دکتر محمد رمضان آغا وزیر کشاورزی دولت هنیه تاکید کرد که در جریان جنگ اخیر “فرقان” در نوار غزه بیش از 18 هزار دونم از زمین های کشاورزی ویران شد و 174 میلیون دلار خسارت مستقیم و 413 دلار خسارت غیر مستقیم به بخش کشاورزی وارد آمد.
وی در گفت و گوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین ضمن بررسی آثار تجاوزات اخیر “اسراییل” به نوار غزه تصریح کرد که رژیم اشغالگر قدس به منظور باج گیری از ملت فلسطین و به زانو درآوردن این ملت جنگی را علیه اقتصاد و کشاورزی ملت فلسطین به راه انداخته است.
این مقام فلسطینی تاکید کرد:« بنده ایمان راسخ دارم که این توطئه در پرتو عنایت ربانی سپس در پرتو تلاش های دولت مردمی و قانونی فلسطین به ریاست هنیه و پایداری ملت فلسطین به شکست می انجامد.»
دکتر رمضان خاطر نشان ساخت که دشمن صهیونیستی جنگی تمام عیار و غیر اخلاقی و غیر قانونی علیه ملت فلسطین به راه انداخته است که اکنون این جنگ مرزها را درنوریده است و به کشورهای عربی نیز کشیده شده است، زیرا رژیم صهیونیستی یا بر سر فعالیت های کشاورزی کشورهای عربی سنگ اندازی می کند یا کودهای شیمیایی سمی به این کشورها صادر می کنند.
وی ضمن اشاره به مسئله اقتصاد کشاورزی پایدار گفت که بخشی از طرح راهبردی توسعه کشاورزی به تشویق فعالیت های کشاورزی های ویژه برای تقویت پایداری و تحقق خودکفایی مربوط می شود.
اینک متن این مصاحبه از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:
مجموع خسارت های وارده
جنگ اخیری که رژیم صهیونیستی علیه ساکنان نوار غزه به راه انداخت جنگی تمام عیار بود که در واقع یک نوع ویرانگری برنامه ریزی شده برای نابودی تمامی ارکان و پایه های زندگی و پایداری فلسطین از جمله بخش کشاورزی این جنگ به شمار می رود این جنگ چه پیامدهایی برای کشاورزی داشت؟
مناطق کشاورزی به مساحت بالغ بر 25 کیلومتر مربع در جریان این جنگ ویران شد و زیر ساخت های بخش کشاورزی به کلی از بین رفت و درختان زیادی قطع شد و گلخانه ها و چاه های نفتی و شبکه های آبرسانی تخریب شدند. نتیجه برآورد وزارت کشاورزی از میزان خسارت های وارده بر بخش کشاورزی به شرح زیر است:
میزان خسارت های مستقیم وارده بر بخش کشاورزی تا به این ساعت به بیش از 174 میلیون دلار برآورد شده است و این جدای از 413 میلیون دلار خسارت غیر مستقیم وارده بر این بخش است.
اشغالگران صهیونیست در جریان این جنگ 10062 درخت میوه ای (زیتون ـ مرکبات و غیره) و 1016 کیلومتر مربع گلخانه کشاورزی و 2704 متر مربع زمین زیر کشت سبریجات و 467 نهال توت و 4271 متر مربع محصول کشاورزی و 22 قلمستان وزارت کشاورزی و 717 حلقه چاه را از بین بردند و 50 درصد مرغداری تخم گذار و 150 مرغداری گوشتی ویران شد.
لازم به ذکر است که خسارت های مستقیم و غیر مستقیم برآورد شده وارده بر بخش کشاورزی طی سال های انتفاضه دوم به یک میلیارد و پانصد میلیون دلار می رسد.
طرح ویرانگرانه هدفمند
به نظر شما تخریب زمین های کشاورزی نوار غزه یک اقدام بی هدف به شمار می رود یا اقدامی هدفمند و از پیش تعیین شده؟
قطعا این اقدامات ویرانگرانه یک سیاست هدفمند صهیونیستی برای ویران سازی اقصاد نوار غزه است.
