نوین آیدین زنی است که توصیف آن با کلمات قصار میسر نیست. او یک معلم طراز اول است و کودکان را به بهترین متد تربیت می کند. آیدین در عرصه های اجتماعی و امور بانوان بسیار فعال است. دامنه فعالیت های وی از مرزهای ترکیه نیز فراتر رفته است. خلاصه این که او یک انسان ارزش مدار است که در عرصه های مختلف فعالیت می کند و فعالیت هایش علاوه بر زادگاهش ترکیه متعلق به همه امت اسلام است.
نوین نسرین آیدین در لا به لای سخنانش همواره از امت اسلام سخن به میان می آورد و هنگام سخن گفتن از امت اسلام حتما مساله فلسطین را به گونه ای دیگر یاد می کند. با وی به گفت و گو نشستیم و متوجه شدیم که دل و جانش با مساله فلسطین عجین گشته است.
این بانوی ترک می گوید: فلسطین در قلب من از جایگاه ویژه ای برخوردار است و معتقدم که فلسطین در میان اکثریت مردم ترکیه نیز همین وضعیت را دارد.
آیدین در این گفت و گو تاکید کرد که زمانی به کنه مساله فلسطین پی بردم که از اردوگاه های آوارگان دیدن کردم و پس از آن بود که دریافتم انسان های بزرگی مساله فلسطین را بر دوش خود حمل می کنند.
این عضو فعال ترکیه ای معتقد است که فلسطینیان در حفظ حق بازگشت در میان سه نسل تاکنون موفق عمل کرده اند. فلسطینیان می گویند:شصت سال از دوران آوارگی گذشته است و ما تنها اندکی به زمان بازگشت به میهن نزدیک شده ایم.
آیدین می افزاید: ملت فلسطین تنها به نام خود و برای خود جهاد نمی کند بلکه این ملت به نام همه امت اسلام جهاد می کند. ملت فلسطین با حمایتش از قدس از استانبول نیز حمایت می کند. قدس به آن اندازه که ما گمان می کنیم از استانبول دور نیست به همین خاطر حمایت ما از قدس به مثابه حمایت از خویشتن است.
نوین آیدین در ادامه گفت و گو ایده ها و پیشنهاداتی را برای توسعه فعالیت ها در زمینه فلسطین مطرح می کند از جمله این پیشنهاد جالب توجه که شرکت ها و دفاتر جهانگردی عربی و ترکیه ای زمینه را برای سفر به اردوگاه های آوارگان از جمله سوریه فراهم نمایند. کسانی که ترجیح می دهند به سوریه و نه به کشورهای غربی سفر کنند به طور کل انسان های پایبندی هستند و وجود دارند عده ای که سفر به اردوگاه های آوارگان فلسطینی را بر سفر به کشورهای غربی ترجیح دهند.
وی اظهار داشت که عملی شدن یک چنین طرحی در توسعه روابط دو ملت ترکیه و فلسطین نقش بسزایی دارد و نور امید در دل های ساکنان اردوگاه های آوارگان ایجاد می کند علاوه بر این ترک ها با سفر به اردوگاه های آوارگان با زندگی آوارگان از نزدیک آشنا می شوند و حتما دست یاری به سوی آنان دراز خواهند کرد. متن گفت و گو از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
س: ممکن است اندکی از خودتان برای ما سخن بگویید؟
ج: بنده در قالب کانونی تحت عنوان “دل های کوچک کودکان” یک سری فعالیت های دینی و تربیتی ویژه کودکان انجام می دهد. بنده همچنین نویسنده و آهنگ ساز گروه موسیقی “دل های کوچک” هستم. “دل های کوچک” نخستین گروه سرود دینی کودکان به شمار می آید. بنده کارگردان سرود و کلیپ های دینی نیز هستم. اینجانب همچنین مربی “گروه زن و پرورش جامعه” هستم به علاوه این که در جمعیت “مظلوم در” عضویت دارم و عضو داوطلب در جمعیت کمک های انسانی و جمعیت “یاردم الی” (دست یاری) هستم.
