شنبه 10/می/2025

عباس برگ برنده شالیت را به فاجعه ای برای فلسطینیان تبدیل کرد

چهارشنبه 15-آوریل-2009

علی رغم سفسطه بازی ها و اتهامات ناروای “محمود عباس” رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین نسبت به جنبش مقاومت اسلامی “حماس” به دلیل انجام شرافتمندانه قرارداد مبادله اسرا و ادعای اینکه این جنبش با اصرار بر شروط خود هزینه های سنگینی را به ملت فلسطین تحمیل کرده است، ناظران سیاسی بر این باورند که مطرح شدن چنین انتقاداتی از سوی عباس جای تعجب ندارد؛ چرا که وی سردمدار جریان سازش با رژیم صهیونیستی است که  از لحاظ مرجعیت و طرز تفکر هیچ وجه تشابهی با راهکار مقاومت ندارد.

عباس طی مصاحبه ای با روزنامه روسی زبان “گازتا” خاطر نشان کرده بود که فلسطینیان در قبال اسارت “گلعاد شالیت” نظامی صهیونیستی اسیر جنبش حماس در نوار غزه تاکنون بیش از 4 هزار شهید را تقدیم کرده اند، اما با این وجود، جنبش حماس همچنان بر تداوم اسارت این نظامی صهیونیستی تاکید دارد.

جنبش حماس اعلام کرده است که گلعاد شالیت تنها در قبال آزادی 1450 تن از اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی؛ از جمله 450 اسیر محکوم به حبس های طولانی مدت و نیز تمامی اسرای بیمار و زنان و کودکان به طرف صهیونیستی تحویل داده خواهد شد.

عباس همچنین در انتقادات مشابهی از گروه های مقاومت و شیوه های فعالیت آنها در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی، پرتاب موشک های گروه های مقاومت به سوی شهرک های صهیونیستی را اقدامی بیهوده و عملیات شهادت طلبانه مبارزان فلسطینی در پاسخ به جنایت های رژیم صهیونیستی و کشتار ملت فلسطین از سوی این رژیم را “بی ارزش” توصیف کرده و مجریان این عملیات ها را “جنایتکار” قلمداد کرده بود. از سوی دیگر، سرویس های امنیتی وابسته به عباس در کرانه باختری نیز سلاح گروه های مقاومت را غیر قانونی خوانده و در راستای همکاری با ارتش صهیونیستی اقدام به بازداشت مبارزان گروه های مقاومت فلسطین در کرانه باختری می کند. این افراد که به بهانه های واهی از سوی عناصر امنیتی عباس بازداشت و روانه زندان می شوند، در این زندان ها تحت شدیدترین شکنجه ها قرار می گیرند و علی رغم درخواست های مقامات و نهادهای فلسطینی و عربی، سرویس های امنیتی عباس همچنان از آزادی آنها خودداری کرده و این بازداشت ها را اقدامی در راستای “همکاری های امنیتی” با دشمن صهیونیستی و آمریکا اعلام می کند که به عنوان یکی از خواسته های طرف های مذکور و تعهدات تشکیلات خودگردان بر اساس توافقنامه های متعدد فیما بین از قبیل اسلو و آناپولیس به شمار می رود.

ناظران سیاسی معتقدند که این اظهارات عباس نوعی سفسطه بازی و ضربه ای به مبارزات گروه های سیاسی و ملت فلسطین است. اما این اظهارات عباس نکته دیگری را نیز در درون خود نهفته دارد و آن اینکه وی اولا با نحوه به اسارت گرفتن نظامی صهیونیستی مذکور مخالف بوده و به گمان وی این مساله هزینه های سنیگینی را برای ملت فلسطین به بار آورده است. از سوی دیگر توجه به این نکته نیز لازم است که اسارت نظامیان صهیونیستی از سوی گروه های فلسطینی در واکنش به اقدام ارتش صهیونیستی در بازداشت شهروندان و مبارزان فلسطینی به دلیل مبارزات سیاسی و مسلحانه آنها صورت می گیرد و این خود میزان اهمیت و حساسیت مساله اسرا برای رژیم صهیونیستی را نشان داده و از سوی دیگر، چرایی فشار و درخواست های مردمی فلسطینیان برای آزادی این افراد را بیان می کند و بدین ترتیب به راحتی می توان دریافت که مساله اسرا یک مساله ملی و مورد اجماع تمامی گروه های فلسطینی است.

علاوه بر این، اظهارات عباس گویای این واقعیت تلخ است که مسدود بودن افق سیاسی، فقدان راهکارهای مسالمت آمیز و رسمی دلیل اصلی عدم حل مشکل اسرای فلسطینی و یا ناکام ماندن تلاش های صورت گرفته به دلیل تاکید رژیم صهیونیستی برای استفاده از مساله اسرا به عنوان اهرم فشاری برای باجگیری سیاسی از فلسطینیان استفاده است.

