آثار باستانی فلسطين اشغالی در معرض سرقت و تاراج “اسراییل” قرار گرفته است و این اقدامات بی شرمانه به خصوص پس از انتفاضه 2000 روند فزاینده ای به خود گرفته است.
طبق آخرين آمارگيری دایره آثار باستانی و ميراث فرهنگی وزارت گردشگری و میراث فرهنگی فلسطين، اشغالگران صهیونیست افزون بر500 منطقه باستانی فلسطین را ویران و 1500 آثار تاريخی را به سرقت برده و ضمن تعرض به شماری از مراكز تاريخی روستاها تمامی يا بخشی از آنها را ویران کرده اند.
“حمدان طه” معاون آثار باستانی و ميراث فرهنگی این وازتخانه تاكید کرد که آثار باستانی فلسطین به خاطر افزایش چپاول و سرقت آنها با خطرات عظیمی مواجه است و این مسئله میراث و ذخائر فرهنگی و اقتصادی فلسطین را تهديد می کند.
وی در مصاحبه با پایگاه اینترنتی “الجزيره نت” افزود: از جمله علل اين فاجعه ضعیف شدن سيستم کنترل و حفاظت مناطق “ج” است كه مستقيما تحت حاکمیت رژیم اشغالگر قدس می باشد و سپس اقدامات ویرانگرانه این رژیم در مناطق باستانی قدس، نابلس، الخليل، بيت لحم وعابود است.
وی گفت: “اسراییل” با ساخت ديوار حایل در سمت غربی عمق خاك فلسطين بیش از 270مكان باستانی مهم و 2000 اثر باستانی و تاريخی را به تصرف خود درآورده است و در جریان این دیوار نیز ده ها مكان و اثر باستانی ويران شده است.
بازارهای اسرایيلی
حمدان طه خاطر نشان كرد: رژیم اشغالگر قدس بزرگترين چالشی است كه مانع از مقابله با سرقت آثار و گنجینه های تاریخی و باستانی و دست اندازی به آنها می شود و این رژیم از رهگذر فراهم آوردن زمینه تقاضای این نوع آثار در بازارهایش برای تشدید چپاول و سرقت این آثار و گنجینه ها بسترسازی می کند، علاوه بر آن ضعف عملکرد سرويس های امنيتی و دستگاه های قضايی فلسطين به دنبال تخريب مقرهايشان در دوره انتفاضه فعلی و سیاست محاصره از جمله فاکتورهایی است که به افزایش چپاول و سرقت این آثار و گنجینه ها دامن زد.
این مسئول فلسطینی پيشنهاد داد تا با فراهم آوردن امكانات و شرایط لوجستيكی حمایتی برای دایره آثار باستانی و میراث فرهنگی و تصويب قانونی جديد در اين زمينه از دست اندازی خائنان به ثروت های ملی فلسطین ممانعت به عمل آید و افزون بر آن یک برنامه ملی ضرب الاجلی برای مقابله با اين پديده شوم تدوین شود و فرهنگ سازی لازم در این زمینه انجام گیرد و سطح آگاهی مردم را در این زمینه بالا برده شود و هماهنگی های لازم در سطوح داخلی، منطقه ای و بين المللی برای مبارزه با اين پديده صورت پذیرد.
ثروتی هنگفت
ازطرف ديگر‘ حامد سالم استاد گروه تاريخ دانشگاه بيرزيت تاكيد كرد: آثار فلسطينی ثروتی بزرگ و بخش مهمی از اقتصاد فلسطين به شمار می آيد و علت این امر به تنوع فرهنگی و تمدن با سابقه ای بيش از 200000سال بر می گردد.
وی افزود: در هر 500 متر از خاك فلسطين يك مكان باستانی که جمعاَ به 3300 مكان باستانی می رسد.
وی تعدد مكان ها و مناطق باستانی عمده در كرانه باختری و نوارغزه را بر مبنای گزارش دایره مذکور 1944 مکان و تعداد آثار باستانی آن را 10000عدد اعلام کرد و گفت که بیش از 350 کانون و منطقه باستانی روستايی و شهری با بیش از 60000 بنای تاريخی وجود دارد.
سالم خاطرنشان ساخت که رژيم اشغالگر صهيونيست علت اصلی افزايش سرقت آثار و گنجینه ها و میراث فرهنگی و تاریخی و باستانی می باشد و چون این منطقه تحت حاکمیت و اشغال رژیم صهیونیستی است، لذا وزارت گردشگری و میراث فرهنگی فلسطین نیز قدرت مقابله با این پدیده و دستگیری و مجازات سارقان و چپاولگران را ندارد.
وی فاش ساخت که “اسرایيل” با استناد به ادعاهای واهی وارده در تورات تحریف شده در خصوص ساخت معبد کذایی دست به حفاری ها و كاوش های غير علمی زده است و با تکیه بر همین ادعاها و با حمایت سازمان های صهیونیستی فعال در زمینه ساخت و توسعه شهرک های یهودی نشین همین سیاست ویرانگرانه را در قدس اشغالی دنبال می کند.
این چهره علمی فلسطین خاطر نشان ساخت: اسرایيل تنها رژیمی است است كه فاقد قانون در زمینه تجارت و جابجايی آثار باستانی می باشد و به هیچ یک از پیمان نامه ها و توافقنامه های بين المللی در زمینه حراست و صیانت از ميراث ملت های تحت اشغال پایبند نیست و همه آنها را نقض می کند.
جهت اطلاع باید گفت که قانون بين المللی و کنوانسیون چهارم ژنو حمل و نقل و جابجايی آثار باستانی در اراضی اشغالی را منع کرده است و تنها در صورت حفظ این آثار جا به جایی آنها را مجاز شمرده است.