وزیر کشور دولت منتخب و مردمی فلسطین اعلام کرد که آتش بس به معنای سکوت در برابر اقدامات وحشیانه دشمن صهیونیستی نیست و مقاومت، واکنش به تجاوزات دشمن را حق محفوظ خود می داند.
سعید صیام در ادامه افزود: دولت رسما از مصر خواسته است تا در صورت مخالفت تل آویو با طرح پیشنهادی مصر برای برقراری آتش بس، گذرگاه را باز کند ؛ ضمن آنکه وزیر امور خارجه مصر نیز تاکید کرد به صهیونیست ها می گوید که در صورت مخالفت با برقراری آتش بس، گذرگاه را باز می کند.
این مقام فلسطینی در بخشی دیگر از گفت و گوی خود با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین اظهار داشت: برخی طرف های دولتی و غیر دولتی و اروپایی بارها با مسئولان حماس تماس گرفته و گفت و گو نموده اند و این گفت و گوها از این باور نشات می گیرد که منزوی ساختن جنبش حماس غیر ممکن است، برقراری صلح بدون نقش آفرینی و حضور حماس امکان ناپذیر می باشد و محاصره نیز شکست خورده و بی نتیجه است.
متن کامل مصاحبه اختصاصی آقای سعید صیام، وزیر کشور فلسطین با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین برای اطلاع خوانندگان عزیز در ذیل می آید:
س: در چنین وضعیتی که از یک سو تلاش های گسترده ای برای برقراری آتش بس با رژیم صهیونیستی صورت می گیرد و از سوی دیگر، اشغالگران قدس روند حملات و تجاوزات خود را تشدید بخشیده اند، همیشه این پرسش باقی می ماند که اوضاع کنونی فلسطین به سمت آتش بس پیش می رود یا تشدید حملات؟
ج: تا این لحظه هیچ خبری از آتش بس نیست ؛ ضمن آنکه تلاش ها برای برقراری آتش بس به معنای سکوت در برابر تجاوزات دشمن نمی باشد. ضمنا مقاومت حق واکنش در مقابل حملات دشمن صهیونیستی به اراضی فلسطینی را برای خود محفوظ می داند. همان طور که می دانید، رژیم اشغالگر قدس بر حسب عادت ـ اندکی پیش از امضای توافق نامه آتش بس و برای حفظ آبروی نظامی اش ـ دست به یک حمله گسترده علیه مقاومت و ملت فلسطین می زند تا بتواند خود را به عنوان پیروز میدان معرفی کند ؛ ولی به لطف الهی گروه های مبارز تا کنون موفق شده اند که پاسخ های سنگینی را به تجاوزات دشمن بدهند. به هر حال، ما در انتظار نتایج تلاش هایی هستیم که در راستای برقراری آتش بس صورت می پذیرد.
س: به نظر شما صهیونیست ها چه موقع می خواهند موضع خود در قبال آتش بس را ـ و لو به صورت غیر مستقیم ـ اعلام بدارند؟
ج: این مساله به نتایج دیدارهای عمر سلیمان وزیر اطلاعات مصر با مسئولان رژیم اشغالگر قدس بستگی دارد. این مقام مصری با رهبران گروه های فلسطینی ملاقات کرده و با مواضع آنان ـ که به اعتقاد بنده در راستای مواضع قاهره می باشد ـ نیز گوش فرا داده است. ما منتظریم تا آقای عمر سلیمان موضع صهیونیست ها را اعلام بدارد. ضمنا هیچ سقف زمانی مشخصی برای این مسئله مشخص نشده است ؛ ولی امیدواریم که هر چه سریعتر مشخص شود.
