پنج شنبه 08/می/2025

دیدار هیأت حماس با کارتر تاکیدی بر مشروعیت حماس است

پنج‌شنبه 17-آوریل-2008

  ناظران سیاسی معتقدند که اصرار جیمی کارتر رئیس جمهوری اسبق آمریکا برای دیدار با رهبران حماس به رغم کلیه فشارهای آمریکا برای جلوگیری از برگزاری این دیدار و مخالفت های رژیم صهیونیستی با ورود وی به نوار غزه به مثابه یک پیروزی بزرگ و تاکیدی بر مشروعیت حماس در مقابله با تلاش های بین المللی جهت منزوی کردن این جنبش به شمار می آید. به عقیده ناظران، این دیدار همچنین یک پیروزی برای کلیه کسانی به شمار می آید که در آمریکا و سایر نقاط جهان بر عدم نادیده گرفتن حماس تاکید می کنند و معتقدند که هر گونه نادیده گرفتن این جنبش اوضاع منطقه را ناامن می کند.

 هنگامی که رژیم صهیونیستی با سفر کارتر به نوار غزه مخالفت و هر گونه همکاری با نیروهای آمریکایی محافظ کارتر را رد کرد و اجازه نداد که وی وارد غزه شود، کارتر به خبرنگاران گفت: به من اجازه ورود به غزه داده نشد و من دوست داشتم که به این غزه سفر کنم و حتی اجازه آن را نیز گرفتم اما با این خواسته من موافقت نشد.

وی در ادامه تصریح کرد که چه بسا از راه دیگری وارد غزه بشود و در این زمینه گفت: شاید راه دیگری برای ورود من به غزه وجود داشته باشد اما تاکنون این راه را پیدا نکرده ام.

بعدها مشخص شد که جایگزین کارتر برای دیدار با رهبران حماس، مصر است. به طوری که تمامی اقدامات لازم برای برگزاری دیدار بین کارتر و هیأتی از رهبران حماس متشکل از دکتر محمود الزهار و سعید صیام در روز چهارشنبه (16/4/2008) انجام شد.

کارتر در جریان سفر اخیرش به رام الله واقع در کرانه باختری بر دیدار با هیأتی از رهبران حماس به ریاست ناصر الدین شاعر معاون اسبق نخست وزیری فلسطین در سال 2006م. تاکید ورزید. همچنین قرار است که پس از این دیدار کارتر در هجدهم آوریل با خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس در دمشق دیدار و گفت و گو کند.

دکتر محمود الزهار معتقد است که سفر هیأت حماس به مصر و موافقت جیمی کارتر رئیس جمهوری آمریکا با این دیدار تاکیدی بر مشروعیت حماس است که در انتخابات اخیر پارلمانی پیروز شد و همچنین به مثابه یک پیروزی بزرگ برای حماس در مقابله با کلیه تلاش های جامعه جهانی جهت منزوی کردن این جنبش است به ویژه آن که کارتر در سطح آمریا و جهان از احترام ویژه ای برخوردار است.

این رهبر حماس دیروز چهارشنبه (16/4/2008) هنگام سفر از نوار غزه به قاهره پایتخت مصر، در جمع خبرنگاران گفت: دیدار رهبران حماس با کارتر پیامی است آشکار به همه کسانی که مشروعیت حماس و نتایج انتخابات پارلمانی را به رسمیت نمی شناسند.

 

اندیشه عاقلانه

از سوی دیگر، فوزی برهوم سخنگوی حماس اظهار داشت که دیدار هیأت حماس با کارتر در مصر نشان دهنده توان و ظرفیت بالای حماس در ایجاد ارتباط با طرف ها و شخصیت های جهانی و شکست هر گونه تلاش های طرف های مختلف جهانی به ویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی برای منزوی کردن این جنبش است. برهوم در مصاحبه با پایگاه اینترنتی “اسلام اون لاین” در این زمینه گفت: این دیدار تاکیدی است بر این که حماس با انزاوا مخالف است و به ارتباط خود با جامعه جهانی ادامه می دهد و تنها مشکل این جنبش، با رژیم صهیونیستی می باشد.

