یحیی موسی از رهبران جنبش مقاومت اسلامی حماس و نماینده این جنبش در مجلس قانونگذاری فلسطین تاکید کرد که وزارت کشور دولت منتخب فلسطین اطلاعات کامل و ذینفعی درباره عوامل انفجارهای اخیر غزه در اختیار دارد و این اطلاعات نه از طریق بررسی و تحلیل که از طریق اعترافات مجرمان به دست آمده است و فاش کردن جزئیات جنایات اخیر از وظایف اختصاصی وزارت کشور است و این وزارتخانه در زمان مناسب این جزئیات را به اطلاع عموم خواهد رساند.
موسی در مصاحبه ای اختصاصی با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تاکید کرد که امنیت و ثبات در نوار غزه برقرار است و البته ما مدعی نیستیم که این امنیت صد در صد در این منطقه فراهم است به این دلیل که قانونشکنی و ناامنی و بزهکاری در هر مکان و منطقه ای به طور طبیعی رخ می دهد. وی تاکید کرد که عملیات امنیتی تنها راه حل مبارزه با ناامنی نیست و برای برقراری امنیت باید به دنبال راه ها و گزینه های دیگری از قبیل سیاسی و اجتماعی و فرهنگی نیز بود.
موسی در بخشی دیگر از مصاحبه درباره تصمیم اخیر سلام فیاض برای کناره گیری از عرصه سیاسی فلسطین اظهار داشت که فیاض به خوبی می داند که در میان فلسطینیان هیچ جایگاهی ندارد و نامبرده مانند علف هرز و بی ریشه است و هرگز پاسخگو یا بیانگر آرا و رویکردهای ملت فلسطین نیست فیاض، به مساله فلسطین، مجلس قانونگذاری و دولت وحدت ملی فلسطین خیانت کرده است و وی یک پدیده شاذ و نادری در کل تاریخ فلسطین به شمار می آید که همواره در راستای برنامه های اسراییل فعالیت کرده و موضع گیری اخیر وی تلاشی است در راستای محبوب کردن خود و جلب رای اعتماد مردم و این مساله ای است که برای هر فلسطینی کاملا واضح و آشکار است و فلسطینیان می دانند که فیاض برای به ارث بردن جنبش فتح البته به دستور و تصمیم آمریکا تلاش و همچنین با طرح آمریکایی تحت رهبری دایتون گام به گام حرکت می کند لذا فیاض همان طور که به طور ناگهانی در عرصه فلسطین ظاهر شد به طور ناگهانی نیز مخفی خواهد شد.
این رهبر حماس در خصوص موضوع گفت و گوی ملی و تلاش های مصر در این زمینه تاکید کرد که حماس پاسخ خود به سوالات مصر را آماده کرده است با این که می داند به خاطر وجود وتوی آمریکا و رژیم صهیونیستی این پرونده به پیش نخواهد رفت. وی خاطرنشان ساخت که گفت و گو تنها راه حل برون رفت از بحران اختلافات داخلی است.
انفجارهای غزه .. مسئول کیست؟
س: جنبش فتح اخیرا اعلام کرد که هیچ ارتباطی با کشتار اخیر ساحل غزه ندارد اما حماس فتح را دخیل در این جنایت دانسته است هم اکنون و پس از گذشت ده روز از این کشتار و پایان عملیات امنیتی در الشجاعیه، آیا همچنان بر این تاکید دارید که جنبش فتح و برخی مسئولان آن در این جنایت دست داشته اند دلیل شما بر این مدعا چیست؟
ج: حادثه اخیر غزه برای عموم فلسطینیان حادثه ای سخت دردناک بود و هشداری است برای حوادث مشابهی که ممکن است در آینده اتفاق بیافتد.
و اما در خصوص این که کدامین طرف مرتکب این جنایت شد باید عرض کنم که بنده مسئول امنیتی نیستم و به طور حتم طرف امنیتی ویژه پس از انجام تحقیقات لازم نتایج آن را به اطلاع مردم خواهد رساند. به هر حال شواهد و قراین بسیاری وجود دارد دال بر این که جنبش فتح در این جنایت دست داشته است. یکی از این شواهد آن است که همه انفجارها و جنایت هایی که پس از اجرای طرح ضربتی حماس در گذشته صورت گرفته چه جنایت هایی که قبل از وقوع خنثی شدند و یا آن هایی که عملا به وقوع پیوستند البته بنا بر اعتراف مجرمان و با توجه به ابزارهایی به کار برده شده در این جنایت ها و ضبط تماس های تلفنی و غیره همگی نشان دهنده آن است که فتح مستقیما در آن ها شرکت داشته است. وزارت کشور ده ها تماس تلفنی بین شخصیت های برجسته فتح که به نوار غزه فرار کردند نظیر “احمد منصور دغمش” و “ابو مذکور” و غیره در اختیار دارد که در همگی آن ها برنامه های ارتکاب جنایت یا انفجار در نوار غزه برنامه ریزی شده است.
