جنبش “فتح الیاسر” تشکل جدیدی است که به جمع گروه های فلسطینی پیوسته است. این گروه در شرایط کاملا استثنایی شکل گرفته و از دل یک جریان سیاسی فلسطین برجسته و با نفوذی چون جنبش فتح برخاسته است.
خالد ابوهلال دبیر کل جنبش فتح الیاسر در مصاحبه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین به تشریح ابعاد این جنبش و نگرش آن نسبت به تحولات جاری و مواضعش در قبال این تحولات و نحوه شکل گیری آن می پردازد که متن این مصاحبه از نظر خوانندگان عزیز می گذرد:
فتح الیاسر چگونه شکل گرفت و نحوه روند این جنبش از زمان شکل گیری آن از چندین ماه پیش تاکنون را چگونه ارزیابی می کنید؟ چگونه به خیل جنبش آزادی خواهی ملی و برنامه مقاومت فلسطین پیوست؟
ابوهلال: 4 ماهی است که از شکل گیری این جنبش می گذرد و وجود چنین تشکیلات مستقلی ضرورتی بود که شرایط نابسامان رهبری جنبش فتح و همپیمانی آن با دشمن صهیونیستی و دولت آمریکا علیه بخش اساسی ملت فلسطین به عنوان نماینده مقاومت و گروه های آن و همچنین شبهات مربوط به ترور یاسر عرفات رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین شکل گیری آن را ایجاب می کرد. ناچار بودیم که در جهت خنثی سازی این شبهات و مهار شرایط موجود دست به اقداماتی بزنیم که مولود آنها در شکل گیری این جنبش جدید نمود پیدا می کند که فرزندان شریف فتح را که مخالف نادیده انگاشتن گزینه های ملت فلسطین و مقاومت آنان هستند، در خود جای داده است.
هنوز جنبش فتح الیاسر مراحل نخستین شکل گیری خود را طی می کند و شکل گیری نهایی آن زمان می برد اظهارات مربوط به توسعه بی نظیر جریان آزادی خواهی یک گزافه گویی است. مایلم اینجا به یک مسئله اشاره کنم و آن این که بافت و ترکیب نهادی رهبری آن به پایان رسیده است و سنگ بنای برنامه سازندگی گذاشته شده است و اکنون جنبش فتح الیاسر بخش اساسی جنبش آزادی خواه ملی به شمار می رود و اما دیگر ساختارهای آن به شرح زیر است:
تشکیل نهادهای رهبری در سطح استان ها و افتتاح مقرها و دفاتر رهبری برای این جنبش در سطح نوار غزه و تعیین اعضای نهاد رهبری در استان های نوار غزه و آغاز بازسازی شاخه نظامی این جنبش و تشکیل هسته اصلی دستگاه امنیتی آن.
همزمان با آغاز شکل گیری چارت تشکیلاتی آن و نهادهای ذیربط، این جنبش به انجام مسئولیت های خود پرداخت و در همه فعالیت های مردمی حضوری پر رنگ داشت؛ به نحوی که مردم فلسطین کاملا این حضور را از نزدیک لمس کردند و ما برای تکمیل تشکیل نهادها و چارت تشکیلاتی آن چندین ماه دیگر فرصت داریم و پس از آن می توانیم درباره افزایش یک ترکیب دیگر به این گروه های مبارز سخن بگوییم که جنبش فتح الیاسر توانست آن را به صورت جنبش آزادی خواه ملی درآورد.