روزنه امید

“فوزی برهوم” سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” با اشاره به اظهارات رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین می گوید:« جنبش حماس زمانی اقدام به اسارت شالیت کرد که امیدهای این جنبش به آزادی اسرای فلسطینی از طریق نهادهای دیپلماتیک فلسطینی و مذاکرات بی نتیجه به یاس تبدیل شد و بی توجهی طرف صهیونیستی به نهاد دیپلماتیک فلسطین باعث شد که جنبش حماس بر شروط خود برای مبادله اسرای فلسطینی تاکید داشته باشد.

عملیات اسارت نظامیان صهیونیستی امید را در دل اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی؛ به ویِژه اسرای محکوم به حبس های طولانی مدت زنده می کند؛ چرا که این نظامیان صهیونیستی معمولا در قبال آزادی شمار زیادی از اسرای طرف مقابل به این رژیم تحویل داده می شوند. از سوی دیگر، این مساله باعث می شود که گروه های مقاومت درصدد تکرار عملیات های مذکور برآید و ما این مساله را در جریان جنگ 22 روزه رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه به عینه مشاهده کردیم.

دکتر “محمود الرمحی” از رهبران جنبش حماس و از نمایندگان این جنبش در پارلمان فلسطین در مصاحبه چند روز پیش خود با شبکه ماهواره ای “الاقصی” در این زمینه اظهار داشت:« بسیاری از اسرای فلسطینی از زمان قبل از امضای پیمان اوسلو در زندان های رژیم صهیونیستی به سر می برند، اما پیمان مذکور به هیچ وجه نتوانست راهی برای آزادی این اسرا و به ویژه اسرای محکوم به حبس های طولانی مدت پیدا کند. البته در حال حاضر باید 400 اسیر دیگری را نیز که پس از امضای توافقنامه مذکور از سوی رژیم صهیونیستی بازداشت و روانه زندان شده اند، به این گروه اضافه کرد.» وی افزود:« اسرای فلسطینی محکوم به حبس ابد و یا حبس های طولانی مدت که مدت اسارت برخی از آنها به 30 سال نیز می رسد، پس از توکل به خداوند متعال تنها روزنه امیدی که به روی خود باز می بینند این است که در قالب قرارداد مبادله اسرای فلسطینی با گلعاد شالیت از زندان های صهیونیستی خارج شوند.»

بدین ترتیب می توان گفت که اقدام گروه های مقاومت فلسطین در به اسارت گرفتن شالیت یک عملیات پیشرفته در زمینه فعالیت های نظامی و امنیتی گروه های مقاومت فلسطین در میدان مبارزه به شمار می رود؛ چرا که آنها توانستند پس از به اسارت گرفتن این نظامی صهیونیستی، وی را به سلامت از میدان جنگ خارج کرده و تاکنون او را در اسارت خود نگهدارند. رژیم صهیونیستی در طول مدت اسارت شالیت، علی رغم تمامی تلاش های اطلاعاتی و استفاده از تکنولوژی های پیشرفته نتوانسته است شالیت را آزاد و یا حتی به وی دسترسی داشته باشد. اما مساله دیگری که در این زمینه مطرح است، جنبه سیاسی مساله شالیت برای گروه های مقاومت فلسطین است که باید با صبر و بردباری و با درایت سیاسی لازم، در مذاکرات مبادله اسرا در مقابل رژیم صهیونیستی فریب نخورند و وقت کشی ها و تلاش های طرف صهیونیستی برای باجگیری از گروه های مقاومت باعث سستی آنها در قرارداد مبادله اسرا نشود و خوشبختانه جنبش حماس و دیگر گروه های عامل اسارت شالیت تاکنون به خوبی توانسته اند در مقابل فشارها و دسیسه های طرف صهیونیستی بر شروط خود برای آزادی شالیت پایبند مانده و حتی یک قدم نیز از این شروط عقب نشینی نکنند.

بنابراین می بینیم که اظهارات عباس مبنی تحمیل فشارهای سنگین به ملت فلسطین از سوی گروه های مقاومت در مساله اسارت شالیت، ناشی از عدم درک انگیزه های سیاسی و نظامی گروه های مقاومت از این اقدام و نیز عدم توجه وی به شرایط فعالیت گروه های مقاومت و نکات ریز و ابهام برانگیز مذاکرات مبادله اسرا است.

