دکتر صلاح بردویل سخنگوی فراکسیون پارلمانی جنبش مقاومت اسلامی حماس تاکید کرد که این جنبش برای برای موفقیت گفت و گوی ملی کاملا آماده است. وی اظهار داشت که برای تحقق این مهم به شش اصل کلی باید پایبند بود.
بردویل تاکید کرد که گفت و گو باید حقیقی و خالی از هر گونه برنامه های آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد و برای موفقیت آن باید به نتایج انتخابات قانونی فلسطین، قانون اساسی فلسطین و اختیارات و اقدامات نهادهای قانونی و نیز توافقات پیشین از جمله سند وفاق ملی و توافقنامه قاهره و غیره احترام گذارد.
وی در مصاحبه ای اختصاصی با مرکز اطلاع رسانی فلسطین همچنین گفت که مصوبات نشست اخیر وزیران خارجه عرب پاسخگوی خواسته ها و مطالبات ملت فلسطین در زمینه شکست سد محاصره ظالمانه کنونی و کاهش محنت های اهالی غزه و پایان اختلافات داخلی نبوده است.
این نماینده فلسطینی در بخشی دیگر از مصاحبه خود به تشریح طرح های پیشنهادی قاهره به گروه های فلسطینی از جمله طرح اعزام نیروهای عربی به غزه که با مخالفت گروه های فلسطینی مواجه شد اشاره و تاکید کرد که این طرح باید مورد اجماع و توافق همه گروه های فلسطینی قرار گیرد و مساله به منافع ملی مربوط می شود نه منافع حماس یا فتح و یا دیگر احزاب.
بردویل همچنین خاطرنشان ساخت که بازداشت نمایندگان فراکسیون “تغییر و اصلاح” در کرانه باختری یک تصمیم صهیونیستی است که با همکاری برخی طرف های فلسطینی صورت گرفت و هدف از ارتکاب این جنایت، نابودی مجلس و لغو نتایج انتخابات قانونی اخیر است. متن گفت و گو از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
نتایج بی فایده
س: مصوبات اخیر وزیران خارجه عرب در خصوص مساله فلسطین را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج: ما امر جدیدی را در مصوبات و تصمیمات وزیران خارجه عرب در خصوص مساله فلسطین مشاهده نکردیم و طبق معمول عرب ها در این نشست نیز مانند نشست های پیشین تنها به اظهار نظر و موضع گیری لفظی بدون هیچ گونه اقدام عملی بسنده کردند. پیش از این نشست به دنبال تصمیم عرب ها برای لغو محاصره، گمان کرده بودیم که محاصره پایان می یابد اما نه تنها چنین امری اتفاق نیفتاد بله دامنه محاصره شدت یافت در نشست اخیر حتی تصمیمات تئوری برای پایان محاصره صادر نشد. متاسفانه باید گفت که مصوبات اخیر وزیران خارجه عرب به طور کل آمال و آرزوهای ملت فلسطین را محقق نمی سازد. ملت فلسطین به این چشم امید داشت که وزیران خارجه عرب تصمیماتی عملی برای لغو محاصره کنونی اتخاذ کنند و حداقل اندکی از محنت های اهالی غزه بکاهند و اختلافات داخلی را پایان دهند.
س: تهدید وزیران خارجه عرب علیه مجازات طرفی که گفت و گو را به بن بست رسانده گفته می شود که علیه حماس بوده است نظر شما در این زمینه چیست؟
ج: این که وزیران خارجه عرب طرفی را تهدید می کنند اقدام خوبی است اما تهدید علیه کدامین طرف؟ در وهله نخست این تهدیدات باید علیه دشمن صهیونیستی باشد. وزیران خارجه عرب ابتدا باید رژیم صهیونیستی را تهدید می کردند به این که تا زمانی که محاصره غزه و جنایت در کرانه باختری و اعمال فشار این رژیم بر گروه های فلسطینی برای عدم گفت و گوی ملی ادامه یابد از خود واکنش نشان خواهند داد.