س: دلیل اهتمام ویژه شما به مساله فلسطین و انگیزه شما در این زمینه چیست؟
ج: بنده پیوسته به مساله فلسطین اهتمام ورزیده و تلاش کرده ام که از خود در این زمینه کاری جدید نشان دهم. فلسطین از جایگاه ویژه ای در قلب من و نیز معتقدم که از جایگاه ویژه ای در قلوب اکثریت مردم ترکیه برخوردار است. می توانم میزان علاقه ام به فلسطین را با مثال زیر توضیح دهم: درباره پرستش گوساله توسط یهودیان در آیه قرآن آمده است «وأشربوا في قلوبهم العجل» (مهر گوساله در دل های شان سرشته شد) حال من می گویم که مهر و عشق فلسطین در دل من سرشته شده است. من به خاطر این عشق و علاقه بسیار به فلسطین خرسندم و امیدوارم که که هرگز آن را از دست ندهم.
اما واقعیت این است که بنده هنگامی نسبت به مساله فلسطین آگاه تر شدم که به اردوگاه های آوارگان فلسطینی سفر کردم. معتقدم که پس از این سفر بر کنه مساله فلسطین بیش از پیش آشنا شدم. مساله فلسطین مساله ای است که تنها انسان های بزرگ قادر به حمل آن هستند. به ضرس قاطع بگویم که مساله فلسطین امتحان و آزمونی بسیار سخت و سنگین است. این که انسان به مدت شصت سال دور از وطن در اردوگاه ها و یا این که تحت محاصره شدید زندگی کند کار ساده ای نیست گذشته از این مساله فلسطین تنها مساله فلسطینیان نیست من نیز این مساله را در وجود خود عمیقا احساس می کنم. همان طور که آنان شصت سال است که هر لحظه به امید بازگشت زندگی می کنند و بر آن اصرار دارند من نیز باید این مساله را در اولویت اهتمامات و دغدغه های خود قرار دهم.
اهداف و آرمان ها
س: مهمترین هدف شما از فعالیت های تان چیست؟
ج: بنده هم اکنون با جمعیت “یاردم الی” در زمینه طرح بهداشت زن و کودک ترکیه ای و فلسطینی همکاری می کنم. در بیروت زن فلسطینی جوانی به نام نظمیه وجود داشت که بچه دار نمی شد. وی در اردوگاه نهر البارد در شرایط بسیار بدی زندگی می کرد و از مشکلات عدیده ای رنج می برد. نظمیه در بخش هایی از سفر اخیر ما به اردوگاه های فلسطینی ما را همراهی کرد. هنگام خدا حافظی در گوشم گفت: برایم دعا کن که خدا فرزندی به من عطا کند. این جمله در درونم تاثیر بسیاری گذاشت. هنگام بازگشت به کشورم با آقای “صادق” رییس جمعیت “یاردم الی: درباره دعوت از این بانو به استانبول و کمک به وی برای بچه دار شدن سخن گفتم. اندکی بعد آقای “وسام طه” مدیر “توسعه منابع جمعیت خانواده” در بیروت به استانبول آمد و از وی قول گرفتم که اقدامات لازم را برای صدور روادید برای این زن فلسطینی فراهم کند. به خانم نظمیه ایمیل فرستادم و از وی سوال کردم که آیا می خواهد که برای درمان به استانبول بیاید. نظمیه به این سوال پاسخ مثبت داد و از من بی نهایت تشکر و قدردانی کرد. با خانم دکتر “ساره داود اوغلو” که از مجرب ترین پزشکان زنان و زایمان جمعیت ما به شمار می آید درباره وضعیت نظمیه صحبت کردم. وی که خداوند جزای خیرش دهد بی درنگ به این پیشنهاد من پاسخ مثبت داد و به من قول داد که تمامی تلاش خود را برای درمان این بانوی فلسطینی به کار خواهد بست.