و اما در خصوص انفجارهای اخیر در نوار غزه بر این نکته تاکید می کنیم که وزارت کشور دولت منتخب فلسطین به اطلاعات ذینفعی درباره عوامل انفجارهای اخیر غزه دست یافته است و این اطلاعات نه از طریق بررسی و تحلیل که از طریق اعترافات مجرمان به دست آمده است و فاش کردن جزئیات جنایات اخیر از وظایف اختصاصی وزارت کشور است و این وزارتخانه در زمان مناسب این جزئیات را به اطلاع عموم خواهد رساند.
مهم این است که عجله نکنیم و تحقیقات باید سیر طبیعی خود را طی کنند و سپس نتایج اعلام خواهد شد.
انتقاد سازنده یا اختلافات داخلی؟
س: شما در کمیسیون نظارت در بیانیه ای از برخی قانونشکنی ها انتقاد کردید و عده ای این انتقاد را ناشی از اختلافات داخلی حماس دانسته اند پاسخ شما چیست؟
ج: موضوع وجود اختلافات داخلی در حماس سال هاست که مطرح می شود و تاکنون صحت آن به اثبات نرسیده است و این اتهامات باید هر چه سریعتر متوقف شود و در واقع طرفی که یک چنین اتهاماتی را مطرح می نماید قصد فرافکنی دارد و این فتح است که همه روزه در میان اعضا و رهبران و موسسات مختلف آن اختلاف و درگیری دارد و امروز نیز برای مردم ثابت شده است که جنبش فتح با متهم کردن حماس قصد دارد تا خود را تبرئه کند و این خود می تواند یکی از شواهد دست داشتن فتح در انفجارهای اخیر باشد.
و اما در خصوص بیانیه کمیسیون نظارت مجلس باید عرض کنم که ما نه از یک گروه خاص بلکه از نهاد قانونگذاری می خواهیم که بر دستگاه اجرایی نظارت داشته باشد تا این دستگاه با کلیه معیارهای ملی حقوق بشر و قوانین جامعه منسجم و همگون باشد. ما باید حامیان آزادی عمومی باشیم و از جناح بندی و چند دستگی های حزبی دوری کنیم، بنابراین بر ما به عنوان کمیسیون نظارت ضروری بود که موضع خود را در قبال آن چه که اخیرا اتفاق افتاد اعلام کنیم. حادثه اخیر بسیار دردناک بود، اما واکنشی که به این حادثه صورت گرفت اندکی شتبازده و از روی عصبانیت بود و همین مساله ما را بر آن داشت تا وزارت کشور را بر ضرورت پایبندی به قانون خواه در مراحل بازداشت، بازجویی یا حمله به موسسات مردمی و بستن آن ها و غیرهآگاه سازیم.
ما در این راستا، بیانیه ای صادر کردیم که در این بیانیه موضع گیری ما برای افکار عمومی مشخص شده است. نامه ای به وزیر کشور ارسال کردیم. با اسماعیل هنیه نخست وزیر دولت منتخب فلسطین نیز دیدار و گفت و گو کردیم. از مراکز بازجویی بازدید نمودیم و متوجه شدیم که نخست وزیر فلسطین نیز اوضاع را به خوبی درک می کنید و از ایشان خواستیم تا کسانی که هیچ دخالتی در جنایت اخیر نداشته اند آزاد شوند. نخست وزیری به درخواست ما پاسخ مثبت داد و طی آن 200 نفر آزاد شدند و همچنین 21 موسسه تطیل شده باز شدند. همه تلاش ما این است که اوضاع داخلی فلسطین را بدون زد و بند آرام کنیم.
یک بار دیگر تاکید می کنیم که موضع گیری کمیسیون نظارت مجلس نه منعکس کننده اختلافات داخلی که یک اقدام و حرکتی بر اساس نقش این کمیسیون در مورد امور داخلی است.