برخی از تحلیلگران از موضع شما و خروجتان از بدنه جنبش فتح و سازمان دهی یک تشکیلات جدید به نام فتح الیاسر به شدت انتقاد کرده اند؛ علت این انتقادها را در چه چیزی دانید؟
منشور جنبش فتح ؟
ابوهلال: این مسئله یک علت اساسی دارد و آن این که با کمک دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی و از طریق حمایت مالی و نظامی آنان گروهی از رهبران فتح موفق شدند بر مصوبات جنبش فتح و بر نهادهای آن تسلط پیدا کند . متاسفانه این واقعیت را نمی توان از نظر دور داشت، اما چگونه سکوت این پایگاه مردمی در مقابل ترور یاسر عرفات را تفسیر می کنیم، در حالی که به ضرس قاطع می دانیم یک گروه از رهبران با نفوذ فتح مسئول ترور یاسر عرفات هستند. چگونه می توانیم سکوت مردم انقلابی در مقابل مخالفت سرسختانه محمود عباس با مقاومت را توجیه کنیم؟ چگونه سکوت هواداران جنبش فتح در مورد سرسپردگی عباس به رژیم صهیونیستی و آمریکا را تفسیر می کنیم؟
دیگر مجال سخن گفتن درباره این که چه کسی در جنبش فتح از مشروعیت برخوردار است، وجود ندارد. به باور بنده جنبش فتح از مسیرش منحرف شده است و ما دنبال اسم و رسم نیستیم. تصمیم گرفتیم گروه جدیدی را تشکیل دهیم و به صورت اتفاقی آن را “فتح الیاسر” نامیدیم.
میزان استقبال مردم از این جنبش
آیا تمایل مردم به پیوستن به این جنبش رو به افزایش است یا بر عکس؟ ویژگی افرادی که به این جنبش پیوسته اند، چیست؟ و میزان استقبال افراد و اعضای آن از این جنبش چگونه است؟
ابوهلال: در خصوص استقبال از پیوستن به جنبش فتح الیاسر باید بگوییم که عضویت افراد چندان ملموس نیست و چندان میلی به این امر در مردم احساس نمی شود و بنابر دلایلی مردم میلی به این امر ندارند ؛ از جمله آنها می توان به نکات زیر اشاره کرد:
ما عضو گیری بی هدف و بی برنامه را متوقف کردیم و اکنون برای همگان عیان شده است که این جنبش جنبشی نیست که کارت عضویت توزیع کند و وعده استخدام به مردم بدهد؛ همان کاری که این فرهنگ در طی سالیان گذشته بر جنبش فتح سایه افکنده بود و ما دنبال کسانی هستیم که عشق و علاقه به ایثار و از خود گذشتگی دارند و تاکنون کسی را به عضویت دایم این جنبش درنیاورده ایم و از آغاز سال آینده عضویت دایم شروع می شود.
اما قشرهای مختلفی خواستار عضویت در جنبش فتح الیاسر می باشند و عده ای از مردم به دنبال جنبشی هستند که تازه تاسیس شده باشد ، ما می خواهیم از دست این طیف تنوع طلب نیز رهایی یابیم. اما در خصوص گروهی که آنان را به عضویت خود درآورده ایم و روی آنان حساب باز کرده ایم باید بگوییم که اینان یک گروه پابیند و مومن و متعهد و دارای عرق ملی هستند و ما خواستار شکل دهی به یک جنبشی هستیم که به کیفیت می اندیشد نه به کمیت؟ از این رو شروط عضویت دایم در این جنبش بسیار سخت است.
در صورتی که توافق فلسطینی حاصل و انتخابات برگزار شود آیا انتظار می رود که فتح الیاسر به عنوان یک تشکیلات مستقل در آن شرکت کند؟
ابوهلال: مطمئنا تلاش ما این است تا در شرایط کنونی چارت تشکیلات خود را به طور کامل ساماندهی کنیم؛ پس از این کار به یک بخش اساسی از طیف سیاسی فلسطین مبدل خواهیم شد و ما دغدغه ها و برنامه های خود را داریم و در کنار مقاومت خواهیم ایستاد و به پاسداری از اصول آرمان ملی برخواهیم خواست و بخشی از برنامه مقاومت سیاسی و نظامی خواهد شد.
تحقیقات درباره ترور یاسر عرفات
در سالروز درگذشت یاسر عرفات رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین پرونده وی به کجا رسید و آیا جنبش فتح الیاسر نقشی در این تحقیق ایفا کرد؟ سکوت رهبران فتح در قبال مسموم کردن عرفات را چگونه تفسیر می کنید؟
ابوهلال: اصلا تحقیقاتی در کار نیست و هدف از بازی مسخره آمیز مربوط به تشکیل کمیته تحقیق پس از ترور عرفات خاموش و آرام کردن مردم بود نه چیز دیگر، زیرا این کمیته و نتایج آن بی ثمر ماند و دیگر کسی درباره این کمیته چیزی نمی شنود. قاتلان عرفات همان کسانی هستند که برای او مجلس ترحیم برگزار کردند و عکس او را در دفاترشان گذاشته اند.
