زندان صحرایی نقب یا به تعبیر خود فلسطینیان بازداشتگاه “انصار 3” که روز دو شنبه (22/10/2007) ده ها تن در درگیری های آن مجروح شدند، از زمان تاسیس آن در سال 1988 تاکنون کاملا با انتفاضه مردم فلسطین علیه اشغالگران صهیونیستی ارتباط داشته است.
صبح روز دوشنبه، 250 اسیر فلسطینی و 15 نگهبان صهیونیست در حمله نظامیان رژیم صهیونیستی به این زندان زخمی شدند. این حادثه زمانی رخ داد که اسرای این زندان با پرتاب کردن اشیای گوناگون به سوی نگهبانان مانع از ورود آنها به این زندان به منظور تفتیش چادرهای آنان و بازداشتگاه ها شدند.
سرکوب انتفاضه
“عیسی قراقع” مخبر کمیسیون اسرا در پارلمان فلسطین درباره زندان نقب می گوید:« این زندان در اصل برای سرکوب انتفاضه و مقابله با آن احداث شد و در دوره ای از فعالیت آن، 50 هزار اسیر فلسطینی در آن بازداشت شده بودند.»
قراقع که در آغاز انتقاضه، خود 6 ماه در این زندان به سر برده است، می افزاید:«این زندان باید بسته شود؛ چرا که شرایط آن حتی برای نگهداری حیوانات نیز مناسب نیست، چه برسد به انسان. این زندان در اصل به منظور سرکوب و شکنجه احداث شده است.»
ارتش رژیم اشغالگر قدس، در ماه مارس سال 1998 این اردوگاه را در صحرای نقب در نزدیکی مرزهای مصر احداث کرد تا افراد زیادی را که پس از آغاز انتفاضه ( 1987 ـ 1994) از میان ساکنان نوار غزه و کرانه باختری بازداشت می کرد، در این زندان نگهداری کند.
رژیم صهیونیستی اندکی پس از این که این زندان را در سال 1996 و به دنبال شکل گیری تشکیلات خوگردان فلسطین تعطیل کرد، بار دیگر در آوریل سال 2002 این زندان را بازگشایی کرد تا از آن برای نگهداری افرادی استفاده کند که در جریان انتفاضه دوم ـ که از سال 2000 آغاز شد ـ بازداشت می شدند.
تغییر نهاد ناظر بر این زندان
در سال 2006 مسئولیت نظارت بر این زندان از ارتش رژیم صهیونیستی به اداره زندان ها انتقال یافت. بر اساس آمار “وزارت امور اسرا و آزادگان” فلسطین، از 11 هزار اسیر فلسطینی حاضر در زندان های رژیم اشغالگر قدس، 2300 نفر در این زندان به سر می برند. این افراد از اعضای گروه های مختلف و جنبش های ملی و اسلامی فلسطین به ویژه رهبران برجسته این کشور هستند. ارتش این رژیم بر اساس قانون مربوط به دوران قیمومیت انگلستان بر فلسطین در ارتباط با بازداشت بدون سند و مدرک برخی افراد، 700 نفر از افرادی را که به طور موقت بازداشت کرده است، در این زندان نگهداری می کند.
“عبد الناصر فروانه” تحلیلگر مسائل مربوط به اسرای فلسطینی زندان های رژیم صهیونیستی درباره فعالیت های این زندان می گوید: «حوادث زندان نقب، حلقه ای از سلسله اقدامات سرکوبگرانه ای است که نظامیان رژیم صهیونیستی از طریق آنها و با سوء استفاده از سکوت کشورهای عربی و دیگر کشورهای جهان، اسرای فلسطینی را مورد شدیدترین شکنجه ها قرار می دهند.
تشدید اقدامات سرکوبگرانه
این تحلیلگر فلسطینی اعلام کرد:« سیاست سرکوب و حمله به اسرا در سال جاری تشدید شده است و تقریبا در حدود 50 مورد حمله به اسرا صورت گرفته است که در جریان آنها رژیم اشغالگر از یگان های “نخشون” و “متسادا” استفاده کرده است.»
وی خاطر نشان کرد که این یگان ها « نیروهای ویژه ای هستند که زیر نظر اداره زندان های رژیم صهیونیستی فعالیت می کنند ـ که این اداره خود به منظور سرکوب اسرا تاسیس شده است ـ و ضمن فراگیری آموزش های لازم، به انواع وسایل شکنجه از قبیل باتوم، گاز اشک آور و گلوله های سوزش آور مجهز هستند و از وجود نیروهای خبره و آموزش دیده بهره می برد که قبلا در قالب یگان های جنگی خدمت کرده اند.» وی افزود: «این یگان ها در بسیاری از موارد از سگ ها برای حمله به اسرا استفاده می کنند.»
بر اساس گزارش های وزارت امور اسرا و آزادگان فلسطین، حدود 100 هزار نفر از اسرای فلسطینی در فاصله سال های 1996 تا 1998 در این زندان ها بازداشت شده اند. از سوی دیگر مقامات فلسطینی تعداد افراد بازداشت شده از زمان اشغال نوار غزه و کرانه باختری در سال 1967 را 700 هزار نفر اعلام کرده اند.
قطع ارتباط زندان با دنیای خارج
علی رغم این که بر اساس آمار وزارت امور اسرا و آزادگان فلسطین، زندان نقب از کمترین حقوق بشری نیز برخوردار نیست و در دل یک بیابان برهوت قرار دارد، رژیم صهیونیستی سعی در قطع بیش از پیش ارتباط آن با دیگر نقاط دارد.
قراقع در این زمینه می گوید:« طی سال های اخیر، صهیونیست ها اقدام به ساخت دیوار میان بخش های مختلف این زندان کرده اند و در حال حاضر اسرای این زندان، علاوه بر این که هیچ ارتباطی با دیگر نقاط ندارند، در داخل این زندان نیز در قفس های جدا از هم زندگی می کنند.»
این زندانیان در چادرهای 26 نفری نگهداری می شوند و بر روی تخت های چوبی فرش شده با تشک های اسفنجی 5 سانتی متری می خوابند. بر اساس گزارش های وزارت امور اسرا و آزادگان، این زندانیان از انواع بیماری ها به ویژه کمر درد رنج می برند.