنها مرا برای بازجویی فراخواندند و در بازجویی ها از من درباره ارتباطم با جنبش حماس سوال کردند که من در جواب به آنها گفتم که از طرفداران این جنبش هستم اما در آن عضویت ندارم. در این لحظه بازرس مرا تهدید کرد که « آن قدر با چکمه هایم بر سرت می کوبم تا چکمه ها پاره شوند.» علاوه بر این تهدیدم کردند که مرا به اریحا منتقل می کنند. آنها دوباره مرا به سلولم بازگرداندند و پس از گذاشتن ماسک مخصوص بر سرم، با پرچم سبز رنگ جنبش حماس دستهایم را از پشت بسته و نگهبان زندان مرا رو به دیوار نگه داشت و با عبارات زشتی به من فحش و ناسزا می گفت و زمانی که به او گفتم حالم بد است، باور نکرده و بیشتر به من بد و بیراه گفت.
وی خاطر نشان کرد: زمانی که خواستم به دیوار تکیه دهم، نگهبان زندان فورا به داخل سلول آمده و مرا مجبور کرد که در وسط سلول بایستم. روز پنج شنبه 4 بار از من بازجویی کردند که در تمامی این بازجویی ها از من درباره عضویتم در جنبش حماس سوال می کردند. در دور چهارم این بازجویی ها، بازرس زندان از نگهبان خواست که مرا محبور کند از ساعت 9 شب تا ساعت 6 صبح فردا سر پا بایستم و من در این مدت هر چه قدر از نگهبان خواستم که به من اجازه دهد تا کمی بخوابم یا استراحت کنم، این اجازه را به من نداد.
شکنجه خانواده الطراده
خانواده “فواز هشام حسین طراده” (22 ساله) نیز از این اقدامات وحشیانه عناصر تشکیلات خودگردان در امان نبودند. این خانواده که در شهرک تفوح واقع در غرب شهر الخلیل ساکن هستند از قربانیان جنایت های سرویس های امنیتی وابسته به عباس هستند. روز سه شنبه 28/8/2007 تعدادی از عناصر سازمان حفاظت اطلاعات، در جریان بازداشت فواز از منزلش، تمامی افراد خانواده او را مورد شکنجه قرار دادند و علاوه بر این عناصر سازمان حفاظت اطلاعات، خود فواز را نیز در جریان بازجویی درباره ارتباطش با جنبش حماس و یگان اجرایی وزارت کشور فلسطین مورد ضرب و شتم شدید قرار دادند.
حتی زنان هم از حمله آنها در امان نماندند
“فایز” برادر 24 ساله فواز، در گفتگو با مرکز حقوق بشر فلسطین درباره جزئیات بازداشت برادرش می گوید: یکی از افراد حفاظت اطلاعات پیراهن مرا گرفت و مرا به بیرون از در کشید و مورد ضرب و شتم قرار داد و زمانی که فواز دم در خروجی منزلمان در حال خداحافظی با مادرم بود، یکی از این افراد با پا و قنداق تفنگ به من حمله کرده و مرا به زمین انداخت و به بهانه مزاحمت من در کارهایشان مرا روی زمین می کشید.
فایز افزود: مادرم خواست که از من دفاع کرده و اجازه ندهد که آنها مرا مورد ضرب و شتم قرار داده و یا بازداشت کنند اما افراد سازمان حفاظت اطلاعات بدون توجه به اینکه مادرم مرا در آغوش گرفته است به ضربه های خود به من ادامه دادند که در نتیجه این ضربات مادرم به زمین خورده و صورتش زخم جزئی برداشت و بخش هایی از بدنش نیز ضربه خورد. در این حادثه خود من نیز از ناحیه کتف و پشت و نیز پهلو زخمی شدم.
ضربات وحشیانه
فواز در مورد شکنجه خود در جریان بازداشتش می گوید: مرا به ساختمانی انتقال دادند که بعدا فهمیدم ساختمان سازمان حفاظت اطلاعات در الخلیل است. در آنجا یک فرد نقابدار مرا به یکی از سلول های زیر زمینی که مساحت آن کمتر از دو متر مربع بود، انتقال داد و در طول مدت بازداشتم، به اتهام ارتباط با جنبش حماس و یگان اجرایی، چندین بار مورد بازجویی و شکنجه قرار گرفتم. دو تن از عناصر سازمان حفاظت اطلاعات که همیشه ماسک بر صورت خود داشتند، قبل و بعد از هر جلسه بازجویی، مرا به زیر مشت و لگد خود می گرفتند.
وی افزود: در یکی از این شکنجه ها، یکی از این دو نفر یک سر باتوم را روی شکم من قرار داد و بر آن فشار می آورد؛ به طوریکه سنگینی بدنش روی باتوم می افتاد. آنها با این کار می خواستند از من درباره اتهامات نسبت داده شده اعتراف بگیرند و من با ماموران بازجویی همکاری کنم. در این مدت، ناله های افرادی را می شنیدم که در سلول های مجاور مورد شکنجه قرار داشتند.
محکومیت و هشدار نسبت به خطر این اقدامات
مرکز حقوقی فلسطین که با تعدادی از سازمان های بین المللی ارتباط دارد، با محکوم کردن این شکنجه ها و برخوردهای غیر انسانی، خواستار تحقیق فوری در این زمینه و تحویل دادن مجرمان به دادگاه عدالت شده است تا اقدامات لازم در زمینه توقف و عدم تکرار این شکنجه ها اتخاذ شود.
این مرکز تاکید کرده است که به موجب قانون اساسی فلسطین، شکنجه اقدامی غیر قانونی و به منزله نقض حقوق بشر است که تمامی توافقنامه های بین المللی؛ به ویژه پیمان مبارزه با شکنجه و دیگر شیوه های مجازات های غیر انسانی مصوب سال 1984 به آن اشاره کرده اند. این مرکز خاطر نشان می کند که قانون اساسی فلسطین نحوه انجام عملیات بازداشت را تعیین کرده و به ماموران محاکم قضایی از جمله ماموران کلانتری ها ابلاغ کرده است و این مراکز مستقیما زیر نظر دادستان کل فعالیت می کنند. بدین ترتیب می بینیم که اقدامات صورت گرفته در کرانه باختری قانون را نقض کرده و بازداشت ها و شکنجه های زیادی انجام داده اند.