آتش بس میان گروه های فلسطینی و رژیم اشغالگر قدس از بامداد امروز پنج شنبه (19/6/2008) به حالت اجرا در آمد و این در حالی است که نگاه فلسطینی ها به مسئله آتش بس کاملا متفاوت می باشد.
برخی فلسطینی ها نسبت به دوام آن ناامید هستند و می گویند: دیری نمی پاید که این توافق نامه نیز سرنوشتی مشابه دیگر توافق نامه خواهد داشت ؛ زیرا یهودیان هرگز بر عهد و پیمان خود پایبند نیستند.
گروهی نیز هستند که نگاهی خوش بینانه به آتش بس دارند و امیدوارند که این توافق نامه به نتیجه برسد تا سد محاصره ملت فلسطین هر چه سریعتر شکسته شود.
آغاز روند ترورها در خارج از فلسطین
تحلیلگران و کارشناسان امور رژیم صهیونیستی در مورد احتمال اینکه سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل (موساد) از آتش بس به عنوان فرصتی برای انجام عملیات ترور در خارج از فلسطین استفاده کند، هشدار دادند و تاکید کردند: “کشورهایی که رهبران مقاومت در آن حضور دارند، بیش از هر نقطه دیگری در معرض چنین تروری قرار دارند.”
آنها معتقدند: “رژیم صهیونیستی برای ترور یکی از برجسته ترین شخصیت های فلسطینی مقیم خارج برنامه ریزی می کند و بعد از انجام، از پذیرش مسئولیت آن می گریزد یعنی همان کاری را که در مورد ماجرای ترور عماد مغنیه، فرمانده نظامی حزب الله انجام داد.”
تحلیلگران همچنین بر این باورند که ترور شخصیت های فلسطینی مقیم کشورهای مختلف باعث می شود که گروه های مبارز در تنگنایی سخت قرار گیرند ؛ زیرا از یک سو این گروه ها خود را ملزم به رعایت آتش بس دانسته اند و در صورت هر گونه پاسخگویی به ترورهای خارجی رژیم صهیونیستی، به عنوان مسئول نقض آتش بس به شمار می روند و به دنبال آن، اشغالگران حمله ای سنگین را علیه نوار غزه ترتیب خواهند داد و در جریان این تجاوز، طرح های خود را به مرحله اجرا خواهند گذارد. از سوی دیگر، این امکان وجود دارد که نیروهای اشغالگر به ترور، تعقیب و بازداشت مبارزان فلسطینی در کرانه باختری مبادرت ورزند ؛ زیرا این منطقه جزء توافق نامه آتش بس به شمار نمی رود و بعد از گذشت شش ماه از اجرای این توافق نامه در نوار غزه، آتش بس در کرانه باختری به اجرا در می آید.
هیچ تضمینی برای حفظ آتش بس وجود ندارد
عدنان ابوعامر از کارشناسان امور صهیونیستی می گوید که این آتش بس مدت زمان زیادی به طول نخواهد انجامید و دوره موفقیت آن از چند روز یا هفته تجاوز نمی کند.
وی برای اثبات اظهارات خود در مورد سست بودن پایه های این آتش بس می گوید: “از آنجایی که این توافق نامه از ضمانت لازم جهت دوام و پایایی برخوردار نیست، نمی توان امیدی به بقای آن داشت، به ویژه آنکه مقاومت پیش از آن نیز بارها به امضای توافق نامه آتش بس با اشغالگران قدس مبادرت ورزیده بود ؛ ولی دیری نپایید که اشغالگران به نقض آن دست زدند.”
این کارشناس امور صهیونیستی در گفتگویی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطرنشان ساخت: “آتش بس هرگز مدت زیادی دوام نخواهد یافت ؛ زیرا این توافق نامه فاقد هر گونه تضمین لازم جهت تداوم و پایایی است. ضمنا تداوم تجاوزات اشغالگران قدس به کرانه باختری، گروه های مبارز فلسطینی در نوار غزه را به واکنش وا خواهد داشت ؛ زیرا گروه های مبارز حاضر در کرانه باختری ـ به خاطر آن که از سوی اشغالگران و تشکیلات خودگردان هدف تعقیب قرار دارند ـ به تنهایی قادر به دفاع از خود نیستند.”
عدنان ابوعامر پیش بینی کرد که برقراری آتش بس به ارتش صهیونیستی این اجازه را می دهد تا خود را برای حمله به نوار غزه و اجرای یک عملیات گسترده نظامی آماده سازد.
وی در ادامه افزود: “وضعیت خاورمیانه نیز از هیچ ثباتی برخوردار نیست و این عدم ثبات زنگ خطر را برای انفجار اوضاع در منطقه به صدا درآورده است.”
این کارشناس صهیونیستی در ادامه اظهار داشت: “رژیم اشغالگر قدس نیز حمله گسترده نظامی به نوار غزه را در حساب و کتاب های خود جای داده است و احزاب سیاسی رژیم صهیونیستی نیز به شدت از این گزینه حمایت می کنند، به خصوص در شرایط کنونی که زمان اجرای انتخابات احتمالی نزدیک است.”
