در بیستمین سالگرد تاسیس جنبش مقاومت اسلامی حماس خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین با فتحی حماد ملقب به ابو مصعب نماینده این جنبش در مجلس قانونگذاری فلسطین و رئیس شبکه تبلیغاتی “الاقصی” گفت و گو کرد که متن آن به شرح زیر است:
س: اوضاع حماس را پس از گذشت بیست سال چگونه ارزیابی می کنید و آیا شما موافق راهی هستید که حماس تاکنون رفته است؟
ج: به لطف و عنایت خداوند متعال حماس در کلیه فعالیت ها و اهداف خود اعم از کوتاه مدت و میان مدت و بلند مدت موفق عمل کرده است و اگر دستاوردهای حماس را که طی مدت کوتاهی محقق شده اند مورد بررسی قرار دهیم متوجه می شویم که حماس تاکنون یک روند تصاعدی و رو به پیشرفته داشته است و بنده در این فرصت کوتاه به پاره ای از این دستاوردها اشاره می کنم:
ما از آغاز تاسیس، دستاورد بزرگی را در تاریخ ملت فلسطین و انتفاضه نخست به ثبت رساندیم که به “انتفاضه مساجد” شهرت یافت و حماس انتفاضه نخست را در نوار غزه و کرانه باختری رهبری کرد.
ما همچنین در زمینه مقابله با “اسلو” که یهودی کردن فلسطین، سرکوب مقاومت از اهداف اصلی آن بود پیروز و سربلند بیرون آمدیم. حماس پس از اسلو اقدامات بسیار بزرگی را در برابر توطئه ها انجام داد و تاریخ بالاخره فاش خواهد کرد که اجلاسی ویژه در شرم الشیخ با مشارکت عباس و با هدف سرنگونی حماس برگزار شد.
حماس همچنین در انتفاضه الاقصی بیش از همه دست به جان فشانی زد و همه ما عملیات های شهادت طلبانه مجاهدان حماس را به یاد داریم و به خاطر داریم که گردان های شهید عز الدین قسام در نوار غزه چگونه شکل گرفت و پس از آن به اعتراف یک مسئول بلند پایه در وزارت جنگ رژیم صهیونیستی به یک ارتشی سازمان یافته تبدیل شد.
ما در انتخابات مجلس قانونگذاری فلسطین که بسیاری از ناظران از آن به عنوان وقوع “سونامی” یاد کردند پیروز شدیم و حماس توانست دولت را به تنهایی تشکیل دهد. حضور حماس در این انتخابات و پیروزی اش در آن یک حادثه بزرگ و مهم تاریخی در فلسطین به شمار می آید. حماس بیش از یک سال است که با نیروهای استکبار جهانی که برای سرنگونی حماس ظرف مدت یک ماه تمامی تلاش خود را به کار گرفته بودند، به مقابله برخاست. سپس دوران گفت و گو و مذاکرات فشرده با جنبش فتح فرارسید و حماس در این مرحله نیز با تاکید بر وحدت و یکپارچگی ملت، به پیروزی دیگری دست یافت. حماس در راه وحدت و تحقق منافع ملی از شماری از وزارتخانه ها چشم پوشید اما عباس و جریان کودتاگر فتح به همه تلاش های صادقانه حماس با توطئه های پلید پاسخ گفتند آنان دوست نداشتند که حماس بر ملت حکومت کند. به رغم همه این توطئه ها حماس بر موضع خود پافشاری کرد و دولت وحدت ملی را تشکیل داد تا این که آتش فتنه انگیزی بار دیگر شعله ور شد و حماس مجبور گشت در یک طرح ضربتی کودتاگران را شکست دهد.
حماس هم اکنون نیز به پیروزی های متعددی دست یافته است. پایبندی به حقوق حقه و آرمان های ملی، تلاش ستودنی برای شکست محاصره تحمیلی، عبور حجاج بیت الله الحرام از گذرگاه مرزی رفح و ادامه مقاومت علیه اشغالگران از جمله این پیروزی هاست. ما معتقدیم که جنبش حماس به لطف و عنایت خدا در حال توسعه و پیشرفت مستمر است. حماس قلب تپنده ملت فلسطین در حمایت از اصول و آرمان های ملی و وجدان بیدار امت اسلام است.