س: موضع صهیونیست ها در قبال آتش بس مبهم است آنها از یک سو با این طرح مخالفت می کنند ؛ ولی از سوی دیگر برخی افراد با موافقت پنهانی تل آویو با طرح آتش بس سخن می گویند اشغالگران از یک سو حملات خود به مناطق فلسطینی را تشدید می بخشند و از سوی دیگر از تلاش برای برقراری آتش بس تا پایان جشن های اعلام موجودیت رژیم اشغالگر قدس دم می زنند نظر شما در این خصوص چیست ؛ ضمن آنکه بفرمایید منظور صهیونیست ها از اینکه حماس برای بر هم زدن جشن های ویژه اعلام موجودیت “اسرائیل” می کوشد، چیست؟
ج: در خصوص اظهارات ضد و نقیضی که از سوی مقامات رژیم اشغالگر قدس درباره برقراری آتش بس بیان می شود، باید خدمتان عرض کنم که با توجه به درگیری های حزبی و رقابت های سیاسی در اراضی اشغالی (اسرائیل) این امر کاملا طبیعی است ؛ البته در نهایت حرف های صهیونیست ها برای ما سند نیست ؛ ما پاسخ خود در این خصوص را از مصر دریافت می کنیم ؛ زیرا این مصر بوده که طرفین را به برقراری آتش بس فراخوانده است. ضمنا ما به خوبی می دانیم که مقامات رژیم اشغالگر قدس خواستار برقراری آتش بس شده و بر اجرای آن تاکید دارند. به هر حال، اشغالگران هر هدفی را از برقراری آتش بس داشته باشند ؛ ولی اجرای این طرح به نفع ملت فلسطین است و اگر رژیم صهیونیستی خود را در خصوص رعایت آتش بس ملزم بداند، ما نیز خود را در این خصوص پایبند می دانیم و اگر این رژیم به شکستن توافق نامه مبادرت ورزد، ما نیز دست خود را در خصوص پاسخگویی به تجاوزات دشمن باز می دانیم. در هر رو، آتش بس در چارچوب مدیریت نبرد با اشغالگران صورت می گیرد.
س: برخی نویسندگان و گروه های فلسطینی ماجرای برقراری آتش بس در غزه را بی اهمیت دانسته و اعلام کردند که آتش بس نوعی عقب نشینی به شمار می رود و این در حالی است که شما آن را یکی از تاکتیک های مقاومت و مدیریت نبرد با دشمن صهیونیستی می دانید لطفا در این باره توضیح دهید؟
ج: اول اینکه حماس در حال حاضر اداره نوار غزه را به عهده دارد و متصدی رهبری مقاومت در این منطقه می باشد و این حماس است که مشخص می کند منافع ملی در گرو چه چیزی است ضمنا گروه هایی که آتش بس را بی اهمیت می دانند و آن را به سخره می گیرند، هیچ اقدام مبارزاتی انجام نمی دهند و تنها خود را کاسه داغ تر از آش نشان می دهند. به هر حال این اظهارات آنان بر موضع جنبش تاثیری نمی گذارد ؛ زیرا هر گونه حرکت ما تابع نظر، خواست و اراده ملت است. از سوی دیگر، آتش بس به معنای عقب نشینی نیست ؛ ضمن آنکه گروه های مبارز فلسطینی بارها پیش از این نیز موافقت خود را با این امر اعلام کردند. به هر رو، هر کس می تواند از رنج ها و محنت های ملت ما بکاهد، بسم الله.
س: در وضعیت کنونی که موضع رژیم صهیونیستی در قبال طرح آتش بس مشخص نیست، به نظر می رسد که عدم اجرای این طرح، تنها احتمال پیش رو است لطفا بفرمایید که اگر آتش بس به نتیجه ای نرسید، شما چه گزینه و سناریویی را در نظر دارید ؛ به ویژه در وضعیت کنونی که اشغالگران صهیونیست و برخی تحلیلگران سیاسی می گویند که منطقه در آستانه یک تابستان داغ است و در هفته های آتی غزه شاهد افزایش حملات و تجاوزات خواهد بود که از برجسته ترین آیتم های آن می توان به ترور رهبران برجسته ای همچون شما، آقای هنیه و آقای محمود الزهار اشاره کرد؟ دیدگاه خود را بیان بفرمایید و بگویید که با تهدیدات دشمن صهیونیستی چگونه برخورد خواهید کرد؟
ج: همین جا تاکید می کنم که در صورت موفقیت یا شکست آتش بس، تمامی سناریوها را مد نظر داریم. اگر طرح آتش بس با موفقیت به مرحله اجرا برسد، گروه های فلسطینی خود را در خصوص پایبندی به آن ملزم می دانند و اگر طرح مذکور با شکست مواجه شد، مقاومت حق مشروع ملت فلسطین به شمار می رود و ما برای دفاع از ملت خود آماده هستیم. ضمنا ما هرگز از تهدیدات نمی ترسیم و رژیم اشغالگر قدس به خوبی می داند که تجاوزات وحشیانه اش به نوار غزه بهای سنگینی را برایش به دنبال خواهد داشت. به هر رو، گزینه های ما مشخص است یعنی ما روند مقاومت را تداوم خواهیم بخشید و گروه های مبارز نیز برای دستیابی به ابزارهای بازدارندگی تلاش می کنند.