به هر حال آن گونه که مشخص است این تهدید علیه حماس بوده است؛ محمود عباس شخصا در نشست اخیر وزیران خارجه عرب حضور داشت و این حماس بود که در نشست حاضر نبود بنابراین به طور حتم تهدید علیه حاضران نبوده است. به هر حال باید گفت که این تهدید یک پیشنهاد بود و نه یک تصمیم.
اختلافات و محورها
س: گفته می شود که در نشست وزیران خارجه عرب اختلافاتی بروز یافت و درباره دو محور منطقه ای و عربی حرف و حدیث های زیادی مطرح شد آیا همینطور است؟
ج: پرداختن به این محورها به ما هیچ گونه ارتباطی ندارد و ما قصد نداریم که هیچ یک از آن ها تشریح کنیم تنها خواسته ما این است که عرب ها در پرتو موضع گیری واحد که منافع ملت فلسطین و آزادی سرزمین مقدسش را در نظر بگیرد با یکدیگر متحد شوند ما نمی خواهیم که محوری باشد که علیه مساله فلسطین یا علیه حماس گام بردارد ما از همه عرب ها می خواهیم که در کنار ملت فلسطین قرار بگیرند و از مقاومت حمایت کنند و سیاست ها و برنامه های ما در این زمینه کاملا واضح و شناخته شده است.
گفت و گوهای قاهره
س: در خصوص گفت و گوهای دوجانبه قاهره آیا حماس رسما برای این گفت و گوها دعوت شده است؟
تا وقت کنونی (صبح شنبه 9:30 به وقت محلی) نمی دانم که آیا حماس این دعوتنامه را دریافت کرده است یا نه اما پیش بینی می شود که حماس نیز بخشی از گروه های فلسطینی باشد که با قاهره گفت و گوی دو جانبه انجام می دهد. اما باید گفت که دعوت رسمی وجود ندارد و مسائل در سطح امنیتی دنبال می شود و وزارت اطلاعات مصر طرفی است که با گروه های فلسطینی در تماس است و این پرونده را پیگیری می کند.
در قاهره چه می گذرد
س: گفته می شود که مصر قصد دارد طرحی را ارائه دهد و تلاش می کند تا از سویی موافقت دولت های عربی را با آن جلب و از سوی دیگر آن را بر حماس تحمیل کند نظر موضع گیری شما چیست؟
ج: تا این لحظه طرح خاصی از جانب مصر ارائه داده نشده است آری! پیشنهادهای مختلفی تاکنون ارائه گشته است. گروه های مختلف فلسطینی که با مسئولان مصری در قاهره دیدار کردند اعلام کرده اند که پیشنهاد اعزام نیروهای عربی به نوار غزه مطرح شده و تاکنون جنبش جهاد اسلامی و جبهه های خلق و دمکراتیک برای آزادی فلسطین با آن مخالفت کرده اند. موضع گیری ما نیز در این باره کاملا واضح و مشهور است بنابراین مصر هرگز نمی تواند از طرحی که گروه های فلسطینی با آن مخالفند حمایت کند. همچنین پیشنهاد تشکیل یک دولت تکنوکرات و مساله ساماندهی به ساختار ساف و غیره مطرح شده است. مذاکرات قاهره با گروه های فلسطینی یک جانبه نبوده است خلاصه این که گروه های فلسطینی باید در قبال این طرح ها و پیشنهادها به اتفاق نظر کلی دست یابند و مساله مربوط به منافع حماس یا فتح یا منافع دیگر احزاب نیست بلکه مساله به منافع ملی فلسطین مربوط می شود.
