مهندس “لوئی قریوتی” سخنگوی جبهه خلق برای آزادی فلسطین (فرماندهی کل) تاکید کرد که بازسازی و توسعه سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) از فاکتورهای اصلی موفقیت گفت و گوی ملی فلسطین است.
قریوتی در مصاحبه ای اختصاصی با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین در غزه همچنین اظهار داشت: فرماندهی کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین یکی از گروه های بنیانگذار ساف است اما از سال 1983م. تاکنون پس از آن که احساس کرد در ساف گروهی پر نفوذ رای و تصمیم فلسطینیان را می دزدند مشارکت خود در این سازمان را به تعلیق درآورده است.
وی در خصوص پیش نویس طرح مصر در خصوص گفت و گوی ملی اظهار داشت در این طرح نکات بسیار مثبتی وجود دارد که می توان آن را در پای میز مذاکره مورد بحث و بررسی قرار داد.
قریوتی از گروه های فلسطینی خواست در گفت و گوی ملی حضوری پر رنگ از خود نشان دهند و برای برون رفت از شکاف و چند دستگی کنونی که ـ آحاد ملت فلسطین تاوان آن را به طور سنگین پرداخت می کنند ـ تمامی تلاش خود را به کار گیرند. متن گفت و گو از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
فتح از قبول نتایج انتخابات شانه خالی می کند
س: موضع گیری فرماندهی کل در قبال اختلاف بین جنبش های فتح و حماس چیست؟
ج: با تامل در ریشه ها و علل اصلی بروز اختلافات و چند دستگی ها در می یابیم که نشانه های این اختلاف بلافاصله پس از پیروزی چشمگیر و قاطعانه جنبش حماس در انتخابات اخیر مجلس قانونگذاری فلسطین ظاهر شد. جنبش فتح حاضر به پذیرش و قبول نتایج انتخابات نبود. این جنبش نتایج انتخابات را از رهگذر سیاسی و تبلیغاتی پذیرفتند اما در عمل این گونه نبود و ما شاهد هیچ گونه همکاری این جنبش با اعضای جدید مجلس و یا دولت دهم نبودیم.
ما در فرماندهی کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین موضعی کاملا آشکار در قبال انتخابات اخیر داشتیم. همگان از این که در فلسطین انتخابات مجلس برگزار شود راضی و خشنود بودند و مقدمات این انتخابات از طریق سند وفاق ملی فراهم شد و در نهایت انتخابات بر اساس مفاد این سند برگزار گردید از همگان انتظار می رفت که به نتایج انتخابات احترام بگذارند اما به صراحت بگویم که جنبش فتح عملا به این انتخابات سالم و شفاف و نتایج آن احترام نگذاشت. ما از برادران خود در جنبش حماس حمایت می کنیم و به آنان در انجام وظیفه و مسئولیتی که ملت فلسطین آنان را به این کار مهم مکلف کردند، حق می دهیم. پیروزی حماس در انتخابات مجلس به این معناست که ملت فلسطین حماس را به رهبری و اداره امور ملت به مدت چهار سال برگزیده و مکلف کرده است و ما نیز این ماموریت را پذیرفته و از صمیم قلب قبول داریم.
به طور کل باید گفت که در فلسطین بین دو نهج یا برنامه اختلاف اساسی وجود دارد؛ یک برنامه به مقاومت و جهاد تا استیفای کلیه حقوق پایمال شده ایمان کامل دارد که جنبش های حماس، جهاد، فرماندهی کل جبهه خلق و دیگر گروه ها طرفدار آن هستند و جریانی دیگر در فلسطین وجود دارد که معتقد است می توان حقوق فلسطینیان را از طریق مذاکره و رابطه با آمریکا و اسراییل پس گرفت. در تاریخ تاکنون ندیده ایم که یک ملت تحت اشغال باشد و سپس با گدایی حقوق غصب شده خود را از اشغالگر طلب کند.
