آغاز خوش یمن
در 14 دسامبر سال 1987 میلادی 6 تن از رهبران جماعت اخوان المسلمین با تشکیل جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در نوار غزه در صدد بر آمدند تا با توجه به افزایش توطئه های صهیونیستی و شکست پروژه های ملی در مقابل اشغالگران، ضمن تحرک بخشی و ارتقاء بیداری اسلامی در فلسطین، پرچم دفاع از هویت عربی اسلامی و مساله فلسطین را به دست گیرند.
این جنبش به زودی محبوبیت بالایی را در میان افکار عمومی ملت فلسطین که به صداقت رهبران و اعضای این جنبش اعتقاد داشتند، پیدا کرد. از آنجایی که سنگ بنای جنبش حماس در مساجد گذاشته شد و این جنبش از مساجد به عنوان مراکز اصلی فعالیت خود استفاده می کرد، از انتفاضه سنگ فلسطین با نام انتفاضه مساجد نیز یاد می شود؛ چرا که خواستگاهنسلی بود که نخستین جرقه های انتفاضه را در جامعه فلسطین پدید آورد.
در حالی که این جنبش در آغاز فعالیت خود اعضای اندکی را در اطراف خود می دید که حتی بسیاری از رسانه ها توجهی به آن نداشتند، در حال حاضر صدها تن از جوانان فلسطینی در این جنبش بزرگ فلسطینی عضویت دارند و در موفقیتی خیره کننده توانست در انتخابات پارلمانی سال 2006 فلسطین اکثریت کرسی های پارلمانی را به خود اختصاص داده و پس از سال ها مبارزات جهادی و دفاع از ملت و سرزمین فلسطین در مقابل اشغالگران صهیونیست، با تشکیل دولت دهم فلسطین پا به عرصه قدرت بگذارد.
از یک جنبش کوچک تا پرچمداری ملت
“سامر احمد” یکی از آزادگان فلسطینی وابسته به جنبش حماس که در جریان انتفاضه اول ملت فلسطین و در سال های آغازین شکل گیری این جنبش از سوی نظامیان صهیونیستی بازداشت شده بود، در این زمینه می گوید که رسانه های گروهی به فعالیت های این جنبش از قبیل؛ اعتصاب و مبارزات جهادی چندان اهمیتی نمی دادند تا بدین ترتیب ناشناخته مانده و نقش آن چندان به چشم نیاید.
وی می افزاید:« در آن زمان شمار اعضای جنبش حماس بسیار کم بود و علی رغم اینکه به مبارزات بزرگی دست می زد، اما برخی دیگر این عملیات ها را به نام خود ثبت می کردند و از آنجا که هدف اصلی جنبش حماس از این فعالیت ها و مبارزات آماده کردن نسلی مبارز برای در اختیار گرفتن زمام مبارزات و اداره امور در آینده بود، این جنبش چندان به این مسائل اعتراضی نمی کرد.»
دکتر “محمود الزهار” از رهبران برجسته جنبش حماس نیز با تاکید بر این مساله می گوید:«شمار اعضای این جنبش در زمان انتفاضه اول ملت فلسطین بسیار کم بود و تنها در حدود 1000 نفر از جوانان فلسطینی در این جنبش عضویت داشتند، اما در حال حاضر 60 درصد از شهروندان فلسطینی طرفدار حماس هستند.»
وی خاطر نشان می کند که رسانه های گروهی در آغاز چندان توجهی به فعالیت ها و مبارزات جهادی جنبش حماس نداشتند، ولی اکنون مسائل مربوط به این جنبش و فعالیت های آن در راس اخبار و برنامه های رسانه های گروهی قرار دارد. علاوه بر این، در آغاز رهبران جنبش حماس هم چندان افراد شناخته شده ای نبودند و این در حالی است که امروزه تمامی جهان با رهبران این جنبش و تفکرات آن آشنا هستند و فعالیت های آن از عرصه های جهادی و مقاومتی فراتر رفته و ملت فلسطین در همه زمینه ها به آن چشم امید دوخته اند و مساله مهمتر اینکه این جنبش هیچگاه از اصول و تفکرات خود عقب نشینی نکرده و همچنان به مبارزات جهادی ادامه می دهد.