س: به نظر شما برجسته ترین دستاورد حماس در عرصه ملی و عربی و اسلامی پس از تاسیس آن چیست و ویژگی بارز تجربه حماس در عرصه سیاسی و مقاومت چیست؟
ج: به نظر من بزرگترین و مهمترین دستاورد حماس حفظ و حمایت از مساله فلسطین و بعد اسلامی و عربی آن است. حماس یک نیروی بازدارنده است که اجازه نمی دهد مساله فلسطین حذف و نابود شود یا در بازار سیاه به قیمت ارزان فروخته شود. حماس همچنین نسلی را تربیت کرده که امید بالایی به پیروزی دارند و حال آن که نسل های قبلی دچار سرخوردگی و یاس و ناامیدی شده بودند و همین مساله باعث گشته بود تا معماران اسلو طرح های سازش کارانه و توطئه های حذف مساله فلسطین را مطرح نمایند، اما حماس برای حمایت از مساله مقدس فلسطین لحظه ای باز نایستاد و در این راه موفق شد دستاوردهای بزرگی را نه تنها در عرصه داخلی که در عرصه جهان اسلام کسب کند. تاکید می کنم که حماس یکی از مهمترین طرح های بیداری اسلامی در برابر یکه تازی های آمریکا در منطقه به شمار می آید و می توان گفت که تشکیل حماس یک پیروزی برای امت اسلام به شمار می آید.
س: به نظر شما مهمترین بخش در تاریخ حماس چیست و آیا به نظر شما شهادت شماری از بهترین رهبران و بنیانگذاران حماس تاثیری منفی بر فعالیت های این جنبش گذاشته است؟
ج: همانطور که گفتم حماس توانست به پیروزی های و دستاوردهای متعددی دست یابد و موفق شد تا مردم فلسطین و امت اسلام را امیدوار کند که ما می توانیم به رغم کمبود امکانات در برابر آمریکا بایستیم. حماس موفق شد لکه ننگین وابستگی و تسلیم شدن در برابر دشمنان را از صحنه فلسطین بزداید.
اما در خصوص شهادت شماری از رهبران و بنیانگذاران حماس باید بگویم که از دست دادن این عزیزان بدون شک برای حماس بسیار سخت و دشوار است اما همین رهبران به رغم شهادت شان نسلی را تشکیل دادند که قادرند به راهی که خود پیموده بودند، ادامه دهند.
س: یک سال از بروز حوادث تحولات فزاینده در فلسطین می گذرد که در نهایت به حضور عباس در آناپلیس منجر شد به نظر شما آیا هدف از ظهور این حوادث زمینه سازی برای شرکت در آناپلیس بود؟
ج: در حقیقت رفتن عباس به آناپلیس به عنوان یک واکنش به حوادث و تحولات اخیر در نوار غزه بود. آمریکا با اعلام فراخوان برای این اجلاس، خواهان مقابله با این تحولات بود همچنین شرکت کنندگان در آناپلیس هر یک منافع خاصی را دنبال می کردند آمریکا به علت شکست سیاست ها و برنامه هایش در عراق و افغانستان و نیز بحران داخلی در این کشور و افزایش انتقادها از آن با بحران جدی رو به رو بود اولمرت نیز به خاطر شکست مفتضحانه اش در لبنان و فلسطین در تنگنا قرار گرفته و همچنین عباس پس از آن که کنترل نوار غزه را از دست داد و سیطره اش بر کرانه باختری کاهش یافت، تلاش کرد تا از طریق شرکت در این اجلاس نظریه خود درباره راه حل های سازش کارانه و سرپوش گذاشتن سیاسی برای قانونی جلوه دادن اقداماتش در کرانه باختری را تثبیت نماید، اما شگفت آورتر از همه، موضع گیری کشورهای عربی به ویژه اتحادیه عرب است که در این اجلاس شرکت کردند. البته ما به خوبی می دانستیم که اغلب کشورهای عربی خواهان این هستند که پیوسته بر اساس برنامه های آمریکا و رژیم صهیونیستی حرکت کنند اما حضور آنان در این اجلاس سوالات زیادی را مطرح کرد.