عملیات امنیتی پس از ناکامی شیوه های مسالمت آمیز
س: عده ای متلاشی کردن کانون ناامنی در محله الشجاعیه را سرآغازی برای هدف قرار دادن دیگ عوامل و طرف های نفوذی فتح در غزه دانسته اند و عده ای نیز مدعی شده اند که هم اکنون نوبت هدف قرار دادن طرف هایی رسیده است که سال ها از جهاد و مقاومت مردمی سخن گفته اند پاسخ شما چیست؟
ج: آن چه اخیرا در شرق غزه اتفاق افتاد حادثه ای بسیار پیچیده و مبهم بود جنبش حماس در کارنامه درخشان خود هرگز خانواده ها یا گروه های مقاومت را هدف قرار نداده است و برخورد حماس با این کانون ناامنی شرایط خاص خود را دارد؛ د واقع این کانون به پناه گاهی برای قانونشکنان و مخلان امنیت تبدیل شده بود.
به هر حال بار دیگر تاکید می کنیم که ما خانواده حلس یا محله الشجاعیه و یا یک گروه خاص را هدف قرار ندادیم آن چه که صورت گرفت عملیاتی امنیتی پس از آن بود که تمام راه های مسالمت آمیز به روی وزارت کشور بسته شده بود. گفت و گو و دستیابی به توافق همواره اصلی ترین شیوه ما در حل مسائل است و آن چه که صورت گرفت اقدامی استثنایی و فوق العاده است و همگان باید به قانون پایبند باشند.
آیا غزه امنیت دارد..
س: آیا به اعتقاد شما غزه هم اکنون امنیت دارد؟
ج: در جهان هیچ مکانی را نمی توان یافت که صد در صد امنیت داشته باشد حتی در آمریکا که خود را کشوری امن و با ثبات می داند ناامنی در آن بیداد می کند و وضعیت مسکو و سایر کشورهای اروپایی نیز به همین منوال است.
ما در تحقق امنیت و ثبات غزه تنها به موسسات امنیتی تکیه نمی کنیم بلکه تکیه ما بیش از همه به آگاهی و هوشیاری ملت مسالمت جوی خود است؛ ملتی که با دولت منتخب خود کمال همکاری را دارد و بر همین اساس باید گفت که غزه هم اکنون امنیت دارد اما نه صد در صد. از سرویس های امنیتی می خواهیم که همواره پیشگیری را مد نظر قرار دهد و امور را ساده نپندارد و باید از همه امکانات برای خنثی کردن اقدامات خرابکارانه استفاده کند.
ما همچنین بر این نکته تاکید می کنیم که استفاده از عملیات امنیتی به تنهایی کافی نیست و برای برقراری امنیت باید از گزینه های سیاسی و اجتماعی نیز استفاده کرد ما بیش از همه باید به منافع عمومی و احیای بافت اجتماعی فکر کنیم. برای برقراری امنیت باید از گزینه های فرهنگی و تبلیغاتی نیز استفاده کرد و با بهره گیری از این گزینه ها مانع از افراطی گری ها و کینه ورزی شویم.
این گزینه ها اگر با یک روش علمی اجرا شود و تداوم داشته باشد، آن موقع است که می توان گفت که امنیت به طور کامل برقرار گشته است و پس از گذر از این مهم تنها مساله ای که امنیت ما را تهدید می کند اشغالگری رژیم صهیونیستی که برای مقابله با آن همگی باید دست در دست هم دهیم. رژیم صهیونیستی برای فتنه انگیزی و ناامنی در فلسطین از هر شیوه و توطئه ای استفاه می کند بر همین اساس باید تمامی تلاش خود را برای جلوگیری از عواملی که باعث ناامنی داخلی می شود به کار بگیریم.
فیاض نوکر آمریکا!
س: اخیرا سلام فیاض اظهارات قابل تاملی را بر زبان رانده است وی مدعی شده است که حماس یکی از علل اصلی حوادث و رویدادهای اخیر در نوار غزه است و از حماس خواسته است تا از ستیز و مخالفت با تشکیلات خودگردان دست بردارد پاسخ شما به این ادعاها چیست؟
ج: نمی خواهم زیاد به اظهارات فیاض اهمیت دهم و به آن فکر فیاض یک علف هرز در فلسطین است که ریشه ندارد و پاسخگو یا بیانگر آرا و رویکردهای ملت فلسطین نیست. نامبرده پروژه ای خاصی در اختیار دارد و وکیل مدافع پروژه آمریکا در منطقه است. فیاض به مساله فلسطین، مجلس قانونگذاری و دولت وحدت ملی فلسطین خیانت کرده است. وی یک پدیده شاذ و نادری در کل تاریخ فلسطین به شمار می آید که همواره در راستای برنامه های اسراییل فعالیت کرده و موضع گیری اخیرش تلاشی است در راستای محبوب کردن خود و جلب رای اعتماد مردم و این مساله ای است که برای هر فلسطینی کاملا واضح و آشکار است و فلسطینیان می دانند که فیاض برای به ارث بردن جنبش فتح البته به دستور و تصمیم آمریکا تلاش و همچنین با طرح آمریکایی تحت رهبری دایتون گام به گام حرکت می کند لذا فیاض همان طور که به طور ناگهانی در عرصه فلسطین ظاهر شد به طور ناگهانی نیز مخفی خواهد شد.
