با وجود آنکه بسیاری از افراد با دیده تعجب و شگفتی به پیام کوتاه شامگاه دیروز چهارشنبه 4/6/2008 ابومازن در خصوص آغاز گفتگوهای ملی می نگرند ؛ ولی به اعتقاد بنده این نکته کاملا روشن بود که بعد از گذشت یک سال مخالفت با گزینه گفتگو، در نهایت ابومازن با این امر موافقت می کند.
بنده بارها و بارها گفتم وقتی عباس به این باور برسد که مذاکره با دشمن صهیونیستی نتیجه ای جز شکست ندارد و از طریق مذاکره نه در سال 2008 و نه در سال 2080 هیچ موفقیتی حاصل نمی شود، به میز گفتگوی ملی باز می گردد.
نکته تاسف باری که در این میان وجود دارد، آن است که ابومازن بعد از یک سال مخالفت با گزینه گفتگو، وضع شروط و موانع در مسیر این گفتگوها و مشارکت عملی در محاصره ملت فلسطین در نهایت به این نتیجه رسید که باید به میز مذاکرات ملی باز گردد.
مثلی است که می گوید: دیر رسیدن بهتر از هرگز نرسیدن است. بر این اساس، درخواست برای انجام گفتگوهای غیر مشروط ملی شایان استقبال است ؛ ولی تنها نکته ای که در اینجا باقی می ماند، عملی ساختن اظهارات و امیدها است یعنی اینکه درخواست برای آغاز گفتگوهای ملی نباید تنها شکل یک مانور سیاسی را به خود بگیرد، مانوری که برای تحقق اهدافی پنهان صورت می پذیرد. به هر حال ظاهر امر چنین می نماید که:
این پیام تلویزیونی
-
بدون هیچ گونه مقدمه یا اعلام قبلی انجام شد و بسیار کوتاه بود.
-
بخش اول پیام به مثابه اعلام شکست مذاکرات با طرف صهیونیستی است.
-
جوانب مثبت این پیام تا حد زیادی ملموس می باشد و دیگر در آن از کلماتی تشنج آفرین و تنش زا استفاده نشده است و به جای واژه “کودتا” که پیش از آن تشکیلات خودگردان بر به کارگیری آن تاکید می گیرد، از واژه شکاف داخلی استفاده شده است.
-
در درخواست ابومازن برای انجام گفتگوهای ملی، هیچ پیش شرطی تعیین نشده است.
-
در این پیام، هیچ کدام از طرف ها به عنوان مسئول وضعیت موجود در فلسطین متهم نشده اند.
-
ابومازن بر اجرای طرح ابتکاری یمن تاکید کرد.
-
در پیام رئیس تشکیلات خودگردان، هیچ صحبتی در خصوص انتخابات زودهنگام پارلمانی یا ریاستی نشده ؛ بلکه واژه “جدید” به کار رفته است.
-
تاکید بر حضور و نقش آفرینی کشورهای عربی در مسئله مذاکرات
زمان پیام
اگر چه به اعتقاد برخی ها زمان ابلاغ پیام مرتبط با شکست سال 1967 اعراب از اسرائیل و از دست دادن مقدار اندک باقی مانده از خاک فلسطین می باشد ؛ ولی این پیام با امور دیگری نیز پیوند خورده است که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
-
شکست روند مذاکرات با دشمن صهیونیستی که امروز و از زبان رئیس هیات مذاکره کننده تشکیلات خودگردان بیان شد. احمد قریع گفت که دست یابی به توافق با رژیم اشغالگر قدس در سال جاری میلادی نیاز به یک معجزه دارد.
-
جانبداری مطلق دولت آمریکا از طرح های اشغالگران صهیونیست و عدم حمایتش از تشکیلات خودگردان
-
تصویب طرحی در پارلمان رژیم صهیونیستی که بر اساس آن قدس به عنوان پایتخت ابدی اسرائیل و امت یهود به شمار می رود.