هدف من از این کار انسانی این بود که از نظمیه سمبلی بسازم و بدین ترتیب کار کمک به بهداشت مادر و کودک و زنان ترکیه و فلسطینی را آغاز کرده باشم. به تنها چیزی که فکر می کردم این بود که که نتیجه کار خوب باشد و از آن به عنوان همکاری با سازمان پزشکان جهان استفاده کنم تا از این طریق اقدامات بهداشتی لازم با همکاری با سازمان پزشکان جهان به گونه ای بهتر صورت بگیرد.
از آن جا که خود نیز یک مادر هستم، امور کودکان در کارها و فعالیت هایم از جایگاه ویژه ای برخوردارند. از جمله فعالیت هایی که ما در جمعیت “یاردم الی” اصرار شدید به انجام آن داریم این است که مساله شکنجه کودکان در زندان های فلسطینی را در راس دغدغه های افکار عمومی جهان قرار دهیم. پس از سفر به اردوگاه های آوارگان فلسطینی ما این کار را مهمترین کار تلقی کرده و می خواهیم که هر چه زودتر این کار انجام شود اما متاسفانه نتوانستیم به اطلاعاتی که در این زمینه به آن نیازمندیم دست بیابیم. به علاوه این که این موضوع از آن جا که مستقیما در حیطه کار جمعیت های خیریه قرار ندارد به همین خاطر معتقدیم که بهتر آن است که ابتدا یک کمیته متشکل از نمایندگان موسسات جامعه مدنی به ریاست جمعیت “مظلوم در” تشکیل شود. ما از همین حالا باید به دنبال تشکیل این کمیته باشیم.
فلسطینی بودن کاری بسیار دشوار است
س: برداشت شخصی شما از سفر اخیرتان به اردوگاه های فلسطینی چیست؟
ج: با سفر به این اردوگاه ها دریافتم که فلسطینی شدن و فلسطینی بودن کاری بسیار سخت و دشوار است. هنگام گفت و گو با “شیخ مصطفی اسلام اوغلو” درباره برداشت مان از این سفر به نکاتی جالب اشاره شد که می خواهم پاره ای از آن ها را برای شما بازگو کنم؛ وی ایده ها و طرح هایی را مطرح کرد که به من در زمینه کارهایم کمک شایانی نمود. وی می گوید: به رغم این که آوارگان فلسطینی از نظر شما از وضعیت بسیار خوبی برخوردارند، اما حقیقت آن است که آوارگان نباید در وضعیت کنونی خود باقی بمانند و تنها وجود آنان و این که یکی از آنان بگوید من فلسطینی هستم همین برای آخرت شان کافی است در حالی که بسیاری از آوارگان ما خجالت می کشند که بگویند ما ترکیه ای هستیم اما فلسطینیان همواره و سربلند و با افتخار اعلام می کنند که ما فلسطینی هستیم حتی اگر چه این اعتراف آنان به قیمت جان شان تمام شود.
فلسطینیان طی سه نسل موفق شدند که آرزوی حق بازگشت را برای خود حفظ کنند. آنان می گویند: شصت سال از آوارگی گذشته است و ما تنها اندکی به زمان بازگشت به میهن خود نزدیک شده ایم. این عزم و اراده قوی آنان نور امید را در دل من نیز شعله ور ساخته است. ما به اردوگاه ها رفته بودیم تا به آوارگان امیدواری بدهیم اما نتیجه بر عکس شد آنان بودند که ما را امیدوار کردند. از آن زمان به بعد هر زمان که با مشکلی مواجه می شوم با خود فکر می کنم که مشکل من در مقایسه با مشکلاتی که آوارگان با آن دست و پنجه نرم می کنند بسیرا ناچیز است و اینجاست که خداوند خود را شکر و سپاس می گویم. سفری که به اردوگاه آوارگان داشتم نقطه عطفی در زندگی من بود. این سفر در من عزم و اراده قوی را ایجاد کرد و بنده نیز بلافاصله کارم را با قدرت و صلابت هر چه تمام تر آغاز کردم احساس می کردم که مسئولیتم دو چندان شده است بنده که وضعیت را از نزدیک مشاهده کردم دیگر هیچ عذر و بهانه ای در پیشگاه خداوند برای سهل انگاری ندارم.