به عنوان مثال نابودی بخش تولیدات دامی موجب شد که بیش از 20 هزار خانوار فلسطینی منبع درآمدشان را از دست بدهند و در نتیجه آن قیمت گوشت و مرغ و تخم مرغ به خاطر از بین رفتن شمار زیادی مرغ های تخم گذار به صورت سرسام آور افزایش یابد. از این رو افزایش قیمت ها موجب ناتوانی شهروندان فلسطینی در تامین نیازهای گوشتی و پروتئنی خانواده هایشان شد. این امر به خودی خود بر سلامتی شهروندان تاثیر منفی می گذارد و علت آن هم به ضعیف شدن سیستم دفاعی بدنشان در مقابل بیماری ها بر می گردد.
از این رو ما تاکید می کنیم که ویرانی بخش کشاورزی در طول جنگ اخیر غزه امری اتفاقی و اقدام نظامی از سوی سربازان صهیونیست نبود، سربازانی که تنها هم و غمشان در درجه نخست حمایت و دفاع از خویشتن و توسل به شیوه های مختلف برای سرکوب ملت فلسطین با کمترین هزینه است، بلکه طرحی راهبردی بود و نه یک تاکتیک زود گذر همان طوری که برخی ها ادعای آن را دارند.
کشاورزی یکی از علل عمده شکست محاصره و تجاوز بود. این کشاورزی موجب تقویت پایداری ملت و دولت فلسطین و استقلال در تصمیم گیری سیاسی آنان شد و به همین خاطر دشمن نتوانست از طریق محاصره از دولت فلسطین و ملت فلسطین باج گیری کند.
برداشت شما از اقدام دشمن صهیونیستی در هدف قرار دادن نوار غزه از طریق ویران سازی و تخریب زمین های کشاورزی به صورت مکرر در جریان تجاوز اخیرش به نوار غزه چیست؟
با نگاهی به مراحل سه گانه جنگ اخیر نوار به این جمع بندی می رسیم که مناطق کشاورزی که پیشتر ویران نشده بود یا به صورت جزیی خسارت دیده بود کانون تجاوزات بود.
به عنوان مثال زمین های کشاورزی استان بیت لحم که پیشتر ویران شده بود این بار کمتر آماج تجاوزات دشمن صهیونیستی قرار گرفت، ولی منطقه واقع میان جنوب بیت لحم تا شرق شهر غزه با توجه به این که مرکز صنایع غذایی و منابع حیوانی و دامی به شمار می رود بیش از هر مناطق دیگر آماج اقدامات ویرانگرانه دشمن صهیونیستی قرار گرفت. مناطق شمال و غرب بیت لاهیا و زیتون و خزاعه نیز از جمله مناطقی است که دشمن صهیونیستی عامدانه آنها را هدف حملات ویرانگرانه خود قرار داد.
تجاوزات بی حد و حصر
با توجه گذشت تجاوزات سهمگین و خسارت های فراوان وارده بر نوار غزه شواهد و قرائن نشان می دهد که کشاورزان فرصتی به دست آورده اند تا نفسی تازه کنند؟
اعتقاد داریم که این تجاوزات همچنان ادامه دارد. دشمن صهیونیستی یک نبرد غیر اخلاقی و غیر قانونی را به راه انداخته است و اعتقاد راسخ داریم که این جنگ هنوز مراحل نخستین خود را طی می کند و چه بسا تنها فلسطین یگانه دشمن رژیم صهیونیستی به عنوان یک دشمن آشکار نباشد، بلکه این رژیم تمامی کسانی که از طریق امضای معاهدات صلح با اسراییل رابطه برقرار کرده اند یک خطر برای خود قلمداد می کند.