س: طبق این گفته، راه کار شما در نزدیک کردن دیدگاه های طرفین درگیر (فتح و حماس) چگونه است؟
ج: ما با در نظر گرفتن منافع عالی ملت فلسطین در راستای نزدیک کردن دیدگاه های فتح و حماس تلاش می کنیم و در صدد آن هستیم که همه مسائل مورد اختلاف را در پای میز مذاکره مطرح نماییم ما که از گفت و گو با سران آمریکا، اروپا و رژیم صهیونیستی ابایی نداریم بهتر آن است که با فرزندان ملت خود با وجود همه گرایش های مختلف آن ها، به گفت و گو بنشینیم. ما بر این اصرار داریم که همه مسائل در پای میز مذاکره مطرح و حل و فصل شود و همواره بر این نکته تاکید داریم که اگر نیت ها راستین و صادقانه باشد حتما به نتیجه مطلوب دست خواهیم یافت و اختلافات و بحران داخلی به اتمام خواهد رسید.
گام های اساسی برای موفقیت گفت و گو
س: گام های اساسی برای موفقیت گفت و گو فراگیر ملی از منظر شما کدامند؟
ج: نخستین گام برای موفقیت گفت و گوی ملی این است که گفت و گو کنندگان باید در گفت و گو جدی باشند. جبهه خلق برای آزادی فلسطین مشکل و چالش اصلی فراروی ملت فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه و اراضی اشغالی 1948م. و آوارگان خارج را در سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) می بیند.
ما باید برای ارائه یک برنامه سیاسی ملی مجدانه، برای بازسازی و توسعه ساف تلاش کنیم به طوری که همه گروه های فعال فلسطینی در آن مشارکت داشته باشند. هدف ساف در بدو تاسیش در سال 1964م. آزادی اراضی اشغالی و بازگرداندن آوارگان به خانه و کاشانه شان بود ما یک بار دیگر می خواهیم که این آرمان ها احیا شود چرا که ما در زمین تحقق آن ها تاکنون هیچ کاری انجام نداده ایم.
س: آیا فرماندهی کل جبهه خلق در ساف شرکت خواهد کرد؟
ج: ما از جمله بنیانگذاران ساف هستیم و از زمانی که گروه های مقاومت به سازمان آزادی بخش فلسطین پیوستند و تا زمان به تعلیق درآمدن عضویت ما در این سازمان از آن جهت که ساف به عنوان سمبل جهاد علیه رژیم صهیونیستی باقی بماند، سال ها با این رژیم نبرد کردیم و مشارکت خود در ساف را هنگامی به تعلیق درآوردیم که احساس کردیم یک گروه نفوذی در ساف رای و تصمیم ملت فلسطین را به سرقت می برند.
س: آیا در فرایند بازسازی نهادهای وابسته به تشکیلات خودگردان شرکت خواهید کرد مثلا در دولت آینده مشارکت خواهید داشت؟
ج: واقعیت این است که ما دیدگاه خاصی درباره تشکیلات خودگردان داریم و می دانیم که تشکیلات خودگردان در کرانه باختری و نوار غزه امور ملت فلسطین را در برآورده ساختن نیازهای آنان اداره می کند، اما به هر حال ما خیلی در فکر مشارکت در دولت آینده فلسطین نیستیم و مهمترین مساله از نظر ما این است که ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین اصلاح و توسعه داده شود به این دلیل که ساف نهاد ناظر بر دولت و همه امورات ملت در همه اماکن زندگی آنان خواهد بود.
نقش کشورهای عربی در گفت و گو
س: نقش کشورهای عربی در گفت و گوی ملی برای اصلاح امور داخلی فلسطین را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج: حقیقت در این زمینه تنها در گفته ما تجلی نمی یابد بلکه این تجارب قبلی است که نشان دهنده جدی بودن طرف های عربی در حمایت از گفت و گوی ملی است. ما همواره از برادران عربی خود خواسته ایم که نقش مثبتی در عرصه فلسطین داشته باشند و ملت فلسطین را در پایان دادن به اختلافات داخلی و تقویت و پایداری ملت در همه اماکن یاری رسانند و از گروه های مقاومت فلسطین در تحقق اهداف شان از جمله باز پس گیری زمین، پایان اشغالگری و تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی حمایت کنند فی الواقع ما تلاش های عربی را با معیارهای فوق می سنجیم.
