اسنادی که جدیدا توسط “مرکز اطلاع رسانی فلسطین” به دست آمده است، رسوایی تکان دهنده فساد پزشکان، نمایندگان و وزرای دولت های گذشته جنبش فتح در زمینه های بهداشتی و به خطر انداختن جان شهروندان فلسطینی؛ از جمله ساکنان نوار غزه را نشان می دهد.
این اسناد نشان دهنده این است که گروه های نامبرده در داخل جنبش فتح، به شیوه غیر قانونی اقدام به باج گیری از بیماران و شهروندان فلسطینی می کردند و این مساله باعث می شد که آنها با وجود برخورداری از حمایت های بیمه ای، مشکلات زیادی را در این زمینه متحمل شوند.
این حوادث فساد در زمان تصدی سمت وزارت بهداشت دولت اسبق فلسطین (در زمان دولت فتح) از سوی دکتر “ذهنی یوسف الوحیدی” صورت گرفته است و اسناد و پرونده های پزشکی مربوط به آن زمان نشانگر باج گیری غیر قانونی و غیر شرعی گروه های ذیربط از بیماران فلسطینی است که این مساله نقض عرف و اخلاق حرفه ای پزشکی است.
معاملات و توافقنامه های رسمی
داستان فساد مسئولان و مقامات وابسته به دولت اسبق جنبش فتح از آنجا سرچشمه می گیرد که در اواسط دهه نود و در زمان وزارت “ذهنی یوسف الوحیدی” بر وزات بهداشت فلسطین، توافقنامه ای میان این وزارتخانه و جمعیت “حمایت از بیماران” در نوار غزه برقرار شد و سپس این توافقنامه بیمارستان “العوده” و در ادامه بیمارستان “قدس” وابسته به جمعیت هلال احمر را نیز شامل شد و در ماه ژوئن سال 2007 میلادی بیمارستان خدمات عمومی نیز مشمول این توافقنامه شد.
بر اساس این توافقنامه قرار شد که مسئولان وزارت بهداشت فلسطین، ماهیانه 75 تن از بیماران را به موسسات طرف قرارداد خود معرفی کنند. این قانون تمام بیماری ها؛ اعم از جراحی کودکان، جراحی بینی و گوش و حنجره، جراحی مجاری داخلی، جراحی استخوان و جراحی زیبایی را در بر می گرفت و مقرر شده بود که جراحان از بیمارستان شفاء به بیمارستانی که بیمار به آن معرفی شده است آمده و به همراه تکنسین پزشکی بیمارستان مورد نظر، بیماران را در اتاق عمل های و بخش های جراحی مورد مداوا و جراحی قرار می دادند و این مداوا در مدت حضور بیمار در بیمارستان ادامه داشت.
این توافقنامه مراحل مختلفی داشت و در جریان اجرای آن، بیمارستان هایی که بیماران به آنها اعزام می شدند در مقابل عمل جراحی هر یک از این بیماران از سوی پزشک مربوطه، مبلغی پول به وی پرداخت می کردند. در ادامه این طرح، روال کار تغییر کرد و پزشکان جراح در قبال انجام هر عملی مبلغی از بیمارستان درخواست می کردند. این پزشکان برای عمل های جراحی کوچک 120 شیکل و برای عمل های جراحی متوسط 225 شیکل و برای عمل های جراحی بزرگ نیز 525 شیکل دریافت می کردند.
دایره حسابرسی جمعیت “حمایت از بیماران” که دکتر “فیصل ابو شهلا” از نمایندگان پارلمانی وابسته به جنبش فتح ریاست آنرا بر عهده داشت، در ضمیمه یکی از اسناد خود به این مساله اشاره کرده است. (پیوست شماره 1)

باج گیری از بیماران مستضعف
جمعیت “حمایت از بیماران” برای وادار کردن بیماران به پرداخت مبالغی تحت عنوان “مشارکت در عملیات های جراحی” ادعا می کرد که این مبالغ را به پزشکان پرداخت می کند. بدین ترتیب، علی رغم حمایت بیمه درمانی از بیماران، جمعیت حمایت از بیماران به ترتیب برای عمل های جراحی جزئی 40 شیکل، عمل های جراحی متوسط 80 شیکل و عمل های جراحی بزرگ 160 شیکل از بیماران دریافت می کرد.
