شنبه 03/می/2025

استعفای وزرای کابینه فیاض، محور عباس ـ فیاض را در آستانه فروپاشی قرار داده است

پنج‌شنبه 28-فوریه-2008

در روزهای اخیر اولین نشانه های فروپاشی محور “عباس ـ فیاض” در کرانه باختری به چشم می خورد و پس از اینکه “ابراهیم ابراش” وزیر فرهنگ دولت غیر قانونی “سلام فیاض” نخست وزیر دولت انتصابی “محمود عباس” رئیس تشکیلات خودگردان اعلام کرد که با توجه به اینکه پروژه ملی فلسطین به بن بست رسیده است، دیگر حاضر نیست شاهد دروغین برای سیاست های دولت فیاض باشد، “قدوره فارس” رئیس کمیته مذاکرات درباره پرونده اسرا نیز با اعتراض به بی توجهی به نقش وی و نادیده گرفتن نظرات وی در زمینه مذاکرات، استعفای خود را از سمتش اعلام کرده است.

جنبش فتح در آستانه فروپاشی

جنبش حماس معتقد است که این استعفاها نشانگر این است که جنبش فتح و تشکیلات خودگردان عباس گرفتار نوعی تجزیه و فروپاشی شده اند و تداوم یورش و غارتگری که جنبش فتح در راستای اجرای برنامه های تاریخی قدم در راه آنها گذاشته، آنرا در آستانه فروپاشی قرار داده است.

 دکتر “سامی ابوزهری” سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تاکید کرد که اگر مقامات جنبش فتح برای بهبود وضعیت این جنبش و بازگرداندن آن به مسیر صحیح تلاش نکنند، این جنبش در آینده نزدیک دچار تجزیه و فروپاشی خواهد شد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد:« شرایط کنونی از اختلافات شدید در داخل جنبش فتح حکایت دارد و این اختلافات به ویژه پس از آن شروع شده است که عناصر وابسته به این جنبش در جنگ امنیتی ماه ژوئن گذشته در مقابل جنبش حماس شکست خوردند.»

ابوزهری پیش بینی کرد که در آینده نزدیک وزاری بیشتری از دولت غیر قانونی “سلام فیاض” و نیز تشکیلات خودگردان خارج شده و از عضویت در آن استعفا دهند.

 

گروه شکست خورده

دکتر “عبدالستار قاسم” از تحلیلگران سیاسی برجسته فلسطین در این زمینه تاکید کرد که «تشکیلات خودگردان مدت بیشتری دوام نخواهد آورد؛ چرا که از عناصر مورد نیاز برای تداوم بقای خود کاملا بی بهره است.

وی در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که “ابراهیم ابراش” و “قدروه فارس” فکر می کردند که مذاکره با رژیم صهیونیستی دستاوردهای مهمی برای آنها در پی خواهد داشت، اما زمانی که پس از چندین دور مذاکره موفقیتی کسب نکردند، ترجیح دادند که با استعفا از سمت های خود در دولت غیر قانونی “سلام فیاض” خود را از این گروه شکست خورده جدا کنند.

قاسم ضمن اشاره به این مساله که انتظار می رود در آینده نزدیک وزرای بیشتری از دولت غیر قانونی فیاض جدا شوند، تصریح کرد:«تشکیلات خودگردان در حال حاضر در وضعیت دشوار و نابسامانی به سر می برد؛ چرا که رژیم صهیونیستی همچنان به اجرای سیاست ها و برنامه های شهرک سازی و بازداشت شهروندان فلسطینی ادامه می دهد و علاوه بر این، از طریق همکاری امنیتی با تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست “محمود عباس”، باعث شده است که این تشکیلات نیز در راستای همکاری های امنیتی خود با این رژیم اقدام به بازداشت شهروندان فلسطینی کند.»

این تحلیلگر برجسته فلسطینی پیش بینی کرد که مرحله آینده شاهد درگیری های شدیدی با رژیم صهیونیستی خواهد بود و تحولاتی اساسی در کشورهای عربی و به ویژه در داخل فلسطین به وقوع خواهد پیوست.

وزرای جاه طلب

اما در همین حال، “عدنان ابوعامر” از دیگر تحلیلگران فلسطینی معتقد است که روند استعفای وزاری دولت غیر قانونی “سلام فیاض” ادامه نخواهد داشت؛ چرا که بیشتر وزاری دولت وی هیچ موضع سیاسی مشخصی ندارند که بخواهند از آن دفاع کنند.

وی در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین ضمن “جاه طلب” خواندن وزرای دولت غیر قانونی فیاض اظهار داشت:« وزاری دولت فیاض هیچگاه تصور نمی کردند که به این پست و مقام ها دست یابند و از همین رو به منظور حفظ سمت های خود، نهایت تلاش خود را برای اعلام دشمنی با جنبش حماس به کار می گیرند. اما مساله ای که باید به آن اشاره کرد این است که در صورت هر گونه توافقی میان عباس و جنبش حماس، دوره حضور این وزرا در عرصه قدرت به پایان خواهد رسید و در حقیقت سرنوشت آنها کاملا به سرنوشت فیاض گره خورده است.»

وی در ادامه خاطر نشان کرد که کاملا بدیهی است که موضع سیاسی دولت رام الله رنگ باخته است و اختلافات شدیدی میان رهبران جنبش فتح و مقامات دولت فیاض به وجود آمده است و این جبهه گیری ها با استعفای “ابراهیم ابراش” وزیر فرهنگ دولت فیاض و “قدوره فارس” مسئول مذاکرات درباره مساله اسرا نمود بیشتری پیدا کرد.

پشتوانه ضعیف

ابوعامر خاطر نشان کرد که شاید استعفای ابراش سرآغاز تحولی واقعی در داخل تشکیلات خودگردان و دولت فیاض باشد که پس از اصرار بسیاری از شخصیت های فلسطینی مبنی بر لزوم تحول در دولت فیاض صورت می گیرد. این افراد در خواسته های خود تاکید کرده بودند که «پشتوانه عباس ضعیف شده است؛ چرا که عملکرد دولت غیر قانونی فیاض مورد قبول رهبران جنبش فتح و حتی برخی وزرای خود همین دولت نیست.»

این تحلیلگر برجسته فلسطینی در ادامه تصریح کرد که عدم پیشرفت در مذاکرات میان تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی باعث تضعیف موضع سیاسی این تشکیلات شده است.

وی افزود در حالی که تشکیلات خودگردان حاکم بر کرانه باختری در معرض فروپاشی و نابودی قرار گرفته است، نوار غزه که تحت سیطره جنبش حماس اداره می شود، از امنیت سیاسی بالایی برخوردار است.

شاید دولت فیاض که بدون کسب رای اعتماد از پارلمان فلسطین بر روی کار آمده است، در آینده نزدیک دچار نابودی نشود، اما استعفای وزرای آن نشانه هایی از نزدیک شدن زمان افول آنرا نشان می دهد و شاید این مساله در آینده نه چندان دور به واقعیت بپیوندد.

لینک کوتاه:

کپی شد