جنبش مقاومت اسلامی حماس و گروه های مقاومت و دولت منتخب فلسطین به ریاست اسماعیل هنیه نامه های هشدار آمیزی شدیدی را به سازمان ملل و دیگر نهادها و موسسات بشر دوستانه ارسال داشته اند و شاید این آخرین باری باشد که نامه هایی از این دست به نهادهای بین المللی ارسال می شود . هدف از ارسال این نامه ها جلوگیری از انفجار قریب الوقوع اوضاع بی سابقه نوار غزه است زیرا اوضاع انسانی و معیشتی بر اثر محاصره خفقان آور منطقه به اوج وخامت خود رسیده است . این جنبش و سایر گروه های مقاومت مسئولیت تبعات این محاصره ظالمانه را بر عهده سازمان ملل و سایر نهادهای بشردوست می دانند و یاد آور شده اند که ادامه این وضع موجب استفاده این گروه ها از تمامی گزینه ها خواهد بود.
از گذرگاه رفح تا گذرگاه های دیگر
این نامه ها و پیام ها توجه انظار و افکار عمومی به سوی اموری جلب می کند که قبل از ازدست دادن فرصت باید آن ها را جدی گرفت . مهم ترین مسایل مربوطه عبارتند از:
ـ با ادامه محاصره جنایت کارانه صهیونیست علیه نوار غزه که پایانی برایش متصور نیست و در سایه حمایت بین المللی از اشغالگران و سکوت مرگبار دولت های عربی ، اوضاع نوار غزه بسیار خطرناک شده است و هر آن انتظار می رود؛ مردم این منطقه به اقدامات غیرقابل کنترلی دست بزنند.
ـ تمامی گزینه ها در فرا روی این مردم قرار دارد و به احتمال قوی موجب بازگشایی مرزها خواهد شد و این بازگشایی صرفا به مناطق مرزی مصر و رفح محدود نمی شود بلکه سایر گذرگاه ها را نیز در بر خواهد گرفت.
ناظران آگاه تمامی اوضاع جاری نوار غزه از جمله جوانب اوضاع انسانی و سیاسی این منطقه را به هم مرتبط می دانند و معتقدند که تمامی حوادث و مسایل دست به دست هم داده اند و اوضاع منطقه با صورت انفجار آمیزی در آورده اند . بحران سوخت یکی از عوامل مهمی است که مانند زخمی می باشد که دوباره سر باز کرده است و این مشکل دوباره با تمام وجود خود را نشان می دهد؛ زیرا دولت اشغالگر به شکل قابل ملاحظه ای دوباره ارسال آن را به منطقه کاهش داده است و جایگاه های سوخت از پاسخ دادن به این نیاز مبرم مردم ناتوان هستند و درد رنج مردم به خاطر تاثیر سوخت بر ارکان جامعه از جمله بخش بهداشت و درمان ، کشاورزی ، برق و غیره به شدت افزایش یافته است زیرا این موارد بر زندگی مردم فلسطین ، امور زیر بنایی ، خدمات عمومی ، فعالیت های تجاری و صنعتی با ادامه محاصره آن هم به مدت دو سال تاثیر فراوان گذاشته است.
از سوی دیگر هیچ نور امیدی در افق های سیاسی وجود ندارد و اکنون بر همگان روشن است که تلاش های مصر در جهت رفع محاصره و بازگشایی معابر و ایجاد آتش بس و توقف تجاوزات و حملات ارتش اشغالگر و موضوع آزادی نظامی اسیر صهیونیست ها در مقابل آزادی اسرای فلسطینی به بن بست رسیده است.
فرصت کافی برای مصریان
جنبش حماس و گروه های مقاومت فلسطینی و دولت هنیه بسیار مصر و علاقه مند بودند تا فرصت کافی در اختیار دولت مصر به عنوان میانجی قرار داده شود تا مسئله بازگشایی گذرگاه رفح بعد از فروپاشی آن توسط مردم به خاطر شکستن حلقه محاصره سامان دهی شود و مصر بتواند آتش بس را بر قرار و محاصره را لغو کند ولی عملا مصر نتوانست کاری را به پیش ببرد و سعی داشت آب به آسیاب دشمن بریزد و بر طبل دشمن بکوبد.
به همین دلیل حماس و جهاد اسلامی و شاخه های نظامی گروه های مقاومت تاکید کردند که حاضر به بر قراری آتش بس رایگان با اشغالگران نیستند و به گزینه مقاومت در واکنش به اقدامات جنایت کارانه تا زمانی که آتش بس فراگیر و همزمان و دوجانبه برقرار نشود؛ پایبند خواهند بود و این گروه ها ادامه مذاکرات را با وجود تجاوزات مکرر صهیونیست ها صرفا وقت کشی می دانند .
تکرار تجربه عبور از گذرگاه ها
حماس به منظور جلوگیری از انفجار اوضاع از مصر خواست تا گذرگاه رفح را بازگشایی کند زیرا بسته شدن این معبر، غزه را به زندان بزرگی تبدیل کرده است.
دکتر خلیل الحیه یکی از رهبران حماس تاکید کرد که فعالیت های حماس در مورد بازگشایی این معبر و مذاکره با مصر در این زمینه به ناکامی کشیده شد . این جنبش با وجود محاصره ملت فلسطین در نوار غزه هیچ توجیه منطقی و قابل قبولی را برای بسته ماندن این گذرگاه نیافته است.
