جمعه 02/می/2025

هنیه: استقلال واقعی در گرو آزادی اسرا، بازگشت آوارگان و آزادی قدس شریف است

یکشنبه 18-نوامبر-2007

  نخست وزیر دولت منتخب فلسطین از تشکیل یک کمیته حقیقت یاب خبر داد که وظیفه اش بررسی و تحقیق درباره حوادثی است که پس از پایان مراسم یادبود یاسر عرفات (12/11/2007) در شهر غزه رخ داد.

اسماعیل هنیه تاکید کرد که دولت به نتایج پژوهش های این کمیته احترام می گذارد و افراد خاطی و مجرم را مجازات خواهد کرد.

این رهبر برجسته مقاومت در بخشی دیگر از اظهارات خود خاطرنشان ساخت: “تمامی افرادی که در جریان حوادث روز دوشنبه 12/11/2007 توسط وزارت کشور بازداشت شده اند، آزاد خواهند شد ؛ مگر آنکه ثابت شود که فرد بازداشت شده در بر هم زدن امنیت جامعه و شهروندان دست داشته است.”

وی در ادامه افزود: “دولت به وظیفه انسانی و ملی که در قبال قربانیان، زخمی ها و خانواده های آنان دارد، جامه عمل می پوشاند ؛ ضمن آنکه کمیته گفتگوی ملی نیز کار خود را در غزه آغاز خواهد کرد و دایره فعالیت آن کرانه باختری را نیز در بر خواهد گرفت.”

هنیه اظهار داشت: “کمیته آشتی ملی کار خود را در استان های نوار غزه آغاز کرده است و دولت نیز بستر را برای فعالیت آن هموار می سازد و به سفارش ها و توصیه های این کمیته عمل می کند تا از این رهگذر، زمینه برای به نتیجه رسیدن تلاش های کمیته آشتی ملی فراهم آید.”

این مسئول فلسطینی همچنین خواستار کاستن از حجم درگیری های رسانه ای، درگیری های لفظی و دوری از هر گونه اقدامی شد که باعث افزایش شکاف موجود و تداوم درگیری ها شود.

نخست وزیر دولت منتخب فلسطین در ادامه با محکوم کردن تجاوزات رژیم اشغالگر قدس و همچنین بی حرمتی های این رژیم به مسجدالاقصی، گفت: “قدس در معرض خطری بزرگ است که رفع آن تنها با نابودی اشغالگران میسر می شود و تنها راه بازپسگیری قدس شریف ایجاد وحدت و همبستگی ملی است و دشمن صهیونیستی هرگز با تکیه بر سیاست های خود نمی تواند هویت اسلامی شهر قدس را از بین ببرد.”

هنیه همچنین به مسئله برگزاری کنفرانس باشکوه و توصیف ناپذیر قدس در استانبول پرداخت و تصریح داشت: “برگزاری کنفرانس قدس همه ما را خوشحال کرد. ما شاهد مواضع بسیار عالی از جانب شرکت کنندگان بودیم که این امر نشان دهنده اهمیت مسئله قدس و فلسطین در نظر مسلمانان و عرب ها است. برگزاری کنفرانس مذکور نشان داد که ملت های عرب و مسلمان هرگز حاضر به چشم پوشی از حق خود در مورد قدس نیستند و بر بازگشت آوارگان تاکید دارند.”

وی تاکید کرد: “استقلال فلسطین در صورتی حقیقی و واقعی است که قدس به فلسطینیان بازگردانده شود، آوارگان به سرزمین خود بازگردند، اسرا آزاد شوند، اراضی فلسطینی مسترد شود و کشور فلسطینی پا گیرد که البته تحقق این اهداف تنها با مقاومت، پایداری، نیت خالصانه و برتری دادن منافع عمومی بر منافع شخصی امکان پذیر است.”

 

متن کامل سخنرانی آقای هنیه را در ذیل می خوانید:

 بسم الله الرحمن الرحیم. الحمد لله و الصلاة و السلام علی رسول الله و علی آله و صحبه و من والاه.