اما درباره سکوت مرموز می توانیم بگوییم که آنان از ترس قطع حقوق و از دست دادن جایگاهشان و به خاطر مصالح و منافع شخصی خود سکوت اختیار کردند، چرا که قاتلان عرفات همان کسانی هستند که این بازی ها را به راه انداختند و این سناریو را پیاده کردند.
تحولات اخیر
برداشت شما از همایش اخیری که برای گرامیداشت یاد و خاطره عرفات برگزار کردند و حوادث تاسفباری را که به دنبال داشت، چیست؟
ابوهلال: اولا بنده با اطلاق واژه همایش فتح برای این مراسم مخالفم، چرا که این همایش یک همایش فلسطینی بود که تمامی دوستداران عرفات از تمامی گروه ها در آن شرکت کردند و مسئولان و نمایندگان و اعضای نهادهای ذیربط سازمان آزادی بخش فلسطین جملگی در آن شرکت کردند و دانشجویان و دانش آموزان نیز یک پارچه در آن حضور داشتند. علاوه بر آن تمامی کارمندانی که حقوقشان را از رام الله می گرفتند و کارمندانی که حقوقشان قطع شده است؛ مشتاق بودند که در این گردهمایی حضور یابند تا پایبندی خود به تصمیمات و مصوبات مسئولانشان در ام الله به اثبات برسانند.
بنابراین ما درباره جمع انبوهی سخن می گوییم که در مراسم گرامیداشت عرفات شرکت کردند نه آن طوری که مسئولان استانداری ادعای آن را دارد و می گویند که این همایش را جنبش فتح به منظور تجدید میثاق با محمود عباس ترتیب داده بود.
من اینجا تاکید می کنم که تمامی دوستداران و ارادتمندان عرفات در این همایش شرکت کرده بودند و این امر نشانگر این واقعیت است که وی یک رقیب جدی و واقعی برای عباس و سیاست های شکست خورده و سازشکارانه وی بود.
اما در خصوص حوادث تاسفبار و به رغم پیش بینی ما در مورد نتایج تحقیق کمیته ای که دولت منتخب فلسطین آن را تشکیل داده نو در حال اجرای آن است باید بگوییم که دولت (سلام فیاض) وابسته به جریان کیت دایتون در رام الله همواره در تلاش است تا نابسامانی امنیتی در نوار غزه ایجاد کند و هر چه دارد به پای مزدوران و جیره خواران بریزد تا اوضاع را متشنج کنند و بار دیگر به نابسامانی امنیتی در نوار غزه دامن بزنند.
آیا امکان از سرگیری گفت و گو میان جنبش های فتح و مقاومت اسلامی حماس و دستیابی به توافق میان آن دو وجود دارد و آیا به گمان جنبش شما گفت و گوی بی قید و شرط صورت می گیرد؟
ابوهلال: بله گفت و گوی ملی و داخلی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و من بر این باورم که رهبران فتح در رام الله بر پاره ای از پارامترهای خارجی دل بسته اند و روی آنها حساب خاصی باز کرده اند از جمله آنها می توان به محاصره، دریافت کمک های مالی از کشورهای خارجی برای بسیج کردن و اجیر نمودن مزدوران و افراد دست نشانده در نوار غزه در جهت اعمال فشار بر دولت قانونی در نوار غزه و واداشتن آنان به سازش است.
بنده تاکید می کنم که این پیش بینی و پیش گویی با آغاز سال آتی بی ثمر خواهد ماند. و تنها گزینه برای حل بحران داخلی گفت و گوی ملی و جدی و مسئولانه است. این اقدام در حالی صورت می گیرد که تاکید می کنیم که گزینه ما گفت و گو بی قید و شرط مبتنی بر اصول آرمان ملی و مبتنی بر پایبندی به برنامه مقاومت است و بر این باوریم که تا زمانی گروه وابسته به دایتون بر مسند قدرت تکیه زده باشد؛ هرگز توافق ملی در میان نخواهد بود.