زمان آغاز گفت و گو
س: آیا مشخص شده است که گفت و گوی داخلی فلسطین چه زمانی آغاز می شود آیا گفت و گو دو جانبه است یا فراگیر به هر حال موضع شما در قبال آن چیست؟
ج: آن چه که هم اکنون در حال جریان است یک سری دیدارهای جداگانه بین گروه های فلسطینی با مسئولان مصری است و پیش بینی می شود که در جریان این دیدارها رهبران فتح و حماس نیز با نظارت طرف مصری با یکدیگر گفت و گو کند آن چه که تاکنون درباره گفت و گو گفته شده پیش گویی هایی بیش نیست و برای آن جدول زمانبندی شده خاصی تعیین نشده است.
حماس هیچ مشکلی با جهاد اسلامی یا جبهه خلق و دیگر گروه های فلسطینی ندارد. مشکل میان دو برنامه مجزا از هم است برنامه حماس و برنامه فتح. برنامه فتح مبتنی بر حذف و کنار زدن طرف دیگر است. این برنامه پیروزی حماس در انتخابات را بر نمی تابد و هنگامی که نتایج انتخابات به نفع حماس تمام شد آن را انکار کرد و با هر گونه مشارکت سیاسی مخالف است و تمامی تلاش ها برای تشکیل دولت وحدت ملی و وحدت را ناکام می گذارد و از اوضاع کنونی منطقه و بین الملل برای ارتکاب شورش های مسلحانه یا بحران های اقتصادی و مالی سوء استفاده می کند. مشکل و مانع اصلی در راه گفت و گو همین برنامه است. هر زمان که فتح برای مشارکت حقیقی متقاعد شد و دیگران را نفی و انکار نکرد آن موقع است که می توان برای حل مشکلات موجود امیدوار بود و هر گونه تلاش در این راستا که گروه های فلسطینی را علیه حماس و به نفع فتح بسیج کنند هرگز مشکلی را برای تحقق منافع ملی فلسطین حل نمی کند.
اصول کلی گفت و گو
س: جنبش فتح حماس را متهم کرده به این که حماس خواهان گفت و گو نیست و شروط خود را بر طرف دیگر تحمیل می کند دیدگاه حماس درباره گفت و گو و اصول آن چیست؟
ج: برای این که گفت و گو حقیقی باشد اولا باید فلسطینی و به دور و خالی از هر گونه برنامه های صهیونیستی و آمریکایی باشد ثانیا باید به نتایج انتخابات سراسری احترام گذاشته شود رابعا به قانون اساسی و اختیارات و اقدامات نهادهای قانونی احترام گذاشته شود خامسا همه گروه ها باید به توافقنامه های قبلی از جمله سند وفاق ملی، توافقنامه قاهره احترام بگذارند و سادسا این که گفت و گو باید تنها میان فلسطینیان و بر اساس طرح و پیشنهادهای داخلی صورت بگیرد.
به تعویق انداختن گفت و گو
س: عده ای شما را به تاخیر در اجرای گفت و گو تا زمان پایان دوره ریاست محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان متهم می کنند پاسخ شما چیست؟
ما گفت و گو را به تعویق نیانداخته ایم ما با گفت و گو موافق و در انتظار انجام آن هستیم گفت و گو بر اساس طرح مصر در حال انجام شدن است. مصر در گذشته و حال گروه های فلسطینی را به مذاکرات دو جانبه فرا خوانده است. تعداد گروه ها بسیار زیاد است… گروه های بسیار کوچکی وجود دارند که به آنان مانند حماس فرصت داده شده است! چه کسی گفت و گو را به تعویق انداخته است؟ مشکل بین فتح و حماس است اما مصر ترجیح داده تا به بحث و گفت و گوهای ملالت آور با گروه های کوچک و غیر تاثیر گذار فلسطینی که هیچ ارتباطی با بحران موجود ندارند ادامه دهد بنابراین ما نیز چاره ای نداریم جز این که منتظر بمانیم و در راه گفت و گوها مانع تراشی نکیم.
