شنبه 03/می/2025

بر اساس یک نظرسنجی 90 درصد فلسطینیان آشتی میان گروه های داخلی را اولویت ملی می دانند

پنج‌شنبه 6-دسامبر-2007

  نتایج تازه ترین نظرسنجی که مرکز دمکراسی و حل اختلاف فلسطین در زمینه نظرات و دیدگاه های شهروندان نوار غزه و کرانه باختری درباره آشتی میان گروه های فلسطینی انجام داده است، نشان می دهد که 8/90 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی آشتی میان گروه های ملی را اولویت ملی می دانند.

در همین حال 9/29 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی، مداخلات کشورهای دیگر در امور مربوط به فلسطین را عامل شکست پیمان های مکه و قاهره می دانند. 3/22 درصد از فلسطینیان نیز معتقدند که عدم اهتمام گروه های فلسطینی برای توافق و اتحاد، عامل شکست توافقنامه های قبلی بوده است.

از سوی دیگر، 2/93 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی نیز اعلام کردند که برای تحقق آشتی ملی، لازم است که سرویس های امنیتی فلسطین بازسازی شوند. علاوه بر این، 7/89 درصد از فلسطینیان بهترین راه برای آشتی ملی را تشکیل دولت وحدت ملی، 8/96 درصد آن را به معنای عدالت در استخدام کارمندان دولتی و 89 درصد آن را به معنای عدم انتخاب مسئولان بر اساس معیارهای حزبی اعلام کردند.

در این نظرسنجی همچنین، 9/89 درصد از افراد شرکت کننده ، بهترین راه برای آشتی ملی را دعوت گروه های فلسطینی به گفتگوی ملی مسئولانه دانستند و در همین حال، 3/93 درصد از این افراد، بهترین راه برای تحقق این هدف را توقف تبلیغات منفی طرفین علیه هم عنوان کردند و 5/93 درصد از آنها نیز بهترین راه آشتی را آزادی افراد بازداشت شده در زندان های نوار غزه و کرانه باختری اعلام کردند.

در بخش دیگری از این نظرسنجی، 9/70 درصد از افراد شرکت کننده در نظرسنجی اعلام کردند که اندیشمندان و شخصیت های دانشگاهی فلسطین قادر به انجام آشتی ملی میان گروه های فلسطینی هستند و در همین حال 8/16 درصد از این افراد با این نظر مخالفت کردند. 8/66 درصد از فلسطینیان نیز سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) را قادر به انجام این کار دانسته و در مقابل 1/20 درصد از این افراد با این گروه مخالفت کردند.

در بخش دیگری از این نظرسنجی درباره نقش کشورهای عربی در تحقق آشتی ملی میان گروه های فلسطینی، 9/53 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی، کشور مصر را قادر به برقراری آشتی ملی میان گروه های فلسطینی اعلام کردند و در همین حال، 8/56 درصد از این افراد، قدرت عربستان و مصر برای انجام این کار را بیشتر از دیگر کشورهای عربی دانستند. در مقابل 25 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی آمریکا و روسیه را قادر به انجام این کار معرفی کردند.

در این نظرسنجی 9/94 درصد از فلسطینیان، آشتی ملی را ضروری و مهم دانستند و 7/89 درصد از شرکت کنندگان نیز، وضعیت کنونی را اضطراری و غیر مطلوب توصیف کردند و در مقابل 8/6 درصد از این افراد، نظری مخالف این اعلام کردند. علاوه بر این 2/92 درصد از این افراد نیز از انشقاق و دو دستگی سیاسی و اجتماعی در کشور ابراز نارضایتی کردند و در مقابل 5/4 درصد از این افراد چنین نظری نداشتند.

از سوی دیگر، 7/52 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی نسبت به برقراری آشتی ملی در این کشور ابراز خوش بینی کردند و در مقابل 5/34 درصد از این افراد امیدی به این مساله نداشتند. در همین حال، 7/67 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی اعلام کردند که عدم برقراری آشتی ملی میان گروه های فلسطینی، باعث ایجاد شکاف اجتماعی و تضعیف موضع سیاسی این کشور و نیز افزایش میزان کشتارها و جرایم خواهد شد.