بر هم زدن معادلات
س: فیاض اعلام کرده که نخست وزیری دولت رام الله آخرین سمت رسمی اش بود و در انتخابات آینده، خود را کاندیدا نخواهد کرد آیا این موضع گیری نشان دهنده تواضع وی یا ترسش از شکست است نظر شما درباره درخواست فیاض درباره تشکیل یک دولت ائتلاف ملی پیش از برگزاری انتخابات زود هنگام چیست؟
ج: یک چنین موضع گیری نمی تواند از روی تواضع باشد، فیاض به خوبی می داند که در فلسطین هیچ جایگاهی ندارد و خود یک علف هرز و جسم غریب در فلسطین است. هدف از اظهارات اخیر فیاض بر هم زدن معادلات است. افیاض از سویی به تشکیلات خودگردان پایبند است و از آن حمایت می کند و از سوی دیگر، از طریق آمریکا جنبش فتح را تهدید می کند بنابراین روی هم رفته اظهارات فیاض نیرنگی بیش نیست و بر همگان آشکار است.
و اما در خصوص بخش دوم سوال باید گفت که کسانی که موضوع فلسطین را دنبال می کنند به خوبی می دانند که هدف از مطرح کردن انتخابات زود هنگام کنار زدن حماس از عرصه قدرت به هر طریق ممکن است. دوره مجلس قانونگذاری فعلی فلسطین رو به اتمام است بنابراین نیازی به انتخابات زود هنگام نیست گذشته از این، نمی توان انتخابات را در سایه اختلافات و اوضاع ناامن کنونی برگزار کرد، لذا آن چه در مرحله کنونی بیش از همه اهمیت دارد از سرگیری گفت و گوی ملی و پایان دادن به اختلافات داخلی است. پس از تحقق این مهم می توان پیشنهاد انتخابات را مطرح کرد. ما حامی دمکراسی و قایل به گردشی بودن قدرت هستیم.
وام های کلان برای تسلیم ملت
س: نظر شما درباره بحران شدید مالی در کرانه باختری و دریافت وام های کلان از بانک ها برای پرداخت حقوق کارمندان در سایه انتشار اخبار مربوط به بخشش و هدایای میلیاردی را چگونه توصیف می کنید؟
ج: فیاض، ابزاری برای تسلیم کردن ملت فلسطین و در واقع هدف از افزایش فشارها به ملت، مبادله میهن با یک لقمه نان است. یکی از توطئه های فیاض این است که دولت را به شدت وام دار کرد تا بلکه تسلیم شود البته این یک سیاست قدیمی است و در گذشته نیز اعمال می شد ما در دولت نهم نیز با یک چنین توطئه ای مواجه بودیم به طوری که فیاض هزینه های دولت را بالا برد، کسری بودجه و میزان وام ها را افزایش داد تا از طریق تحت فشار قرار دادن دولت، ملت را به امتیازی دهی در مقابل دریافت اندکی از مال مجبور کند.
گفت و گو
س: در زمینه گفت و گوی ملی برخی از گروه ها اعلام کرده اند که به سوالات و درخواست های مصر پاسخ مثبت داده اند پاسخ حماس چه بوده است گفت و گو چه زمانی آغاز خواهد شد آیا حماس خواهان گفت و گو است؟
ج: در آغاز باید به این نکته اشاره کنم که مصر به روش بروکراسی سولات را مطرح کرد و این روش نه تنها زمینه را برای گفت و گوی جدی و سریع در فلسطین آماده نمی کند بلکه باعث ادامه وضعیت موجود و تدام محاصره تحمیلی و اعمال فشار علیه حماس می شود. این یک روش بی فایده است ما تاکنون از سوی مصر یا اتحادیه عرب و یا کشورهای عربی هیچ گونه جدیتی برای حل اختلافات موجود ندیده ایم و آن چه که تاکنون دیده ایم وتوی آمریکا علیه از سرگیری گفت و گوی ملی و پایان اختلافات داخلی است و واقعیت این است که تا زمانی که یک اراده قوی وجود نداشته باشد و به وتوی آمریکا دست رد داده نشود میوه گفت و گو هرگز به ثمر نخواهد نشست.
