“سالم فلاحات” دبیر کل جماعت اخوان المسلمین در اردن نسبت به زیر پا گذاشتن منافع ملی در جریان محدود سازی جنبش اسلامی هشدار داد و مشارکت جنبش اسلامی در انتخابات اخیر اردن را ناشی از تلاش این جنبش برای حفظ امیدواری شهروندان این کشور نسبت به اصلاحات، علی رغم اقدامات ناشایست صورت گرفته در قبال این جنبش دانست.
“سالم فلاحات” دبیر کل جماعت اخوان المسلمین در اردن، در مصاحبه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین بخشی از ابهامات موجود در زمینه انتخابات اخیر اردن را مورد بررسی قرار داد و موضع جماعت اخوان المسلمین در قبال برخی مسائل؛ به ویژه کنفرانس بین المللی صلح آناپولیس را بیان کرد. در زیر متن مصاحبه وی با مرکز اطلاع رسانی فلسطین را با هم می خوانیم…
انتخابات و اتهامات
س: جماعت اخوان المسلمین اردن، دولت این کشور را به تقلب آشکار در انتخابات پارلمانی اخیر متهم می کند و نماینده این جماعت در پارلمان آنرا جنایتی علیه دمکراسی توصیف کرده است. به نظر شما دولت اردن در این انتخابات چه هدفی را دنبال می کرد؟
ج: به نام خدا، این اتهام تنها از سوی ما علیه دولت اردن مطرح نشده بود، بلکه برخی گروه های دیگر مردم اردن بیشتر از این جماعت، دولت را به تقلب در انتخابات متهم می کردند. به نظر ما این تقلب کاملا آشکار بود و دولت اردن از تجربه تقلب مفتضحانه در انتخابات شهرداری ها استفاده کرد تا بتواند این کار را با دقت و قدرت بیشتری در انتخابات پارلمانی اجرا کند.
اما درباره اینکه چرا دولت کرسی های جنبش اسلامی در پارلمان را کاهش داد یا دست آنرا از شهرداری ها کوتاه کرد، باید گفت که دلیل این کار، درخواست آمریکا از دولت این کشور برای سرکوب گروه های مخالف طرح آمریکا و وادار کردن آنها به تسلیم بود. در همین راستا، دولت اردن تمامی گروه های مخالف طرح آمریکا، چه در قالب احزاب و چه در قالب تشکیلات دیگر را آماج حمله خود قرار داد تا هیچ گروه مخالفی در برابر سلطه طلبی های آمریکا باقی نماند. علاوه بر این، کنفرانس آناپولیس که به احتمال زیاد توطئه های زیادی را برای مساله فلسطین به دنبال خواهد داشت، پیامدهای ناگوار دیگری را نیز برای اردن به بار خواهد آورد.
س: شما بیشتر این توطئه ها را به طرف های خارجی نسبت می دهید آیا به نظر شما عوامل داخلی هیچ توطئه ای را علیه جنبش اسلامی طراحی نکرده اند؟
ج: مطمئنا برخی گروه های کوچک داخلی، اجرای برنامه های خارجی را راهکار خوبی برای دستیابی به اهداف خود می دانند و آنها بیش از اینکه سعی در ضربه زدن به جنبش اسلامی داشته باشند، تلاش دارند که از طریق اجرای این برنامه ها، بیش از پیش رضایت آمریکا و هم پیمانان آن را جلب کنند. آری برخی گروه های داخلی با اجرای برنامه های خارجی علیه ما فعالیت می کنند.
س: به نظر می رسد که جنبش اسلامی اخیرا این مساله را درک کرده است، آیا چنین نیست؟
ج: جنبش اسلامی از سال ها پیش به این مساله پی برده بود و حتی جنبش سیاسی و ملی مقاومت از اواسط قرن گذشته جنگ خود علیه جنبش اسلامی را آغاز کرد و هنوز هم به فعالیت های خود علیه این جنبش ادامه می دهد. این فعالیت ها از سال 1993 شدت بیشتری گرفت و دولت های اردنی قوانین ویژه ای را در پارلمان این کشور علیه جنبش اسلامی به تصویب رساندند که به موجب آنها، جنبش های ملی که جنبش اسلامی نیز یکی از آنهاست، مورد محاصره قرار گرفت. علاوه بر این، بدیهی است که هدف از صدور قانون “تک رای” تاثیر گذاشتن بر حیات سیاسی این کشور بود، اما با این وجود، جنبش اسلامی با اعتقاد به اصلاحات تدریجی، هیچگاه فعالیت های خود را متوقف نکرد و تصمیم گرفت که در برابر این روند مقاومت کند. از همین رو در انتخابات پارلمانی شرکت کرد که با نهایت تاسف فشارهای زیادی بر نمایندگان وارد آمد و در نهایت علی رغم فشارهای زیادی که بر دولت وارد شد، قانون “تک رای” به قوت خود باقی ماند و در راستای کاستن از حضور جنبش اسلامی در پارلمان، منافع ملی این کشور را زیر پا گذاشت.