 

تاکید بر لیست اسرا

نکته جالب توجه در مساله مبادله اسرا این است که نمایندگان فراکسیون پارلمانی جنبش حماس و رهبران و وزرای این جنبش که پس از عملیات اسارت شالیت از سوی گروه های مقاومت فلسطینی، توسط رژیم صهیونیستی بازداشت و روانه زندان شده اند و نیز رهبران اسیر گروه های دیگر فلسطینی از این جنبش خواسته اند که بر آزادی اسرای مشمول لیست ارائه شده به رژیم صهیونیستی که به گفته رئیس سابق تشکیلات خودگردان این رژیم از آزادی 450 تن از آنها خودداری می کند، تاکید داشته باشد و از همین رو، ناظران سیاسی اظهارات اخیر عباس درباره اسرای فلسطینی را تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر ناکامی های خود در دوره ریاست بر تشکیلات خودگردان و یا شکست روند سازش قلمداد می کنند.

“احمد سعدات” دبیر کل جبهه خلق برای آزادی فلسطین در دیدار با “ابتسام عناتی” وکیل ویژه مرکز دفاع از آزادی ها و حقوق مدنی “حریات” در زندان عسقلان که در تاریخ 5/4/2009 انجام شد، ضمن تقدیر از موضع گروه های عامل اسارت شالیت در مذاکرات مبادله اسرا با رژیم صهیونیستی تاکید کرد که طرف فلسطینی باید در قرارداد مبادله اسرا رژیم صهیونیستی را وادار به عقب نشینی از شروط خود در زمینه عدم آزادی اسرای محکوم به حبس های بلند مدت کند.

در همین راستا، “رأفت ناصیف” از رهبران اسیر جنبش مقاومت اسلامی “حماس” نیز در تاریخ 31/3/2009 طی اظهاراتی خاطر نشان کرد که ما حاضر هستیم که در زندان های رژیم صهیونیستی باقی بمانیم، اما در عین حال بر لزوم آزادی اسرای محکوم به حبس های طولانی مدت و اسرایی که بهترین دوران زندگی شان را در کنج زندان سپری کرده اند، تاکید داریم.

وی افزود:«ما هیچگاه این مساله را قبول نداریم که در قبال آزادی اسرای مذکور، آزادی ما سلب شود و ما به جای آنها به زندان بیفتیم، اما آزادی از زندان و بازگشت به آغوش گرم خانواده، حق تمامی اسرای فلسطینی است.»

دکتر “محمود الرمحی” از رهبران جنبش حماس و نمایندگان پارلمانی این جنبش نیز در ارتباط با موضع نمایندگان و وزرای اسیر و دیگر اسرای این جنبش درباره قرارداد مبادله اسرا تصریح کرد که «ما نمایندگان و وزرای اسیر جنبش حماس اعتقاد داریم که جنبش حماس باید بر آزادی 450 اسیری که نامشان در لیست ارائه شده به رژیم صهیونیستی ذکر شده ولی این رژیم از آزادی آنها خودداری می کند، تاکید داشته باشد. اما این مساله به خاطر خود آنها نیست، بلکه اسرای محکوم به حبس ابد و محکومان به حبس های طولانی مدت سال های زیادی از عمر خود را در زندان های صهیونیستی سپری کرده اند و از سوی دیگر، تمامی مذاکرات قبلی در زمینه روند سازش ناکارآمدی این مذاکرات را اثبات کرده است. از همین رو، جنبش حماس باید بر آزادی تمامی اسرای مذکور در لیست اسرا و عدم تبعید آنها به مناطق دیگر اصرار کند و ما نیز به نوبه خود اعلام می کنیم که تا زمان مبادله اسرا همچنان به صبر و پایداری خود ادامه خواهیم داد.. اسرای دربند زندان های صهیونیستی نیز به نوبه خود حمایت شان از طرف های مذاکره کننده در قرارداد مبادله اسرا را اعلام می کنند.»

 

سوء استفاده و انحراف افکار عمومی

“فوزی برهوم” سخنگوی جنبش حماس در واکنش به اظهارات عباس تصریح کرد که رژیم صهیونیستی از اظهارات عباس برای توجیه اقدام خود در زمینه تداوم بازداشت اسرای فلسطینی و انحراف افکار عمومی حامی ملت فلسطین و مقاومت و مساله اسرا استفاده خواهد کرد.

حال که در آستانه روز ملی “اسر فلسطینی” (17 آوریل) قرار گرفته ایم، ناظران سیاسی بر این باورند که عباس باید پس از ناکامی خود در آزادی اسرای فلسطینی دست مقاومت را برای انجام این مسئولیت باز بگذارد، نه اینکه اظهاراتی به نفع اشغالگران ادا کرده و زمینه توجیه تداوم اسارت اسرای فلسطینی را فراهم آورد. از سوی دیگر، عباس با این اظهارات خود ارزش عملیات های گروه های مقاومت را پایین آورده و عملکرد آنها در زمینه مذاکرات مبادله اسرا و نیز موضع این گروه ها برای تحقق دستاوردهای مهم ملی به نفع جنبش اسرا را بد جلوه می دهد.

لینک کوتاه:

کپی شد