س: دیدگاه ها در مورد گشایش گذرگاه رفح ـ در صورت مخالفت رژیم اشغالگر قدس با برقراری آتش بس ـ متفاوت است آیا واقعا مصر در این خصوص وعده ای داده است؟
ج: واقعیت آن است که ما ـ در پیشنهاد هشت بندی خود ـ رسما از طرف مصری خواستیم تا این کار را انجام دهد و در صورت عدم پایبندی رژیم اشغالگر قدس به بازگشایی گذرگاه ها، مصر به صورت یکجانبه آن را باز کند. آقای عمر سلیمان، وزیر اطلاعات مصر نیز به ما خبر داد که در گفت وگویش با طرف صهیونیستی به آنها گفته است که در صورت عدم موافقت با طرح آتش بس، گذرگاه رفح را باز می کند ؛ البته این نکته را نیز نباید از یاد برد که هنوز شکل گشایش گذرگاه به چه صورت خواهد بود، مشخص نیست.
س: بعد از سفرهای اخیر به مصر، روابط حماس با قاهره را چگونه ارزیابی می کنید و چرا دو طرف حملات تبلیغاتی را علیه همدیگر در رسانه های رسمی آغاز کرده اند؟
ج: بنده سفر اخیر را مثبت و موفق ارزیابی می کنم. ضمنا دو طرف تصمیم گرفتند که به روند تبادل اتهامات و تشدید درگیری های تبلیغاتی خاتمه دهند و اجازه ندهند که چنین مسائلی باعث تیره شدن روابط دوجانبه گردد.
س: خبرهایی اخیرا به رسانه ها درز کرده است که از برقراری رابطه میان جنبش حماس و دولت منتخب فسطین با طرف های اروپایی حکایت دارد. نظر خود را در این خصوص بفرمائید؟
ج: برخی طرف های دولتی و غیر دولتی اروپایی بارها با مسئولان حماس تماس گرفته و گفت و گو نموده اند و این گفت و گوها از این باور نشات می گیرد که منزوی ساختن جنبش حماس غیر ممکن است، برقراری صلح بدون نقش آفرینی و حضور حماس امکان ناپذیر نمی باشد. طرف های اروپایی امروزه متقاعد شده اند که سیاست محاصره ملت فلسطین یک سیاست شکست خورده و بی نتیجه است و از همه مهم تر این که طرف های مذکور حماس را بر اساس توصیفاتی می شناختند که طرف های مخالفش از آن ارائه کرده بودند و وقتی طرف های فوق الذکر با رهبران جنبش ملاقات کردند، افکار و دیدگاه های حماس و همچنین اعتدال این جنبش، آنان را غافلگیر کرد و آنان بدین نکته پی بردند که حماس یک جنبش آزادی بخش ملی است و تنها برای آزادی سرزمینش می کوشد و دیدگاه های سیاسی فراگیر و پیشرفته ای دارد و از اینجا بود که روابط طرف های اروپایی با حماس و دولت منتخب فلسطین در نوار غزه افزایش یافت.
س: آیا تماس ها و گفت گوهای صورت گرفته میان رهبران حماس و مسئولان اروپایی نتایجی عملی نیز به دنبال داشته است؟
ج: در حال حاضر نمی توانیم از نتایج ملموس این گفت و گوها صحبت کنیم ؛ ولی باور داریم که این گام در راستای شکست محاصره تحمیلی علیه جنبش حماس است که البته ما پیش از این شاهد چنین چیزی نبودیم.