امروز مصادف با نوزدهمین سالروز صدور اعلامیه استقلال فلسطین است. با گذشت نوزده سال از آن تاریخ و به خاطر مواضع مختلفی که دولت های گذشته این خطه در قبال مسائل اتخاذ کردند، مواضعی که حقوق تاریخی فلسطینیان را تضییع می کرد ؛ ملت ما هنوز به هیچ کدام از حقوق خود نرسیده است.

هنوز هم رژیم صهیونیستی به تجاوزات خود علیه ملت فلسطین ادامه می دهد و همان طور که می دانید امروز (پنجشنبه) دو تن از نیروهای مقاومت در شمال نوار غزه به کاروان شهدا پیوستند.

با گذشت نوزده سال از صدور اعلامیه استقلال، هنوز هم رژیم صهیونیستی به اهانت های خود به شهر قدس و مسجدالاقصی ادامه می دهد و برای تداوم روند حفاری ها در بخش زیرین مسجدالاقصی برنامه ریزی می کنند. ما دیروز شاهد نمونه آشکاری از اهانت به مسجدالاقصی بودیم. روز گذشته شماری از نمایندگان راستگرای کنست وارد مسجد مبارک الاقصی شدند و از حفاری های جدیدی که در بخش زیرین این مسجد صورت گرفته است، دیدن و بر یهودی بودن شهر قدس تاکید و اعلام کردند که هرگز از حق کذایی خود در مورد این شهر چشم پوشی نمی نمایند. ضمنا کنست طرحی یک فوریتی را به تصویب رساند که بر اساس آن هر گونه تصمیم گیری در مورد شهر قدس یا مسائل نهایی برای تایید نیازمند رای هشتاد نماینده می باشد ؛ یعنی بر خلاف دیگر طرح ها که با رای 60 نماینده مورد تایید قرار می گرفت، برای تصمیم در رابطه با شهر قدس و مسائل نهایی باید هشتاد نماینده رای دهند. ضمنا کنست در حالی چنین تصمیمی گرفته است که اولمرت از تشکیلات خودگردان خواسته است تا به یهودی بودن “اسرائیل” اعتراف کند. نخست وزیر رژیم صهیونیستی اجابت این خواسته را به عنوان شرط به نتیجه رسیدن مذاکرات فلسطینی ـ صهیونیستی تعیین کرده است. در همین جا باید به چندین نکته اشاره ای داشته باشم:

اول اینکه که قدس و مسجدالاقصی در معرض یک خطر جدی قرار دارند و رفع این خطر نیز مستلزم پایان حضور اشغالگران در کشور است.

دوم اینکه اگر کنست با هشتاد رای مثبت نمایندگان خود طرحی را در مورد قدس تصويب می کند ؛ ما تاکید می کنیم که اتخاذ هر موضعی در خصوص شهر قدس از سوی مذاکره کننده فلسطینی نیازمند موافقت مراجع حقیقی فلسطینی، عربی و اسلامی است.

سوم اینکه راه بازگرداندن قدس و باز پس گیری حقوق ملی فلسطینیان تنها چنگ زدن به ریسمان وحدت و همبستگی است.

چهارم اینکه سیاست های رژیم صهیونیستی در مورد شهر قدس که مبتنی بر یهودی سازی، شهرک سازی، حفاری در بخش زیرین مسجدالاقصی و تغییر بافت تمدنی و تاریخی این شهر است، هرگز باعث نمی شود تا قدس هویت اسلامی و عربی خود را از دست دهد و از حافظه فلسطینی ها، عرب ها و مسلمانان پاک شود.

پنجم اینکه اتخاذ چنین مواضعی از جانب صهیونیست ها حکایت از ماهیت تجاوزکارانه رژیم اشغالگر قدس دارد، ماهیتی که دولت عبری با انجام مذاکرات دوره ای خود با محمود عباس در صدد اخفایش است. بی تردید، امید بستن به گزینه مذاکرات و حسن نیت های تل آویو و آمریکا، ما را به هیچ کدام از حقوق ملی مان نمی رساند.