از غزه تا سراسر جهان
علی رغم اینکه پیشرفت های این جنبش در هر دو منطقه نوار غزه و کرانه باختری و حتی در اردوگاه های آوارگان فلسطینی در خارج از فلسطین قابل مشاهده است، اما نوار غزه همچنان به عنوان مرکز اصلی فعالیت آن تلقی می شود و تحلیلگران علت اصلی تمرکز فعالیت های حماس در این منطقه را شکل گیری و همچنین ظهور رهبران بنیانگذار این جنبش در نوار غزه می دانند.
“جهاد الآغا” از آزادگان فلسطینی وابسته به جنبش حماس در این باره می گوید تاسیس جنبش حماس از سوی شیخ “احمد یاسین”، دکتر “عبد العزیز رنتیسی”، “عبد الفتاح دوخان” و “عیسی النشار” و غیره در نوار غزه تاثیر زیادی در قدرت این جنبش و حمایت ساکنان غزه از آن دارد.
وی افزود:« هسته اصلی جنبش حماس که از لحاظ آگاهی، تدین، اخلاص، بخشندگی و فداکاری مورد اعتماد و حمایت مردم فلسطین بودند، توانستند جنبش بزرگ حماس را تشکیل دهند و این جنبش تنها طی چندین سال توانست ریشه ها و شاخه های خود را در همه جهات بگستراند و به وزنه ای سنگین و غیر قابل انکار تبدیل شود.
الآغا در ادامه خاطر نشان کرد که واقعیت این است که نوار غزه خواستگاه اصلی جنبش حماس بوده و این جنبش هم خدمات بزرگی را در این منطقه انجام داده و هم فوائد زیادی عائد آن شده و همین مساله باعث شده است که نوار غزه همچنان در مقابل تلاش های دشمنان و مخالفان جنبش حماس ایستادگی کرده و در مقابل فشارها تسلیم نشود.
جبهه ممانعت
“محمد یاسین” از اصحاب رسانه های نوار غزه می گوید این منطقه خواستگاه جنبش حماس است که نقش زیادی در زمینه مبارزه با دشمن صهیونیستی ایفا کرده است و یکی از اضلاع چهار ضلعی جبهه ممانعت در برابر طرح های سازشکارانه و خائنانه برخی گروه هاست که سعی در چشم پوشی از اصول ملی فلسطینیان دارند. علاوه بر این، جنبش حماس سدی مقاوم در برابر دشمنان پروژه مقاومت به عنوان سردمدار اصلی مبارزه با پروژه صهیونیستی در جهان عرب است.
عقب نشینی اشغالگران صهیونیست از نوار غزه
جنبش حماس و ساکنان نوار غزه در کنار هم موفق شدند که در طول سال های انتفاضه الاقصی به کابوس اشغالگران و شهرک نشینان صهیونیست تبدیل گشته و در نهایت در سپتامبر سال 2005 میلادی همین اشغالگران را وادار کردند که شهرک های صهیونیست نشین این منطقه مانند نتساریم را که شارون اهمیت استراتژیک آن برای این رژیم را به اندازه تل آویو دانسته بود، به طور کامل تخلیه کنند و این مساله به نوبه خود پیروزی بزرگی برای ساکنان این منطقه و گروه های مقاومت آن؛ از جمله جنبش حماس به شمار می رود.
گردان های قسام به مثابه یک ارتش مجهز
جنبش حماس با حمایت و پشتوانه مردمی و یاری خداوند متعال و نیز استفاده از شرایط جغرافیایی ویژه نوار غزه توانست در همه زمینه ها پیشرفت کند و تنها طی سال های اندک انتفاضه الاقصی موفق شد که به ارتشی واقعی و دارای تشکیلات مختلفی از قبیل گردان، گروهان، یگان های مهندسی و زرهی، یگان پیاده نظام، یگان هوانیروز و نیز یگان صنایع نظامی تبدیل شده و کارآیی خود را در عمل به اثبات برساند.