س: بعد از سفر آقای کارتر به منطقه و دیدار وی با خالد مشعل، برخی ها می گفتند که حماس این مرد (کارتر) را بیش از حد بزرگ کرده است و برخی دیگر نیز می گفتند که این دیدار چیز جدیدی نیست و ملاقات با رئیس جمهور اسبق آمریکا هیچ فایده ای با خود به دنبال ندارد؟
ج: ما خواستار دیدار با کارتر نشدیم. ضمنا آنهایی که این صحبت ها را در مورد دیدار کارتر با آقای مشعل می کنند، در جهت بی اهمیت جلوه دادن این دیدار هستند. آقای کارتر به عنوان رئیس جمهور اسبق آمریکا ـ با وجود آنکه نقشی در تصمیم گیری های آمریکا ندارد ـ ولی از جایگاه خاصی در کشورش بهره مند است. از سوی دیگر، اگر حرف افراد مذکور مبنی بر بی فایده بودن دیدار مشعل و کارتر صحت داشت، صهیونیست ها و آمریکایی ها چنین غوغایی را در مورد دیدار مذکور بر پا نمی کردند. بی تردید، دیدار این چهره آمریکایی با رئیس دفتر سیاسی حماس، یک دستاورد سیاسی مهم برای جنبش تلقی می شود. ضمنا اظهارات خود کارتر نیز یک موفقیت برای جنبش به شمار می رود.
س: خبرهایی اخیرا مبنی بر تلاش اروپا برای حل پرونده گلعاد شلیت، نظامی اسیر صهیونیست منتشر شده است واقعیت چیست و چه خبر جدیدی در مورد مسئله تبادل اسرا وجود دارد؟
ج: این ماجرا کاملا صحت دارد. اروپایی ها تماس های گسترده ای را در این خصوص داشته اند ؛ ولی حل این مسئله ساده نیست ؛ زیرا طرف صهیونیستی از تمام تلاش خود برای فریبکاری می کوشد. خبر جدیدی در مورد پرونده تبادل اسرا وجود ندارد ؛ زیرا ما خواسته ها و شروط مخصوص به خود را داریم و هرگز حاضر به چشم پوشی از آنها نیستیم.
س: محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان در اظهارات اخیرش آمادگی خود را برای گفت و گو با حماس اعلام کرد و آن را مشروط به پذیرش طرح ابتکاری یمن از سوی حماس دانست سوالی که در اینجا مطرح می شود، آن است که وضعیت کنونی تا چه زمانی تداوم می یابد و آیا بارقه امیدی برای رفع شکاف کنونی وجود دارد؟
ج: در مورد روابط تیره موجود باید از ریاست تشکیلات خودگردان پرسید. همه می دانند که حماس در مناسبت های مختلف دست دوستی و آشتی به سمت فتح دراز کرده است و اما در مورد پایبندی به طرح ابتکاری یمن باید عرض کنم که این طرح به امضای ما رسیده و این حماس است که امروز از رئیس تشکیلات خودگردان می خواهد تا خود را به توافق نامه ای که به امضای نمایندگانش در یمن رسیده است، پایبند بداند. برای ما این نکته کاملا روشن است که روند گفت و گوهای سیاسی میان رئیس تشکیلات خودگردان و نخست وزیر رژیم صهیونیستی ـ به ویژه بعد از بازگشت ابومازن از سفرش به آمریکا ـ به بن بست رسیده است و رژیم مذکور همچون گذشته از زیر بار مسئولیت ها و تعهداتش شانه خالی کرده است. به اعتقاد بنده، بهتر آن است که رئیس تشکیلات خودگردان به گفت و گو با فرزندان ملت خود روی آورد و به جای چشم امید بستن به صلحی موهوم و کذایی، راه آشتی با حماس را پیش گیرد. همان طور که می دانید خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس بارها آمادگی خود را برای انجام گفت و گو اعلام نموده است.