جنگ مرزها را درنورید
آیا منظورتان این است که رژیم صهیونیستی جنگی غیر علنی علیه اقتصاد کشورهای عربی به راه انداخته است؟ مشخصه های این جنگ چیست؟
آری! این رژیم یک بار بیمارها و آفات گیاهی و جانوری را به کشورهای عربی صادر می کند و یک بار هم بذرهای سالم گونه های مختلف گیاهی و نباتی را از بین می برد که قرن ها از کیفیت و استاندار بالا برخوردار بود و گاهی هم با کشورهای عربی در زمینه بازاریابی رقابت می کند و فرصت های آنها را از بین می برد.
ثابت شده است که رژیم صهیونیستی به واسطه مزدورانش و دست نشانده هایش در سیاست های کشاورزی و بافت تولیدات و محصولات کشاورزی برخی کشورهای عربی مداخله می کند و طوری این سیاست ها را رقم می زند که کشاورزان و تولیدکنندگان اسراییلی در راس صادر کنندگان فن آوری و تکنولوژی کشاورزی در جهان کشاورزی قرار می گیرند شواهد و قرائن زیادی در این زمینه وجود دارد و غیر قابل شمارش است.
بحران غذایی
سخن پیرامون یک بحران غذایی در نوار غزه ناشی از تجاوزات دشمن صهیونیستی به بخش کشاورزی و محاصره نوار غزه و به تبع آن افزایش نرخ ها؛ به ویژه نرخ گوشت است؟
به ضرس قاطع بگویم غزه ای که از نبرد تمام عیار سرافرازانه بیرون آمد همچنان در میان دو جنگ قرار گرفته است، جنگ نظامی آشکار و جنگ کشاورزی نهان که نتایج آن را به عینه مشاهده می کنیم و این مسئله در تکرار اقدامات ویرانگرانه و تخریب و قطع درختان و نابودی چهارپایان و ویران سازی آغل ها و اسطبل ها نمود پیدا می کند.
همه این مسائل دولت و ملت فلسطین را با یک بحران غذایی خطرناک و شدید مواجه ساخته است که نتیجه آن افزایش قیمت ها است و حتی نرخ برخی کالاهای اساسی نظیر گوشت، لبنیات و مشتقات دو برابر شده است.
ما بر این باوریم که دشمن صهیونیستی در قالب تجاوزی فراگیر “جنگ پروتئین” را به راه انداخته است که آثار و پیامدهای منفی آن کاملا مشهود است که وزارت بهداشت و درمان فلسطین طی گزارشی از از این مسئله پرده برداشت و تاکید کرد که میزان کم خونی و پوکی استخوان و عوارضی چون کاهش مقاومت و ایمنی بدن در مقابل بیماری ها ناشی از سوء تغذیه و کمبود پروتئین و مشتقات آن افزایش یافته است.
محاصره تا چه حد در این مسئله دخیل است؟
محاصره تاثیر مخربی دارد و این محاصره گام نخست این جنگ به شمار می رود. دولت اشغالگر گمان می کرد این محاصره زمینه ساز این جنگ است و بسیار خوش بینانه تصور می کرد که به راحتی می تواند ملت فلسطین را از طریق محاصره نابود کند.
به عنوان مثال ممانعت از وارد کردن علوفه و گاز به داخل نوار غزه به خاطر محاصره و بسته شدن گذرگاه ها منجر به تشدید بحران شد؛ به گونه ای که از دو سال پیش فقط 4 هزار راس گاو وارد این منطقه شده است. این اقدام در حالی صورت می گیرد که ساکنان نوار غزه سالانه به 30 هزار راس گاو برای ذبح کردن نیاز دارند. گذشته از آن در پی از بین رفتن تعداد زیادی گاوها و گوسفندها در جریان این جنگ بسیاری از خانواده های فلسطینی از فرآورده های گوشتی و لبنیاتی محروم شدند.