س: در روزهای اخیر رسانه های گروهی درباره تلاش ها و میانجیگری های برخی از کشورهای عربی برای از سرگیری گفت و گو بین جنبش های فتح و حماس خبر دادند در این میان برخی کارشناسان سیاسی معتقدند که حماس تحت فشارها بالاخره مجبور می شود که برای گفت و گو امتیازاتی بدهد و عده ای دیگر خلاف این عقیده را دارند نظر شما در این باره چیست؟
ج: حماس مدت هاست که آمادگی خود را برای گفت و گو اعلام کرده است حماس حتی پس از سیطره بر غزه نیز بر گفت و گو به عنوان تنها راه برون رفت از بحران کنونی تاکید کرد. حماس در هر موضعی، خواستار اجرای پیمان های قبلی از جمله پیمان مکه، پیمان قاهره و سند وفاق ملی بوده است اما گروه وابسته به عباس همواره نسبت به اجرای این پیمان ها شانه خالی می کند. ما دیدگاه خود درباره گفت و گو را شرح دادیم و بر امور زیر تاکید می کنیم:
ـ گفت و گو می بایست بر اساس تحولات کنونی انجام شود.
س: خبرهای دریافتی حاکی از اختلاف شدید بین نهادهای وابسته به فتح است برخی از مسئولان فتح معتقدند که باید با حماس گفت و گو کرد و عده ای دیگر مخالف این گفت و گو هستند و برای آن شروطی را وضع کرده اند به نظر شما کدام یک از این طرف ها بالاخره پیروز خواهند شد؟
ج: نظر شخصی من این است که هیچ طرفی بر دیگری پیروز نخواهد شد و واقعیت این است که فتح همواره موضعی بی ثبات داشته است. فتح در برابر گزینه های بسیار سختی قرار گرفته است و تاکنون نتوانسته است با این گزینه ها کنار آید. فتح از سویی به گفت و گو و مذاکرات و پیمان های امضا شده با رژیم صهیونیستی پایبند است و تسلیم خواسته های آمریکا و اسرائیل می شود و اسرائیل در کرانه باختری به عباس تسهیلاتی می دهد و آمریکا نیز میلیون ها دلار به وی کمک مالی و تسلیحاتی می کند و طبیعی است که بازخورد این کمک ها اجرای طرح و برنامه های آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد و عدم اجرای آن منجر به قطع این کمک ها خواهد شد و از سوی دیگر، با گفت و گو با حماس مخالفت می کند. “لیونی” اخیرا گفت که نزدیک شدن عباس به حماس مساوی با دور شدنش از ماست. عباس تسلیم خواسته های آمریکا و رژیم صهیونیستی و حماس تسلیم سیاست ها و برنامه های بلند مدت و راهبردی اسلام است و در راه حمایت از اصول و آرمان های ملی فعالیت می کند.
س: هر از چند گاهی برخی از رهبران فتح و رسانه های گروهی اخباری را منتشر می کنند مبنی بر این که برخی رهبران حماس از جمله احمد یوسف و غازی حمد با مسئولان صهیونیستی دیدار می کنند حقیقت امر چیست؟
ج: در حقیقت این اخبار بی پایه و اساس است. دکتر احمد یوسف مشاور سیاسی اسماعیل هنیه و دکتر غازی حمد مشاور وی در امور رسانه ای است و لذا هرگز به این دو شخصیت اجازه گفت و گو با دشمن صهیونیستی داده نمی شود به این خاطر که آنان نماینده یک نهاد دولتی هستند. گذشته از این، حماس هرگز مخفیانه کار نمی کند و با ملت خود در کلیه امور شفاف است و ما به این پنهان کاری ها هرگز نیاز نداریم.