س: برخی رسانه ها می گویند که وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در جریان سفر اخیرش به قطر، پیام تهدیدی را برای خالد مشعل و جنبش حماس داشته است صحت و سقم این مسئله تا چد حد می باشد؟
ج: البته بنده هیچ خبری در خصوص ابلاغ یا عدم ابلاغ پیام تهدید ندارم ولی باید خدمت تان عرض کنم ما پیام های تهدید را نه تنها می شنویم بلکه شاهد عملی شدن آن نیز هستیم. همان طور که می دانید آقای خالد مشعل در سال 1997م. از سوی صهیونیست ها هدف سوء قصد نافرجام قرار گرفت و اگر ـ بر اساس آنچه که گفته می شود ـ دستور این ترور از سوی زیپی لیونی، وزیر خارجه کنونی اسرائیل صادر شده باشد، یک بی شرمی آشکار است.
س: برخی افراد از وجود ارتباطاتی مخفیانه میان رهبران جنبش حماس و فتح سخن می گویند و از پیشرفت آنان خبر می دهند. واقعیت این امر تا چه حد است؟
ج: این حرف درست نیست. ما معتقدیم که برخی رهبران جنبش فتح تمایلی واقعی به گفت و گو با حماس دارند و گروهی از آنان نیز به این نکته باور دارند که هیچ گریزی از گفت و گو با حماس وجود ندارد. در خصوص پیشرفت گفت و گوها باید عرض کنم که خبر منتشر شده عاری از صحت است.
س: تا چند ماه دیگر دوره ریاست ابومازن بر تشکیلات خودگردان خاتمه می یابد در صورت برگزاری انتخابات ویژه ریاست تشکیلات، آیا در آن شرکت خواهید کرد؟
ج: ما به ابومازن، به عنوان رئیس تشکیلات خودگردان احترام می گذاریم و تا این لحظه برخورد ما با وی بر اساس قانون اساسی بوده است و وقتی مدت ریاست ایشان پایان پذیرد، دیگر ما ایشان را به عنوان رئیس تشکیلات نمی دانیم. ضمنا هنگام برگزاری انتخابات ریاستی، جنبش موضع خود را در خصوص مشارکت یا عدم مشارکت در آن اعلام خواهد کرد. فعلا زود است که در این خصوص صحبتی داشته باشیم.
س: اخیرا اتهاماتی علیه کابینه آقای هنیه مطرح شده است مبنی بر اینکه این کابینه با افزایش تعدادی وزریر جدید در واقع به سمت تثبیت شکاف موجود در فلسطین گام بر می دارد و آخرین امیدها برای بهبود وضعیت داخلی را از بین می برد نظر خود در این خصوص را بفرمایید.
ج: این اتهامات چیز تازه ای نیست. حماس در فعالیت های خود واقعیت های موجود را مد نظر دارد. امروز نوار غزه تحت رهبری جنبش است و جنبش نیز وظیفه دارد تا به بهترین شکل ممکن آن را اداره نماید تا اینکه وضعیت به حالت عادی خود بازگردد و رشته از هم گسیخته وحدت دوباره به هم گره بخورد. وضعیت کنونی ایجاب می کند که برای مدیریت بهتر نوار غزه، افرادی به کابینه اضافه شوند که بخشی از مسئولیت ها را عهده دار شوند.
س: بعد از گذشت چند ماه از عملیات پاکسازی نوار غزه، امنیت داخلی این منطقه را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا هنوز گروه هایی هستند که در صدد ایجاد ناامنی در نوار غزه باشند؟
ج: باید خدمت تان عرض کنم که امنیت داخلی نوار غزه بعد از گذشت چهارده ماه از عملیات پاکسازی نوار غزه، به هیچ وجه قابل مقایسه با وضعیت امنیت در دوره پیش از عملیات مذکور نیست. امروز شهروند فلسطینی آشکارا مزه امنیت را می چشد و تمامی گروه ها و سازمان های بیگانه ای که برای بررسی اوضاع نوار غزه وارد این منطقه شده اند، به این نکته اعتراف دارند. امروز نیروهای امنیتی جنایتکاران را تعقیب و قانون شکنان را بازداشت می کنند و تا کنون، دستاوردهای مهمی را در این زمینه کسب کرده ایم. ضمنا برخی گروه های خرابکار را که ارتباط مستقیم با رام الله و تشکیلات خودگردان داشتند و در صدد ضربه زدن به منافع ملی فلسطینیان بودند، متلاشی کردیم.