علاوه بر این، 3/72 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی، بهترین راهکار برای آشتی ملی را انتخاب شخصیت های مستقل به سمت ریاست تشکیلات خودگردان اعلام کردند و در مقابل 9/14 درصد از این افراد نظری مخالف این مساله داشتند. 7/79 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی نیز بهترین راهکار برای آشتی ملی را اصلاح نظام سیاسی این کشور اعلام کردند و در مقابل 5/10 درصد از این افراد با این مساله مخالفت کردند. از سوی دیگر، 8/50 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی، بهترین راه آشتی ملی گروه های فلسطینی را اجرای انتخابات ریاستی و پارلمانی زود هنگام دانستند، اما 5/36 درصد از این افراد با این مساله مخالفت کردند.

در این نظرسنجی همچنین 6/42 درصد از افراد شرکت کننده، تقسیم سفارتخانه ها و دفاتر سیاسی میان دو حزب بزرگ فلسطین را بهترین راهکار برای آشتی ملی اعلام کردند و در همین حال، 2/78 درصد از این افراد، دور نگهداشتن سرویس های امنیتی از عرصه سیاست را بهترین راه آشتی ملی قلمداد کردند.

در بخش دیگری از این نظرسنجی، 3/89 درصد از فلسطینیان، توافق بر برنامه سیاسی مورد توافق گروه های فلسطینی را که کمترین حد خواسته های آنها را برآورده می کند، بهترین راهکار برای آشتی ملی معرفی کردند و در مقابل 8/3 درصد از این افراد با این مساله مخالفت کردند. از سوی دیگر، 4/86 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی، بهترین راه آشتی ملی را اصلاح ساختار و بازسازی سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) عنوان کردند و در مقابل 7/7 درصد از این افراد نظری مخالف با این گروه بیان کردند. 7/91 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی نیز، بهترین راه آشتی ملی را تشکیل دادگاهی قانونی به منظور محاکمه مسئولان این کشور اعلام کردند و در مقابل 5/4 درصد از این افراد با این مساله مخالفت کردند.

از دیگر نتایج بدست آمده از این نظرسنجی می توان به این مساله اشاره کرد که 87 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی بهترین راه آشتی ملی را تشکیل کمیته تحقیق مستقل می دانند و 5/55 درصد از این افراد، تشکیل کمیته تحقیق عربی بی طرف را برای این منظور مناسب اعلام کردند و در همین حال، 3/78 درصد از این افراد، بهترین راه آشتی ملی را پرداخت غرامت به خانواده های داغدیده از این اختلافات و درگیری ها توصیف کردند. علاوه بر این 76 درصد از این افراد، عذرخواهی از این خانواده ها را در این راه کافی دانسته اند و 84 درصد از این افراد نیز خواستار محاکمه محکومان دو طرف شده اند. در همین راستا، 92 درصد از این افراد، حمایت مردم از آشتی ملی میان گروه های فلسطینی را مهم توصیف کردند.

در بخش دیگری از این نظرسنجی، 61 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی، جنبش های فتح و حماس را به عنوان طرف های قادر به برقراری آشتی ملی در فلسطین معرفی کردند ولی 9/25 درصد از این افراد با این نظر مخالفت کردند. 39 درصد از این افراد نیز جنبش جهاد اسلامی را قادر به انجام این مسئولیت دانستند و در مقابل 3/36 درصد از این افراد با این نظر مخالفت کردند. از دیگر گروه هایی که شرکت کنندگان آنرا قادر به انجام این کار توصیف کردند می توان به جبهه خلق اشاره کرد که 7/30 درصد از مردم این جنبش را قادر به انجام چنین مسئولیتی دانستند، اما در مقابل 5/41 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی آنرا فاقد چنین قدرتی معرفی کردند. در همین حال 6/27 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی جنبش های چپگرای فلسطین را قادر به انجام چنین کاری دانستند و در مقابل 8/45 درصد از این افراد با این نظر مخالفت کردند.