س: آیا می توان گفت که عبور چند روز پیش حجاج بیت الله الحرام از گذرگاه رفح به مثابه گامی در راه پایان دادن به محاصره کنونی است و واکنش شما به درخواست دولت فیاض از آمریکا برای اتخاذ موضعی سرسختانه علیه مصر که در روند عبور حجاج از این گذرگاه با دولت منتخب همکاری کرد چگونه است؟
ج: اولا ما هر گونه توطئه دولت رام الله را که خود را فلسطینی معرفی می کند ، خیانتی بزرگ علیه ملت می دانیم که مستلزم مجازات بر اساس قانون اساسی فلسطین است و در ثانی به عقیده من عبور حجاج به سرزمین وحی نخستین گام در راه شکست محاصره بوده است و ما آن را یک پیروزی بزرگ برای کابینه اسماعیل هنیه و یک پیروزی برای ملت فلسطین می دانیم و در عین حال از دولت مصر و عربستان به خاطر همکاری هایی که با ما در این زمینه کردند صمیمانه قدردانی می کنیم و از آن ها می خواهیم که بیش از این از ملت فلسطین حمایت کنند و نیز از دیگر کشورهای عربی می خواهیم که به وظایف خود در قبال این ملت عمل کنند و این که دولت غیر قانونی فیاض یک چنین درخواستی از آمریکا می کند خیانتی آشکار علیه ملت فلسطین است و این دولت باید محاکمه شود.
س: اخیرا خبری منتشر شد مبنی بر این که حماس با توافق با گروه های مقاومت فلسطین، به مصر در خصوص آتش بس با رژیم صهیونیستی پیشنهاداتی را ارائه کرده است روند مذاکرات در این خصوص به کجا رسید و آیا موضوع گذرگاه های فلسطینی و بازگشایی آن نیز در این پیشنهاد گنجانده شده است؟
ج: آتش بس با رژیم صهیونیستی کاری بیهوده است ما در گذشته این مساله را بارها آزموده ایم و این رژیم هر بار آتش بس را نقض کرد و به همین خاطر بهتر آن است که در راه بن بست که نتایج آن پیشاپیش کاملا مشخص است حرکت نکنیم. رژیم صهیونیستی به هیچ عهد و پیمانی پایبند نیبست و مقاومت و جهاد و پایبندی به آرمان های ملی تنها راه مقابله با دشمن صهیونیستی است و بار دیگر تاکید می کنیم که آتش بس اقدامی کاملا بیهوده است به این خاطر که دشمن صهیونیستی آن را نقض خواهد کرد.
س: شما به عنوان رئیس شبکه تبلیغاتی الاقصی برای حمایت از مقاومت چه گام هایی تاکنون برداشته اید آیا این شبکه توانسته است به وظیفه خود در زمینه تقویت فرهنگ مقاومت عمل کند چالش های فراروی شبکه الاقصی چیست؟
ج: به لطف خدا شبکه الاقصی توانسته است در راه حمایت از مقاومت و مجاهدان گام های بسیار مهمی بردارد. این شبکه اخبار مربوط به مقاومت را به طور شفاف و بدون تحریف در اختیار همگان قرار می دهد. ما در عرصه های فلسطینی و عربی و اسلامی موفق شده ایم که فرهنگ جهاد و مقاومت را پس از سال ها تلاش برای حذف آن از خاطره ملت، به طور شفاف منتشر کنیم و حملات تروریستی و دیگر جنایت های رژیم صیونیستی در نوار غزه و کرانه باختری را برای همگان فاش ساختیم. می توان گفت که شبکه الاقصی شبکه جهاد و مقاومت و ابزاری مناسب برای بیان خواسته های ملت فلسطین و امت اسلام است.
