پنج شنبه 01/می/2025

تلاش برای دستیابی به راه حل سریع در ارتباط با مساله فلسطین به منزله تسلیم در برابر دشمن است

پنج‌شنبه 15-نوامبر-2007

  زمانی که انسان با “مجاهد بهجت” ملقب به “ابو غریبه” هم صحبت می شود فکر می کند که کتابی را دست گرفته که جزئیات تاریخ فلسطین از دهه 30 قرن بیستم تا امروز را در بر گرفته است و این مساله تنها یک تفکر و خیال نیست، بلکه واقعیت دارد؛ چرا که وی تنها شاهد حوادث تاریخ 70 ساله فلسطین نیست، بلکه یکی از افرادی است که در شکل گیری تاریخ مبارزاتی ملت فلسطین نیز نقش به سزایی ایفا کرده است و علاوه بر آن امروزه نیز از مهم ترین شخصیت های فعال در عرصه جهاد و دفاع از سرزمین فلسطین به شمار می رود.

ابو غریبه در سال 1916 در استان خان یونس در کرانه باختری دیده به جهان گشود و بخش عمده ای از دوران عمر خود را در شهر مقدس قدس سپری کرد. وی در دوران زندگی خود در تمام مراحل مبارزات ملت فلسطین شرکت کرد؛ از آن جمله می توان به مشارکت وی در انقلاب سال های 1936 تا 1939 و جنگ فلسطین در فاصله سال های 1947 تا سال 1949 اشاره کرد که در این جنگ فرماندهی “ارتش جهاد مقدس” را بر عهده داشت و در جنگ های زیادی از جمله جنگ قسطل شرکت کرد که در جریان آن “عبد القادر حسینی” به شهادت رسید. ابو غریبه در جریان این جنگ ها چندین بار نیز زخمی و حتی اسیر شد، اما با این وجود همچنان با قدرت و دلاوری از مساله فلسطین و اصول ملی آن دفاع کرد.

مجاهد بهجت از جمله کسانی بود که در تاسیس سازمان آزادی بخش فلسطین و ارتش آزادی بخش و نیز نیروهای آزادی بخش مردمی مشارکت داشت و برای سه دوره به عنوان عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش انتخاب شد. وی علاوه بر این در شورای ملی فلسطین و از سال 1964 تا سال 1991 نیز در شورای مرکزی سازمان آزادی بخش عضویت داشت که در سال 91 به نشانه اعتراض به اقدام سازمان آزادی بخش در پذیرش قطع نامه شماره 242 شورای امنیت سازمان ملل متحد و به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی از عضویت این سازمان خارج شد.

خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین در حاشیه گردهمایی “فرهیختگان ملت فلسطین و جهان عرب” که به منظور همکاری برای بازسازی سازمان آزادی بخش از تاریخ 4 تا 6 ماه جاری (نوامبر) در دمشق برگزار می شد، مصاحبه ای را با “مجاهد بهجت” ملقب به “ابو غریبه” انجام داده است که در آن به بررسی اوضاع کنونی فلسطین به ویژه به اختلافات داخلی و تشدید توطئه ها علیه مساله فلسطین پرداخته است. متن این مصاحبه را در زیر می خوانیم.

 اوضاع کنونی فلسطین

س: استاد بهجت با توجه به اختلافات داخلی و اقدامات سیاسی رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، شما اوضاع کنونی مساله فلسطین را چگونه ارزیابی می کنید؟

بهجت ابو غریبه: توصیفی که من در وضعیت کنونی می توانم از جامعه فلسطینی داشته باشم این است که هر انسانی به وضوح می تواند سیاست های آمریکا و رژیم صهیونیستی را در منطقه درک کند. آمریکا و رژیم صهیونیستی سعی دارند با تضعیف مقاومت در عراق، ضربه زدن به جنبش حزب الله در لبنان، تشدید محاصره و مجازات ها بر سوریه و تجاوزات بی وقفه رژیم صهیونیستی و تشدید محاصره ساکنان نوار غزه و کرانه باختری که با هدف نابودی زیر ساخت های مقاومت صورت می گیرد، کل منطقه خاورمیانه را تحت سلطه خود درآورند. به نظر من دولت آمریکا فکر می کند که ضربه زدن به مقاومت فلسطین در مقایسه با (مقاومت) عراق و لبنان کار آسان تری است و از همین رو ما هر روز شاهد اخباری در ارتباط با ژنرال “کیت دایتون” و توطئه های وی در ارتباط با تضعیف گروه های مقاومت و تلاش برای ضربه زدن به آن هستیم.

در همین راستا این دو طرف سعی دارند با حمایت از حاکمان کشورهای عربی و به وجود آوردن جبهه به اصطلاح “میانه رو” در میان این کشورها، به مقاومت فلسطین ضربه بزنند. اما مساله ای که در اینجا باید به آن اشاره کنم این است که آمریکا و رژیم صهیونیستی تنها جنبش مقاومت اسلامی “حماس” را مورد هدف خود قرار نداده اند، بلکه جنبش جهاد اسلامی و جبهه خلق و دیگر گروه های فلسطینی که مقاومت در برابر اشغالگران را به عنوان بهترین راه حل ممکن برای نابودی و اخراج اشغالگران از وطنشان انتخاب کرده اند، وضعیت مشابهی دارند و در معرض حملات دشمن صهیونیستی و آمریکا قرار دارند.

