جمعه 09/می/2025

احمد شویدح وزیر دادگستری دولت منتخب فلسطین .. و زندگی سراسر علم و فقاهت ایشان

جمعه 3-اکتبر-2008

دکتر “احمد ذیاب احمد شویدح” وزیر دادگستری و سرپرست وزارت امور اسرا در دولت منتخب فلسطین به نخست وزیری “اسماعیل هنیه” صبح دیروز یکشنبه (1/10/2008) همزمان با دومین روز ماه شوال بر اثر حمله قلبی دار فانی را وداع گفت.

زندگی سراسر علم و فقاهت

دکتر شویدح رئیس دایره افتاء انجمن علمای فلسطین در تاریخ 14/1/1959 در شهر غزه دیده به جهان گشود و در سال 1984 مدرک لیسانس خود را از دانشکده فقه و حقوق دانشگاه اسلامی غزه و چهار سال پس از آن یعنی در سال 1988 نیز مدرک فوق لیسانس خود را از دانشکده فقه دانشگاه اردن دریافت کرد. وی در ادامه تحصیلات خود موفق شد که در سال 1997 مدرک دکترای خود را از دانشکده فقه و حقوق دانشگاه اسلامی آمو دورمان در سودان دریافت کند.

شویدح در طول زندگی سراسر تلاش و کوشش خود مناصب مختلفی از جمله ریاست دایره افتاء انجمن علمای فلسطین و ریاست دانشکده فقه و حقوق دانشگاه اسلامی غزه و نیز ریاست کمیته افتاء در این دانشگاه را عهده دار بوده است و در سال جاری نیز به سمت وزیر دادگستری و سرپرست وزارت امور اسرا و آزادگان دولت منتخب فلسطین به نخست وزیری “اسماعیل هنیه” برگزیده شد.
 

آخرین توصیه وی درباره اسرا

از آخرین اظهارات مرحوم شویدح می توان به اظهارات مطبوعاتی وی اشاره کرد که در جریان آن عید سعید فطر را به اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی تبریک و تهنیت عرض کرده بود.

وی در این اظهارات خود از موسسات حقوقی و بشر دوستانه خواسته بود که در آستانه عید سعید فطر هر چه زودتر شرایط را برای توزیع شرینی جات، خرما و دیگر کالاهای ارسالی از سوی وزارت اسرای دولت منتخب فلسطین، سازمان صلیب سرخ جهانی و خانواده های اسرا در میان اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی فراهم کنند.

وزیر امور اسرا و آزادگان دولت منتخب فلسطین همچنین از اقشار مختلف ملت فلسطین و گروه های ملی و اسلامی آن خواسته بود که در ایام مقارن با عید سعید فطر با بازدید از خانواده های اسرای فلسطینی با آنها ابراز همدردی کرده و بدین ترتیب از بار غم و اندوه آنها در فراق عزیزان خود بکاهند.
 

مهمترین فتواهای وی

دکتر شویدح در طول مدت فعالیت خود به عنوان رئیس دایره افتاء انجمن علمای فلسطین فتاوای ارزشمندی را صادر کرده بود که از مهمترین آنها می توان به فتوای ممنوعیت تعذیب و شکنجه علیه مجرمان و متهمان به منظور اعتراف گیری از آنها اشاره کرد که وی این مساله را به هیچ وجه مجاز نمی دانست.

وی در فتوای خود در این زمینه می گوید:« اصل بر برائت متهم است مگر اینکه جرم وی اثبات شود. از سوی دیگر، تا زمان اثبات جرم یک فرد با دلایل واضح و محکمه پسندی مانند اعتراف خود شخص به جرم خود بدون اجبار و یا شهادت شاهدان عادل علیه وی مجازات وی به هیچ وجه جایز نیست.» شویدح در این فتوای خود به آیه 6 سوره حجرات {یا أیها اللذین آمنوا إن جاءکم فاسق بنبأ فتبینوا أن تصیبوا قوما بجهالة فتصبحوا علی ما فعلتم نادمین} (ای کسانی که ایمان آورده اید! اگر شخص فاسقی خبری را به شما رسانید درباره آن تحقیق کنید. مبادا به گروهی ـ بدون آگاهی از حال و احوال ایشان و شناخت راستین ایشان ـ آسیب برسانید و از کرده خود پشیمان شوید.) و آیه 36 سوره یونس {و ما یتبع أکثرهم إلا ظناً إن الظن لایغنی من الحق شیئا إن الله علیم بما یفعلون} (بیشتر مشرکان در معتقدات خود جز از شک و گمان پیروی نمی کنند و جز به دنبال اوهام و خرافات نمی روند. شک و گمان هم اصلا انسان را از حق و حقیقت بی نیاز نمیسازد و ظن جای یقین را پر نمی کند. بی گمان خداوند از چیزهایی که انجام می دهند آگاه است.) استناد کرده است.

شویدح در همین زمینه تصریح کرده است که تنها با استناد به شواهد و قراین مبرهن دال بر ارتکاب جرم از سوی یک فرد خاص یا دست داشتن وی در اتهامات مطرح شده علیه وی می توان وی را به آن جرم متهم کرد، ولی هیچگاه نمی توان با زور کسی را وادار کرد که به ارتکاب جرمی که از او سر نزده است، اعتراف کند و هر اعترافی که با زور و اجبار از متهمان اخذ شود نادرست و از لحاظ شرعی حرام است.

اما وی سوای از فتاوا و نظرات خود درباره متهمان، شکنجه مجرمان را نیز از لحاظ شرعی حرام و نادرست دانسته و می گوید:« درست است که زندان برای اصلاح و تهذیب و بازپروری ساخته شده است، اما این مساله بدین معنا نیست که مسئولان زندان حق مثله کردن بدن زندانیان، ضرب و شتم صورت و دیگر نقاط حساس بدن وی، شکنجه با آتش یا ابزار شبیه به آن، خفه کردن، گرسنه نگه داشتن، قرار دادن وی در معرض سرمای شدید یا گرمای سوزان و یا توهین و افترا و فحش و ناسزاگویی به وی را ندارند.
 

آخرین روزهای عمر

منابع نزدیک به شویدح به مرکز اطلاع رسانی فلسطین گزارش داده اند که وی آخرین روزهای عمر شریف خود را که با آخرین روزهای ماه مبارک رمضان مقارن شده بود، به شب زنده داری و قرائت قرآن سپری کرده و در این مدت در مساجد شهر غزه معتکف شده و چندین بار مراسم افطار دسته جمعی برگزار کرده است. یکی از پسران وی می گوید که آخرین سخن وی به ما توصیه به عبادت خداوند متعال و قرائت قرآن بود.  

 

لینک کوتاه:

کپی شد