تاکید می کنیم که هیچ یک از این اقدامات جائرانه و غیر انسانی روحیه مبارزاتی دولت و ملت فلسطین را تضعیف نکرد. وزارت کشاوزی با اتخاذ ساز و کارهایی موثر و کارآمد و مدیریت بحران تمامی توطئه های دشمن صهیونیستی برای گرسنه نگه داشتن و به زانو درآوردن این ملت را به شکشت کشاند.
سلاح های غیرقانونی
ثابت شد که دشمن صهیونیستی در جریان جنگ اخیر نوار غزه از سلاح های غیر قانونی و ممنوعه علیه ساکنان این منطقه استفاده کرد که آثار مخرب این سلاح ها برای همگان مشهود و شناخته شده است و این سلاح ها آثار مخرب بلند مدتی به ویژه بر روی بخش کشاورزی و آب های نوار غزه هم دارد؟
پیامدهای زیست محیطی سلاح های ممنوعه به کار رفته که کارشناسان نیز به کارگیری آنها در جریان جنگ اخیر نوار غزه را به اثبات رساندند و همچنین خطرها و پیامدهای ناشی از آنها که به عینه مشاهده گردید و بقایای این سلاح نیز محیط زیست و بهداشت عمومی را مستقیما از طریق مشعل شدن و پیامدهای غیر مستقیم آنها از طریق وارد شدن در زنجیره غذایی و رسوخ در بافت های حیوانات و ریشه های گیاهی محصولات و خاک و سفره های زیر زمینی به عنوان تهدید می کند و این بر خلاف اورانیوم غنی شده است. در حالی که کارشناسان دنیا تاکید کردند که ارتش “اسراییل” از سلاح های حامل اورانیوم ضعیف شده استفاده کرده است.
نقش دولت در کمک رسانی به خسارت دیدگان و کاهش حجم خسارت های بسیار سنگین چیست؟
ما تاکید می کنیم که دولت فلسطین به حمایت از بخش کشاورزی اهمیت خاصی قائل است، زیرا در اثر اقدامات ویرانگرانه اسراییل خسارت های سنگینی به این بخش وارد آمده است و از نگاه ما حمایت های دولت فلسطین از بخش کشاورزی یک نوع کمک مالی به شمار می رود، نه پرداخت غرامت، حال آنکه باید غرامت را رژیم اشغالگر قدس پرداخت کند که دست به اقدامات ویرانگرانه و خرابکارانه می زند و این حق با گذشت زمان از بین نمی رود.
ما درصدد توزیع یک میلیون دلار کمک مالی دولت فلسطین به صاحبان مرغداری و جنگ زدگان و صاحبان خزانه و پرورش بذرهای نباتی و چاه های ویران شده هستیم و این به عنوان گام نخست در جهت کمک رسانی به تمامی کشاورزان خسارت دیده برای کاهش رنج و محنت هایشان به شمار می رود.
اقتصاد کشاورزی پایدار
مدت هاست که بحث اقتصاد کشاورزی پایدار را مطرح می کنید منظور شما از این مسئله چیست؟ آیا کاری در این زمینه انجام داده اید؟
منظور ما از اقتصاد پایدار غزه کانالیزه کردن سیاست های متنوع کشاورزی در جهت حمایت از موجودیت انسان و پایبندی وی به سرزمینش است و این اقدام شامل دستیابی به یک نوع امنیت غذایی و خود کفایی در زمینه تولید فرآورده های داخلی و کالاهای کشاورزی و کالاهای کمکی و بهره برداری از منابع زیست محیطی به شیوه ای که حفاظت از بهداشت محیط زیست برای تمامی نسل های آینده؛ به ویژه ذخایر آبی را تضمین می کند و همچنین ایجاد شیوه ها و مکانیزیم هایی جدید برای پایان بخشیدن به وابستگی به رژیم صهیونیستی در زمینه تامین نیازمندی های تولید و کالاهای حمایتی است.
به همین منظور ما در چارچوب طرحی راهبردی برای توسعه کشاورزی در جهت حمایت از کشت زیتون و خرما و پرورش ماهی تلاش می کنیم.