برگزاری کنفرانس بین المللی قدس که این بار استانبول میزبان آن بود، باعث خوشحالی فراوان ما شد و اظهارات، موضع گیری ها و اعلام آمادگی ها که از زبان شرکت کنندگان شنیدیم، ما را دلگرم کرد و نشان داد که مسئله قدس یک مسئله فلسطینی، عربی و اسلامی است. در کنفرانس قدس این اجماع در میان شرکت کنندگان فلسطینی، عرب و مسلمان وجود داشت که هرگز نباید از حق خود در مورد شهر قدس، حق بازگشت آوارگان و دیگر حقوق ملی چشم پوشی کنیم.

امروز برگزاری کنفرانس بین المللی قدس با حمله وحشیانه صهیونیست ها به قدس و سالروز صدور اعلامیه استقلال فلسطین (معروف به اعلامیه الجزایر) همزمان شده است و این همزمانی نشان می دهد استقلال فلسطین در صورتی حقیقی و واقعی است که قدس به عنوان پایتخت مستقل و ابدی فلسطین به مردم این کشور بازگردانده شود، آوارگان به سرزمین خود بازگردند، اسرا آزاد شوند، اراضی اشغال شده مسترد شود و کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شریف پا گیرد که البته تحقق این اهداف تنها با توکل ب خدا، مقاومت، پایداری، بازی خوب سیاسی، نیت خالصانه و برتری دادن منافع عمومی بر منافع شخصی امکان پذیر است.

در همین جا بر خود لازم می بینم تا از مردمی که امروز به خیابان های استان های نوار غزه آمده اند تا حمایت خود را از قدس شریف اعلام کنند، اقدامات جائرانه صهیونیست ها را محکوم نمایند و از برگزاری کنفرانس قدس تقدیر به عمل آورند، کمال سپاسگزاری را داشته باشم.

 

ای فرزندان مبارز و دلاور فلسطین!

ما روزهای اخیر را در فلسطین، به ویژه نوار غزه در حالی آغاز کردیم که مقدمات برگزاری مراسم سومین یادبود شهادت یاسر عرفات در حال انجام بود. دولت نیز با درخواست برادران عضو فتح برای برگزاری مراسم بزرگداشت یاد شهید یاسر عرفات در زمان و مکانی مشخص موافقت کرد تا ضمن اعلام وفاداری و احترام خود به رهبران بزرگ این سرزمین، بار دیگر زمینه را برای طرح سوالاتی درباره ترور یاسر عرفات و دلیل قتل وی فراهم سازد ؛ البته این نکته را باید خدمت تان عرض کنم که قاتلان عرفات همگی دست به دست هم دادند تا این پرونده مهم همچنان بسته بماند و دست افراد پلیدی که در محاصره و قتل عرفات نقش داشتند، رو نشود و حقیقت امر در آستانه کنفرانس آناپلیس که هدف از آن حذف مسئله فلسطین، تخریب پایه های موجودیت این کشور و تضییع حقوق ملی مردم است، همچنان پنهان بماند.  

موافقت دولت با برگزاری مراسم سومین یادبود یاسر عرفات تنها با هدف تثبیت اصل تکثرگرایی سیاسی، احترام به آزادی های سیاسی و رسانه ای گروه های مختلف و همچنین برقراری رابطه با جنبش فتح و دیگر احزاب و گروه های فلسطینی بر اساس اصل احترام و مشارکت سیاسی بود. دولت هرگز نمی خواهد در غزه همان برخوردی را داشته باشد که تشکیلات خودگردان در کرانه باختری با جنبش حماس دارد.

امروز تشکیلات خودگردان تنها اندیشه نابودی کامل حماس در کرانه باختری را در سر دارد و در این راه از هیچ کاری ابا ندارد. این نهاد صدها تن از اعضای حماس را بازداشت کرده، موسسات وابسته به این جنبش را پلمپ نموده و به تعقیب علما و نمایندگان پارلمان عضو حماس می پردازد. تشکیلات خودگردان مردان و بانوان جوان عضو جنبش را از حق فعالیت سیاسی، رسانه ای و صنفی شان محروم کرده و آنها را از مراکز علمی اخراج می کند ؛ ضمن آنکه اعضای بازداشت شده حماس که جرم بیشتر آنها فعالیت در جنبش، مساجد، انجمن های اسلامی است، را به زشت ترین شکل ممکن مورد شکنجه و آزار و اذیت قرار می دهد و به دنبال کشف ساختار و زیرساخت های حماس در کرانه باختری است. امروز کار به جایی رسیده است که سازمان های امنیتی تشکیلات برای تعقیب اعضای جنبش باعظمت حماس در کرانه باختری با اشغالگران صهیونیست همکاری می کنند، جنبشی که از اکثریت پارلمانی برخوردار است. بد نیست که خدمت تان عرض کنم پیش از آغاز سخنرانی بنده، شماری از نیروهای امنیتی به خوابگاه بانوان فلسطینی در دانشگاه النجاح ریختند.