تجربه دولت قانونی
ارزیابی شما از تجربه دولت منتخب فلسطین از زمان اجرای طرح ضربتی امنیتی تاکنون چیست؟ آیا همچنان بر این باورید که آنچه اتفاق افتاد یک ضرورت گزیز ناپذیر بود؟
ابوهلال: در شرایط پیچیده که تمامی جهانیان علیه ساکنان نوار غزه دست به یکی کرده و بسیج شده اند،دولت منتخب فلسطین همچنان استوار و مقاوم ایستاده است و همچنان زمام امور را در دست دارد و آن را پیش می برد و این امر در حد خودش یک اقدام بی مثال به شمار می رود. اینجا قصد ندارم که ادعا کنم تجربه دولت فلسطین یک تجربه کامل و بی عیب و نقص است و امکان دارد اشتباهات تاریخی صورت بگیرد و فقط ذات اقدس الله است که عیب و نقصان ندارد، اما بنده از اوج و عظمت و اقتدار ملت فلسطین صحبت می کنم که از طریق عملکرد دقیق و کارشناسانه دولت فلسطین تبلور یافت. قدر مسلم این که آنچه در نیمه ژوئن سال 2007 رخ داد زاییده درگیری و نزاع میان دستگاه امنیتی وابسته به جریان دایتون از یک سو و دولت فلسطین و سرویس های امنیتی قانونی از سوی دیگر بود. این درگیری با تصمیم رژیم صهیونیستی و آمریکا و طرف فلسطینی صورت گرفت که خواستار نابودی دولت قانونی فلسطین بود اما خداوند متعال مکر و حیله آنان را به خودشان بازگردانید و تمامی توطئه های امنیتی آنها فرو ریخت و آنان پا به فرار گذاشتند.
کنفرانس آناپولیس و نتایج آن
آیا به نظر شما امکان دارد که این کنفرانس نتایج سیاسی، امنیتی، فلسطینی و منطقه ای داشته باشد؟
ابوهلال: کنفرانس پاییز حلقه جدیدی از زنجیره توطئه های آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه آرمان و حقوق عادلانه فلسطینیان است. تنها یکه تاز این مقطع و برهه زمانی محمود عباس است که برای خوش خدمتی به رژیِم صهیونیستی کمر همت بسته است و ازاین طریق می خواهد تا به آرمان و حقوق ما ضربه بزند در راس آنان اعلام حنگ علیه مقاومت قرار دارد که مبارزان را به عنوان افراد جنایتکار در عرصه بین المللی و منطقه قلمداد کند؛ همان اتفاقی که در سازمان ملل در گستره سیاسی رخ داد و همان اتفاقی که در حال حاضر در کرانه باختری صورت می گیرد و جنگ ناجوانمردانه ای را که سرویس های امنیتی عباس علیه شاخه های نظامی گروه های مبارز به راه انداخته اند.
در سطح فلسطین نیز کنفرانس پاییز نیز نتایج ملموسی نخواهد داشت، بلکه موجب افزایش پایبندی هر چه بیشتر این گروه همیشه در صحنه و فرزندان ملت ما به عقیده و باور وحقوق عادلانه و اصول آرمانشان می شود.
در سطح منطقه ای و عربی و اسلامی عباس به خوش خدمتی خود به پروژه عادی سازی روابط میان کشورهای عربی و اسلامی با رژیم صهیونیستی و بهبود وجه کریه و منفور این رِژیم و تثبیت نگرش صهیونیستی در میان افکار عمومی جهان و همچنین حمایت از آنچه که اردوگاه میانه رو عرب در منطقه (جیره خواران دولت آمریکا) خوانده می شود، ادامه می دهد.