در این نظرسنجی همچنین 68 درصد از افراد شرکت کننده خواستار حضور مردم در خیابان ها به منظور آشتی میان دو جنبش بزرگ فلسطینی شدند، اما در مقابل 5/22 درصد از این افراد، این راهکار را مناسب ندانستند.

در این میان تنها اکثریت کمی از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی یعنی نسبتی میان 48 تا 58 درصد از آنها، نهادهای جامعه مدنی را قادر به انجام این کار معرفی کردند.

در بخش دیگری از این نظرسنجی، 8/56 درصد از افراد شرکت کننده عربستان سعودی را قادر به برقراری آشتی ملی میان گروه های فلسطینی اعلام کردند و در مقابل 9/53 درصد از این افراد، مصر را برای میانجیگری میان گروه های فلسطینی مناسب دانستند ولی در مقابل 2/34 درصد از این افراد مصر را فاقد چنین قدرتی توصیف کردند. 1/45 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی نیز، قطر را قادر به برقراری آشتی ملی میان گروه های فلسطینی اعلام کردند و در مقابل 3/41 درصد از این افراد این کشور را قادر به انجام این کار ندانستند. علاوه بر این، 9/40 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی کشور اردن را قادر به برقراری آشتی ملی میان گروه های فلسطینی معرفی کردند و در مقابل 7/45 درصد از این افراد با این نظر مخالفت کردند. در همین راستا 1/41 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی معتقدند که سوریه توانایی ایفای این نقش را دارد، اما در مقابل 1/43 درصد از این افراد این کشور را قادر به انجام چنین مسئولیتی نمی دانند.

از دیگر نتایجی که در این نظرسنجی و در زمینه توانایی برخی طرف ها برای برقراری آشتی ملی میان گروه های فلسطینی به دست آمده است می توان به این نکته اشاره کرد که 3/47 درصد از افراد شرکت کننده در نظرسنجی “مرکز دمکراسی و حل اختلاف” فلسطین اعلام کردند که اتحادیه اروپا نیز می تواند میان گروه های فلسطینی، آشتی ملی ایجاد کند، اما در مقابل 3/39 درصد از این افراد این اتحادیه را فاقد چنین قدرتی قلمداد کردند. علاوه بر این 31 درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی، ایران را قادر به انجام چنین کاری معرفی کردند و در مقابل 7/54 این کشور را قادر به انجام چنین کاری ندانستند. 26 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی نیز روسیه را قادر به انجام چنین کاری در فلسطین اعلام کردند، اما در همین حال 9/60 درصد از این افراد با این نظر مخالفت کردند. از دیگر کشورهایی که در این نظرسنجی برای ایجاد آشتی ملی میان گروه های فلسطینی مناسب معرفی شدند می توان به ترکیه اشاره کرد که 1/26 درصد از فلسطینیان آنرا قادر به انجام چنین کاری دانستند و در مقابل 2/57 درصد از آنها این کشور را قادر به انجام چنین مسئولیتی ندانستند. 3/25 درصد از افراد شرکت کننده در این نظرسنجی نیز معتقدند که آمریکا می تواند عامل برقراری آشتی ملی میان گروه های فلسطینی شود، اما 7/68 درصد از این افراد با این نظر مخالف هستند.

در بخش دیگری از این نظرسنجی، 3/34 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی اعلام کردند که شهروندان فلسطینی با فعالیت در زمینه فرهنگ سازی می توانند به مساله آشتی ملی میان گروه های فلسطینی کمک کنند و 6/29 درصد از آنها برگزاری راهپیمایی های مردمی را در این راه موثر دانستند. 14 درصد از فلسطینیان نیز معتقدند که مردم می توانند با اعتصاب های خود به این مساله کمک کنند و در مقابل 1/14 درصد از این افراد مردم فلسطین را فاقد هر گونه تاثیری در این زمینه دانستند.  

لینک کوتاه:

کپی شد