الاقصی همچنین تلاش می کند تا امت اسلام را در نبرد سرنوشت ساز با اشغالگران متحد و یکپارچه کند. الاقصی همچنین موفق شد تا به مساله فلسطین پس از گذشت سال ها، وجهه اسلامی بدهد به ویژه آن که از زمان اسلو همه تلاش ها بر این بود که این مساله به حاشیه رانده و در نهایت حذف شود. در خصوص چالش های فراروی فعالیت های این شبکه باید گفت که این چالش ها به ویژه در زمینه مالی زیاد هستند بودجه ما از طریق کمک های مردمی و داوطلبانه تامین می شود حتی بسیاری از دست اندرکاران این شبکه به صورت داوطلبانه فعالیت می کنند و کارمندان آن نیز در مقایسه با دیگر اصحاب رسانه های گروهی، حقوق و دستمزد بسیار اندک دریافت می کنند.
ما امکانات لازم برای تدارک سفرهای آموزشی به خارج برای پرسنل خود را نداریم اما با همه این مشکلات به خدا توکل می کنیم و امکانات در دسترس نهایت استفاده را می بریم. ما موفق شده ایم که برای افزایش هر چه بیشتر پرسنل خود موسسه آموزشی را موسوم به “موسسه اسرا” تشکیل دهیم. آمریکا و رژیم صهیونیستی شبکه های ماهواره ای جهان را علیه ما تحریک و موسسات وابسته به شبکه الاقصی را تهدید به تخریب و بمباران می کند. از سوی دیگر، نیروهای عباس نیز این شبکه را مورد حمله قرار داده اند شبه نظامیان عباس در کرانه باختری دو تن از کارمندان این شبکه به نام های عمارنه و طیطی را بازداشت کردند. کمبود بودجه به ما این اجازه را نمی دهد که در کشورهای عربی و به ویژه کشورهای اردن و سوریه و مصر و عربستان که شمار زیادی از آوارگان را در خود پناه داده دفاتری را تاسیس کنیم و بسیاری از شرکت های تجاری تحت فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی از کمک رسانی به ما امتناع می ورزند.
س: حماس در سایه محاصره کنونی و تهدیدات مستمر رژیم صهیونیستی برای حمله به نوار غزه و جنایت ها علیه این جنبش در کرانه باختری تا چه وقت و چه اندازه می تواند صبر کند؟
ج: حماس تا تحقق پیروزی به راه خود ادامه خواهد داد و در سال جاری شعار خود را “صبح پیروزی در قلب محاصره” نام نهاد. نکته قابل توجه این که یکی از مقامات صهیونیستی اخیرا تصریح کرد که در صورت حمله به نوار غزه حماس تقویت و عباس تضعیف خواهد شد. حماس به راه خود تا پیروزی ادامه خواهد داد و همگی شاهد نابودی رژیم صهیونیستی خواهیم بود ما بر اساس آیات قرآن به نابودی رژیم صهیونیستی یقین کامل داریم.
س: در بیستمین سالگرد حماس چه پیامی به ملت فلسطین و امت اسلام دارید؟
ج: به ملت همیشه در صحنه فلسطین می گوییم که با صبر و پایداری در راه خدا حتما پیروز خواهید شد و به زودی شاهد آزادی مسجد الاقصی و قدس شریف خواهید بود. همچنین خطاب به اسرا می گوییم که ملت و جنبش حماس هیچ یک از شما را فراموش نکرده اند و برای آزادی شما از بند زندان های صهیونیستی تمامی تلاش خود را به کار خواهند گرفت و برای این کار از تمامی شیوه ها از جمله ربودن نظامیان صهیونیست بهره خواهیم جست. ما همچنین از تمامی گروه های فلسطینی می خواهیم که با اتحاد و یکپارچگی بین خود و قرار گرفتن در سنگر مقاومت از اصول و آرمان های ملی حمایت کنند و به آن پایبند باشند. و اما پیام ما به امت اسلام این است که به حمایت های بی دریغ خود از ملت فلسطین تا پایان محاصره کنونی ادامه دهند و به این ملت سلاح و مهمات دهند تا بتواند در برابر توطئه رژیم صهیونیستی و آمریکا که همه امت اسلام را نشانه رفته است ایستادگی و مقابله کند.