ما در جمعیت خیریه “یاردم الی” کار واگذاری نیازهای اساسی کودکان در عید سعید فطر در اردوگاه “التنف” واقع در مرزهای عراق و سوریه را با موفقیت انجام دادیم. در جایی هنگامی که درباره این فعالیت سخن می گفتم یکی از زنان خطاب به من گفت که با کمک رسانی به کودکان کشورهای دیگر در حالی که بسیاری از کودکان ترکیه ای فقیر و گرسنه هستند موافق نیست. اما بنده معتقدم که امکان ندارد یک کودک ترکیه ای در همان شرایط مناطقی نظیر اردوگاه “التنف” زندگی کند که کمک های نقدی و غیر نقدی به آن ها ارسال می شود. لحظه ای تصور کنید که شما در اردوگاه ها بین دو دیوار زندگی می کنید در حالی که آن جا هیچ منظره دیگری جز شن و ماسه وجود ندارد.
گذشته از این، در اسلام ارزش ایثارگری وجود دارد. اگر یک مومن نیازهای برادرش را بر خود اگر چه خود بسیار نیازمند باشد، ترجیح دهد، یک ارزش و فضیلت بزرگ اخلاقی است. شما با ارسال کمک های تان به خارج از کشورتان باعث می شوید تا مردم بیشتر به اسلام گرایش پیدا کنند. پیامبر اکرم (ص) این کار را بهتر از دنیا و هر آن چه در آن است می داند.
بنده به عنوان یک مربی یکی از بهترین ویژگی هایی را که در میان فلسطینیان یافتم اهتمام گسترده آنان به تربیت کودکان است. آقای “طارق حمود” رییس جمعیت بازگشت آوارگان فلسطینی “واجب” در جریان سفرش به استانبول با طرح من در خصوص پیمان برادری بین دو خانواده (ترکیه ای و فلسطینی) موافقت کرد. بر اساس نتایج نظرسنجی یک جمعیت آمریکایی، میزان آموزش عالی در میان فلسطین فراتر از حد متوسط است. “طارق حمود” می گوید که فلسطینیان حتی اگر بدانند که با توجه به رشته تحصیلی خود کاری نخواهند داشت، اما هرگز رغبت و میل خود به ادامه تحصیل را از دست نمی دهند. به عنوان مثال فلسطینیان در لبنان بر اساس رشته تحصیلی خود کار نمی کنند بلکه در پایین ترین رده شغلی کار می کنند. به رغم این که یک میلیون فلسطینی در سوریه 20 میلیون نفری زندگی می کنند با وجود این، 40 درصد کسانی که در امتحانات نهایی دبیرستان قبول شده اند فلسطینی هستند همچنین صد استاد فلسطینی در دانشگاه دمشق مشغول به تدریس هستند.
هنگامی که یکی از روزنامه های کثیر الانتشار و مشهور برداشت های مرا درباره اردوگاه های آوارگان منتشر کرد از واژه ای استفاده کرد که بنده هرگز آن را به کار نبرده ام در عنوان این روزنامه آمده است آوارگان فلسطینی عقب افتاده هستند. آری! در اردوگاه فقر و تنگدستی وجود دارد اما واقعیت این است که به جز عقب افتادگی ذهنی آن هم در موارد بسیار شاذ و نادر هیچ گونه عقب افتادگی بین فلسطینیان وجود ندارد. عقب افتادگی به معنای تلفیق بین نادانی و فقر است. یک انسان مودب و تحصیل کرده هر اندازه هم که فقیر باشد عقب افتاده نیست. مردمی را که من در اردوگاه ها دیدم فقیر بودند اما هرگز عقب افتاده نبودند. ساکنان اردوگاه های آوارگان فلسطینی حتی در اماکنی که در آن ها آب یافت نمی شد نظافت و پاکیزگی را رعایت می کند.