س: نظر شما درباره پیش نویس طرح پیشنهادی مصر درباره گفت و گوی ملی چیست آیا فرماندهی کل جبهه خلق نسبت به مفاد آن ملاحظاتی دارد؟
ج: ما در حال بررسی این طرح پیشنهادی هستیم. من حیث المجموع ما نکات مثبتی را در طرح پیشنهادی مصر مشاهده نمودیم و می توانیم در گفت و گوی ملی به آن استناد کنیم البته ما نسبت به برخی از مواد گنجانده شده در این طرح از جمله “آرام سازی” ملاحظات و نقطه نظراتی داریم. اگر بند مربوط به آرام سازی در طرح مصر به آرام سازی اوضاع فلسطین منجر می شود اقدام بسیار مناسبی است اما اگر رژیم صهیونیستی خواهان ادامه آرام سازی است ما مخالف این هستیم که آرام سازی به عنوان یکی از موضوعات اصلی گفت و گوی ملی مطرح شود حال آن که این موضوع بین گروه های فلسطینی برای مدت زمانی معین توافق صورت گرفته است.
همچنین درباره یک سری اصول که طرح مصر بر اساس آن باید شکل گیر ملاحظاتی داریم. پیمان قاهره 2005م. که به امضای همه گروه های فلسطینی رسید باید به عنوان یکی از اصول اساسی این سند معرفی شود. همچنین سند وفاق ملی که ما طی آن به یک برنامه ملی فراگیر دست یافتیم. اگر ما به این سند و همه بندهای آن پایبند بودیم اوضاع هرگز چنین نمی شد اما ما شاهد این بودیم که عده ای به بخشی از توافقنامه عمل کردند و بخشی دیگر را که باید در اولویت کاری خود قرار می دادند رها نمودند و تاکنون بدان پایبند نبودند. به عبارت دیگر، در پیمان قاهره مساله ای که به سازمان آزادی بخش فلسطین مربوط می شود تمام و کمال حل نشد این محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان است که مسئولیت اجرای پیمان قاهره را به عهده دارد. ما همچنین در سند وفاق ملی بر چند مساله از جمله تشکیل دولت و غیره توافق کردیم جنبش فتح همه مسائل را رها کرد و تنها به تغییر دولت دهم و عملکرد دولت وحدت ملی توجه نمود بر همین اساس در گفت و گوی آینده در قاهره ما خواستار این هستیم که برای اجرای هر گونه توافق یا پیمانی ابزارها و مکانیزم های مشخص و الزام آوری وجود داشته باشد. ما توافقنامه های متعددی را تجربه کرده ایم، اما هر بار در مورد مکانیزم اجرایی این توافقنامه ها و ناظران اجرایی آن مشکل داشتیم.
پایبندی به آرمان های ملی
س: شما فضای کلی گفت و گو را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج: به طور کل، ما خواستار این هستیم که فضای گفت و گو مثبت و برای عموم امیدوار کننده باشد ما معتقدیم که اگر گروه های فلسطینی یک خواست و اراده واقعی برای موفقیت گفت و گو داشته باشند این گفت و گو حتما موفق و توافق نهایی نیز حاصل خواهد شد. همه ما می دانیم که همچنان تحت اشغالگری قرار داریم و باید از خود این سوال را مطرح کنیم که چرا با یکدیگر می جنگیم؟! با ادامه این جنگ درگیری ها، رژیم صهیونیستی به ما امتیازی نمی دهد شهرک سازی همچنان ادامه دارد و دیوار نژاد پرستانه حایل همچنان بخش های وسیعی از اراضی و آب های ما را می بلعد جنایت های وحشیانه اشغالگران ادامه دارد بر همین اساس باید ما برای نشان دادن واکنش به ادامه این جنایت ها با یکدیگر متحد شویم و موضعی یکپارچه اتخاذ نماییم.
یک سری اصولی وجود دارد که هرگز نباید آن را فراموش کنیم. همه ما می دانیم که ما ملتی تحت اشغال هستیم لذا هرگز نباید از هیچ یک از اصول و حقوق حقه خود چشم بپوشیم. ما نباید درباره مقاومت کوتاهی کنیم. مقاومت گزینه راهبردی جبهه خلق برای آزادی فلسطین است و ذره ای از آن عقب نخواهد نشست. به جز این اصول کلی می توان امتیازهایی را در صورت امکان واگذار کرد به عنوان مثال برخی از گروه های فلسطینی آماده اند تا از برخی وزارتخانه ها چشم پوشی کنند و به سرویس های امنیتی به گونه ای سامان بدهند که این سرویس ها از امنیت شهروندان و میهن و مقاومت حمایت کنند.
