چهارشنبه 30/آوریل/2025

امتناع مصر از حضور در كنفرانس پاییزی ‌

چهارشنبه 14-نوامبر-2007

  وزیر امورخارجه مصر می‌گوید: در مورد موفقیت كنفرانس صلح پاییزی در آناپولیس مریلند شك دارد و اگر اوضاع به همین منوال پیش برود، فكر می‌كند كشورش در این كنفرانس شركت نخواهد كرد.

به نوشته روزنامه القدس‌العربی چاپ لندن احمد ابوالغیظ كه كشورش در آستانه برگزاری كنفرانس پاییزی میزبان برخی از سران كشورهای عربی و اروپایی می‌باشد روز دوشنبه پس از پایان دیدار محمود عباس و خاویر سولا‌نا از قاهره با بیان مطالب فوق افزود: من هنوز دعوتنامه شركت در كنفرانس و شرایط آن را دریافت نكرده‌ام كه بخواهم بر اساس آن قضاوت كنم ولی اگر اوضاع به همین منوال باشد، شركت مصر در آن منتفی خواهد بود . ‌

وی در ادامه گفت: به جز مصر و عربستان سعودی هیچیك از دیگر كشورهای عربی تاكنون موضع مشخصی در مورد شركت یا عدم شركت در آن اتخاذ نكرده‌اند ولی آنها امیدوارند كه مذاكرات صلح آغاز شده و در ادامه خود با طی روند معقولی به تشكیل كشور مستقل فلسطینی منجر شود . ‌

احمد ابوالغیظ در ادامه با تاكید بر اینكه اگر از این موضوع مطمئن بودیم كه كنفرانس آناپولیس منجر به تشكیل كشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شریف می‌شد، ما برای تحقق این هدف فلسطینی‌ها همه با هم روانه آنجا می‌شدیم، افزود: اما از آنجا كه مطمئن هستیم در این كنفرانس اتفاق خاصی روی نخواهد، نه تنها ما بلكه دیگر كشورهای عربی و طرف‌های منطقه‌ای و كمیته چهارجانبه هم هنوز در مورد مشاركت در این نشست احتیاط می‌كنند. وی همچنین گفت: این مسائلی كه من مطرح كردم تنها نقطه‌نظر مصر نیست بلكه این سیاست كلی كشورهای عربی است كه من آن را بیان می‌كنم. ابوالغیظ در پایان افزود: من بر این باور بودم كه مراجع و منابعی كه باید بر اساس آن كنفرانس صلح شكل بگیرد بر وفق قوانین بین‌المللی و قطعنامه‌های سازمان ملل است؛ مانند قطعنامه شماره 242 كه بر اساس آن مرزهای سال 1967 به عنوان مرز رسمی فلسطین شناخته می‌شود و یا قطعنامه شماره 192 مجمع عمومی كه بر اساس آن بازگشت آوارگان و برقراری صلح در مقابل زمین پیش‌بینی شده است ولی به نظر می‌رسد تحولا‌ت دارند نكات دیگری را به ما گوشزد می‌كنند .

اما عمرو موسی دبیركل اتحادیه عرب پس از دیدار با خاویر سولا‌نا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قاهره گفت به زودی وزرای خارجه عضو این اتحادیه نشستی فوق‌العاده را برگزار خواهند كرد تا نسبت به شركت در این كنفرانس تصمیم نهایی را اتخاذ كنند. آگاهان سیاسی در قاهره نیز كه نشست‌های اخیر را در این شهر پیگیری كرده‌اند می‌گویند نشست وزاری خارجه به ریاست عربستان تشكیل خواهد شد و طی آن اعراب با هم تصمیم خواهند گرفت. ریاض المالكی وزیر خارجه دولت تحت ریاست سلا‌م فیاض در كرانه باختری نیز می‌گوید ابومازن شخصا در این نشست شركت خواهد كرد تا وزرای خارجه عرب را در جریان آخرین تحولا‌ت قرار دهد .

تلا‌ش‌های آمریكا

در حالی كه وزیر امورخارجه مصر و برخی دیگر از سران كشورهای عربی برای شركت یا عدم شركت در این كنفرانس دچار تردید شده‌اند، برخی از گزارش‌ها حاكی از آن است كه دستگاه دیپلماسی آمریكا به شدت از عدم شركت كشورهای عربی در این كنفرانس دچار وحشت شده و در حال تدارك تدابیری هستند تا از این رهگذر به نجات آن اقدام كنند . ‌

به نوشته روزنامه فلسطینی المنار و به نقل از منابع مطلع اروپایی، ایهود اولمرت به این نتیجه رسیده است همزمان با پایان دوران ریاست‌جمهوری بوش در آمریكا، دوران قدرت وی نیز در اسرائیل به پایان خواهد رسید و ائتلا‌ف نیم‌بندی كه توسط كادیما – حزب تحت رهبری وی – شكل گرفته از هم پاشیده خواهد شد، بنابراین وی بر آمریكایی‌ها فشار مضاعفی را وارد كرده تا آنها نیز سران عرب را مجبور به شركت در این كنفرانس و به تبع آن نجات دولت وی كنند .