به رغم شدت فقر و وجود تانکرهای کوچک آب اما خانه های آوارگان کاملا تمیز و منظم است.
خاطرات به یاد ماندنی از اردوگاه های آوارگان
س: خاطرات تان از سفر اخیر به اردوگاه های آوارگان چیست؟
ج: خاطرات سفر اخیر بسیار زیاد است و نه تنها بنده بلکه گروه هجده نفره ما در کنار آوارگان لحظات بسیار مفرحی را سپری کردیم. یکی از خاطرات را برای شما تعریف می کنم هنگامی که ما در یکی از کوچه های اردوگاه در حرکت بودیم میان زنان فلسطینی رو سری توزیع کردیم زنان رو سری را بو می کشیدند و در حالی که اشک از چشمان شان سرازیر بود می گفتند درود بر استانبول .. درود بر استانبول. پس از بازگشت از ملاقات با یک خانواده فقیر از همان راهی که عبور کردیم بازگشتیم. در آن لحظه پیرزنی را از پشت پنجره خانه دیدم که رو سری که ما توزیع کرده بودیم روی سرش گذاشته بود و به زبان انگلیسی به من گفت: I love you انگلیسی صحبت کردن پیرزن مرا شگفت زده کرد و نمی دانستم آیا به انگلیسی به او پاسخ بگویم یا به عربی وقتی که سکوت من طول کشید پیرزن به زبان انلگیسی سوال کرد: Do you love me? در این لحظه اشک از چشمانم سرازیر شد و بنده نیز در پاسخ از هر عبارتی که معنای عشق و محبت داشت نثار پیرزن کردم و اندکی بعد فرزند پیرزن به همراه همسرش مادر پیر را در کنار در آوردند و یکدیگر را در آغوش گرفتیم.
طرح ها و پیشنهادات برای توسعه فعالیت در زمینه فلسطین
س: توصیه و سفارش تان به کسانی که می خواهند از مبارزات و مقاومت ملت فلسطین برای نیل به آزادی و کمک به ملت مظلوم فلسطین حمایت کنند چیست؟
ج: بنده معتقدم که کارهایی که تاکنون برای فلسطین انجام داده ام در مقابل آن چه که باید انجام دهم بسیار ناچیز است. به همین خاطر خود را شایسته نصیحت کردن و سفارش دادن به دیگران نمی دانم اما با توجه به تجربه اندکی که در این مسیر پر برکت دارم می توانم برخی پیشنهادها و سفارشات را مطرح نمایم:
اولا همگان بدانند که ملت فلسطین مستحق هر خیری هستند و این ملت مایه افتخار و الگوی امت اسلام است. بدیهی است که جنگ داخلی و اختلافات میان گروه های مختلف فلسطینی ما را آزرده خاطر می سازد. از یک سو اخبار دردناک مربوط به جنایت های اسراییل را می شنویم که تحملش برای مان سخت است و از سوی دیگر متاسفانه می شنویم اعضای فتح و حماس و سازمان آزادی بخش فلسطین با یکدیگر درگیر شده اند این مساله از صمیم قلب ما را نگران می کنند. هنگامی که آتش فتنه شعله ور شود خاموش کردن آن بسیار سخت و دشوار است و بنده معتقدم که اختلافات داخلی بزرگ ترین امتحانی است که فلسطینیان با آن رو به رو هستند.
ملت فلسطین نه تنها به نام خود که به نام همه امت اسلام جهاد می کند. فلسطینیان با حمایت از قدس از استانبول حمایت می کنند. قدس آن قدر هم که ما فکر می کنیم از استانبول دور نیست به همین خاطر حمایت ما از فلسطینیان به معنای حمایت ما از خودمان است.