آینده در پرتو محاصره
در سایه محاصره نفس گیر نوار غزه نظر شما در باره آینده این منطقه و فلسطین چیست؟ آیا وضعیت کنونی به همین شکل تا مدت زیادی ادامه خواهد داشت یا این که نسبت به آینده نظر خوش بینانه تری دارید؟
ابو هلال : محاصره کنونی نوار غزه یکی از شکل های مختلف تجاوزات مداوم دشمن صهیونیستی علیه ملت ماست. این محاصره بدترین شکل تجاوزات این رژیم علیه ملت ما نیست بلکه ملت ما پیوسته با انواع مختلفی از تجاوزات از جمله حملات ، یورش ها ، گلوله باران ، تخریب اراضی و بازداشت مواجه بوده است ولی اکنون با شکل جدیدی از تجاوز که به صورت محاصره پدیدار شده ؛ مواجه است.
ملت ما که به دنبال آزادی و مبارزه با اشغالگران است؛ باید تبعات این محاصره و نتایج آن را تحمل کند که این تحمل و پایداری ضروری و واجب ملی است و باید این گونه تاوان ها را به خاطر عقیده و وطنش بپردازد و این مقاومت و پایداری در جهت تحقق آرمان های مردم همیشه در صحنه و ثابت قدم این سرزمین مبارک صورت گیرد. مطمئنا ملتی که با استعمار می جنگد؛ آینده بهتری خواهد داشت و این چیزی است که ما از تاریخ آموخته و از عقیده امان الهام گرفته ایم. ما مطمئن هستیم که ما در انتهای محاصره قرار داریم و محاصره به زودی پایان می پذیرد و من تصور می کنم که این محاصره چند ماهی طول نخواهد کشید و همان طوری که تمامی اقدامات اشغالگران به شکست کشانیده شده است؛ این محاصره نیز به یاری خدا سرانجامی جز شکست نخواهد داشت . ما منتظر شکل های جدید جنایات این رژیم و استفاده دوباره از شکل های قدیمی هستیم به ویژه این که اشغالگران تلویحا اعلام کرده اند که غزه را مورد حمله نظامی قرار خواهند داد. به هر حال این سرنوشت و تقدیر خداوند سبحان است که این ملت تا قیامت استقامت و پایداری کند و ما نیز این مسیر را پذیرفته ایم و به بهترین وجه به وظایف دینی و ملی مان عمل خواهیم کرد.
در پایان چه پیامی برای ملت و نمایندگان فلسطین دارید؟
ابوهلال : پیام ما به مردم فلسطین این است که با وجود درد ها و رنج ها و محاصره و گرسنگی باید پرچم جهاد و مقاومت را برافراشته نگه داریم که این سرنوشت و وظیفه ما در این سرزمین است و عزت و کرامت ما را در بر دارد و به یاری خداوند پیروزی با صبر و بردباری نصیب ما خواهد شد.
پیام ما به نمایندگان ملت به ویژه نمایندگان ربوده شده به خصوص دکتر عزیز دویک که در زندان های دشمن صهیونیستی به سر می برند این است که ملت ما به عالی ترین وجه قدردان ایستادگی و جانفشانی و پایبندی شما به حقوق و اصول ثابت می باشد. ملت ما در جهت به دست آوردن حقوقشان و تکمیل طرح های ملی، راه شما را ادامه خواهند داد و پشتیبان و یاورتان خواهند بود.
پیام من به حکومت منتخب و قانونی به رهبری برادر مجاهد اسماعیل هنیه این است که ملت فلسطین مدت دو سالی است که با وجود چالش های فراگیر و مشکلات، پیرامون شما گرد آمده اند . فرزندان این ملت به پیمانی که با خداوند و رهبران دینی و دولتمردان بسته اند؛ وفادارند و به استقبال سختی ها و دشواری ها می روند و با جدیت از شما پشتیبانی می کنند و پشت سر شما ایستاده اند و باید این شعارمان جاودانه شود که ما هرگز شکست نخواهیم خورد و قلعه ها و دژهایمان فتح نخواهد شد و ما تسلیم نمی شویم. خداوند در جهت ادای این مسئولیت خطیر یار و یاورتان باد و به شما توفیق دهد که در مسیر خیر و صلاح این امت گام بردارید.