علاوه بر این، بسیاری از تجهیزات جنگی ساخت گردان های قسام کاملا برای دشمن صهیونیستی شناخته شده هستند و مقامات صهیونیستی بارها به قدرت و کارآیی این تجهیزات و توان آنها برای تغییر موازنه وحشت میان رژیم صهیونیستی و گروه های مقاومت اعتراف کرده اند. این ساز و برگ نظامی ساخته شده به دست توانمندان مبارزان قسام نظامیان صهیونیست را ورود به خاک نوار غزه منع کرده و در حالی که ارتش صهیونیستی قبلا به آسانی وارد این منطقه شده و به گشت زنی در خیابان های آن می پرداخت، اکنون نظامیان این رژیم به هنگام حمله به نوار غزه با مقاومت قهرمانانه دلیر مردان قسامی در ده متری نوار مرزی مواجه می شوند.
پایان دادن به هرج و مرج و ناامنی در نوار غزه
نوار غزه و جنبش حماس همان طوری که در مقابل دشمنان ایستادگی کرده و سر تسلیم فرو نیاوردند، در مقابل طرف های داخلی مرتبط با رژیم صهیونیستی نیز که برنامه های طرف های خارجی را در داخل این منطقه اجرا می کردند، مقاومت کرده و طرح های آنها را به شکست کشاندند. از همین رو گروه های خیانت پیشه به این جنبش و ساکنان نوار غزه به عنوان مانعی در برابر طرح های خود نگاه می کردند و این مساله پس از پیروزی جنبش حماس در انتخابات پارلمانی سال 2006 فلسطین و تشکیل دولت دهم بیشتر بروز کرد و آنها با ایجاد هرج و مرج و ناامنی در صدد نابودی و به شکست کشاندن این دولت بر آمدند، اما نتیجه ای جز شکست فضاحت بار و سیطره جنبش حماس بر نوار غزه عاید آنها نشد.
“سری السمور” از نویسندگان و تحلیلگران سیاسی درباره محاصره جائرانه نوار غزه می نویسد:«جنبش حماس در معرض محاصره نوار غزه قرار گرفت و باراک و اولمرت آتش هولوکاست خود را در این منطقه روشن کردند که در نهایت با امضای توافق آرام سازی که آخرین روزهای خود را سپری می کند، این وضعیت پایان یافت.» اما این آرام سازی پس از آن امضا شد که جنبش حماس در مقابل محاصره به زانو در نیامد و نشان داد که گردان های قسام شاخه نظامی این جنبش به ارتشی مجهز مبدل شده است که حملات موشکی آن شهرک نشینان اسدوروت را وادار به تخلیه این شهرک کرده و ارتش صهیونیستی نیز برای حفظ جان شهرک نشینان عسقلان قانون منع آمد و شد در این منطقه برقرار کرد.»
وی می افزاید:« رژیم صهیونیستی به خوبی از این مساله آگاه بود که ارتش جنبش حماس از دوره توافق آرام سازی برای تجهیز خود به انواع سلاح های پیشرفته و نیز ارتقاء روحیه مبارزان خود برای مقابله با دور آتی درگیری ها استفاده خواهد کرد و تجربه نشان داده است که هر گاه این رژیم با اعمال فشار و تهدید سعی در منزوی کردن جنبش حماس داشته، این جنبش قدرتمندتر از قبل به حیات خود ادامه داده است و در مقایسه با خسارت های وارده، مزایا و منافع بیشتری عائد آن می شد.»
سمور در ادامه تصریح می کند که در صورت تداوم وضعیت کنونی و عدم لغو محاصره جائرانه نوار غزه به نظر می رسد که جنبش حماس این بار نیز با اقدامی غافلگیر کننده راهی برای برون رفت از بحران کنونی پیدا کند و تمامی معادلات را تغییر دهد.
از سوی دیگر، جشن های بیست و یکمین سالگرد تاسیس جنبش حماس باعث تحکیم روابط این جنبش با ساکنان نوار غزه و دیگر اقشار ملت فلسطین خواهد شد و این جنبش خواهد توانست بار دیگر کشتی خود را به ساحل نجات دریای متلاطم غزه برساند.