س: اوضاع کرانه باختری و نوار غزه را چگونه مقایسه می کنید؟
ج: هر کس که مدعی می شود برای گفت و گو و با نیت صادقانه به قاهره می رود باید آن چه که عملا اتفاق می افتد با گفته اش سازگار باشد.
به دیگر سخن، ما جنایت های سرویس های امنیتی در کرانه باختری اعم از تحت تعقیب قرار دادن مبارزان و حمله به موسسات خیریه را به شدت محکوم می کنیم و معتقدیم که ارتکاب این جنایت ها در کرانه باختری به مثابه اجرای بند شوم نقشه راه مبنی بر پایان دادن به کلیه مظاهر مقاومت می باشد ضمنا جنایت های سرویس های امنیتی در کرانه باختری نوعی خدمت رسانی به رژیم صهیونیستی برای اجرای نقشه راه است.
بر همین اساس، ما از ابو مازن رییس تشکیلات خودگردان می خواهیم که هر چه سریعتر دستور توقف پیگرد مبارزان را صادر و مجاهدان اسیر و بازداشت شدگان سیاسی را به منظور برداشتن گامی برای آماده کردن فضای گفت و گو و موفقیت آن فورا آزاد کند.
از سوی دیگر، ما شاهد جدی بودن برادران خود در جنبش حماس برای دستیابی به توافق ملی فلسطین هستیم. ما بر این نکته اتفاق نظر داریم که باید بسیاری از مسائل را از ریشه حل کنیم و از آن به سادگی نگذریم تا بدین ترتیب نگذاریم خیابان های غزه بار دیگر شاهد ناامنی و آشوب باشد.
گروه ها و گفت و گو
س: نظر شما درباره موضع گیری گروه ها در قبال گفت و گوی ملی چیست؟
ج: مواضع تاریخی گروه های فلسطینی معروف و شناخته شده است. همسویی موضع سیاسی با جنبش های فتح یا حماس به معنای آن نیست که بنده طرفدار این گروه یا گروهی دیگر هستم و تنها زمانی می توان یک چنین حکمی را راند که اقدامات یک گروهی یا شخص بنده بر عکس برنامه سیاسی است که در طول تاریخ بر اساس آن حرکت می کرده است.
ما از همه گروه های فلسطینی می خواهیم که در گفت و گوی ملی نقش مثبتی از خود نشان دهند همچنین از این گروه ها می خواهیم که برای پایان دادن به اختلافات داخلی گامی مثبت بردارند. گروه های فلسطینی نباید مانعی در راه گفت و گو که باید برای به ثمر نشاندن آن گام بردارند ضمنا نباید از اختلافات داخلی موجود برای تحقق اهداف حزبی خود سوء استفاده کنند چرا که خیلی زود تاریخ فاش خواهد کرد که زمانی که این گروه ها باید همراه ملت و مقاومت باشند کجا بودند.
نزدیک بودن پیروزی
س: نظر شما درباره اوضاع فلسطین در مرحله آینده چیست؟
ج: جنگ ما با اشغالگران جنگی طولانی مدت و پیچیده است جنگ ما جنگ بر سر موجودیت و یک چنگ طولانی است ما معتقدیم که زمان پیروزی ما بر دشمن نزدیک شده است و وضعیت کلی جهان نوید بخش آن است که راه مقاومت در آستانه پیروزی است.
ما فلسطینیان باید از این فرصت ها استفاده کنیم و به راهی که انتخاب کرده ایم یعنی راه مقاومت پایبند باشیم همه ما می دانیم که دشمن ما از سوی آمریکا و کشورهای غربی حمایت می شود دلیل وجود آمریکا در منطقه را خوب می دانیم و بر این نکته تاکید می کنیم که کار درست آن است که آحاد ملت فلسطین در سنگر مقاومت برای راندن اشغالگران گرد هم آیند.