در سفر اخیر به اردوگاه های آوارگان متوجه شدم که بسیاری از مسلمانان در مناطق مختلف جهان و در مقدمه فلسطین به ترکیه چشم دوخته اند. فلسطینیان ترک ها را صاحبان حقیقی مساله فلسطین می دانند. “طارق حمود” در حاشیه برنامه “برادری بین خانواده های ترکیه ای و فلسطینی” گفت: امروز برای ما یک روز تاریخی است پیمان برادری بین خانواده ها یک طرح بسیار مهم است هیچ امری برای فلسطینیان خوشحال کننده تر از این نیست که بدانند در ترکیه نیز خانواده دارند.
هر کس که قصد حمایت از مساله فلسطین را دارد باید از اهمیت این مساله برای فلسطینیان کاملا آگاه باشد. حال ما نیز مانند نسل های گذشته خود باید پیش از هر مساله ای، مساله فلسطین را در راس برنامه های خود قرار دهیم و این مساله را برای جوانان و به طور کل همه کسانی که می خواهند واقعیت ها را بدانند توضیح دهیم. ما می توانیم از روز قدس که در آخرین هفته ماه مبارک رمضان برگزار می شود به عنوان ابزار مناسبی برای تعریف مساله فلسطین در میان جهانیان بهره بگیریم. به عنوان مثال، در رو شنبه گذشته برابر با 27 سپتامبر 2008م. یکی از شاخه های جمعیت “اوز گور” در منطقه “بیکوز” مراسم روز قدس را برگزار کردند.
در خانه ما اتاقی برای فلسطینیان اتخاذ داده شده است. در اردوگاه های تابستانی نیز زاویه ای را برای فلسطینیان تعیین کرده ایم. فلسطین، قدس و مسجد الاقصی مهمترین محورهای سخنان ما هستند. مربیان باید تمامی تلاش خود را برای توضیح و شرح مساله فلسطین به نسل های جدید به کار گیرند.
کسانی که به ملت فلسطین کمک می کنند کاملا اطمینان خاطر دارند که دو برابر کمک خود را دریافت خواهند کرد. ما پس از سفر به اردوگاه های آوارگان بیش از آن که انفاق کردیم به دست آوردیم.
پس از آن که به همراه اعضای جمعیت “یاردم الی” از اردوگاه های فلسطینی دیدن کردیم برای شیخ مصطفی اسلام اوغلو دیدگاه های مان را توضیح دادیم و شیخ برای ما یک حدیث شریف را نقل کرد مبنی بر این که ساکنان اردوگاه های آوارگان نزد خداوند اجری بزرگ دارند و کسانی که به فلسطینیان کمک کنند وارد بهشت می شوند.
بنده معتقدم که زنان نیز باید در جمعیت های خیریه فعال باشند کسانی که کمک ها را در میان آوارگان توزیع می کنند غالبا مرد هستند لذا طبیعی است که مردها با توجه به خصوصیت هایی که دارند فعالیت می کنند و آن چیزی که به تصور مردها ممکن است بی اهمیت باشد از نظر زنان حایز اهمیت است. زنان باید در همه امور خیریه مشارکت داشته باشند.
در پایان پیشنهاد من این است که شرکت ها و دفاتر جهانگردی عربی و ترکیه ای زمینه را برای سفر به اردوگاه های آوارگان از جمله سوریه فراهم نمایند به اعتقاد من کسانی که ترجیح می دهند به سوریه و نه به کشورهای غربی سفر کنند به طور کل انسان های پایبندی هستند و هستند عده ای که سفر به اردوگاه های آوارگان فلسطینی را بر سفر به کشورهای غربی ترجیح دهند.
عملی شدن یک چنین طرحی در توسعه روابط دو ملت ترکیه و فلسطین نقش بسزایی دارد و نور امید در دل های ساکنان اردوگاه های آوارگان ایجاد می کند علاوه بر این ترک ها با سفر به اردوگاه های آوارگان با زندگی آوارگان از نزدیک آشنا می شوند و حتما دست یاری به سوی آنان دراز خواهند کرد.