با یادآوری انتخابات شهرداری های این کشور در سال گذشته، قصد داشتیم انتخابات پارلمانی را تحریم کنیم، اما با دقت بیشتر در این مساله، به این نتیجه پی بردیم که هدف دولت این کشور از چنین اقداماتی ناامید کردن مردم این کشور از هر گونه اصلاحاتی در این کشور است. آنها به مردم می گویند:«تسلیم شوید، این دولت حاکم است که پارلمان، دستگاه اجرایی (دولت) و دستگاه قضایی را در این کشور تشکیل می دهد.» اما با وجود همه برخوردهای ناشایست دولت اردن با جنبش اسلامی، نخواستیم مقابل فشارها تسلیم شویم و سعی کردیم که امید را در دل مردم اردن زنده نگه داریم.
تغییر واقعی
س: آیا انتخابات شهرداری ها، باعث تغییری سرنوشت ساز در روند حملات علیه جنبش اسلامی شد؟
ج: به نظر ما تقلب در انتخابات شهرداری ها، نشانگر تحولی واقعی و این مساله ناشی از وقایعی بود که در فلسطین، عراق و منطقه خاورمیانه رخ داده بود. من می خواهم در اینجا اعلام کنم که این تحول و تغییر از انتخابات شهرداری ها آغاز نشد، بلکه از زمان سلطه ظالمانه بر جمعیت مرکز اسلامی، تصویب قانون ارشاد و تبلیغ، بافشاری بر قانون مطبوعات و رسانه ها و قانون فتوی و دیگر تحولات در طول یک سال و نیم گذشته آغاز شد.
س: آیا نامه آمریکا مبنی بر فراهم شدن آزادی عمل بیشتر برای شما در عرصه سیاسی اردن در صورت پذیرش اشغالگری رژیم صهیونیستی در فلسطین و اشغالگری آمریکا در عراق به دست شما نرسید؟
ج: به نظر من فعالیت های سیاسی نیازی به نامه نگاری ندارد و رسانه ها و نویسندگان اردنی که در زمینه سیاسی فعالیت می کنند، نامه آمریکا را منتشر کردند. درست است که در صورت پذیرش اشغالگری های رژیم صهیونیستی از آزادی بیشتری برخوردار خواهیم شد، اما ما به موضع ثابت خود در قبال مساله اصلی جهان عرب که همان مساله فلسطین باشد، افتخار می کنیم. علاوه بر این، حمایت از مردم عراق نیز وظیفه ماست؛ چرا که ما نیز بخشی از جهان عرب و اسلام و نه جهان اشغالگری هستیم. این مساله همیشه در تاریخ ماندگار خواهد شد که یک گروه اردنی از آرمان های ملت خود دفاع کرده و در راه دستیابی به هدف ارزشمند خود همه این مشکلات را به جان خرید. ما معتقدیم که هر گروهی که در راه خود ثابت قدم باشند، بالاخره ملت از آن حمایت خواهد کرد، اما این مساله نیازمند صبر و شکیبایی است.
س: شما اعلام کردید که هدف شما از مشارکت در انتخابات این بود که ملت اردن به یاس و ناامیدی دچار نشود. آیا احساس نمی کنید که شما در این زمینه شکست خورده اید؟
ج: به نظر ما ملت اردن هیچگاه ما را در این راه تنها نخواهد گذاشت و ما توانسته ایم پیام خود را به این ملت برسانیم و در تبلیغات انتخاباتی شاهد این بودیم که مردم اردن از شهر رمثا در شمال این کشور گرفته تا شهر عقبه در جنوب از ما حمایت می کردند و میزان طرفداری و اعتماد مردم به ما قابل قبول بود. این تنها نمونه ای از حمایت های مردم از ما بود و ما امثال این موارد را در مناطق دیگری از این کشور نیز مشاهده کرده ایم.
از همین رو شاهد هستیم که مردم به خوبی به تقلب صورت گرفته در انتخابات پی برده اند و اقشار مختلف مردم اردن در جمع آوری اطلاعات در این زمینه به ما کمک کردند و این تاییدی بر تداوم حمایت مردم اردن از این جنبش است.
حملات روزافزون
س: با توجه به تشدید اهرم های فشار علیه شما، آیا دولت اردن به حملات خود علیه جنبش اسلامی ادامه خواهد داد؟
ج: دولت همچنان حملات خود را علیه این جنبش افزایش خواهد داد و به نظر ما هدف دولت از این کار، به حاشیه راندن جنبش اسلامی از متن جامعه است.