این گزارش در ادامه خود می‌نویسد: طرف فلسطینی به هیچ عنوان از میزان ضعف اولمرت آگاهی ندارد و با مذاكره با وی، او را در موقعیت مناسبی قرار داده است و از طرف دیگر آمریكا نیز كه به دلیل اقدامات خارج از چارچوب خود به شدت در جهان منزوی شده است، تلا‌ش دارد تا از این كنفرانس به عنوان كشتی نجات استفاده كند و به اصلا‌ح وجهه خود در جهان، به خصوص دنیای عرب بپردازند .

از جانب دیگر سایت اینترنتی الجزیره به نقل از منابعی در دولت اسرائیل نوشت: كنفرانس صلح آناپولیس یك روزه خواهد بود و پیش از آن هیچ كار كارشناسی و یا نشست مقدماتی برگزار نخواهد شد. این مقام اسرائیلی كه خواست نامش فاش نشود در ادامه تاكید كرد كنفرانس صلح در 27 نوامبر جاری برگزار می‌شود. در همین حال احمد قریع مسوول دایره مذاكرات در تشكیلا‌ت خودگردان فلسطین گفت: طرف اسرائیلی تمام تلا‌ش خود را به كار بسته است تا به هر طریق ممكن كنفرانس صلح را به شكست بكشاند، چرا كه آنها به هیچ عنوان حاضر نیستند بند اول طرح نقشه راه را اجرایی كنند و از جانب دیگر خواستار به رسمیت شناختن اسرائیل به عنوان یك دولت یهودی شده‌اند كه این هم از نظر فلسطینی‌ها به هیچ عنوان قابل قبول نیست .

عزای عمومی در فلسطین !

پس از آنكه 6 تن در حوادث روز یكشنبه در نوار غزه كشته و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند، ابومازن در سرزمین‌های فلسطینی 3 روز عزای عمومی اعلا‌م كرد. به نوشته منابع عربی عباس با حمله مجدد به جنبش حماس از اتفاقات روز دوشنبه در نوار غزه انتقاد كرد و آن را دلیلی بر خودكامه بودن حماس تعبیر كرد. این در حالی است كه برخی از رهبران حماس با حمله به سران فتح نزدیك به عباس آنها را مسبب و بانی تحولا‌ت غزه دانستند.مسوول بخش مركزی اطلا‌ع‌رسانی جبهه خلق برای آزادی فلسطین، محمد دحلا‌ن مشاور محمود عباس را عامل اصلی حوادث اخیر غزه برشمرد.انور رجا در گفت‌وگو با شبكه خبری العالم اظهار داشت: گروهی در داخل جنبش فتح به ویژه گروه وابسته به محمد دحلا‌ن مشاور سابق امنیت ملی تشكیلا‌ت خودگردان فلسطین، بر دامن زدن به اختلا‌ف‌های داخلی بین فلسطینی‌ها پافشاری می‌كنند و این مساله دلا‌یل اصلی حوادثی نظیر حادثه یكشنبه در غزه و در مراسم سومین سالگرد یاسر عرفات رئیس فقید تشكیلا‌ت خودگردان فلسطین است كه به كشته شدن 6 نفر و زخمی شدن بیش از 130 نفر انجامید. ‌ رجا با تاكید بر ضرورت ایفای نقش حماس در مسائل فلسطین افزود: گروه محمد دحلا‌ن بار دیگر فعالیت‌های خود را از سرگرفته است تا اختلا‌ف‌های داخلی در نوار غزه را مدیریت كند و این مساله امری بسیار خطرناك است.وی در مورد شناسایی دلا‌یل حوادث دیروز غزه افزود: با اینكه برخی گروه‌های فلسطینی بر انجام تحقیق و بررسی درباره حوادث پیش آمده تاكید می‌كنند اما برای جلوگیری از چنین حوادثی لا‌زم است تا اختلا‌ف‌های حماس و فتح به‌طور اساسی حل شود .

هشدار مبارك به عباس

در حالی كه محمود عباس با نزدیك شدن به كنفرانس پاییزی روند تهاجمی‌تری نسبت به جنبش مقاومت اسلا‌می فلسطین – حماس – در پیش گرفته است و به صورت برنامه‌ریزی شده سعی می‌كند تا این جنبش مردمی را منزوی كند، حسنی مبارك رئیس‌جمهور مصر در دیدار روز دوشنبه خود با وی در قاهره نسبت به این رویكرد عباس به او هشدار داد . ‌

مبارك كه چندی پیش از طرف مقامات صهیونیستی متهم به حمایت از حماس شده بود با آمریكایی خواندن تصمیم‌های ابومازن درباره عباس از وی خواست تا تسلیم توصیه‌های آمریكا مبنی بر اتخاذ مواضع سرسختانه و تند در برابر حماس نشود. منابع آگاه مصری تاكید كردند كه مبارك از عباس خواسته است چندان به آمریكایی‌ها اعتماد نكند و نسبت به اقدامات و اهداف آنها در منطقه هشیار باشد.

 

منبع: روزنامه اعتماد ملی (23/8/1386)

لینک کوتاه:

کپی شد