به صراحت می گویم که اگر دولت اجازه برگزاری مراسم یادبود را نمی داد و تسهیلات لازم را فراهم نمی آورد، این افراد نمی توانستند به محل اختصاص داده شده جهت برگزاری مراسم حضور یابند. ما به خاطر باور و اعتمادی که داشتیم، با برگزاری مراسم موافقت کردیم.

از جمله تسهیلاتی که دولت ـ به خاطر حس مسئولیت پذیری ـ برای انجام مراسم یادبود فراهم آورد، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

1 ـ در فاصله چند روز مانده به برگزاری مراسم یادبود دیدارهایی را با رهبران عضو فتح، مسئولان دولتی، جنبش حماس و پلیس انجام دادیم تا اینکه نسبت به هماهنگی های صورت گرفته و همچنین تضمین حفظ امنیت و نظم عمومی اطمینان حاصل کنیم.

2 ـ دولت اجازه برگزاری راهپیمایی و مراسم یادبود در استان های مختلف نوار غزه را صادر کرد و به افراد اجازه داده شد تا پرچم های خاص خود را بدون هیچ مشکلی در همه بخش ها نصب کنند.

3 ـ استقرار نیروهای پلیس از همان نخستین ساعات بامداد در مسیر حرکت افراد به سمت محل برگزاری مراسم یادبود ؛ این نیروها وظیفه داشتند ترافیک و حرکت خودروها را کنترل کنند تا اینکه افراد هر چه سریعتر در مکان تعیین شده حضور یابند.

4 ـ به نیروها دستور داده شد که از هر گونه برخورد خودداری نمایند، خویشتنداری را پیشه کنند و از هر اقدامی که می تواند به بروز مشکل بیانجامد، اجتناب ورزند.

5 ـ شبکه ماهواره ای الاقصی روز دوشنبه را به بزرگداشت رهبر فقید جنبش فتح اختصاص داد و این فرصت را به شهروندان اعطا نمود تا به بیان احساسات خود درباره یاسر عرفات اقدام ورزند.

6 ـ وزارت آموزش و پرورش به تمامی مراکز آموزشی دستور داد تا فعالیت های خود را در هنگام برگزاری مراسم یادبود رئیس فقید تشکیلات خودگردان متوقف کنند تا دانش آموزان این فرصت را بیابند که در مراسم یادبود شرکت نمایند. ضمنا ساعت اول در تمامی مدارس نوار غزه به گفتگو درباره شهادت یاسر عرفات اختصاص داده شد.

در پرتو تسهیلاتی که دولت در اختیار شرکت کنندگان برای حضور در مراسم یادبود گذارده بود و تلاش های گسترده ای که پلیس و نیروهای امنیتی برای برقراری نظم و انضباط عمومی صرف می کردند، همه چیز در شهر غزه چهره زیبایی به خود گرفته بود.

باید خدمت تان عرض کنم که ما در حالی چنین خدماتی را به این افراد ارائه دادیم که هیچ دعوت نامه ای برای دولت و جنبش حماس جهت شرکت در مراسم یادبود ارسال نشده بود و حجم گسترده ای از دروغ و افترا از سوی برخی رسانه ها پیش و پس از برگزاری مراسم و اثنای اجرای آن به حماس نسبت داده شد و اظهارات تحریک آمیزی از سوی سخنرانان مراسم عنوان و بی احترامی هایی به نظرات دولت و جنبش حماس صورت گرفت.

ضمنا در این مراسم نام شیخ شهید امام احمد یاسین از لیست رهبران شهید فلسطین که در طول مراسم نام آنها قرائت شد، حذف شده بود.