س: شما نامه هایی را به دولت ارسال کردید و با وجود آن، دولت بدین شکل با شما برخورد می کند. به نظر شما نامه های شما کافی بود؟ و با توجه به تحولات اخیر آیا امکان ارتباط مجدد میان شما و دولت وجود دارد؟
ج: هیچ نامه نگاری میان ما و دولت اردن صورت نگرفته است و هم دولت ما را می شناسد و هم ما دولت را می شناسیم. دولت اردن می داند که ما از طرفداران واقعی طرح ملی هستیم و در عین حالی که از دولت انتقاد می کنیم، مواظب این هستیم که شکست نخوریم. علاوه بر این باید به این مساله نیز توجه داشته باشیم که مردم در انتخابات شهرداری ها حمایت گسترده ای را از ما به عمل آوردند. دلیل ناکامی ما در مرحله بعد از انتخابات نیز اقدامات دولت بود نه اقدامات جنبش اسلامی.
س: آینده فعالیت سیاسی در اردن را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج: پیش بینی ما از پارلمان آینده اردن این است که به کار سیاست گذاری، نظارت بر عملکرد دولت این کشور و قانون گذاری بپردازد. اما واقعیت این است که این پارلمان هیچ سنخیتی با فعالیت های سیاسی ندارد و علاوه بر این، دولت این کشور نیز از درایت و تفکر سیاسی کافی برخوردار نیست و من نمی دانم که چگونه می خواهیم با این کشتی که ناخدا های آن توان مواجهه با مشکلات را ندارند به مقصد برسیم. سوالی که می خواهم در اینجا مطرح کنم این است که این دولت در قبال پیامدهای کنفرانس آناپولیس چه واکنشی از خود نشان خواهد داد؟
کنفرانس آناپولیس و موضع جنبش اسلامی در قبال آن
س: برخی مسائل مطرح شده در کنفرانس آناپلیس مانند مساله قدس و آوارگان به دولت اردن نیز مربوط می شود و این کشور در کنفرانس مذکور شرکت کرده بود و حتی از طرفداران آن بود جنبش اسلامی، کنفرانس آناپلیس را در مقایسه با کنفرانس های دیگر چگونه ارزیابی می کند؟
ج: مساله قدس مساله ای مقدس برای ما به شمار می رود و این شهر محل هجرت پیامبر گرامی اسلام است. مسجد مبارک الاقصی، معبد مقدس “قیامت”، شهر الجلیل و حتی روستاهای این منطقه برای ما مقدس هستند و جدا کردن این مساله از مساله فلسطین به معنای محدود کردن مساله فلسطین است و از آنجا که فلسطین به تمام مسلمانان جهان تعلق دارد، ما هیچگاه با تجزیه آن موافقت نخواهیم کرد.
ما همانند کنفرانس های قبلی با این کنفرانس نیز مخالف هستیم؛ چرا که تنها نتیجه آنها، تشدید شهرک سازی و احداث دیوار حائل و وارد آمدن خسارت های بیشتر بر فلسطینیان از طریق محاصره نوار غزه و عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است و علاوه بر این، هیچ یک از این کنفرانس ها منجر به تشکیل کشور فلسطینی نشده و حتی اوضاع این کشور بدتر از گذشته شده است.
ما با نتایج این کنفرانس نیز مخالف هستیم و انتظار هیچ دستاورد مثبتی از این کنفرانس نداریم. ما قبل از این کنفرانس از کشورهای عربی خواستیم که در این کنفرانس شرکت نکنند، اما بدیهی بود که هیچ یک از این کشورها حاضر به پذیرش این درخواست نخواهند شد.
س: اخباری مبنی بر پرداخت غرامت به فلسطینیان منتشر شده است نظر شما در این باره چیست؟
ج: به نظر ما هیچ شهروند فلسطینی حاضر نخواهد شد حتی سنگ روستای خود را بفروشد. نگرانی اصلی در این زمینه این است که هر راه حلی در ارتباط با مساله فلسطین مستلزم پرداخت غرامت از سوی رژیم صهیونیستی است و تنها راهکاری که از این مساله استثناء است، اسکان مردم فلسطین در اردن است که جنایتی بزرگ به شمار می رود؛ چرا که موافقت اردن با این مساله به منزله پاک کردن فلسطین از ذهن مردم آن و پذیرش این مساله از سوی آنان است که حق قانونی آنها اسکان در شرق اردن است.
آناپلیس از لحاظ لفظی تشابه زیادی با لفظ ابلیس دارد و ما از این مساله نگران هستیم که پس از مردم فلسطین، بیشترین عواقب و پیامدهای این کنفرانس متوجه مردم اردن باشد. ما به ملت های عربی اطمینان می دهیم که تنها راه آزادی و نجات ما مقاومت مخلصانه و با شرافت است.
س: آیا این بدین معناست که شما مشارکت کشور اردن در این کنفرانس را محکوم می کنید؟
ج: مطمئنا ما تمامی مواضع رسمی را که در راستای خواسته های دشمن صهیونیستی باشد محکوم می کنیم.