س: جنجال های بسیاری در خصوص شبکه ای که قصد ترور اسماعیل هنیه، نخست وزیر فلسطین را داشت، بر پا شده است فتح اعلام کرده است که اکثریت اعضای شبکه مذکور آزاد شده اند واقعیت چیست و تا کی باید شاهد عدم محاکمه جانیان باشیم؟
ج: این مسئله درست نیست یعنی کسانی که در طرح ترور نافرجام اسماعیل هنیه مشارکت داشته اند، هنوز در حبس به سر می برند. در مورد افرادی که آزاد شده اند، باید بگویم یکی از آنها جوانی است که فریب خورده و از او خواسته شده است تا چمدان (حامل مواد منفجره) را به داخل ورزشگاه محل سخنرانی آقای هنیه ببرد که البته خود ایشان از محتوای آن بی خبر بوده است. فرد دیگری که آزاد شد، نوجوانی هجده ساله بود. این نوجوان که فرزند یکی از اعضای تیم مجری عملیات ترور بود، از طرف پدرش به عنوان کاندیدای اجرای عملیات انتحاری معرفی شده بود که البته به خاطر آنکه آینده اش خراب نشود و پس از فرار پدرش از دست قانون، ما وی را آزاد کردیم. ناگفته نماند که یک جوان دیگر نیز آزاد شد و آن کسی بود که از سوی پسر عمویش برای اجرای عملیات انتحابری معرفی شده بود، این جوان سه بار از اجرای این عملیات خودداری کرد. گروه تروریستی این جوان را از طریق فیلم برداری کذایی به دام انداختند. پس از اثبات بی گناهی جوان نامه ای ترحم آمیز به دولت هنیه ارسال گشت و از ایشان خواسته شد تا این جوان فریب خورده و بی گناه، آزاد شود و سپس نخست وزیری منتخب فلسطین طی حکمی دستور آزادی او را صادر کردند. اما بقیه اعضای گروه تروریستی که برای ترور هنیه برنامه ریزی کرده و مسئول اصلی این جنایت بوردند همچمنان در زندان به سر می برند و منتظر محاکمه هستند.
س: عده ای تلاش نافرجام ترور هنیه را توطئه ای صهیونیستی می دانند آیا تحقیقات صورت گرفته این مدعا را که سرویس های امنیتی رژیم صهیونیستی نیز در این جنایت دست داشته ثابت می کند؟
ج: ما در این مساله که رژیم صهیونیستی همواره خواستار اجرای یک چنین جنایت هایی آن هم به دست خود فلسطینیان است، هیچ گونه شکی نداریم. با وجود این، بر این نکته تاکید می کنیم که بر اساس اعترافات به دست آمده از مجرمان ثابت شده که برخی طرف های ریاست تشکیلات خودگردان در پس برنامه ریزی برای این جنایت وجود دارند.
س: همزمان با تشدید جنایت های تروریستی اشغالگران عده ای درباره پرونده مزدوران سوال می کنند آیا در این خصوص تاکنون کاری صورت گرفته است و این در حالی است که خبرهایی در زمنیه موفقیت شما در شناسایی برخی باندهای مخوف به گوش رسیده است؟
ج: کار رسیدگی به پرونده مزدوران ادامه دارد و شماری از مزدوران دانه درشت مجازات شده اند. ما همچنین توطئه های جدید صهیونیست ها را برای مقابله با مبارزان فلسطینی کشف کرده ایم. همه باید نسبت به حجم جنگ تمام عیار علیه حماس و نوار غزه و ساکنان آن آگاهی داشته باشند. همچنین فراموش نکنیم که آن دسته از سرویس های امنیتی که ماموریت پیگیری و رسیدگی به این پرونده به عهده آنان بود هم اکنون در مظان اتهام قرار دارند و این مساله اندکی کار رسیدگی به پرونده مزدوران را با مشکل مواجه کرده است.