حماس با توجه به اوضاع کنونی به این نکته تاکید کرده است که تمامی گزینه ها برای لغو محاصره فرا روی این ملت قرار دارد و اقدام این بار این مردم ستمدیده از اقدامات گذشته نیز شدیدتر و تاثیرگذارتر خواهد بود و این بار تنها به مناطق مرزی مصر محدود نخواهد شد بلکه گذرگاه های دیگر را نیز در بر خواهد گرفت.
جنبش حماس در فوریه گذشته با صدور بیانیه ای اعلام کرد که مقابله با محاصره صرفا به روش و شیوه های گذشته و قدیمی منحصر نخواهد شد و در صورتی که محاصره ادامه یابد و گذرگاه ها بسته بماند؛ ممکن است با هجوم گسترده مردم خشمگین حوادث و اتفاقات و اقدامات شدیدتری در مورد سایر گذرگاه نیز روی دهد.
کمیته مردمی مقابله با محاصره ماه گذشته با حضور ده ها هزارتن از کودکان و دانش آموزان زنجیره انسانی به طول 40 کیلومتر در حد فاصل میان گذرگاه رفح در جنوب تا گذرگاه بیت حانون در شمال ایجاد کرد و به نمایش گذاشت . رژیم صهیونیستی از هجوم این عده به گذرگاه ها به شدت بیمناک شد و 6500 تن از نیروهای خود را در مناطق مرزی و حساس برای مقابله با یورش های احتمالی فلسطینیان مستقر کرد.
در همین رابطه دکتر محمد الهندی یکی از رهبران جنبش جهاد اسلامی اظهار داشت که اوضاع در نوار غزه و مناطق مرزی مصر دوباره به مرز انفجار رسیده است و در آینده کشور مصر با اوضاع دشوارتری مواجه خواهد شد و باید یکی از دو گزینه های زیر را انتخاب کند یا باید مناطق مرزی را باز کند و یا این که شهروندان فلسطینی مورد هدف قرار دهد.
اوج گیری عملیات و حملات علیه اشغالگران
ناظران بر این باورند که حماس و گروه های مقاومت فلسطینی در واکنش به ادامه محاصره راهی جز تشدید فعالیت و حملات علیه اشغالگران ندارند و بر این اصل پای بند هستند که ملت فلسطین ترجیح می دهد به جای مرگ بر اثر گرسنگی در راه آرمان های خود جانفشانی کند و این واکنش آنان در قالب شلیک مداوم موشک به شهرک ها و یا اقدام به عملیات نظامی در عمق این رژیم بروز خواهد کرد که این اقدامات موجب آزار شدید صهیونیست ها خواهد شد ؛ رژیمی که تمام روش های مقابله با موشکباران فلسطینیان را به بوته آزمایش گذشته ولی توفیقی حاصل نکرده است.
این رژیم از مشکل حمله گسترده به نوار غزه کاملا آگاه است و قبلا طعم تلخ شکست را در این مورد چشیده و تجربه ناگواری را درباره پایان دادن به حکومت حماس در طی عملیات “زمستان گرم” در کارنامه سیاه خود ثبت کرده است و همین اقدامات گروه های مبارز، این رژیم را مجبور کرده است تا خواستار مذاکره با ساکنان نوار غزه شود.
این ناظران همچنین بر این باورند که قیام یکباره و خودجوش مردم در نوار غزه و بسته شدن کامل پرونده آتش بس و ناکامی تلاش های کشور مصر در این مورد که آثارشان نمایان شده است و آن گونه که حماس اخیرا در این موارد هشدار داده است؛ به نفع اشغالگران نخواهد بود زیرا احتمال می رود کنترل اوضاع از عهده آنان خارج شود و که تهدیدات علیه امنیت داخلی این رژیم را افزایش دهد.
انتقادات بین المللی
علاوه بر موارد مذکور اقدامات ضد انسانی اشغالگران که با محاصره غزه بیشتر نمایان شده ؛ انتقادات بین المللی شدید سازمان های بشر دوست و حقوقی و نهاد های پارلمانی را به دنبال داشته است و افکار عمومی جهانیان را علیه این رژیم تحریک کرده و شورانده است زیرا آنان این اقدام را سیاست مجازات دستجمعی مردم غیر نظامی می دانند که مخالف تمامی قوانین بین المللی و کنوانسیون های ژنو می باشد. تمامی این اقدامات در مقابل، به نفع حماس تمام شده و به محبوبیت این جنبش افزوده و موجب شده است تا مردم کشورهای عرب و مسلمان بیشتر با این جنبش ابراز همدردی و همدلی و از آن حمایت و پشتیبانی کنند. همین اقدامات مثبت مردم منطقه و جهان موجب شده است تا سیاستمداران این کشورها به خاطر کوتاهی و کمکاری در این زمینه در تنگنا قرار گیرند و مواضع آنان در قبال این مردم تعدیل یابد.
این ناظران تحولات محسوسی را در موضع گیری برخی از کشورهای اروپایی و عضو اتحادیه اروپا مشاهده کرده اند ؛ این کشورها اخیرا از رژیم صهیونیستی خواسته اند تا به محاصره نوارغزه پایان دهد و با حماس به مذاکره بپردازد.