این جمعیت در عین حال، در قبال خدمت رسانی به بیماران از وزارت بهداشت دولت های گذشته فتح بر حسب توافق مبالغی را دریافت می کرد که مقدار آن برای عمل های جراحی جزئی 500 شیکل بود که 200 شیکل آن برای اتاق عملیات، 100 شیکل برای بیهوشی و 200 شیکل برای هر شب بستری شدن در بیمارستان (که حداکثر یک شب بود) دریافت می شد. جمعیت حمایت از بیماران برای عمل های جراحی متوسط نیز 1050 شیکل از وزارت بهداشت دریافت می کرد که 300 شیکل آن برای اتاق عملیات، 150 شیکل برای بیهوشی و 200 شیکل برای هر شب بستری شدن در بیمارستان بود که حداکثر مدت بستری شدن در بیمارستان برای این نوع عمل ها 3 روز بود.
اما هزینه عمل های جراحی بزرگ 2100 شیکل بود که 500 شیکل از آن برای اتاق عمل، 200 شیکل برای بیهوشی و 200 شیکل برای هر شب بستری شدن در بیمارستان دریافت می شد و حداکثر مدت بستری شدن برای بیماران نیازمند عمل های جراحی بزرگ، 7 شب بود. گفتنی است که جمعیت مذکور از حداکثر مدت مجاز برای بستری شدن بیماران استفاده می کرد تا مبالغ زیادی را از آنها دریافت کند و این در حالی است که بسیاری از بیماران قبل از پایان این مدت بیمارستان را ترک می کردند.
تبریک الوحیدی به جمعیت حمایت از بیماران

چرایی اختصاص این مساله به جمعیت حمایت از بیماران؟
با این وضع، سوالی که در این زمینه مطرح می شود این است که چرا در حالیکه ماهیانه تنها 50 بیمار به مراکز دیگری از قبیل “جمعیت خدمات عمومی” معرفی می شد، وزارت بهداشت وقت فلسطین با افزایش تعداد بیماران معرفی شده به جمعیت حمایت از بیماران به 150 نفر موافقت کرد؟ سوال دیگر اینکه چرا علی رغم وجود امکانات لازم برای انجام عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا به وسیله لیزر در بیمارستان شفاء (که به دروغ ادعای خراب بودن دستگاه های این بخش را مطرح می کردند)، بیماران نیازمند این عمل جراحی به جمعیت حمایت از بیماران معرفی می شدند؟ لازم به ذکر است که مسئولان جمعیت حمایت از بیماران که “فیصل ابو شهلا” رئیس آن بود، به منظور به دست آوردن درآمدهای بیشتر سعی می کردند مدت بیشتری را برای بستری شدن بیماران در بیمارستان این جمعیت در نظر بگیرند که شاید این مساله ناشی از ریاست ابو شهلا بر این جمعیت بوده باشد.
دروغ پردازی و تجارت انسان
با توجه به اسناد و شواهد موجود، همان طوری که گفته شد، برخی پزشکان وابسته به جنبش فتح با این ادعا که دستگاه لیزر موجود در بخش اتاق جراحی بیمارستان شفاء به دلیل کمبود سنجاق های مورد نیاز برای عمل جراحی قابل استفاده نیست، بیماران مورد نظر را برای انجام عمل جراحی به جمعیت حمایت از بیماران ارجاع می دادند. یکی از افرادی که دست به چنین اقداماتی می زد، دکتر “احمد قندیل” بود که در مطب خصوصی خود با بیماران توافق می کرد که در صورت موافقت بیمه برای پرداخت هزینه عمل جراحی، عمل وی در بیمارستان جمعیت حمایت از بیماران انجام شود و بیمار فقط 1000 شیلک به عنوان “ما به التفاوت خدمات و لوازم مورد استفاده” به بیمارستان جمعیت حمایت از بیماران پرداخت کند!