-
اصرار اشغالگران بر ادامه روند شهرک سازی و ساخت واحدهای شهرک نشینی جدید در قدس
-
شکست سیاست پایان دهی به حاکمیت حماس بر نوار غزه
-
نزدیک شدن زمان اولین سالروز تثبیت حاکمیت قانون بر نوار غزه
-
اعتراف آمریکایی ها به ناکارآمدی سیاست محاصره و همچنین نتایج معکوس آن
-
ورود تمام آمریکایی ها از دموکرات ها گرفته تا جمهوریخواهان به جبهه حمایت سیاسی از رژیم اشغالگر قدس (به ویژه بعد از اظهارات اخیر سناتور اوباما)
-
مجازات سلام فیاض به خاطر اظهارات اخیرش در خصوص خودداری اشغالگران از تحویل اموال بلوکه شده ملت فلسطین
واکنش ها به درخواست ابومازن برای انجام گفتگوهای ملی
-
استقبال سریع و شبه مستقیم جنبش حماس که نمود آن را می توان در اظهارات دکتر محمود الزهار، از چهره های برجسته این جنبش یافت.
-
مسرت دولت و ملت فلسطین به خاطر بروز تغییر ناگهانی در موضع ابومازن، آن هم بعد از یک سال مخالفت با گزینه گفتگو
به هر حال، با وجود تمامی مسائل برخی ها به دلایل ذیل نگاهی منفی به درخواست ابومازن در خصوص برگزاری گفتگوهای ملی دارند:
-
این اظهارات تلاش های آخر عباس در واپسین روزهای دوره ریاستش بر تشکیلات خودگردان می باشد.
-
این اظهارات اقدامی برای بهبود چهره مخدوش شده اش و بسترسازی برای حمله آتی اسرائیل به نوار غزه می باشد که احتمالا با بازگشت ابومازن به این منطقه همراه خواهد بود ؛ البته در این صورت (بازگشت به نوار غزه) او مدعی می شود که دستش را برای دوستی به سمت حماس دراز کرده و سوار بر تانک وارد این منطقه نشده است.
-
این اظهارات در نتیجه موفقیت های نظامی مقاومت در نوار غزه و شکست اشغالگران در کنترل این منطقه بیان شده است.
-
این اظهارات تلاشی برای واداشتن جنبش حماس به اطاعت و فرمانبرداری است، جنبشی که از تمام توان خود برای شکستن سد محاصره جائرانه علیه ملت فلسطین می کوشد و کانال هایی ارتباطی میان خود و غرب ایجاد کرده است.
-
این اظهارات در واقع نوعی اعتراف به واقعیت موجود و ناتوانی نسبت به تغییر آن است.
-
دیوار محاصره تحمیلی علیه نوار غزه با سفر هیات های خارجی به این منطقه و دعوت هایی که از سوی مقامات خارجی برای رئیس دولت مشروع فلسطین جهت بازدید از کشورهای شان ارسال می شود، در حال فرو ریختن است.
-
تشکیلات خودگردان توافق جدیدی با اشغالگران قدس به امضا رسانده است که هنوز کسی از آن خبردار نیست و اعلام چنین توافقی در گام اول نیاز به توافق طرف های داخلی با این طرح دارد و بعد از آن پرده از آن برداشته خواهد شد.
-
این اظهارات با هدف کاستن از میزان فشار وارد آمده به هیات مذاکره کننده تشکیلات خودگردان به خاطر دیدارهای بی نتیجه با مقامات صهیونیستی بیان شده است تا از این طریق، این انتقاد و فشار باعث شود که زبان ها به سمت مدح تشکیلات خودگردان بچرخد.
صرف نظر از تمامی مطالبی که پیش از این مورد بررسی قرار گرفت، درخواست برای انجام گفتگوهای غیرمشروط ملی یک موضع جدید است که از عقب نشینی ابومازن از مواضعش حکایت دارد و گامی در راستای پر کردن شکاف موجود است.
امیدواریم که اقدامات و گام های عملی افراد تصدیق کننده گفته های شان باشد. از خداوند متعال موفقیت ملت را خواستارم و امید آن دارم که روزها خیر و خوبی را برای ما به ارمغان بیاورد.