از زمان انتخابات پارلمانی اخیر و پیروزی جنبش حماس در آن، رئیس تشکیلات خودگردان و رهبران جنبش فتح موضع روشنی در قبال جنبش حماس اتخاذ کردند که این جنبش را ملزم به رعایت توافقنامه ها و پیمان های امضا شده میان خود  و سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) و موافقت با قطعنامه های بین المللی می کرد و این مساله در حقیقت به معنای درخواست از این جنبش برای توقف مقاومت بود و علاوه بر این سازمان آزادی بخشی که آن ها از آن دم می زدند، در واقع وجود خارجی نداشت.

در واقع از دهه 30 قرن بیستم دو موضع کاملا آشکار در داخل فلسطین جریان داشت: یکی از این دو موضع مبتنی بر تسلیم در برابر دشمن و ضعف و ناامیدی از تداوم مقاومت بود و امیدوار بودند که آمریکا و رژیم صهیونیستی بر حقانیت مساله فلسطین اعتراف کند و یا امتیازاتی را در این زمینه به طرف فلسطینی واگذار کند. اما در جهت مقابل جبهه دیگری قرار دارد که به آمریکا و رژیم صهیونیستی چشم امیدی ندارد و مقاومت را تنها راه اخراج اشغالگران از کشور و احقاق حقوق راستین ملت فلسطین می داند.

در حال حاضر تقابل میان این دو جبهه به اوج خود رسیده است و باید یکی از این دو گروه به حقانیت گروه دیگر اعتراف کند و به این اختلافات پایان دهد. در این راستا یا باید جنبش فتح از ادعاها و مواضع خود در قبال پیمان اسلو که خسارت های زیادی را برای ملت و مساله فلسطین در پی داشت عقب نشینی کند و به صف گروه های مقاومت بپیوندد و یا این که گروه های مقاومت در نتیجه محاصره و فشارهای اعمال شده علیه آنان به صف جبهه اول (سازشکاران با رژیم صهیونیستی) بپیوندند.

لزوم ایستادگی جنبش حماس در برابر فشارها

س: شاید در این میان عاملی که باعث برتری یکی از این دو جبهه بر طرف دیگر شود مردم فلسطین باشند. به نظر شما مردم فلسطین طرفدار کدامیک از این دو جبهه هستند؟

ج: به نظر من این سوال بسیار مهم و به جاست؛ چرا که در سایه تشدید محاصره و تجاوزات و نیز با توجه به مطرح شدن اخباری مبنی بر سازش با طرف صهیونیستی اوضاع فلسطین در هاله ای از ابهام فرو رفته است و بسیاری از مردم ما در بهت و حیرت، این سوال را مطرح می کنند که موضوع چیست؟ مسئول این وضعیت کیست؟ و ما باید از کدام گروه حمایت کنیم؟ این ها سوالاتی است که بارها تکرار می شود و به نظر من باید پاسخ آنها مشخص شود. البته باید به این مساله نیز اشاره ای داشته باشم که ایجاد شک و تردید و جو بی اعتمادی نسبت به مقاومت در میان ملت ما یکی از برنامه هایی است که آمریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال آن هستند.

بدیهی است که صهیونیست ها نمی خواهند چیزی به عباس بدهند، بلکه کاملا بر عکس بر اساس اخبار و اطلاعات منتشر شده آنها از هیئت مذاکره کننده تشکیلات خودگردان می خواهند که امتیازات بیشتری را به آنها واگذار کنند و حتی اشغالگران قصد ندارند که پست های بازرسی در خیابان های کرانه باختری را برچینند و یا از تعداد آنها بکاهند.

بی شک این مساله باعث خواهد شد که مردم ما به این نتیجه برسند که تلاش برای دستیابی به یک راه حلی برای سازش با دشمن صهیونیستی و تسلیم در برابر آن، نمی تواند راه حلی برای بازگرداندن حقوق حقه خود باشد و بدین ترتیب مردم به این مساله پی خواهند برد که راهکار مقاومت در برابر دشمن تنها راه آزاد سازی کشور و اخراج اشغالگران از آن است. بنابراین پس از این که گروه سازشکار نتوانست کاری از پیش ببرد، شک و تردید ایجاد شده در میان مردم نسبت به کارآمدی مقاومت از بین رفت و مردم با اطمینان کامل از جبهه حامی مقاومت طرفداری می کنند.

من امیدوارم که جنبش حماس بتواند با ایستادگی در برابر فشارها و با تشریک مساعی با جنبش جهاد اسلامی و دیگر گروه های فلسطینی این مرحله دشوار را پشت سر بگذارد و از محاصره و تجاوزات و تلاش برای ایجاد اختلافات داخلی سر بلند پیروز بیاید.

