در روز موسوم به “روز ایتام” در کشورهای عربی که مصادف با اولین جمعه ماه آوریل است، ایتام نوار غزه در وضعیت متفاوت تری نسبت به دیگر ایتام جهان به سر می برند؛ چرا که علاوه بر درد بی سرپرستی باید مشکلات ناشی از محاصره جائرانه 2 ساله رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و گرسنگی و ترس و وحشت ناشی از تنهایی را نیز تحمل کنند؛ ایتامی که جنگ غزه روز به روز بر شمار آنها می افزاید و این کودکان بی گناه از دست نظامیان بی رحم صهیونیستی سوغاتی بهتر از ویرانی منازل و بی سرپرستی دریافت نکردند.
تمامی ایتام
آثار و پیامدهای جنگ خانمانسوز رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه همچنان سایه سنگین خود بر این منطقه را حفظ کرده است؛ جنگی که تر و خشک نوار غزه را با هم سوزانده و هزاران تن از شهروندان این منطقه را شهید و یا زخمی کرد. فرزندان بی سرپرست این شهدا و اوضاع نابسامان کودکان خانواده های خسارت دیده از جنگ اخیر همچنان با مشکلات ناشی از بی سرپرستی و بی سرپناهی دست و پنجه نرم کرده و درد و رنج آنرا به جان می خرند.
سازمان امداد رسانی اسلامی در گزارشی درباره جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه آورده است که این جنگ باعث شد 1346 کودک نوار غزه یک یا هر دو والدین خود را از دست بدهند.
البته این مساله را نیز باید در نظر داشت که در قاموس سازمان مذکور “یتیم” تنها به افراد زیر 18 سال اطلاق می شود که نان آور خانواده خود را که اغلب پدر می باشد، از دست داده باشد. “محمد ابو دراز” مدیر برنامه “حمایت از کودکان” سازمان امداد رسانی اسلامی در شهر غزه در این زمینه اظهار داشت که « در حال حاضر در نوار غزه 5200 یتیم وجود دارد و شمار افراد داوطلب برای تکفل ایتام غزه رشد چشمگیری داشته است و تاکنون بیش از 500 درخواست برای تکفل ایتام غزه ارائه شده است که تنها با 200 مورد از آنها موافقت شده است.
اهتمام شدید دولت هنیه برای کمک رسانی به ایتام
“احمد الکرد” وزیر امور اجتماعی دولت منتخب فلسطین به نخست وزیری “اسماعیل هنیه” تاکید کرد که این دولت اهتمام شدیدی برای رسیدگی به امور ایتام دارد و هر چقدر هم به آنها کمک مالی کرده باشد، نمی تواند حق آنها را ادا کند. وی افزود موسسات دولتی و داخلی نیز نقش زیادی در حمایت از افراد یتیم و بی سرپرست دارند.
الکرد خاطر نشان کرد که جنگ غزه باعث اضافه شدن 1500 کودک دیگر به جمع ایتام نوار غزه شد که وزارت امور اجتماعی سرپرستی 20 هزار تن از آنها را تکفل کرده است. وی همچنین از کمک های موسسات عربی و اسلامی به ایتام غزه نیز تشکر و قدردانی کرد.
وی همچنین با تمجید از ایستادگی و پایداری کودکان نوار غزه در جریان جنگ 22 روزه ارتش صهیونیستی به نوار غزه و ناکام گذاشتن تلاش های رژیم اشغالگر قدس برای ضربه زدن به مقاومت و پایداری آنها، از موسسات بین المللی و کشورهای دیگر خواست که کمک های خود به ایتام نوار غزه را که جنگ غزه باعث افزایش شمار آنها شده است، بیشتر کنند.
ایتام: هیچ چیز جای پدرانمان را پر نمی کند
“تقی أکرم أبو زریبه” کودک 12 ساله غزه ای و دو خواهرش در جریان جنگ غزه پدر مهربانشان را که در بخش فنی اداره پلیس فلسطین فعالیت می کرد، از دست دادند. این کودک فلسطینی در گفتگو با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین اظهار داشت:« من می دانم که پدرم به بهشت رفته است و دیگر هیچوقت برنمی گردد و من تا آخر عمرم از مهر و محبت او بی نصیب خواهم بود.»
ابو زریبه در ادامه با صدایی بغض آلود، در حالی که اشک های کودکانه اش بر پهنای صورت کوچکش جاری می شد، خاطر نشان کرد که «من این را می دانم و از این مساله خیلی ناراحتم، اما دو خواهرم؛ “رؤی” و “مجد الاسلام” چندان احساس نیاز نمی کنند.»
وی با صدای آمیخته با گریه اش این سوال را مطرح کرد که «گناه ما چیست که باید از پدرمان محروم باشیم؛ پدری که هر چیزی را برایمان می خرید و هیچ چیز را از ما دریغ نمی کرد؟ چرا آنها این کار را با ما کردند؟ خدا لعنتشان کند.»
“محمود عبد العال” کودک 13 ساله نیز پدرش را در جنگ اخیر از دست داده بود، نمی دانست که روزی به نام “روز یتیم” در جهان عرب وجود دارد. زمانی که خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین این مساله را به او اعلام کرد با صدایی حزین و دردناک گفت:« حتی برای ایتام نیز یک روز مشخص کرده اند، آنها در این روز از ما یاد کرده و در بقیه سال ما را فراموش می کنند.»
این کودک فلسطینی با صدای بلند گفت:« اگر تمام دنیا را در یک کف دستم و مهر و محبت پدر را در دست دیگرم می گذاشتند، عطوفت پدری را انتخاب می کردم.» وی با صدایی آمیخته با گریه ادامه داد:«من الان از مهر پدری محروم هستم و هیچگاه کسی نمی تواند جای او را پر کند.»
هشدار نسبت به بی توجهی به ایتام
متخصصان علم روانشناسی در جهان عرب و فلسطین و نیز دیگر کشورهای جهان نوار غزه را به یک آسایشگاه روحی ـ روانی بزرگ شبیه دانسته اند. “ربا البیطار” یکی از روانشناسان در گفتگو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین نسبت به هر گونه بی توجهی سازمان های مذکور نسبت به ترس و نگرانی کودکان بی سرپرست بعد از ابتلای آنها با فشارهای روحی و روانی ناشی از فقدان یک یا هر دو والدین هشدار داد.
وی همچنین خواستار حمایت کامل از برنامه های حمایت و مراقبت روانی از کودکان یتیم شده و اظهار داشت که عدم توجه و مراقبت روانی از این کودکان آثار خطرناکی برای آینده آنها دارد.