آری! با وجود آنکه پا را از گلیم خود درازتر کردند ؛ ولی ما هرگز نظر خود را در مورد ارائه خدمات به افراد تغییر ندادیم و مراسم نیز با نواختن سرود ملی پایان یافت.

بعد از پایان مراسم، حوادث دردناک و خونباری رخ داد که طی آن شمار زیادی از فرزندان فلسطین کشته و زخمی شدند و وضعیتی بسیار اندوهبار بر نوار غزه حاکم شد. بنده تاکید می کنم که ما هیچ وقت نمی خواستیم چنین اتفاقی رخ دهد ؛ زیرا خون فرزندان ملت فلسطین برای ما بسیار عزیز است و بر اساس گفته خداوند “و لا تقتلوا النفس التی حرم الله” خون هموطنان مان را مقدس می دانیم. در حال حاضر ما مشغول بررسی، تحلیل، ارزیابی و کشف حقیقت امر هستیم. سوال بنده این است: آیا آنچه رخ داد، به خاطر ورود افراد کینه توزی بود که می خواستند حرمت این روز ملی را زیر پا بگذارند؟ یا آنکه برخی مسئولان در تشکیلات خودگردان که رابطه میان فتح و حماس در نوار غزه به مذاق شان خوش نیامد، با استفاده از این روش وضعیت را به سمت یک تشنج خونین سوق دادند؟ یا آنکه دلیل مسئله را باید در ناتوانی برخی افراد برای تحمل نمونه متمدنانه ای است که دولت در نوار غزه ارائه کرده است؟ یا آنکه برخی نیروهای امنیتی در مقابل اقدامات تحریک آمیز افراد خویشتنداری خود را از دست دادند و شروع به تیراندازی کردند؟

بالاخره هر کدام از این احتمالات وجود دارد و با بررسی و پیگیری حوادث، حقیقت مشخص خواهد شد ؛ البته هیچ توجیهی برای کشته و زخمی شدن افراد وجود ندارد. ضمنا اگر ما ـ بر اساس ادعاهای دروغ برخی ها ـ به دنبال بر هم زدن این مراسم بودیم، هرگز با برگزاری آن موافقت نمی کردیم یا اینکه اجازه نمی دادیم چنین برنامه هایی را در طول مراسم اجرا کنند ؛ ولی واقعیت آن بود که ما از تمامی تلاش های خود استفاده کردیم تا اینکه مراسم به خوبی و خوشی پایان یابد.

در همین جا با ابراز تاسف از کشته و زخمی شدن شماری از هموطنان مان، بر حفظ جان شهروندان فلسطینی تاکید می کنیم و در راستای جلوگیری از فعالیت فتنه انگیزان می کوشیم.

به نام دولت فلسطین و جنبش حماس در داخل و خارج کشور به خانواده های قربانیان حادثه روز دوشنبه تسلیت عرض می کنم، شفای عاجل آسیب دیدگان را از خداوند متعال مسئلت دارم و نکات ذیل را خدمت تان اعلام می کنم:

1 ـ یک کمیته حقیقت یاب تشکیل می شود که دولت وظیفه خود می داند تا به توصیه های این کمیته گوش سپارد و افراد خاطی را مجازات کند.

2 ـ تمامی افرادی که در جریان حوادث اسفبار روز دوشنبه بازداشت شده اند، آزاد خواهند شد ؛ مگر افرادی که ثابت شود در بر هم زدن نظم و انضباط عمومی نقش داشته اند.

3 ـ دولت به وظیفه ملی و انسانی که در قبال قربانیان و خانواده های آنها دارد، جامه عمل می پوشاند.

4 ـ تشکیل کمیته گفتگوی ملی که کار خود را در غزه آغاز می کند و دایره فعالیت های خود را تا کرانه باختری ادامه می دهد.

5 ـ در همین جا باید به اطلاع شما برسانم که کمیته آشتی ملی کار خود را در استان های نوار غزه آغاز کرده است و دولت نیز بستر مناسب را برای فعالیت این کمیته فراهم می آورد و به توصیه های این کمیته عمل می کند تا از این رهگذر، زمینه برای به نتیجه رسیدن تلاش های کمیته آشتی ملی فراهم آید.