پس از ریاست عباس
س: دیدگاه شما در خصوص پایان دوره قانونی ریاست محمود عباس در نهم ژانویه که در نشست وزیران خارجه عرب در قاهره نیز مورد بررسی قرار گرفت چیست آیا دویک یا بحر به عنوان رئیس آینده معرفی خواهند شد؟
ج: این یک مساله کاملا قانونی است و با قانون اساسی فلسطین ارتباط دارد و هر آن چه که در قانون اساسی قید شده لازم الاجراست. قانون اساسی فلسطین به صراحت می گوید که دوران ریاست تشکیلات خودگردان چهار سال است و عباس باید موعد انتخابات سراسری آتی را مشخص کند و اگر این مهم تحقق نیابد قانون می گوید که رئیس مجلس قانونگذاری فلسطین به مدت شصت روز به طور موقت رئیس فلسطینیان خواهد بود و در این دوره همگان را برای برگزاری انتخابات فرا می خواند و قانون حتی این اجازه را نیز می دهد که دوره ریاست موقت برای شصت روز دیگر نیز تمدید شود.
س: اگر عباس مردم را برای شرکت در انتخابات ریاست فراخواند وضعیت چگونه می شود؟
ج: در صورت اتفاق یک چنین مساله ای ما موضع خود را اعلام خواهیم کرد این که آیا در انتخابات شرکت می کنیم یا خیر به هر حال باید گفت که برگزاری انتخابات در سایه اختلافات کنونی کاری بسیار دشوار است.
عده ای سناریوهای مختلفی را به عنوان راه های برون رفت از بحران کنونی انتخاب می کنند از جمله برگزاری انتخابات در کرانه باختری و در نظر گرفتن نوار غزه به عنوان یک منطقه شورشی اما این راه حل ها و گزینه ها غیر معقولانه و مشکل ساز است و تاکید می کنیم که دستیابی به توافق تنها راه حل مشکلات است و همانطوری که انتخابات قبلی پس از توافق قاهره برگزار شد چاره ای نیست جز این که این انتخابات نیز بعد از توافق برگزار شود.
بدعت در قانون
س: برخی مسئولان فتح تلویحا درباره انحلال مجلس قانونگذاری فلسطین سخن گفته اند نظر شما چیست؟
ج: این یک تلویح نیست بلکه به مثابه جهل به قانون اساسی است. هیچ مسئولی حق انحلال مجلس را ندارد مجلس یک نهاد مستقل است و قانون انتخابات و آیین نامه داخلی مجلس کاملا واضح و روشن است و نکته مبهمی در آن دیده نمی شود. هیچ کس حق تعرض به قوانین مجلس را ندارد و نادیده گرفتن قانون نوعی بدعت گذاری است.
مشارکت برخی طرف های داخلی در بازداشت نمایندگان
س: روزنامه عبری زبان “هاآرتص” اخیرا اعلام کرد که نمایندگان حماس در بند زندان های رژیم صهیونیستی شمشیری بران هستند که عباس را تهدید می کنند به باور شما آیا توطئه ای با مشارکت برخی طرف های فلسطینی برای باقی نگه داشتن نمایندگان اسیر در زندان های صهیونیستی وجود دارد؟
ج: بازداشت نمایندگان یک تصمیم ساده نیست؛ بازداشت نمایندگان مجلس یک تصمیم صهیونیستی است که طرف های فلسطینی نیز در آن شرکت کرده اند و هدف از آن تخریب و نابودی مجلس و لغو نتایج انتخابات است که در آن حماس به پیروزی رسید.
پس از پیروزی حماس در انتخابات، جنگ داخلی و شورش های فراوانی به رهبری ژنرال آمریکایی “کیت دایتون” آن هم با حمایت های باندهای مسلح و سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان صورت گرفت و بسیاری از نمایندگان در کرانه باختری بازداشت شدند به طور حتم برخی طرف های فلسطینی در بازداشت نمایندگان شرکت داشتند.
ما نیز برای حل این مشکل، طرح وکالت نمایندگان را مطرح نمودیم به این معنا که هنگام تشکیل جلسات مجلس همه نمایندگان اسیر نیز حضور دارند.