در همین راستا، برخی منابع بلند پایه مصری که نخواستند نام شان فاش شود در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری قدس پرس که مقر آن در لندن است اظهار داشتند که اصرار کارتر بر دیدار و گفت و گو با رهبران حماس بازگو کننده درک و فهمی واقع بینانه مغایر با درک و فهم محافل رسمی آمریکا و یک دستاورد بزرگ برای حماس به شمار می آید.

به گفته این منابع، این دیدار، مقدمه ای برای بروز برخی پیامدها و نتایج سیاسی است که در نهایت آمریکا را وادار به تغییر سیاست هایش در منطقه خواهد کرد. این منابع همچنین اظهار داشتند که نباید این دیدار را خیلی بزرگ نشان داد و نیز نباید از آن به عنوان معجزه ای یاد کرد که می تواند محاصره را فورا متوقف نماید و یا این که نام حماس را از لیست
“گروه های تروریستی” آمریکا بردارد. این منابع همچنین خاطرنشان ساختند که دیدار کارتر با هیأت حماس به مثابه یک رای و اندیشه عاقلانه است که در محافل سیاسی جهان بازتاب گسترده ای دارد و بازگو کننده این واقعیت است که ادامه مخالفت ها با هر گونه همکاری با حماس هرگز به نفع آرامش و ثبات منطقه و به نفع هیچ طرفی نیست.

 

تنش زدایی

دیدار هیأت حماس با کارتر در قاهره دستاورد دیگری نیز برای  حماس دارد و آن این که این دیدار نمایانگر رابطه مستحکم و صمیمی حماس با مصر و بستن راه به روی کلیه کسانی است که تلاش می کنند رابطه حماس و مصر را تیره کنند.

الزهار خبر داده است که به همراه سعید صیام در خلال وجود شان در قاهره با شماری از مقامات مصری در خصوص همه مسائل مورد اهتمام مشترک از جمله بازگشایی گذرگاه رفح دیدار و تبادل نظر خواهند کرد.

وی خاطرنشان ساخت که هیأت حماس در این سفر همچنین با عمر سلیمان وزیر اطلاعات مصر دیدار خواهد کرد و طی آن همه مسائل مختلف از جمله گذرگاه های مرزی، آتش بس، محاصره و روابط دو جانبه بین حماس و مصر مورد بحث و بررسی قرار خواهد گفت. الزهار همچنین گفت که این سفر تا روز شنبه آینده ادامه خواهد یافت.

 

حلقه وصل

از سوی دیگر، اسماعیل هنیه نخست وزیر رژیم صهیونیستی سفر هیأت حماس به قاهره را مهم ارزیابی کرد و اظهار امیدواری کرد که هیأت حماس در این سفر موفق شود و بتواند مشکلات موجود بین طرفین (حماس و قاهره) را حل کنند و دیدار رهبران حماس و جیمی کارتر و مقامات مصری در نهایت به بازگشایی گذرگاه رفح و کاهش محاصره ظالمانه علیه ملت فلسطین شود.

گفتنی است که کارتر در اظهارات اخیر خود همچنین گفته است که در این دیدار به نام هیچ کس سخن نخواهد گفت و آن چه که به دنبال آن است، حمایت از تلاش های صورت گرفته در زمینه ایجاد صلح و آرامش در منطقه است. کارتر ابراز امیدواری کرد که بتواند حلقه وصلی برای انتقال دیدگاه ها و نظرات حماس و سوریه به سران آمریکا باشد.

کارتر پیش از سفر به اراضی اشغالی فلسطین از مذاکراتش با حماس دفاع کرد و به خبرنگار شبکه “ای بی سی” آمریکا گفته بود: به باور من شکی در این نیست که اگر “اسرائیل” در صدد روزی است که بتواند در آن به آرامش برسد و با همسایگان فلسطینی تعامل خوبی داشته باشد می بایست حماس را در روند آرامش و صلح مشارکت دهد.

لینک کوتاه:

کپی شد