بدین ترتیب، علی رغم اینکه بیماران تحت پوشش بیمه درمانی قرار داشتند، به صورت رسمی 1160 شیکل به بخش حسابداری جمعیت حمایت از بیماران پرداخت می کرد؟! که 1000 شیکل از آن فیش رسمی جمعیت مذکور به دکتر “احمد قندیل” پرداخت می شد و آنها برای قانونی جلوه دادن این اقدامات خود حتی از بیماران امضای رسمی مبنی بر درخواست خود بیمار برای انجام عمل جراحی می گرفتند و چنین وانمود می کردند که بیمار به میل و درخواست خود تحت عمل قرار گرفته است. در این عمل ها با وجود اینکه بیمار بیش از 24 ساعت در بیمارستان بستری نمی شد، جمعیت حمایت از بیماران در مقابل پرداخت مبلغ مذکور به دکتر قندیل با وی توافق کرده بود که تاریخ ترخیص بیمار را تا 7 روز پس از انجام عمل ثبت نکند.
با تحقیقات و بررسی های صورت گرفته مشخص شد که در همان زمانی که مقامات وزارت بهداشت مدعی خراب بودن دستگاه لیزر اتاق عمل بیمارستان شفاء بودند، 7 مورد عمل جراحی در این بیمارستان صورت گرفته است و این خود نشانگر کذب ادعاهای آنها در این زمینه است.
گفتنی است که جمعیت حمایت از بیماران به هر پزشکی که عمل بزرگی را به بیمارستان آنها ارجاع می داد، مبلغ 525 شیکل پرداخت می کرد و در مقابل بیمار مورد نظر در حالی که تحت پوشش بیمه درمانی قرار داشت، مبلغ 1160 شیکل به بیمارستان این جمعیت پرداخت می کرد. (پیوست سند شماره 4)
بحران اخلاقی
دکتر “احمد قندیل” با ارجاع هر یک از بیماران بیمارستان شفاء به بیمارستان جمعیت حمایت از بیماران مبلغ 1000 شیکل دریافت می کرد و بیمارستان جمعیت مذکور نیز در حالیکه اصولا باید تنها 900 شیکل (500 شیکل برای انجام عمل، 200 شیکل برای بیهوشی و 200 شیکل برای هر روز حضور بیمار در بیمارستان) از هر بیمار دریافت می کرد، به بهانه استهلاک تجهیزات دستگاه لیزر اتاق عمل خود 2260 شیکل از هر بیمار می گرفت که 1360 شیکل آن اضافی بوده است.

نظارت و حمایت از شهروندان
همان طوری که قبلا نیز اشاره شد دهها تن از بیماران و شهروندان فقیر و بیچاره فلسطینی قربانی این فساد اخلاقی و تخلفات وزارت بهداشت و جمعیت حمایت از بیماران شدند و در حالیکه تحت پوشش بیمه قرار داشتند، هزینه های غیر ضروری به بیمارستان جمعیت مذکور پرداخت کردند که این خود نمونه ای از فساد اداری و باج گیری از شهروندان بر خلاف اخلاق حرفه پزشکی است.
این تخلفات وزارت بهداشت دولت های گذشته جنبش فتح، مقامات پزشکی را بر آن داشت که با بررسی و حل ریشه ای چنین تخلفاتی و نیز افزایش نظارت بهداشتی بر تمامی جمعیت ها و مراکز بهداشتی و غیره مانع از باج گیری ادارات و سازمان های دولتی از شهروندان شوند.