دوره آزمایشی
دکتر عبدالستار قاسم از دیگر کارشناسان و تحلیلگران سیاسی نیز با عدنان ابوعامر در خصوص عدم پایایی آتش بس هم عقیده است و می گوید: “به اعتقاد بنده آتش بس دوام زیادی نخواهد داشت ؛ البته باید ببینیم که در طول این دوره چه اتفاقاتی خواهد افتاد.”
وی در خصوص سیکل زمانی تداوم حالت آتش بس گفت: “پیش بینی بنده این است که در صورت پایبندی اشغالگران به توافق نامه آتش بس، این وضعیت حداکثر یک یا دو ماه ادامه خواهد داشت.”
دکتر عبدالستار قاسم در گفتگویی ویژه با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین گفت: “سد محاصره در چارچوب توافق نامه آتش بس به تدریج شکسته خواهد شد ؛ البته این رفع محاصره، شکلی جزئی و محدود به خود خواهد گرفت، زیرا رفع کامل محاصره در گروه موافقت حماس با شروط تعیین شده از سوی صهیونیست ها است که از آن جمله می توان از به رسمیت شناختن اسرائیل، توقف مقاومت و دیگر شروط یاد کرد.”
این تحلیلگر سیاسی افزود: “فلسطینی ها و صهیونیست ها هر دو نیازمند آتش بس هستند. فلسطینی ها برای رسیدگی به وضعیت انسانی و صهیونیست ها نیز برای بهبود اوضاع داخلی شان. زیرا ـ همان طور که می دانید ـ امروز دولت صهیونیستی در وضعیتی ناپایدار به سر می برد.”
وی در ادامه گفت: “امنیت رژیم اشغالگر قدس هیچ ارتباطی با منافع شخصی افراد ندارد و این رژیم در برقراری آتش بس هرگز منافع افراد را مد نظر قرار نمی دهد و تنها فاکتورهای امنیتی را در محور توجه می نهد. ضمنا اشغالگران در برخورد جدید خود با حماس یک دوره آزمایشی را پشت سر می گذارند. به هر رو، برقراری آتش بس میان مقاومت و رژیم اشغالگر قدس، رئیس تشکیلات خودگردان را هر چه بیشتر و بیشتر به سمت گفتگو با حماس می کشاند یعنی جنبشی که امروز کنترل کامل نوار غزه را در دست دارد.”
صدور گزارشی تحریک آمیز پیش از برقراری آتش بس
پیش از آغاز آتش بس، ارتش رژیم اشغالگر قدس گزارشی سری را در خصوص نوار غزه صادر کرد و در این گزارش مدعی شد که جنبش مقاومت اسلامی “حماس” موفق به ایجاد یک نظم جدید در نوار غزه شده است که به این جنبش اجازه می دهد تا قدرت نظامی و همچنین نفوذ اجتماعی خود را افزایش دهد.
روزنامه عبری زبان “معاریو” در شماره چهارشنبه 18/6/2008 خود نوشت: “گزارش سری ارتش عبری در خصوص وضعیت نوار غزه که دربرگیرنده آمارهایی نگران کننده بود، در هنگام بازدید رئیس اسرائیل از شهرک های صهیونیست نشین اطراف نوار غزه تقدیم ایشان شد.”
در این گزارش می خوانید: “از جمله فعالیت های حماس در عرصه اجتماعی می توان به کنترل بیمارستان های نوار غزه و مدیریت مدارس اشاره کرد. اداره مدارس این اجازه را به حماس می دهد تا اصول و ایدئولوژی خود را از طریق آموزگاران عضو جنبش، در نظام آموزشی فلسطین جای دهد. حماس همچنین توجه خاصی به تمیز بودن خیابان ها دارد و این امر باعث می شود تا افراد احساس کنند که این جنبش به وضعیت شان رسیدگی می کند.”
صهیونیست ها در گزارش خود همچنین مدعی شدند: “آمارها نشان می دهد که سیل کمک های خارجی برای تامین هزینه های ارتش حماس سرازیر شده است و طولی نخواهد کشید که این جنبش از یک ارتش سازمان یافته با ده ها هزار سرباز آموزش دیده بهره مند خواهد شد.”
در گزارش مذکور همچنین می خوانید: “حماس در راستای برنامه های اجتماعی اش علاوه بر کارکنان و کارمندان فلسطینی عضو جنبش، خانواده های شهدا را نیز مورد حمایت گسترده مالی خود قرار می دهد و با این کار گامی را در راستای تثبیت فرهنگ مرگ (شهادت) بر می دارد. ضمنا این گروه فلسطینی در راستای ایجاد «تیم های ویژه فناوری و تکنولوژی» می کوشد یعنی با نزدیک شدن به صدها مهندس و استاد فیزیک و شیمی فلسطینی، آنها را در قالب هیات های مختلف برای آموزش به کشورهای خارجی می فرستد تا از این طریق زیرساخت های صنعت نظامی خود را تقویت نماید.”
پیش بینی اشغالگران حاکی از آن است که حماس می تواند به تولید موشک های ضد تانک و دستگاه های پیشرفته نظامی دست بزند و از این طریق تلفات جانی بیشتری را به صهیونیست ها وارد کند.
بنا به ادعای صهیونیست ها، حماس برخی منازل را بمب گذاری می کند تا در صورت بروز هر گونه حمله و ورود سربازان صهیونیست به این منازل، آنها را بر سر این افراد خراب کند.