به هر حال، حماس پاسخ خود را به سوالات مصر آماده و با واقعیت موجود صرف نظر از موضع گیری اش، به طور مثبت تعامل کرده است.
و اما در خصوص از سرگیری گفت و گوی ملی باید گفت که تحقق این مهم در گرو خواست و اراده عباس است. عباس تاکنون هیچ گونه موضع جدی در خصوص گفت و گو اتخاذ نکرده و هر آن چه مطرح شده، سر و صدایی تو خالی بیش نبوده است. هم اکنون دو طرف در مقابل هم قرار گرفته اند؛ طرفی که همان جنبش حماس است آماده گفت و گو و طرفی دیگر یعنی گروه رام الله مخالف گفت و گو است و زمام خود را به دست آمریکا و ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی سپرده است؛ چرا که این طرف در صورت انجام گفت و گو تهدید می شود که کمک ها از آن متوقف و روند گفت و گو قطع خواهد شد و عباس منزوی می گردد بنابراین این طرف برای این که گفت و گو تحقق یابد باید خود را از بند آمریکا و رژیم صهیونیستی برهاند.
رابطه با مصر
س: درباره طبیعت رابطه حماس با مصر ابهاماتی وجود دارد نظر شما در این باره چیست؟
ج: رابطه ما با مصر یک رابطه راهبردی و استراتژیک است برای این که مصر قلب امت عرب و یکی از دروازه های اصلی ارتباط فلسطین با جهان خارج است. از نظر تاریخی و جغرافیایی رابطه ما با حماس راهبردی باقی خواهد ماند اما این بدان معنا نیست که ما از تعامل سیاسی مصر با اوضاع فلسطین راضی و خشنود هستیم. ما موضعی جدی تر از این، از مصر می خواهیم دوست نداریم که مصر بین ما و اشغالگران میانجیگری کند. ما خواهان این هستیم که مصر حامی و پشتیبان ما باشد و نیز درست نیست که ملت ما از محاصره رنج ببرد و در عین حال گذرگاه رفح بسته بماند. همچنین مصر تاکنون با نتایج انتخابات پارلمانی اخیر در فلسطین و نیز با حماس به عنوان یکی از طرف های شریک در رهبری ملت و میهن تعاملی مثبت نداشته است و تنها با یک طرف یعنی عباس تعامل می کند و مصر، عباس را مشروع می داند تعامل این کشور با ما اعتباری است و این یک خلل و اشتباه بزرگ است.
مصر بخشی از مساله فلسطین است اما با توجه به برنامه های خود حرکت می کند. مساله فلسطین مانع از این می شود که مصر نقش محوری خود را تنها در پاره ای امور ثانوی خلاصه کند. ما امیدواریم که مصر با همه طرف های فلسطینی بی طرفانه تعامل کند.
س: عده ای سوال می کنند که چرا دیدارها بین طرف های عربی پیوسته از طریق موسسات امنیتی انجام می شود این مساله در مصر و هم اکنون در اردن نیز اتفاق افتاده است به هر حال نتایج این دیدارها به کجا انجامیده است؟
ج: معمولا دیدارها پیش از دیدارهای دیپلماتیک از طریق موسسات امنیتی انجام می شود به این دلیل که از طریق این موسسات امور مختلف مورد ارزیابی و موشکافی قرار می گیرد مساله دیگر این که موسسات امنیتی از تاثیر گذار ترین طرف ها در کشورهای عربی و یکی از مراکز اصلی تصمیم گیری به شمار می آیند بنابراین ارتباط با این موسسات امری شگفت انگیز نیست به هر حال دولت های عربی تلاش خود را می کنند و برخی از آن ها هم که توپ خود را در سبد آمریکا قرار داده بودند هم اکنون دریافته اند که اشتبا کرده اند و دشمنی با حماس اشتباهی بزرگ است. این دولت ها که حمایت های مردمی خود را از دست داده اند در حال تغییر رویه خود هستند و ما از این بابت خوشحال هستیم و آماده ایم تا رابطه خود را به کلیه برادران عرب تقویت کنیم.