6 ـ بنده در پایان از همگان می خواهم که از حجم درگیری های رسانه ای، مشاجرات لفظی بکاهند و از هر گونه اقدامی که باعث افزایش شکاف موجود و تداوم درگیری ها شود، بپرهیزند.

 

مسئله دیگری که باید به آن اشاره کنم، کنفرانس قدس است. بنده اعلام می کنم که ما امروز پیام خالصانه و صادقانه ای که شیخ رائد صلاح و سخنرانان همایش بین المللی قدس به ملت و رهبران فلسطین دادند و در آن بر ضرورت آغاز هر چه سریعتر گفتگوهای ملی تاکید کردند، را دریافت نمودیم. در همین جا بر موضع گذشته خود یعنی آمادگی برای انجام گفتگوهای بی قید و شرط تاکید می کنیم ؛ البته این اعلام آمادگی نه از سر ضعف و ناتوانی است، بلکه به خاطر تمایلی است که به ایجاد وحدت و ساماندهی وضعیت کنونی داریم. باید به تمامی کسانی که چشم امید به شکست حماس بسته اند، بگویم که این جنبش مراحل ضعف و ناتوانی را پشت سر گذاشته است.

صبر ما ناشی از صبر و استواری ملت ما است ؛ ضمن آنکه گزینه های بسیاری را در اختیار داریم و هیچ کس نمی تواند ما را تحت فشار قرار دهد یا آنکه ما را مجبور به خروج از چارچوبی کند که برای مواضع خود ترسیم کرده و با تکیه بر آن موفق به اخذ رای اعتماد از مردم شده ایم.

به آنهایی که امید به شکست حماس بسته اند، اعلام می کنم: هرگز نمی توانید جنبش حماس را در کرانه باختری از بین ببرید ؛ زیرا این جنبش حکم همان درختی را دارد که خداوند در توصیف آن از عبارت “اصلها ثابت و فرعها فی السماء” استفاده می کند. حماس روزهای رنج، سختی، اسارت، تبعید و شهادت را تجربه کرده است و از این رو، در تمامی صحنه ها قوی ظاهر شده است، محنت ها را تحمل کرده و از تمامی میادین سربلند بیرون آمده است و امروز نیز در هر زمان و مکانی که باشد، همچون گذشته پایدار است. حماس در غزه، کرانه باختری، خارج فلسطین (در میان آوارگان) و در داخل زندان ها هرگز یک گروهک کینه توز و تشنه خونریزی نبوده است.

بنده بار دیگر پایبندی خود را به هر چیزی که منفعت ملت ما در آن است و باعث تضمین وحدت و آینده فرزندان فلسطین می شود و از آن جمله احترام به تکثرگرایی سیاسی اعلام می کنیم و به دنبال ساز و کارهایی هستیم که مانع از تکرار حوادث روز دوشنبه شود و به آشوب طلبان اجازه ندهد تا ما را به دوره ناامنی بازگردانند.

به عاملان محاصره می گویم که دست از سر این ملت بردارید … دست از سر غزه بردارید. به محاصره این ملت بزرگ خاتمه دهید. اجازه ندهید که ملت ما علاوه بر رنج حضور اشغالگران، ریسمان محاصره و اسارت را نیز تحمل کند. اسرایی را که در زندان های تشکیلات خودگردان در کرانه باختری در بند هستند، آزاد کنید. دیگر از انجام اقداماتی که ریشه وحدت ملی را از بین می برد و به بافت اجتماعی جامعه فلسطینی در کرانه باختری ضربه می زند، خودداری ورزید. 

استراتژی حماس مبتنی بر صبر و پیروزی، اشک و لبخند، درد و امید است و به امید خدا پیروزی از آن ما است.

در پایان به ارواح پاک شهدا و به تمامی اسرای قهرمان مان از جمله نمایندگان پارلمان و در راس آنها دکتر عزیز الدویک، ریاست محترم پارلمان که هم اکنون در زندان های رژیم اشغالگر قدس به سر می برند، درود می فرستم و بازداشت دکتر مریم صالح و خالد طافش از نمایندگان پارلمان را محکوم می کنم و به تمامی جانبازان عزیر و فرزندان ملت فلسطین در داخل و خارج کشور درود می فرستم.

 

و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته

 

لینک کوتاه:

کپی شد