تداوم مقاومت تا زمان اخراج اشغالگران

س: آیا شما نگران هستید که راهکار مقاومت تضعیف و در مقابل راهکار سازش با صهیونیست ها تقویت شود؟

ج: تا زمانی که اشغالگران در فلسطین حضور دارند، مقاومت نیز ادامه خواهد یافت. ممکن است که جریان مقاومت در برخی از دوره ها آرام تر شود اما من مطمئن هستم که گروه های مقاومت صفوفشان را ساماندهی و فعالیت های خود را با شدت و پویایی بیش تری دنبال می کنند. درگیری و مبارزه در سرزمین های فلسطینی ، درگیری تاریخی و ریشه دار و دارای مراحل مختلفی است. ممکن در دوره خاصی نیروهای شر و تجاوزگران صهیونیست و آمریکایی و کسانی که در این میدان فعال هستند به طور موقت به برتری هایی دست یابند اما در نهایت من مطمئن هستم که ملت ما خسته و ضعیف نخواهد شد و تا دست یابی به حقوق کامل خود به مقاومت و مبارزه اش ادامه خواهد داد. به طور مثال در داخل سرزمین های اشغالی 48 اکنون جنبش اسلامی به رهبری شیخ رائد صلاح و حرکت های ملی گرایانه ای شکل گرفته است و فعالیت های خوبی دارند و آینده روشنی را نوید می دهند و پیوسته کسانی هستند که راه شهدا و گذشتگان را ادامه دهند و این مبارزه ادامه خواهد داشت و هر بار تجدبد قوا می کند و به شکل های مختلفی پدیدار می شود.

راهکار سریع

س: چرا به طرف مذاکره کننده فلسطینی فرصت داده نمی شود؟ شاید بتواند موفقیتی به دست آورد.

ج: معنای راهکار سریع این است که ما تسلیم بشویم در حالی که با توجه طبیعت مبارزه در فلسطین، راهکار سریعی در این زمینه وجود ندارد.

رابطه تنگاتنگ میان مقاومت و وحدت ملی

شما در زمینه مسایل سیاسی و ملی تجربه و ید طولایی دارید؛ به نظر شما چه راه حلی برای خروج از بحران تجزیه و اختلافات داخلی وجود دارد؟

ج: متاسفانه اوضاع داخلی در شرایط دشوار و پیچیده ای قرار دارد و باید راه برون رفت از بحران را بیابیم به نظر من راه حل این وضعیت شدت بخشیدن به مقاومت و مبارزه علیه اشغالگران است و جهاد ما باید فقط علیه دشمن صهیونیستی باشد و باید این راه ادامه یابد. من فکر می کنم رابطه تنگاتنگی میان تشدید مقاومت و تحکیم وحدت ملی وجود دارد.

اصل قضیه تغییر ناپذیر و صهیونیسم در حال نابودی وتضعیف است

س: استاد بهجت شما از دهه سی تاکنون در مبارزات و تحولات فلسطین مشارکت داشته اید به نظر شما بعد از گذشت 60 سال از شکل گیری موجودیت صهیونیستی اکنون این موجودیت در حال گسترش و پویایی است و یانه در حال سراشیبی سقوط و شکست؟

ج: نزدیک به یک قرن از اعلامیه بالفور می گذرد، اعلامیه ای که موجب تشکیل دولت یهود در سرزمین فلسطین شد. در این مدت با وجود برتری نظامی صهیونیست ها، آنان نتوانسته اند در این نبرد پیروز شوند و در مقابل ملت ما با مبارزه و جهاد خود از سخنرانی و کتاب و نگارش گرفته تا اسلحه و گلوله، امنیت و آرامش آنان را برهم زده و خواب راحت را از چشمان آنان ربوده است و این مقاومت ادامه و استمرار خواهد یافت. شاید مدتی کند و آرام شود ولی طولی نخواهد کشید که دوباره تجدید قوا می کند و با وضعیت بهتری به مبارزه ادامه می دهد. از سوی دیگر قضیه فلسطین ریشه دار و دارای ابعاد مختلفی است و وجه فلسطینی و عربی و اسلامی دارد؛ بنابراین اصل قضیه در کوتاه و درازمدت تغییری نمی کند.

من در کنفرانسی تحت عنوان پروِژه صهیونیسم شرکت کردم در آن جا به این مسئله اشاره کردم که گروه های معتبر صهیونیستی نظر سنجی را در میان جوانان یهودی به عمل آوردند، 50 درصد آنان خواستار اقامت در کشوری غیر از فلسطین بودند و اخیرا محافل رسمی صهیونیست ها در باره طول عمر رژیم صهیونیستی به تحقیق پرداخته و تاکید کرده اند که این رژیم بیش از 25 سال دوام نخواهد آورد و گفت و گو درباره عدم موفقیت پروژه صهیونیسم در میان صهیونیست ها کاملا مشهود و این موضوع کاملا واضح و آشکار است.

لینک کوتاه:

کپی شد